Cele 5 variante pe care FRF le ia în calcul pentru postul de selecționer al României: Dan Petrescu, Gică Hagi, Mirel Rădoi, Cosmin Olăroiu și Răzvan Lucescu! Avantajele și dezavantajele fiecăruia. SPECIAL

Redactor:
Nicu Bădescu
Cele 5 variante pe care FRF le ia în calcul pentru postul de selecționer al României: Dan Petrescu, Gică Hagi, Mirel Rădoi, Cosmin Olăroiu și Răzvan Lucescu! Avantajele și dezavantajele fiecăruia. SPECIAL
  • Publicat:

România a pierdut calificarea directă la Euro 2020, iar șansele să mai ajungem la turneul final țin de un play-off al Ligii Națiunilor în care vom juca ambele posibile meciuri de baraj în deplasare. Cum actualul antrenor va dispărea din peisaj mai mult ca sigur după eșecul din aceste preliminarii, Răzvan Burleanu și echipa sa au de luat o decizie extrem de importantă. Cele 5 variante pe care FRF le ia în calcul pe postul de selecționer al României dau iluzii fanilor! Toți sunt tehnicieni de top și pot aduce schimbarea atât de așteptată de întreg fotbalul din această țară.

În cei cinci ani și jumătate de când a preluat mandatul de șef al fotbalului din România, Răzvan Burleanu și colaboratorii săi au tras până acum trei lozuri necâștigătoare în privința selecționerilor pe care i-au numit.

Cele 5 variante pe care FRF le ia în calcul pentru postul de selecționer al României! Doar nume grele pe lista lui Răzvan Burleanu

Primul a fost Anghel Iordănescu, cel care a reușit să desăvârșească opera lui Victor Pițurcă și, cu chiu cu vai, cu o victorie obținută cu dificultate în Insulele Feroe, a dus România la Euro 2016. Acolo, însă, a pierdut un meci decisiv cu Albania și am ratat calificarea în optimi, ceea ce, să fim serioși, în sine este un mare eșec.

Al doilea nume pe care Burleanu și colegii săi l-au scos din joben a fost cel al lui Christoph Daum, dar mandatul germanului a fost un fiasco total de la cap la coadă. În urma sa au rămas doar controverse și numirea lui Cosmin Contra. Instalat într-un moment în care capitalul de imagine îi era mare, actualul selecționer și-a pierdut din credit încetul cu încetul. A jucat fricos multe meciuri, chiar dacă în cazul său s-a vorbit despre o altă atitudine a primei reprezentative și a ratat cu brio obiectivele atât în Liga Națiunilor, cât și în preliminariile obișnuite, acolo unde dezastrul a culminat cu acest 0-2 cu Suedia de la București.

În acest moment, pe masa lui Burleanu sunt cinci variante, dar fiecare are câte avantaje și dezavantaje.

Dan Petrescu (51 de ani):

La cei aproape 52 de ani (pe care-i va împlini în decembrie), antrenorul CFR-ului este în acest moment cel mai bine cotat tehnician din fotbalul românesc. Are două titluri consecutive câștigate la cârma clujenilor (și patru în total), a dus echipa la un pas de grupele Ligii Campionilor după ce a eliminat-o pe Celtic Glasgow și acum, în grupele Europa League, a ajuns la un pas de calificarea în primăvara europeană.

În cazul său, există două contraargumente: stilul defensiv pe care îl imprimă echipelor pe care le antrenează, deloc pe placul publicului din România, dar și consistența financiară a ofertelor pe care le are, una mult mai convigătoare decât tot ce-i poate oferi FRF.

„Dan Petrescu este pe primul loc, la un singur punct de a merge mai departe în primăvara europeană și cred că dacă Cosmin nu va continua, poate fi cel care este îndreptățit să fie noul selecționer al României” – Mirel Rădoi, selecționer România U21

Gică Hagi (54 de ani):

„Regele” fotbalului românesc este cu siguranță cea mai populară figură printre microbiștii autohtoni. Mereu dispus să își exprime opiniile fără ocolișuri, actualul antrenor al Viitorului a avut de-a lungul vremii o relație sinusoidală cu FRF. În favoarea sa stă titlul câștigat cu echipa sa, un veșnic outsider în Liga 1, dar și stilul de joc al Viitorului și faptul că mulți dintre actualii jucători ai naționalelor – de la seniori până la cele de juniori – au fost formați sau au trecut pe la Viitorul Constanța sau pe la academia clubului.

În detrimentul lui Hagi vine chiar dubla postură pe care o ocupă la echipa sa: cea de antrenor – patron. Chiar el a spus în trecut că atât timp cât va fi în acte proprietar al Viitorului nu se pune problema să preia cârma naționalei. În schimb, în urmă cu o lună, „Regele” a fost revoltat când numele său nu a fost inclus pe lista posibililor înlocuitori ai lui Contra într-un sondaj pe un site de sport.

„Au fost pe listă nu știu câți antrenori. Dar chiar așa, să vă bateți joc de mine? Chiar să nu fiu pe listă? E lipsă de respect! Sunt antrenor în România de 4 ani și jumătate. Ați văzut numele meu pe acolo? E nesimțire, nu mai e bun simț. Chiar așa? Până unde vreți să vă duceți?” – Gică Hagi în luna septembrie

Mirel Rădoi (38 de ani):

Selecționerul echipei de tineret este cel mai recent nume care a apărut în discuția legată de urmașul lui Contra și singurul care, probabil, nu vrea să-și asume momentan această responsabilitate. Cu semnele „arsurii” FCSB încă pe suflet, Rădoi a declarat clar că nu este pregătit pentru a promova la naționala de seniori.

Pentru fanii naționalei a rămas însă în memorie evoluția entuziasmată etalată la Europeanul de tineret în Italia și calificarea în semifinale dintr-o grupă cu Anglia, Franța și Croația, lucru care cântărește enorm în popularitatea pe care selecționerul de la tineret o are. În plus, jucătorii de la naționala de seniori care au lucrat cu Rădoi fie la FCSB, fie la naționala „mică” laudă metodele acestuia de pregătire și felul în care administrează relația cu elevii săi.

Cosmin Olăroiu (50 de ani):

Aflat într-un autoexil pe care și l-a impus în special datorită contractelor în valoare de multe milioane pe care le-a tot semnat în ultimii 10 ani în Asia, tehnicianul de 50 de ani este unul din numele pe care mulți dintre microbiști și le aduc aminte doar când postul de selecționer rămâne vacant.

Olăroiu a fost unul dintre cei mai în vogă antrenori tineri care au apărut după Revoluție, statut obținut grație performanțelor cu modesta FC Național, pe care o dusese la o etapă de titlu. A urmat apoi traseul cu Steaua, care s-a calificat în semifinalele Cupei UEFA și care a fost la doar câteva minute distanță de ultimul act.

Fost antrenor al lui Rădoi atât la Steaua, cât și la Al Hilal și Al Ain, Olăroiu și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a sta la un moment pe banca echipei naționale. Dar sincronizarea și milioanele de euro pe care le încasează anual au stat tot timpul în calea îndeplinirii visului său.

Răzvan Lucescu (50 de ani):

Fiul lui Mircea Lucescu a intrat într-un con de umbră după ce a plecat de la cârma echipei naționale în primăvara lui 2011, dar în ultimii ani a reușit să-și redreseze cariera. După un campionat câștigat la pas în Grecia și un altul înainte pe care l-a pierdut la „masa verde”, Răzvan Lucescu a fost instalat în această vară la cârma celui mai important club din Orientul Mijlociu: Al Hilal. Acolo, Răzvan Lucescu a reușit să califice echipa în finala Ligii Campionilor Asiei și este la un pas de trofeu după victoria cu 1-0 în prima manșă cu Urawa Red Dragons.

Argumentele contra lui Răzvan ar fi reticența acestuia de a mai reveni pe banca echipei naționale, dar și faptul că a abia a semnat un contract, cel mai mare al carierei, și pare să fie extrem de fericit cu munca pe care o depune în Arabia Saudită.

„Antrenorii care cred eu că ar putea face treabă la națională sunt ăștia cu experiență: Dan Petrescu, Olăroiu, Gică Hagi. Și Hagi trebuie inclus în orice sondaj la echipa națională pentru că a demonstrat în ultimii ani. Mai ales că lucrează cu tineri, mai ales că există acest schimb de generații la națională și trebuie să îl incluzi și pe el” – Cosmin Contra în luna octombrie

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât…
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz