Câștigăm în 10 contra favoritei grupei. Ușor cu grecii, mai greu cu englezul. Grecia – România 0-1

Câștigăm în 10 contra favoritei grupei. Ușor cu grecii, mai greu cu englezul. Grecia - România 0-1
  • Publicat:
  • Actualizat:

România a învins cu 1-0 Grecia, la Pireu, în debutul campaniei de calificare la Euro 2016. Elevii lui Pițurcă au controlat meciul până în minutul 53, atunci când arbitrul Clattenburg l-a eliminat ușor pe Marica, autorul golului.

Nimic nu îți aduce mai multă satisfacție decât o presimțire care se adeverește. Presimțirea unui întreg popor cum că România va bate de data asta Grecia, o selecționată bulversată de retragerile lui Karagounis și Katsouranis, un fel de cuplu Hagi-Popescu al lor. Iar românii nu au fost încercați prea des, în ultimii ani, de sentimentul ăsta. Cu Ranieri pe bancă, italian care a făcut patru antrenamente cu echipa înainte de meci, călăul nostru de la baraj a jucat slab, a greșit pase și a fost depășită tactic de Pițurcă. Un antrenor care a trimis un „11” previzibil, dar care l-a așezat pe Chipciu în spatele vârfului, acolo unde șeptarul Stelei știe, mai nou, să joace cu succes.

Am avut un start impresionat. Șutul bun al lui Maxim din minutul 7 a precedat faza geniala a lui Chipciu. Mijlocașul Stelei a preluat excelent o minge în careul Greciei, iar Holebas a fost atât de surprins încât l-a faultat aproape fără să vrea, surprins de gestul tehnic al șeptarului. Penalty transformat lejer de Marica, minutul 10, și părea că România chiar arată altfel față de dubla de la barajul pentru CM 2014. Față de cum eram obișnuiți, meciul cu Grecia ne-a arătat, în prima repriză, o Românie capabilă să țină mingea, să paseze scurt și rapid. Încercările grecilor s-au oprit de multe ori de linia avansată de fundași, însă ocaziile grecilor au venit de pe stânga, acolo unde Raț, bun ofensiv,  a început foarte prost și a pierdut toate duelurile decisive în apărare cu Salpingidis. Pe acest fond, tot România a avut ocaziile importante. Maxim a șutat puțin pe lângă din 16 metri, iar în minutul 44 Grigore a reluat bine cu capul după un corner al mijlocașului de la VfB, dar Karnezis a fost pe fază. Temutul trident ofensiv al Greciei – Salpingidis, Mitroglou, Samaras – nu a funcționat deloc în prima parte, motiv pentru care Ranieri l-a scos pe ultimul la pauză și l-a introdus în teren pe Diamantakos, atacantul lui Olympiacos.


Ciprian Marica a văzut în minutul 53 cel de-al doilea cartonaș galben și a fost eliminat. Cel care a înscris 25 de goluri pentru națională, ultimul contra Greciei, va rata meciul cu Ungaria de pe 14 octombrie

Clattenburg, englez amator de bouzoukia, scapă meciul de sub control

România a început la fel de bine partea a doua și a avut fazele periculoase fără ca grecii să miște. Părea că numai un șoc puternic poate trezi echipa lui Ranieri. Un șoc sau un șocat. Și a venit minutul 53. Marica, cel care încasase un galben în prima repriză, a ridicat piciorul prea sus la un duel cu Samaris, iar Clattenburg, buimac și nehotărât precum un pensionar în fața unui bilet Loto necompletat, vede fault. Al doilea galben, roșu, și începe greul. Handicapată, România a început să se apere aglomerat. Grecii atacă ca la handbal, dar Mitroglou nu e Simona Gogîrlă, e doar un atacant care atunci când nu poate păcăli prin jocul la ofsaid se zbate în anonimat. Tătărușanu e la post, Raț e exemplar în partea a doua și improvizația Tamaș e fără cusur. Deocamdată, e minutul 75 și presimțirea despre care vorbeam la început pare să se subțieze. Kone trimite cu capul din careul mic și Tătărușanu reține, apoi Diamantakos trimite prost într-o fază periculoasă. Respirăm doar când jocul este întrerupt pentru ca Hoban să primească îngrijiri pentru că a fost călcat pe cap – din nou Clattenburg moțăie – iar închizătorul nostru părăsește terenul accidentat. Torossidis trimite mingea în transversală în minutul 88 și gata! Am suferit destul nemeritat din pricina unui arbitru căruia i-a plăcut mai mult de Grecia. 11 contra 11, România a fost mult mai bună. Trei puncte la Pireu, Ungaria pare slabă, iar calificarea la Euro 2016 este mai sigură decât atunci când UEFA a schimbat regulamentul pentru a permite tuturor țărilor cu un fotbal peste medie să participe la un turneu final.

cronică scrisă de Cristian Scutariu


Grecia – România 0-1 (0-1)

Marcator: Marica ’10

Grecia: Karnezis – Manolas, Torossidis, Papastathopoulos, Holebas – Mantalos, Samaris (Kone ”65), Tachtsidis – Samaras (Diamantakos ”46), Mitroglou, Salpingidis

Rezerve: Glykos, Kapino – Tzavellas, Moras, K. Papadopoulos, Fortounis, Vyntra, Christodoulopoulos, Athanasiadis, A. Papadopoulos

Antrenor: Claudio Ranieri

România: Tătărușanu – Tamaș, Chiricheș, Dr. Grigore, Raț – Hoban (Prepeliță ”84), Pintilii – Maxim (Enache ”67), Chipciu (Torje ”90), Stancu – Marica

Rezerve: Pantilimon, Lung – Luchin, Keșeru, Budecu, Goian, Achim, Grecu, Moți

Antrenor: Victor Pițurcă

Cartonaș roșu: Marica ’53

Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia); Asistenți: Michael Mullarkey și Simon Beck (ambii din Anglia); Stadion: Karaiskakis (Pireu); Spectatori: 0 – porțile închise


23:40 FINAL DE MECI! După o deschidere rapidă de scor, o eliminare, o accidentare și multe, multe șanse de egalare ale grecilor, putem să respirăm ușurați și să zâmbim. România a învins Grecia, scor 1-0, după 90 de minute care ne-au ținut cu sufletul la gură. Câștigăm în fața favoritei grupei. Noi vă mulțumim pentru atenție și sperăm să fiți alături de noi și la următoarele partide din preliminariile pentru Campionatul European.

Am fost Cristian Scutariu, Costin Ștucan, Sorina Oprițescu și Florin Marian.
PS: A se remarca faptul că, din întreaga redacție ProSport, doar Sorina Oprițescu a ghicit scorul final.
O noapte frumoasă!


23:31 Avem și noroc! Grecii puteau să egaleze, după ce o centrare s-a dus în bara transversală și apoi l-a lovit pe Tătărușanu: „Ce reflex a avut!”, ne spun comentatorii. Nu, nu a avut nimic. Să spune „mulțumesc” că nu a intrat mingea din el în poartă. În minutul 90, Pițurcă face și ultima schimbare. Iese Chipciu, cel care a obținut lovitura de la 11 metri, și intră Torje, colegul de echipă al eliminatului Marica.


23:23 Finlanda își mărește avantajul. Este 3-1 acum. La Atena, Hoban primește îngrijiri medicale după ce a fost aproape călcat pe cap. Nu știm la ce se gândește acum Victor Pițurcă, când mai sunt 10 minute din acest meci. Ne așteptăm la orice. Fostul jucător al Petrolului a intrat înapoi pe teren, dar este amețit și se prăbușește pe teren. Astfel că Victor Pițurcă îl introduce pe teren pe Andrei Prepeliță, debutant și el la națională, cel despre care se vorbea că urma să joace titular în acest meci.


23:20 Cum meciul se joacă cu porțile închise, reporterii prezenți pe stadion pot să audă indicațiile lui Victor Pițurcă. Iată că acesta este nemulțumit de Răzvan Raț, fundașul stânga care a preluat banderola de căpitan de la Marica, trimis la vestiare. Începe o discuție de la distanță, iar noi intrăm în minutul 75. Conducem încă, avem avantaj minim pe tabelă și trebuie să recunoaștem că tremurăm puțin acum, pe final de meci. De remarcat faptul că Enache a intrat foarte bine în joc. Este o variantă de viitor pentru națională, nu s-a remarcat degeaba la Astra.

Finlanda marchează în minutul 78 golul de 2-1. Asta ne mai lipsea, să devină și Insulele Feroe o adversară redutabilă în grupa F. Este suficientă surpriza făcută de Irlanda de Nord la unguri. Iar noi trebuie doar să rezistăm.


23:11 Enache este cel de-al patrulea jucător de la Astra care debutează la națională în acest mandat al lui Victor Pițurcă. Cei de la Pandurii au cinci debutanți. Costin Ștucan a scris mai devreme despre acest lucru, puteți afla în acest live blog topul echipelor care au dat la națională debutanți. Mijlocașul îl înlocuiește pe Maxim. Cristian Scutariu, cine mai dă dubla acum?

Referitor la Enache și la debutul său: Pițurcă, prietenii știu de ce!


23:05 Scrie Ștucan: România va juca în 10 oameni timp mai bine de jumătate de oră după ce Marica a fost eliminat. De ce a primit roșu din partea lui Clattenburg? Pentru un joc periculos asupra lui Cholebas. „Da, e corect acest cartonaș galben. A ridicat talpa foarte sus, apoi l-a lovit pe pulpă pe jucătorul grec”, a explicat Ion Crăciunescu, pentru ProSport.

De cealaltă parte, Cristian Scutariu nu pare să fie de acord cu decizia arbitrului de a-i acorda cel de-al doilea cartonaș galben lui Marica. Ultima sa postare spune totul. Ce-i drept, și la redacție s-a creat o adevărată discuție pe seama eliminării atacantului care nu se va afla pe teren pe 14 octombrie, când în România vine Ungaria.


22:57 Marica este eliminat în minutul 53. Vede al doilea cartonaș galben după o intrare pe care arbitrul a considerat-o a fi periculoasă. Rămânem în 10 oameni și, dacă grecii vor reuși să întoarcă scorul, probabil că ne vom întoarce în timp și vom spune că aici s-a pierdut victoria pentru noi.


22:51 Accidentat în cantonamentul din Mogoșoaia, Goian nu s-a recuperat pentru partida de astăzi. Fundașul central a fost păstrat în loc, dar se pare că are în continuare probleme musculare, motiv pentru care sperăm ca Dragoș Grigore și Chiricheș să nu cedeze în următoarele minute, altfel avem probleme în zona centrală.

Finlanda a egalat, este 1-1. Parcă se echilibrează universul odată cu golul ăsta.


22:45 Scrie Ștucan: Ce mai spun prietenii noștri de la Sport24.gr? „Românii au controlat jocul în prima repriză printr-o circulație bună a balonului și o apărare solidă. Mai mulți jucători greci lipsesc de pe teren. Samaras și Mitroglou au trecut neobservați, Tachtsidis pare blocat, iar naționala nu poate împinge jocul spre poarta românilor. Echipa lui Ranieri e scurtcircuitată”.

A început cea de-a doua repriză. Încă 45 de minute și avem debutul perfect în grupa F. Cristian Scutariu este optimist, crede în continuare în pronosticul său. Atena te face să visezi.


22:31 Final de repriză! România conduce cu scorul de 1-0, după golul marcat de Marica în minutul 10.

Scrie Ștucan: Meciul la televizor se vede altfel decât din tribunele de pe Karaiskakis. Cristian Scutariu scrie că „Raț pare din alt film”. De la București, fundașul stânga al naționalei pare unul dintre cei mai ocupați oameni de pe teren. Grecii au atacat în majoritatea timpului în acea parte a terenului, cu Torosidis susținându-l pe colegul lui Raț de la PAOK, Salpingidis, însă Raț a interceptat pase, a oprit atacuri și a urcat și în atac. Într-o singură situație, fundașul stânga român a fost depășit de o minge în diagonală, însă Torosidis a fost ulterior blocat.

Noi ne auzim din nou peste 15 minute. Cum vi s-a părut prima repriză? Vă surprinde faptul că România conduce la Atena? Vă mai lăsăm cu încă un motiv de bucurie. Dacă stați în Singapore.


22:26 Insulele Feroe tocmai a deschis scorul contra Finlandei. Și când credeam că grupa F nu poate deveni mai interesantă, iată ce se întâmplă. E clar, ne așteaptă multe surprize în aceste preliminarii. Sperăm să nu ne încurcăm și noi cu Irlanda de Nord sau cu Insulele Feroe. Deși, la cum ne pricepem la a da cu stângul în dreptul…


22:20 Scrie Ștucan: Grecii greșesc multe pase, par distrați la construcție. În câteva rânduri, jucătorii români au fost foarte aproape de recuperări în zone periculoase. Lentoarea din jocul gazdelor ajută apărarea României să se așeze și să închidă zonele în propria jumătate. Pare genul de meci în care o echipă oaspete curajoasă poate să dea o lovitură răsunătoare. Să vedem ce crede și Pițurcă.

Scrie acum Sorina Oprițescu: Marian Olaianos, fostul moderator al emisiunii sportive „Replay”, a rămas puțin în trecut. A spus că Raț evoluează pentru Șahtior. Să îi zică cineva că a mai trecut prin Anglia și prin Spania până să ajungă la PAOK.


22:13 Cristian Scutariu ne împărtășește părerea în legătură cu jocul României și îl scoate în evidență pe Raț, fundașul nostru stânga și jucătorul cu cele mai multe selecții la națională. Între timp, în minutul 20, ne stă puțin inima în loc. Grecii înscriu, dar golul este anulat din cauza unui ofiside destul de mare.


22:02 Scrie Ștucan: Au trecut 10 minute și România stă nesperat de bine pe stadionul Karaiskakis. Până la golul din penalty marcat de Marica, Grecia și România au avut câte un șut. Salpingidis pe lângă poartă, Maxim pe centrul porții. Linia de fundași a lui Victor Pițurcă stă departe de poarta lui Tătărușanu și, exceptând un moment de nesiguranță a lui Chiricheș, se apără foarte bine. Grecii sunt așezați în sistemul 4-3-3, dar debutantul Mantalos, jucat în stânga liniei de mijloc, urcă foarte mult în pressing și ajunge deseori al doilea vârf, lângă Mitroglou.


21:55 GOOOOOOL ROMÂNIA! Marica deschide scorul în minutul 10, după o lovitură de la 11 metri obținută de Chipciu. Conducem cu 1-0 favorita grupei F, Grecia, după un început slăbuț al naționalei. Marica a marcat până acum 25 de goluri pentru în tricoul României, egalându-i pe Moldovan și pe Boloni. Cristian Scutariu a fost probabil puțin emoționat în momentul în care Chipciu a obținut penalty-ul, altfel nu ne explicăm ce e așa de „extraordinatr”.


21:54 Cristian Scutariu are primele probleme la Atena. A picat internetul. Totuși, el a postat acest lucru și ne întrebăm cum. Revenind la meci, în primele minute grecii au părut a fi mai periculoși, după ce defensiva lui Victor Pițurcă a intrat puțin timorată pe teren. Maxim, noul număr 10 al naționalei, a expediat un șut pe poartă, reținut fără emoții de portarul grecilor.

Comentatorii TVR 1 ne anunță că România nu a pierdut niciodată pe data de 7 septembrie: „Bine, nici nu am câștigat, dar important e că nu am pierdut”, au spus aceștia.


21:45 Fluier de start! Gata, începem preliminariile pentru Campionatul European din 2016. Iar internetul la Atena este din ce în ce mai slab și începem să ne temem că nu vom mai primi atât de multe informații de acolo. Ne întrebăm cum ar fi fost dacă în tribune se aflau suporteri. Au fost intonate imnurile naționale. Nu o să comentăm pe seama faptului că nu toți jucătorii au cântat. Suntem deja obișnuiți cu asta. Să fie bine, ca să nu fie rău, vorba lui Gheorghe Hagi.

Presa din Grecia scrie că va fi foarte interesant duelul dintre Raț și coechipierul său de la PAOK, Salpingidis. Interesant este faptul că grecii au mai jucat de cinci ori pe data de 7 septembrie. Au înregistrat trei victorii, un egal și o înfrângere.


21:20 Mai sunt 25 de minute până la fluierul de start. Grecii au fost eliminați de la Campionatul Mondial de baschet de Serbia, scor 90-72, meci la care au fost conectați de la începutul zilei și până acum. Atenția lor se mută la meciul de fotbal. Nu ar fi frumos să fie și acolo triști? Și Cristian Scutariu este supărat. Se fumează foarte mult la masa presei, acolo unde este el.


21:11 Iată și foaia de joc a partidei, pe care o avem grație lui Cristian Scutariu. Marica este căpitanul României, așa cum era anticipat înainte de start.


21:06 Scrie Ștucan: Bun, avem echipele de start. Claudio Ranieri folosește un debutant printre titulari, pe Petros Mantalos, Pițurcă nu riscă nimic în această seară. Ca să înțelegeți mai bine direcția în care o apucă naționala de fotbal a României, ProSport a făcut o analiză a jucătorilor debutați de Victor Pițurcă în ultimul său mandat, început în 2011.

Selecționerul a folosit în premieră 25 de fotbaliști de la 11 cluburi din România. Surpriza vine în momentul în care jucătorii sunt structurați în funcție de echipele de la care au venit.

Topul cluburilor care i-au oferit debutanți lui Pițurcă:

  • Pandurii – 5 jucători
  • Astra – 3 (alți doi fotbaliști, Budescu și Enache, pot debuta cu Grecia)
  • U Cluj – 3
  • Viitorul – 3
  • Dinamo – 2
  • Steaua – 2
  • Poli Timișoara – 2
  • FC Brașov – 2
  • CFR Cluj – 1
  • FCM Tg Mureș – 1
  • Petrolul – 1

Primele două cluburi au fost sau sunt încă patronate sau conduse de prieteni de-ai lui Victor Pițurcă, Marin Condescu și Ioan Niculae. Pe de altă parte, fotbaliști precum Chiricheș și Pintilii și-au confirmat ulterior valoarea la Steaua. În schimb, Nistor, Pleașcă sau Găman sunt oameni care doar îngroașă numărul preferaților lui Pițurcă de la Pandurii și Astra.


Ioan Niculae și Victor Pițurcă, o relație materializată prin 3 debuturi la echipa națională. Budescu și Enache așteaptă și ei


20:55 Președintele FRF, Răzvan Burleanu, se află și el pe stadionul din Atena pentru a urmări debutul naționalei. A fost foarte jovial la plecarea de pe aeroportul Henri Coandă, oferind declarații din care reieșea un optimism debordant. Lângă el, consilierul său, Gabi Bădescu, cel care are al treilea salariu în Federația Română de Fotbal, și secretarul general Gheorghe Chivorchian. Ungaria – Irlanda de Nord s-a terminat 1-2. Va fi o grupă cel puțin interesantă. Primul meci, prima surpriză.

Cristian Scutariu tocmai ne-a anunțat că plouă. Acum a observat asta. Și ne oferă o definiție a fenomenului, în caz că nu știam ce înseamnă.


20:44 Ungaria, în minutul 88, primește lovitura de grație din partea Irlandei de Nord. Laffeaty înscrie pentru 2-1 și, dacă scorul va rămâne la fel până la final, pe 14 octombrie vom întâlni pe Național Arena o națională a Ungariei mai mult decât motivată să șteargă din impresia mai puțin bună făcută în această partida. Să ne temem puțin de Irlanda de Nord? Să fie ea surpriza grupei F?


20:37 Avem echipele de start! Astfel, Victor Pițurcă va începe cu partida cu următorii:

Tătărușanu – Tamaș, D. Grigore, Chiricheș, Raț – Hoban, Pintilii – Maxim, Chipciu, Pintilii – Marica

De cealaltă parte, aceasta este echipa de start a Greciei:

Karnezis – Manolas, Torossidis, Papastathopoulos, Holebas – Mantalos, Samaris, Tachtsidis – Mitroglou, Samaras, Salpingidis

Sursă foto: frf.ro


20:35 În minutul 75, Ungaria deschide scorul în meciul contra Irlandei de Nord, după o fază fixă, una dintre multele pe care le-au avut vecinii noștri, cei cu care o să ne întâlnim peste o lună și un pic pe Național Arena. Între timp, Cristian Scutariu a intrat și el în jocul pronosticurilor. Crede că România va câștiga cu 4-0. Ne cerem scuze că nu te-am întrebat, credeam că ai treabă multă pe acolo.

Semnat: redactorii ProSport


CLICK AICI PENTRU PRIMA PARTE A LIVE BLOG-ULUI GRECIA-ROMÂNIA

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…