Cristi Chivu şi Dorin Goian, copiii lui Piţi

6 iun 2008 23 afişări Comentează şi tu Nationala
Cristi Chivu şi Dorin Goian, copiii lui Piţi Chivu şi Goian, copiii lui Piţi 8 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7952/2691190/2/cocis600.jpg
12 dintre cei 23 de fotbalişti din lot au debutat sub comanda lui Piţurcă:

Bogdan Lobonţ


A debutat la naţională în 1998, într-un meci câştigat de România cu 7-0 împotriva reprezentativei din Liechtenstein, schimbându-l în minutul 82 pe Stelea. Au trebuit să mai treacă însă cinci ani până când să îi ia definitiv locul lui „Arnold”, Iordănescu fiind cel care l-a permanentizat pe Lobonţ în poarta tricolorilor, în 2002.

Cosmin Contra

Iordănescu l-a folosit pentru prima oară în 1996, într-o victorie cu 5-0 împotriva Georgiei, dar senator de drept în naţională era atunci Dan Petrescu. Contra şi-a câştigat locul pe banda dreaptă abia în 2001. La Euro, Ienei a găsit o formulă cu amândoi în primul „11”, dar din toamnă Bölöni a renunţat la serviciile „Bursucului”, mergând pe mâna lui „Guriţă”.

Gabriel Tamaş


A fost pentru prima oară folosit în 2003, la partida România – Slovacia, 2-1. Piţurcă l-a titularizat lângă Chivu la meciul cu Olanda, de la Rotterdam, din 2005, după ce Rădoi a plecat din cantonamentul naţionalei, acuzând o accidentare, iar de atunci Tamaş nu a mai părăsit primul „11”.

Dorin Goian

Actualul selecţioner l-a promovat pe Goian în prima echipă în 2005, când România a învins-o într-un meci amical pe Nigeria cu 3-0. În 2006, a început să fie folosit din ce în ce mai des, iar din 2007 e partenerul obişnuit al lui Tamaş în apărare.

Răzvan Raţ


A debutat în 2002, pe St. Denis, împotriva Franţei lui Zidane, pe timpul lui Iordănescu. A devenit titular în 2002 şi, profitând şi de lipsa unei concurenţe pe măsură, nu a avut rival pe postul de fundaş stânga în ultimii cinci ani.

Răzvan Cociş


A jucat pentru prima oară la echipa naţională în 2005 împotriva Andorrei (2-0), în mandatul lui Victor Piţurcă. În septembrie acelaşi an, Piţi l-a titularizat surprinzător în victoria cu Cehia, 2-0, când Cociş a făcut un meci mare, şi de atunci doar accidentările l-au mai scos din primul „11”.

Mirel Rădoi


Bölöni l-a convocat în premieră pe căpitanul Stelei în 2000, în amicalul pierdut împotriva Algeriei (3-2). S-a impus aproape imediat ca titular, a jucat fundaş central cu Italia în 2001, la Bucureşti, dar Iordănescu l-a folosit apoi mai mult mijlocaş defensiv. Ar fi putut avea mult mai mult de 43 de selecţii dacă nu ar fi fost chinuit de accidentări repetate.

Cristian Chivu


Primul meci l-a jucat în 1999, pe vremea lui Piţurcă, împotriva Ciprului (2-2), pe postul de fundaş stânga, înlocuindu-l pe Nanu în minutul 84. A devenit titular în 2000, fiind folosit titular de Ienei la Euro, iar din 2001 Bölöni i-a pus pe braţ banderola de căpitan. Folosit mai mult fundaş central, Chivu a fost trecut de Piţurcă mijlocaş stânga pentru a face loc în apărare cuplului Tamaş-Goian şi din cauza lipsei unui înlocuitor de valoare al lui Dorinel Munteanu.

Florentin Petre

Piţurcă l-a promovat de la naţionala de tineret, pe care tot el o antrenase, într-un amical cu Norvegia (0-0) din 1998. A fost folosit constant în campania pentru Euro 2000 şi chiar la turneul final, dar problemele cu hepatita l-au scos din circuitul naţionalei. Revenirea lui Piţurcă la lot l-a readus şi pe Petre printre titulari, „Piticul” fiind om de bază în preliminarii.

Adrian Mutu

Prima sa partidă pentru România a fost cea cu Grecia (0-2) din 2000, când antrenor era Ienei. Bölöni nu prea l-a folosit în primul „11”, dar, după venirea lui Hagi pe banca tricolorilor, Mutu a preluat numărul 10 al „Regelui” şi, odată cu el, şi titlul neoficial de lider al naţionalei, chiar dacă este al doilea căpitan, după Chivu.

Marius Niculae

A debutat cu un gol în amicalul cu Letonia (2-0) din 2000, iar următorii doi ani au fost excelenţi. A fost titular la naţională, a câştigat eventul cu Sporting Lisabona şi a fost aproape de un transfer la AC Milan. S-a accidentat însă grav la genunchi, iar ghinioanele s-au ţinut apoi lanţ de el. A revenit la naţională în această primăvară, la meciul cu Rusia.

REZERVE:

PORTARI:


Marius Popa

A fost pentru prima oară folosit la naţională anul acesta. În mod normal, e a treia soluţie, după Lobonţ şi Coman.

Eduard Stăncioiu

Are o singură prezenţă la lot, anul acesta, intrând în meciul cu Muntenegru în ultimul sfert de oră.

FUNDAŞI


Cristian Săpunaru


A jucat singurul meci pentru
naţională în amicalul cu Muntenegru. A fost inclus în lotul pentru Euro pentru că poate juca atât fundaş dreapta, cât şi stoper.

Ştefan Radu


Piţurcă a fost cel care l-a folosit pentru prima oară în amicalul cu Spania (1-0), în 2006. Nu a reuşit să se impună ca titular, fiind mai mult rezerva lui Raţ.

Sorin Ghionea

Debutul său s-a petrecut în 2002, la un 4-1 cu Ucraina. A fost chemat sporadic la lot şi a revenit în 2008, după o accidentare care l-a ţinut departe de gazon un an.

Cosmin Moţi

Primul meci a fost cu Israel (0-1). Are doar două prezenţe la lot, ambele în mandatul lui Piţurcă, şi n-a fost niciodată titular.

MIJLOCAŞI


Bănel Nicoliţă

Tot Piţi l-a promovat pe Bănel, în 2005, în amicalul împotriva Coastei de Fildeş (1-1). În 2007 a jucat în 9 meciuri, punctând împotriva Sloveniei, Piţurcă alternându-i pe el şi pe Florentin Petre pe banda dreaptă a atacului.

Adrian Cristea


A debutat în 2007 în victoria cu 2-0 a României în faţa Moldovei. În 2008 a jucat doar cu Muntenegru.

Paul Codrea

Primul meci a fost un amical din 2000 împotriva Iugoslaviei (2-1), promovând la naţională de la celebrele trialuri ale lui Bölöni. Anul în care a fost folosit cel mai mult este 2007, când a fost prezent în 9 partide.

ATACANŢI


Nicolae Dică


A debutat în 2003, într-un amical disputat în compania Japoniei (1-1). De atunci a alternat perioadele în care a jucat ca titular cu cele în care a fost rezervă.

Ciprian Marica


Iordănescu l-a adus la naţională, în 2003. Titularizat de Piţurcă în 2006, în primul meci al campaniei de calificare la Euro, cu Bulgaria, (2-2), Marica a fost prima opţiune pentru postul de vârf împins în preliminarii.

Daniel Niculae


Prima prezenţă a bifat-o în 2003, în mandatul lui Iordănescu. A fost folosit ca titular doar ocazional, cel mai mult în 2007, pe timpul lui Piţurcă.Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.