COMPARAȚIE | Cum arăta naționala României la ultimele victorii cu Italia. Ce echipe dădeau jucători la lot și ce scriau ziarele după meci. „Victorie de proporții! Secvențe la puls 200”

COMPARAȚIE | Cum arăta naționala României la ultimele victorii cu Italia. Ce echipe dădeau jucători la lot și ce scriau ziarele după meci.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Naționala României s-a calificat la Campionatul European din 2016, după o pauză de opt ani, iar elevii antrenați de Anghel Iordănescu se pregătesc pentru turneul final din Franța cu un amical de gală împotriva Italiei, la Bologna. Confruntarea dintre cele două formații va avea loc marți, 17 noiembrie, ora 21:45. Meciul dintre Italia și România va avea loc pe stadionul Renato Dall’Ara.

Singurele victorii ale României împotriva vicecampioanei europene s-au înregistrat în 1983 (în preliminariile Euro 1984) și 1989 (meci amical jucat la Sibiu), ambele cu scorul de 1-0. Marcatorii „tricolorilor” au fost Ladislau Boloni în ’83 și Ioan Ovidiu Sabău în ’89.

Primul meci din istoria celor două echipe s-a jucat în anul 1939, la București, pe stadionul ANEFS, iar Italienii s-au impus atunci cu 1-0. Ultima confruntare dintre cele două  reprezentative a avut loc în 2010 și s-a terminat nedecis, 1-1, după ce Marica a fost și înger și demon pentru naționala României. Mai întâi a marcat golul de 1-0 pentru România, iar apoi a deviat decisiv în proprie poartă, restabilind egalitatea.

16 aprilie 1983. România – Italia 1-0

În urmă cu 32 de ani, pe 16 aprilie 1983, România trăia unul dintre cele mai frumoase momente la nivelul echipei naționale de fotbal. Pe dispărutul Stadion „23 August”, tricolorii obțineau o victorie uriașă contra Italiei, nimeni alta decât campioana mondială din acel moment. Nu mai puțin de 80.000 de oameni au asistat la succesul care avea să-i ducă pe elevii pe atunci foarte tânărului selecționer Mircea Lucescu la turneul final al CE din Franța ”84. Unicul gol al meciului a fost marcat de Ladislau Boloni.

Craiova, care era echipa pe al cărei schelet era realizată la vremea respectivă naționala, a avut în teren cinci titulari, respectiv Costică Ștefănescu, Nicolae Ungureanu, Ion Geolgău, Rodion Cămătaru și Ilie Balaci, pentru ca pe final să intre și Sorin Cîrțu.

România: Moraru – Rednic, Iorgulescu, Ștefănescu, Ungureanu – Augustin (’70 Andone), Boloni, Klein – Balaci – Geolgău (’87 Cîrțu), Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu

Italia: Zoff – Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini – Marini, Tardelli, Antognoni (57 Dossena), – Bettega (70 Altobelli), Conti, Rossi. Antrenor: Enzo Bearzot


29 martie 1989. România – Italia 1-0

Cea de-a doua victorie din istoria confruntărilor cu Italia s-a înregistrat în anul căderii regimului comunist. „Tricolorii” întâlneau atunci „Squadra Azzurra”, la Sibiu, și reușeau să se impună la limită. Singurul gol al partidei a fost reușit de Ioan Oiviu Sabău. Din echipa României făceau parte jucători care aveau să scrie istorie pentru naționala noastră și mai târziu. Hagi, Petrescu, Lupescu și Popescu aveau să ducă România până în sferturile Campionatului Mondial din 1994, drumul spre o semifinală de vis cu Brazilia fiindu-i blocat de Suedia.

România: Lung – Petrescu, Rednic, Iovan, Klein – Sabău, Hagi (’89 Lupescu), Popescu, Mateuț – Lăcătuș, Cămătaru (’46 Cigan). Antrenor: Emerich Ienei

Italia: Zenga – Bergomi (’51 Marocchi), Ferrara, Baresi, Ferri (’38 Maldini) – Berti, Donnadoni (’65 Baggio), De Napoli, Giannini – Vialli, Borgonovo. Antrenor: Azeglio Vicini

 

Cronica din „Sportul” a meciului din 1983

Mai jos puteți citi cronica meciului publicată de ziarul „Sportul” sub semnătura lui Laurențiu Dumitrescu luni, 18 aprilie 1983, în numărul 10.374 al ziarului.

„SECVENȚE LA… PULS 200

…80.000 de spectatori așteaptă cu emoție apariția echipelor. „Tricolorii” ies primii și culeg aplauzele necontenite ale acestui adevărat coechipier nr. 12. Apoi, ceva mai tîrziu, se ivește din tunel impunătoarea alură a arbitrului Michel Vautrot, flancat de colegii săi Lopez și Quiniou. Campionii mondiali se cam… lasă așteptați, apărând cu numai șapte minute înainte de ora startului. La 20 fix începe meciul. O partidă jucată cu bătăile inimilor tuturor la puls 200…

Cămătaru pune mingea în joc. Balaci o preia și i-o trimite pe dreapta lui Geolgău, care este imediat „luat în primire” de Cabrini. Trei „perechi” de jucători urcă de la început în prim-planul confruntării: Balaci – Gentile, Iorgulescu – Rossi și Collovati – Cămătaru. Dar fiecare își are „omul lui”, doar Ștefănescu și Scirea supraveghindu-și careurile de pe posturile lor de libero. În min. 3, Balaci pasează în adîncime lui Ungureanu, acesta centrează, dar italienii resping greu și, un minut mai târziu, vom nota primul șut, e cel al lui Rossi, fără să fie însă periculos. Nu ca cel din min. 5, cînd golgeterul ultimului Campionat Mondial reia bine centrarea lui Gentile, apărătorii noștri fiind obligați să acorde corner. Și iată, în min. 9, prima ocazie a meciului: Boloni șutează puternic de la distanță, Zoff reușind să respingă cu piciorul!! Din cădere. În min. 11, la un corner executat foarte bine de Boloni, Cămătaru sare impetuos, mingea reluată cu capul intră în poartă, dar arbitrul, pe fază, dictează fault în atac și tabela de marcaj rămîne neschimbată. O a doua mare ocazie a „tricolorilor” survine în min. 17: Augustin șutează din afara careului, Zoff nu poate reține, Geolgău preia în careul mic, dar bătrînul vulpoi din poarta „squadra azzurra” intervine in extremis. Ocazia lui Geolgău, ca și jocul bun al echipei noastre din acest început de meci, anunță golul, un gol de aur, un gol mult visat, care se va marca după 6 minute: UN ATAC ÎN DOI, BETTEGA – ROSSI, ESTE RESPINS DE APĂ‚RAREA NOASTRĂ‚, UNGUREANU PASEAZĂ‚ LATERAL STÎNGA, LUI BALACI, ACESTA ÎL CULCĂ‚ DIN FENTĂ‚ PE MARINI ȘI SCHIMBĂ‚ DIRECȚIA ATACULUI PE PARTEA CEALALTĂ‚, BALONUL AJUNGE LA AUGUSTIN, APOI LA REDNIC ȘI DE ACESTA LA CĂ‚MĂ‚TARU, FAULTAT DE UMBRA LUI, COLLOVATI, BALACI EXECUTĂ‚ LOVITURA LIBERĂ‚, UȘOR, PÎNĂ‚ LA BOLONI, CARE ȘUTEAZĂ‚ FORMIDABIL, MINGEA LOVEȘTE GAZONUL PE LINIA CAREULUI MIC, ZOFF E SURPRINS, ÎNCEARCĂ‚ S-O SCOATĂ‚ CU PICIORUL, DAR NU POATE! Este 1-0 pentru România și tabela electronică indică minutul 23 și 54 de secunde. Ambiționați de golul primit, orgolioșii „azzurri” atacă furibund. Tardelli (min. 35) și Bettega (min. 36) reiau pe lîngă bare, repriza încheindu-se cu o mare ocazie irosită, în min. 44, de Rossi, aflat la 3-4 metri de egalare, Moraru prinzînd o minge cu… mari emoții pentru suporterii „tricolorilor”.


sursa foto: frf.ro

Primul șut al reprizei secunde aparține lui Rednic (min. 47), apoi Bettega (min. 49) reia mult peste poarta lui Moraru, pentru ca, în min. 54, cei mai buni jucători ai echipei noastre, Balaci – Boloni, să „lucreze” ca și la gol, șutul violent al mureșanului lovind plasa exterioară a porții lui Zoff. Două minute mai tîrziu, moment dificil la poarta noastră, Augustin salvînd in extremis, pentru ca, în min. 57, tot el să șuteze la poarta cealaltă, dar imprecis. Campionii mondiali nu cedează. Conti trage peste transversală (min. 58), după care Rednic – Geolgău – Cămătaru realizează o fază periculoasă și aplaudată la poarta învingătorilor din Spania (min. 59). Treptat, treptat, fazele de poartă se răresc, deși echipele aruncă în luptă forțe noi. Se joacă aspru, bărbătește, fără menajamente, se joacă decis, se joacă fără nici un minut de respiro. Două rapide contraatacuri vor puncta finalul acestei partide de neuitat. În min. 78, Balaci – același neobosit Balaci, cîștigătorul duelului direct cu Gentile și a celui indirect, cel de coordonator, cu Antognoni – îl lansează pe Geolgău, Marini îl agață de tricou, îl scapă, dar Scirea îl faultează în marginea careului. Iar cu zece minute înainte de final, un „triunghi”… larg și rapid Dossena – Rossi – Altobelli îl aduce pe ultimul în poziție bună, numai că șutul celui care a înscris al treilea al „squadrei” în finala El Mundialului spaniol nu-și atinge de astă-dată ținta, și, firește, ne bucurăm. Ca și cei 80.000 de spectatori din tribune, cei care, cu două minute înainte de fluierul final al arbitrului francez Vautrot, încep să aprindă torțele prin care salută MAREA IZBÎNDĂ‚ A TRICOLORILOR și prin ea alte două premiere absolute ale fotbalului românesc: prima victorie în fața peninsularilor și tot prima victorie în fața unei campioane „en titre”. Și tot Bucureștiul, ca și iubitorii acestui sport din întreaga țară au trăit – sîntem convinși – o noapte minunată, sub dulcele sărut al fotbalului”


sursa foto: frf.ro


articol publicat de Andrei Pal

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele