Concluziile unei seri perfecte. Ignoraţii altora, vedetele lui Contra şi bucuria tăiată de experimentele lui Lucescu. Îi mai batem şi peste 3 ani, la Euro?

10 nov 2017 8340 afişări Comentează şi tu Nationala
Concluziile unei seri perfecte. Ignoraţii altora, vedetele lui Contra şi bucuria tăiată de experimentele lui Lucescu. Îi mai batem şi peste 3 ani, la Euro? FOTO Dan TĂUŢAN - Mediafax
  • Deac - Budescu - Grozav a fost trio-ul letal al lui Contra, jucători pe care doar actualul seleţioner i-a luat în seamă cu adevărat, la naţională.
  • “Guriţă” a distrus mitul creat de Piţurcă şi a arătat că România poate să joace ofensiv şi eficient.
  • Am învins o naţională a Turciei cu vedetele scoase pe “linie moartă” şi cu doar 2 titulari rămaşi în teren de la ultimul meci important.

România - Turcia va rămâne o amintire frumoasă pentru fanii naţionalei, pentru Cosmin Contra, pentru Gicu Grozav. Este victoria care poate să ţină “de cald” la iarnă, să spulbere criticile celor care nu-l doreau pe “Guriţă” selecţioner şi să-l facă pe Răzvan Burleanu să abordeze cu mai mult calm alegerile FRF din martie. Naţionala lui Contra a arătat că poate să joace şi ofensiv şi eficient, poate pentru prima dată de la Piţurcă încoace.

A inventat 3 titulari decisivi

A fost o seară a marilor câştiguri pentru naţională, iar cel mai mare câştig al lui Contra este faptul că tocmai titularii “inventaţi” de el au fost vedetele serii. A resuscitat naţionala cu 3 jucători ignoraţi de ultimii selecţioneri. Trio-ul ofensiv Deac - Budescu - Grozav este deocamdată marea găselniţă a lui Contra. A avut curajul să mizeze pe nişte fotbalişti la care unii le găseau doar defecte şi prima concluzie legată de selecţionerul Contra ar fi că nu are nevoie neapărat de experienţa unui Cristoph Daum pentru a “mirosi” mai bine jucătorii ce pot deveni esenţiali. Cei trei titulari din spatele vârfului sunt tocmai jucătorii cei mai ignoraţi în ultimii ani de toţi selecţionerii, dintre cei care s-au perindat la echipa naţională.

Deac nu mai este bătrân, Budescu nu mai este gras

Ciprian Deac nu mai jucase un minut la echipa naţională din mandatul lui Răzvan Lucescu. “Eşti bătrân”, i-a spus Cristoph Daum când l-a convocat pentru singura dată, fără să-l utilizeze. Deac a fost în schimb titular în două dintre cele trei meciuri ale lui Contra, iar bilanţul îi este favorabil: gol în Danemarca şi pasă de gol cu Turcia.

Noul selecţioner a mizat şi pe Budescu, care brusc nu mai este acuzat de kilograme în plus. Jucătorul care a încântat din nou la naţională are 217 minute bifate cu selecţionerul Contra, în 3 meciuri, în condiţiile în care avea doar 286 de minute, în 4 ani, la venirea acestuia. Cristoph Daum l-a folosit o singură dată. Şi Gicu Grozav, omul meciului cu Turcia, este “invenţia” lui Contra la naţională. Pasă de gol cu Khazahstan şi “dublă” cu otomanii în cele două meciuri în care noul selecţioner l-a folosit titular. Grozav a fost şi el uitat de Daum. A jucat doar 158 de minute cu neamţul la cârma naţionalei, cu toate că şi în sezonul trecut a bifat 23 de partide la Terek, în Rusia.

Noi trăim momentul, turcii construiesc pentru Euro

Seara victoriei cu Turcia are însă şi o parte care ar putea îngrijora. Strategiile celor doi antrenori au fost total diferite, pe când ţelul este comun: calificarea la Euro 2020. Contra a mizat pe jucători cu experienţă, căutând parcă victoria cu orice preţ, în contrast cu Mircea Lucescu. În formula de start a Turciei au fost doar doi jucători care s-au regăsit în prima echipă şi la meciul decisiv din preliminarii, pierdut cu Islanda (0-3). Atacantul Tosun şi fundaşul central Soyuncu au fost “surpravieţuitorii” din acea echipă, “vedetele” Mehmet Topal, Emre, Nuri Sahin, Arda Turan sau Burak Ilmaz fiind lăsate “la vatră”. “România a avut în prima repriză o medie de vârstă de 29 de ani, în timp ce noi am avut o medie de 24 de ani”, a spus Lucescu, la conferinţa de presă.

Diferenţa majoră este că, în 2020, când se va disputa campionatul european, jucătorii Turciei din seara de la Cluj vor avea până în 31 de ani, cu excepţia lui Inan. Asta în timp ce Contra este puţin probabil să se mai bazeze pe jucătorii cu experienţă peste 3 ani. Dragoş Grigore va avea 34 de ani, Săpunaru 36 de ani, Pintilii 35 de ani, Keseru 33 de ani, iar Deac 34 de ani.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.