Cum era România să strice retragerea lui Ronaldo. Acum 12 ani, Lucescu jr. a abandonat echipa, Mutu s-a dat lovit, Tamaș s-a îmbătat și n-a mai ajuns la aeroport, iar Marica s-a distrat cu câteva fete la Sao Paolo | SPECIAL

Cum era România să strice retragerea lui Ronaldo. Acum 12 ani, Lucescu jr. a abandonat echipa, Mutu s-a dat lovit, Tamaș s-a îmbătat și n-a mai ajuns la aeroport, iar Marica s-a distrat cu câteva fete la Sao Paolo | SPECIAL
  • Publicat:

7 iunie 2011, ora 21.00 la Sao Paolo, 8 iunie 2011, ora 4 dimineața la București. S-a fluierat meciul de start al ultimei reprezentații a marelui Ronaldo Nazario da Lima, pe terenul de fotbal.

Adversara Braziliei? O națională a României ajunsă ciuntită peste Ocean, după ce majoritatea vedetelor dezertaseră la București. Teoretic, să te invite Brazilia să îi fii adversar în ultimul meci al lui Ronaldo era o onoare uriașă, practic, FRF și mare parte dintre fotbaliști au tratat cu dispreț acest privilegiu.

Cu patru zile înainte, tricolorii zdrobiseră Bosnia, în preliminariile Euro 2012, în care nu mai aveau însă decât șanse infime de calificare. După meci, selecționerul de atunci, Răzvan Lucescu și-a dat demisia, cedând presiunilor făcute de Mircea Sandu, care aruncase vina necalificării în cârca lui. Răzvan a vrut să plece cu o palmă data contestatarilor, iar acela a fost cel mai bun prilej.

Ștefan Iovan a fost antrenor principal

A doua zi dimineața devreme era plecarea spre Brazilia, iar demisia selecționerului, noaptea târziu, a făcut ca echipa să ajungă pe mâinile secunzilor Ștefan Iovan și Bogdan Stelea, plus Emil Săndoi, adus de urgență de la naționala de tineret.

Au spus pas deplasării și Mutu, Săpunaru și Raț, iar Tamaș s-a îmbătat mangă după meci și n-a mai ajuns la aeroport. Episodul e memorabil și a fost povestit de regretatul Didi Prodan.

Ronaldo s-a retras din cariera de fotbalist în meciul amical Brazilia – România. Sursă foto: Profimedia

Tamaș s-a îmbătat și n-a mai prin avionul

„Mă sună Mircea Sandu, cu noaptea-n cap, pe la ora 5.00: «Didi, vezi că e Tamaș beat în Bamboo! Du-te după el». Era înainte ca naționala să plece în turneul din Brazilia. Îți dai seama ce chef aveam să mă dau jos din pat la ora aia… Am intrat o singură dată sau de două ori în Bamboo, toată viața! Mă urc în mașină și mă duc la club. Gabi al meu făcea show! Când m-a văzut, m-a luat în brațe, m-a pupat.

I-am zis lui Gabi că am venit să-l iau acasă, dar cu Tamaș trebuie s-o iei ușor, cu tactică, nu merge oricum. Mă ia Tamaș la sentiment: Didișor, dacă vrei să plecăm, atunci ia și bea un pahar cu mine! Am băut, ce era să fac? Știam că altfel nu mă puteam înțelege cu el. Apoi, tot el: „Didișor, dacă ții la mine, hai, mă, mai bea un pahar cu mine”! M-am supus, ce era să fac? A trebuit să-i arăt că țin la el! Și tot așa, până când aproape că uitasem pentru ce am venit! Tamaș al meu era rupt! La un moment dat, îmi zice: Didi, dragă, îmi e rău! Hai să mergem acasă! Se ruga el de mine să plecăm! I-am răspuns așa: Nu, Gabi, nu plecăm! Acum beau eu! Eu am băut cu tine, acum stai și tu să bei cu mine!”, a rememorat fostul director sportiv al naționalei, decedat în 2016, la numai 44 de ani.

Marica, singurul stranier, pus pe distracție

În condițiile în care Tamaș a abandonat și el corabia, singurul stranier din lot a rămas Ciprian Marica, pe atunci la Schalke 04. Atacantul nu avea cum să rateze deplasarea, deoarece chemise la Sao Paolo niște prieteni de-ai săi. La vremea respectivă, presa a scris că s-ar fi lăsat și cu niște brazilience prin camera lui Ciprică, informație care evident n-a fost confirmată, dar la trecutul lui Marica nici nu mai e nevoie de așa ceva. Oricum, băiatul era burlac și nu avea obligații față de nimeni, iar episodul s-ar fi petrecut după meci.

România nu mai jucase cu Brazilia din 1974, un amical pe care tricolorii l-au disputat tot la Sao Paolo, la fel ca și acum. Sud-americanii s-au impus atunci cu 2-0, în fața unei echipe cu Lucescu, Dinu, Iordănescu, Balaci și Dudu Georgescu printre titulari.

Primul duel cu „Selecao” avusese însă loc în 1970, la Mondialul din Mexic, unde Brazilia marelui Pele ne-a bătut cu 3-2 și avea să câștige și turneul, după o finală cu Italia.

Jucătorii îl felicită pe Ronaldo pentru cariera sa fascinantă. Sursă foto: Profimedia

Ronaldo a intrat în minutul 30

Pe Estadio Municipal Paulo Machado de Carvalho din Sao Paolo în seara meciului a fost un frig pătrunzător. În Brazilia era iarnă, ziua era relativ cald, dar seara degerai, plus că a plouat torențial înaintea partidei, o furtună rupând câțiva palmieri în orașul brazilian. La ora meciului erau opt grade.

Brazilia a intrat pe teren cu tot ce avea mai bun, Lucio, Maicon, David Luiz, Robinho și noua speranță Neymar, care avea atunci 19 ani și jucase vreo trei meciuri la națională, dar se anunța deja un mega star al Braziliei.

Sărbătoritul zilei, Ronaldo a intrat pe teren în minutul 30 și a jucat până la pauză. A avut o ocazie mare de a marca, liber în trei metri, însă Ciprian Tătăruşanu a avut un reflex de zile mari. Ar fi fost golul cu numărul 63 pentru legenda braziliană, care a bifat 98 de meciuri pentru naţional Selecao. Ronaldo, care avea kilograme frumoase în plus, nu mai jucase la națională din 2006, de la Mondialul din Germania, iar în 2009 se întorsese în țara natală, la Corinthians, unde a mai bifat niște meciuri așa, mai mult de amorul artei. Avea însă în continuare Brazilia la picioare, iar publicul l-a ovaționat îndelung, pentru ce făcuse la națională.

Gabi Mureșan a zguduit transversala

În pauza dintre cele două reprize s-a desfăşurat ceremonia de retragere oficială a lui. El a făcut turul de onoare al stadionului împreună cu cei doi băieţi ai lui. S-a aşezat apoi în cetrul terenului şi a vorbit publicului. „Vă mulţumesc că aţi venit azi aici şi îmi cer scuze că nu am dat gol”.

Scorul era 1-0, după ce Fred, atacantul lui Lyon, marcase în minutul 21. Trei minute mai târziu, Gabi Mureșan, de la CFR Cluj, a lovit vinclul porții lui Victor, cu un trasor de la 40 de metri, care a adus murmur în tribune.

Deși a avut doar jucători din campionatul intern, plus Marica, investit căpitan de echipă, România s-a comportat onorabil și a ieșit cu fruntea sus la final, smulgând chiar aplauzele celor 30.000 de oameni aflați în tribunele stadionului lui Corinthians. Pentru mulți dintre tricolorii acelui meci, partida în sine reprezintă probabil una dintre cele mai frumoase amintiri din carieră, mai ales că e ultimul meci jucat de România contra celei mai galonate naționale din istoria fotbalului.

  

Brazilia – România 1-0 (1-0)

A marcat: Fred (21)

Brazilia: Victor – Maicon, Lucio (Luisao 70), David Luiz, Andre Santos – Elias, Sandro (Lucas Leiva 60), Jadson – Robinho (Lucas Moura 67), Fred (Ronaldo 30, Nilmar 46), Neymar (Thiago Neves 76)

Selecționer: Mano Menezes

România: Tătărușanu (Pantilimon 67) – Râpă, Papp, Gardoș, Latovlevici – Torje, Bourceanu (Gabi Giurgiu 66), Gabi Mureșan (Dan Alexa 80), Sânmărtean (Alexe 53) – Marica (Zicu 72), Surdu (Cr.Tănase 46)

Selecționer: Ștefan Iovan

Arbitru: Sergio Pezzotta (Argentina)

Stadion: Estadio Municipal Paulo Machado de Carvalho (Sao Paolo, Brazilia)

A jucat la patru dintre cele mai mari echipe ale lumii

Ronaldo, acum în vârstă de 47 de ani, a evoluat la şapte echipe de-a lungul carierei, toate fiind nume grele în fotbalul mondial. În Europa a venit la PSV Eindhoven. Totuşi, în evidenţă ies patru, şi anume cele mai titrate formaţii din Spania şi Italia, la nivel european: Barcelona (un sezon), Real Madrid (cinci sezoane), Inter Milano (cinci sezoane) şi AC Milan (două sezoane). Ronaldo este singurul jucător din istorie care a evoluat la cele patru echipe, acestea împreună câştigând 29 de Cupe / Ligi ale Campionilor din totalul de 68.

Chiar dacă s-a născut la Rio de Janeiro, Ronaldo nu a evoluat niciodată pentru o echipă locală. Fanii lui Botafogo, Flamengo, Fluminense sau Vasco da Gama nu s-au putut bucura de prezenţa atacantului în tricoul echipei lor favorite, fiindcă „Dinţosul” a ales să joace la începutul carierei pentru Cruzeiro Belo Horizonte, iar înainte de retragere a îmbrăcat echipamentul lui Corinthians Sao Paulo.

Iulian Anghel / Autor
A intrat în presa sportivă în 1995 la „Sportul românesc” și a fost pe rând colaborator, redactor, editor, șef departament reporteri speciali, redactor șef sport la Gazeta Sporturilor, Prosport și Adevărul. A revenit full-time în presă după cinci ani petrecuți la Minsterul Afacerilor ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen