Boloni despre discuțiile cu FRF: „Am fost tatonat să mă întorc”. Culisele unei posibile reveniri anunțate în exclusivitate de ProSport acum două luni

Boloni despre discuțiile cu FRF:
  • Publicat:
  • Actualizat:

În ultimele zile, morișca zvonurilor în privința viitorului lui Victor Pițurcă și al echipei naționale a funcționat la capacitate maximă. Media din România anunță că actualul selecționer ar putea demisiona după meciul cu Grecia, din 7 septembrie, primul din grupa de calificare la Euro 2016. Pițurcă ar putea ajunge la Al Ittihad, în Arabia Saudită. Ladislau Boloni este creditat cu cele mai mari șanse de a fi numit selecționer în eventualitatea plecării fostului său coleg de la Steaua, însă alternativa nu este o noutate. În urmă cu două luni, pe 29 iunie, ProSport scria în premieră despre interesul noii conduceri de la FRF pentru aducerea lui Boloni. Culisele întoarcerii fostului selecționer se bazează pe o despăgubire mult prea mare care a forțat conducerea FRF să aștepte ca inițiativa rupturii să vină de la Pițurcă.

La începutul verii lui 2014, Ladislau Boloni a fost contactat de persoane din noua conducere de la FRF pentru a i se propune o revenire pe banca tehnică a naționalei. Informația prezentată în exclusivitate de ProSport a spulberat mirajul creat de federali în perioada martie-iunie, timp în care lui Victor Pițurcă i s-a acordat, aproape cu fiecare ocazie, votul de încredere pentru postul de selecționer. Niște tatonări și aluzii ale unor oameni din actuala conducere mi-au fost făcute. Mi-au zis că ar fi cazul să revin la națională, s-a confesat Boloni unor apropiați la finele lui mai.

Oficial, lui Pițurcă îi mergea bine. Pe 5 martie, imediat după alegerea lui Răzvan Burleanu în funcția de președinte la Federația Română de Fotbal, a urmat amicalul României cu Argentina. La conferința de presă de după partida împotriva naționalei lui Messi, selecționerul naționalei a surprins atunci când a dezvăluit faptul că proaspătul președinte, numit cu doar câteva ore înainte de fluierul de start al partidei, a venit la cabine pentru a pune punct zvonurilor conform cărora în locul lui Pițurcă va veni Reghecampf, tehnician pe care, în nenumărate rânduri, l-a lăudat de-a lungul campaniei: „Domnul Burleanu a venit la mine și mi-a spus că vom colabora în viitor. Dacă se gândește la o schimbare, este în regulă. Nu îmi place însă să se creadă că Victor Pițurcă rămâne la națională pentru contract, ci pentru că actuala conducere are încredere în Victor Pițurcă. După meci, Burleanu a venit în cabină și ne-a felicitat. Tocmai mi-a spus că am fost confirmat”, declara selecționerul.

Votul de încredere oferit atât de repede de Burleanu lui Victor Pițurcă părea să aducă liniște la națională: „Am ținut să mă văd cu domnul Pițurcă. L-am asigurat de susținerea mea. Cu toții ne dorim să facem performanță. Am lămurit chestiunea asta și cred că am fost ferm în ceea ce am spus. Nu sunt un președinte care schimbă antrenori. Vreau să ne asumăm toate opțiunile. Pițurcă are toată susținerea mea. Nu se vor schimba cu nimic lucrurile”, declara și Burleanu la plecarea de pe Național Arena.


Victor Pițurcă a mai antrenat naționala României de două ori. De fiecare dată a reușit calificări la Campionatele Europene, dar a ajuns să fie demis, o dată în 2000, iar a doua oară în 2009, după o campanie dezastruoasă pentru Campionatul Mondial. Pe 15 iunie 2011 a fost numit pentru a treia oară în calitate de selecționer

Vreme de patru luni, relația dintre Burleanu și Pițurcă s-a bazat pe răbdare și pe o sumă mult prea mare pe care Federația Română de Fotbal ar trebui să o plătească pentru a-i rezilia contractul selecționerului. În martie, restul înțelegerii aflată în derulare pînă la finele lui 2015 era de 600.000 de euro, bani pe care FRF nu-i avea bugetați, însă, cu fiecare lună care trece, suma scade. Dacă FRF ar decide luni, 1 septembrie, să întrerupă colaborarea cu Pițurcă, forul condus de Răzvan Burleanu ar trebui să-i plătească acestuia 400.000 de euro, dar suma este în continuare mare. 

Posibilitatea de a negocia o despărțire amiabilă pare și acum imposibilă. Chestionat pe această temă, Pițurcă a fost mereu inflexibil: „Nu voi renunța la nicio clauză din contract, pentru că și în România este normal să se respecte orice contract. Eu am avut probleme și la Craiova, de aceea Mititelu nu a plătit pe nimeni de cinci ani. Ă‚sta este contractul meu”. Impasul se poate debloca însă dacă Pițurcă decide să încheie colaborarea cu FRF pentru a o prelua pe Al Ittihad. În acest caz, federația nu mai trebuie să-i plătească selecționerului contravaloarea restului de contract.

3 meciuri a disputat naționala de când Răzvan Burleanu este președintele FRF: 0-0 cu Argentina, 1-0 cu Albania și 1-2 cu Algeria

Confesiunile lui Boloni și reacția lui Răzvan Burleanu

Prima partidă din campania pentru turneul final din Franța va fi pe 7 septembrie 2014, la Atena, împotriva Greciei, un meci care se va disputa cu porțile închise. Dacă Pițurcă decide să plece după această partidă, FRF va mai avea la dispoziție o lună și câteva zile până la jocul cu Ungaria din 11 octombrie pentru a găsi un înlocuitor.

Varianta atractivă este Ladislau Boloni – aflat sub contract cu Al-Khor din Qatar, unde câștigă 1,2 milioane de euro. „Niște tatonări și aluzii ale unor oameni din actuala conducere mi-au fost făcute. Mi-au zis că ar fi cazul să revin la națională. Dar de ce să mă întorc? Data trecută toți mi-au spus . Bine că Olăroiu sau Dan Petrescu au plecat să antreneze în Arabia Saudită din iubire pentru țară”, le-a mărturisit Boloni, 61 de ani, unor prieteni. În 2001, el a plecat de la naționala pe care tocmai o calificase în barajul cu Slovenia pentru a prelua echipa portugheză Sporting Lisabona. Boloni a fost acuzat atunci de Mircea Sandu că a fost atras de „mirajul banilor”.

Campionul Europei cu Steaua în 1986 a venit la națională în 2000 cu un program serios de reconstrucție, bazat pe descoperirea și testarea de tineri fotbaliști în urma unor trialurile naționale. Mirel Rădoi și Marius Niculae sunt doar doi dintre fotbaliștii promovați de Boloni în prima echipă. Ulterior, la Sporting, fostul selecționer a câștigat campionatul și Cupa Portugaliei, dar, mai important, l-a promovat pe actualul deținător al Balonului de Aur, Cristiano Ronaldo.

Contactat de ProSport, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a negat acum două luni orice discuție cu fostul selecționer.  „Nu am discutat cu domnul Ladislau Boloni. Nici despre națională, nici despre orice altceva din 5 martie și până acum. De fapt, nu am discutat nici înainte de 5 martie”, a spus Burleanu. Întrebarea ProSport fusese însă de ce au existat tatonări ale lui Boloni de către persoane din cadrul federației, nu dacă Burleanu l-a sunat personal pe acesta pentru a-i propune funcția de selecționer.

Laszlo Boloni: „Nu pot să vă ajut”

ProSport l-a contactat la acea dată telefonic și pe Ladislau Boloni, care a fost vizibil surprins de faptul că informațiile au răzbătut în presă și a ezitat îndelung înainte să răspundă. Antrenorul a părut că își caută cuvintele și, după o ezitare, a hotărât să nege varianta, însă nu foarte convingător:

ProSport: Domnule Boloni, avem informații că ați fost contactat de persoane din conducerea FRF, care tatonează disponibilitatea dumneavoastră de a reveni ca selecționer la națională…
Bölöni: … (pauză câteva secunde) Contactat… De cine, de Burleanu?

De Burleanu sau de altcineva de la FRF, în numele dânsului, evident.
… (o nouă pauză) Când să fi fost contactat și tatonat?

În ce zi, anume, nu știu, dar, în orice caz, după venirea lui Răzvan Burleanu la șefia FRF.
Domnule Udrea, nu pot să vă ajut.

Adică nu doriți să comentați?
Eu discut cu trei persoane din noua conducere de la FRF. Dar nimic de genul ăsta. Naționala n-are antrenor?

Ba da, dar la un moment dat nu va mai avea. Ați fi tentat, în acel moment, să reveniți la națională?
Acum, știți cum e, discutăm situații ipotetice…

Aseară, Ladislau Boloni nu a putut fi contactat în privința posibilei sale veniri în România. Federația română de fotbal a refuzat orice discuție pe această temă până luni, 1 septembrie.


CV Ladislau Boloni

Data nașterii: 11 martie 1953 (61 de ani)
Locul nașterii: Târgu Mureș
Echipele la care a jucat: ASA Târgu Mureș (1970-1984), Steaua (1984 – 1987), Racing Jet Wavre (1987 – 1988), Creteil (1988 – 1989), Orleans (1989 – 1992)
Selecții la echipa națională: 102 (1975 – 1988)
Echipele pe care le-a antrenat: Nancy (1994 – 2000), naționala României (2000 – 2001), Sporting Lisabona (2001 – 2003), Rennes (2003 – 2006), Monaco (2006), Al – Jazeera (2007 – 2008), Standard Liege (2008 – 2010), Al – Wahda (2010), Lens (2011), PAOK (2011-2012), Al Khor (2012)
Performanțe: a promovat echipa Nancy în Ligue 1, a câștigat campionatul și Cupa cu Sporting Lisabona în 2001, a calificat în UEFA Rennes în 2005, a câștigat cu Standard Liege campionatul în sezonul 2007 – 2008, după 25 de ani

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen