Bicfalvi, al 73-lea debutant în echipa națională sub comanda lui Iordănescu. Top 10 cele mai importante nume care au debutat în mandatele „Generalului”

Bicfalvi, al 73-lea debutant în echipa națională sub comanda lui Iordănescu. Top 10 cele mai importante nume care au debutat în mandatele
  • Publicat:
  • Actualizat:

Eric Bicfalvi, jucătorul echipei ucrainene Volin Luțk, a intrat pe teren în minutul 64 al meciului amical câștigat de naționala României, scor 2-0, în fața Danemarcei, bifând, la 26 de ani, prima apariție sub tricolor. Fostul fotbalist al Stelei, în perioada 2007-2012, a devenit al 73-lea jucător debutant la echipa națională sub comanda lui Iordănescu, mijlocașul făcându-și loc pe o listă care mai conține nume mari ale istoriei fotbalului românes, precum Adrian Ilie, Viorel Moldovan sau Cosmin Contra, jucători care au fost introduși pentru prima dată pe teren într-un meci al echipei naționale de Anghel Iordănescu.

„Generalul”, care la meciul cu Irlanda de Nord (14 noiembrie) și-a început a treia aventură în postura de selecționer al României, este recunoscut pentru faptul că, în primele două mandate pe banca naționalei, între 1993 și 1998, respectiv între 2002 și 2004, a oferit tinerilor șansa de a se afirma sub tricolor. Așa s-a întâmplat și la meciul amical cu Danemarca, pentru care și-au făcut loc în lotul României Eric Bicfalvi, Mihai Roman și George Pușcaș, fotbaliști care nu au luat contact cu echipa în perioada în care Victor Pițurcă a ocupat funcția de selecționer. Dintre cei trei posibili debutanți, Eric Bicfalvi a fost singurul care a spart gheața, bifând 26 de minute în victoria în fața nordicilor, Roman și Pușcaș rămânând pe bancă întreaga partidă.

ProSport vi-i prezintă, în rândurile care urmează, pe cei mai importanți jucători care și-au făcut debutul în echipa României de-a lungul mandatelor lui Iordănescu, într-un top cronologic care ia în considerare numărul de apariții în tricoul primei reprezentative, performanțele obținute împreună cu echipa, performanțele individuale, dar și influența jucătorului asupra jocului echipei.

Adrian Ilie – debut la națională pe 22 septembrie 1993, în meciul România – Israel 1-0

Cel  mai important nume care a debutat în tricoul echipei naționalei României sub comanda lui Anghel Iordănescu este cel al lui Adrian Ilie. „Cobra” a jucat primul meci pentru națională în 1993, pe 22 septembrie, când nu împlinise încă 20 de ani, într-o victorie a României cu 1-0 în fața naționalei Israelului. Ilie, care în carieră a căștigat cel puțin un trofeu în toate campionatele în care a jucat, a ajuns, după 12 ani în tricoul naționalei, la 13 goluri înscrise în 55 de partide. Cea mai importantă reușită rămâne cea de la Cupa Mondială din Franța, 1998, atunci când lobul  „Cobrei”, care l-a lăsat fără reacție pe legendarul portar columbian Faryd Mondragon, a fost votat al treilea cel mai frumos gol al turneului final.


Adrian Ilie, în timpul meciului cu Anglia, scor 2-1 pentru România, de la Cupa Mondială din Franța, 1998, în duel cu britanicul David Batty.

Ilie a fost membru de bază al generației care a ajuns până în optimile de finală ale Coupe du Monde, unde a fost eliminată de Croația, viitoarea semifinalistă, și care, la doi ani distanță, era oprită în sferturile de finală are EURO 2000 de Italia, echipă în care străluceau Paolo Maldini, Alessandro Del Piero și Francesco Totti, bifând ultima selecție sub tricolor în 2005.

Viorel Moldovan – debut la națională pe 22 septembrie 1993, în meciul România – Israel 1-0

La fel ca Adrian Ilie, Viorel Moldovan a jucat primul meci sub tricolor în meciul România – Israel 1-0. Actualul secund al lui Iordănescu la națională ocupă locul al patrulea în clasamentul all-time al golgheterilor României, cu 25 de reușite în 70 de meciuri, râmânând în istorie ca un atacant veritabil, care a marcat goluri importante pentru echipa națională. „Moldo-gol” a participat la EURO 1996, Cupa Mondială din 1998 și EURO 2000, competiții în care a înscris de trei ori: de două ori la Cupa Mondială din 1998, în partidele cu Anglia și Tunisia, și o dată la EURO 2000, în poarta Germaniei.

Costel Gâlcă -debut la națională pe 22 septembrie 1993, în meciul România – Israel 1-0
 
Fără să fie jucătorul care să iasă prea mul în evidență, actualul antrenor al Stelei a strâns 68 de meciuri și 4 goluri pentru România. Un mijlocaș central precis, pe care Iordănescu încearcă să-l regăsească în zilele noastre în persoana lui Pintilii, Hoban sau Prepeliță, Gâlcă a avut un rol important în cei mai buni ani ai fotbalului românesc la nivel de echipă națională, bifând, la doar 22 de ani, două apariții la Cupa Mondială din 1994. Odată cu maturizarea fotbalistică, tehnicianul campioanei a devenit un om important în angrenajele imaginate de Iordănescu sau Pițurcă, luând parte și la EURO 1996 și EURO 2000, dar și la Cupa Mondială din 1998.

Cosmin Contra – debut la națională pe 24 aprilie 1996, în meciul România – Georgia 5-0

După retragerea lui Dan Petrescu, omul care a asigurat banda dreaptă a apărării României pentru mai bine de un deceniu, Cosmin Contra a devenit titularul incontestabil al postului, atât sub comanda lui Victor Pițurcă, cât și pe vremea în care naționala era pregătită de Anghel Iordănescu. „Guriță” a bifat, între 1996 și 2010, 73 de meciuri pentru prima reprezentativă, interval în care a marcat de șapte ori, cel mai important gol fiind cel înscris în poarta Sloveniei în barajul pentru Campionatul Mondial din 2002, pierdut de România într-un mod dramatic


Contra în meciul România – Armenia 1-0. Foto: George Filip

Iulian Filipescu – debut la națională pe 27 martie 1996, în meciul Iugoslavia – România 1-0

Debutant la națională la 22 de ani, cu câteva luni înaintea începerii turneului final european din 1996, Filipescu a devenit, în cei șapte ani petrecuți la lot, unul dintre cei mai importanți apărători. După doar 12 primite la EURO 1996, au urmat turneele finale din 1998 și 2000, în care a jucat în majoritatea meciurilor, ajungând, per total, la 52 de partide, printre care și cele cu Croația (optimile de finală ale Cupei Mondiale din 1998) și Italia (sferturile de finală ale Campionatului European din 2000) și un gol marcat pentru România.

Liviu Ciobotariu – debut la națională pe 20 august 1997, în meciul România – Macedonia 4-2

Coleg cu Iulian Filipescu în multe dintre meciurile naționalei României din centrul defensivei la finalul anilor 1990, Ciobotariu a debutat târziu, la 26 de ani. Totuși, dacă luăm în calcul faptul că în cei patru ani, între 1997 și 2001, a jucat 32 de partide, printre care trei la Cupa Mondială și două la Campionatul European, Ciobotariu poate fi considerat un jucător important pentru România și o descoperire reușită a lui Anghel Iordănescu.

Răzvan Raț –  debut la națională pe 11 februarie 2002, în meciul Franta – România 2-1

Printre debutanții lui Anghel Iordănescu îl regăsim și pe Răzvan Raț, omul care a strâns, din 2002 până în 2014, nu mai puțin de 102 meciuri în tricoul naționalei, reușind să înscrie de două ori. Unul dintre liderii actualei generații, fundașul lui PAOK este fotbalistul care a asigurat banda stângă a apărării în ultimii ani. Fără să aibă un concurent adevărat pe post, Neșu, Radu Ștefan și Latovlevici fiind fundașii cu care s-a luptat de-a lungul vremii pentru postul de titular, Raț a jucat constant bine la echipa națională, având și privilegiul de a purta banderola de căpitan.


Foto: Cosmin Motei

Prezența la EURO 2008, unde România a fost eliminată în grupe, și cele peste 102 meciuri sub cele mai importante repere ale aventurii lui Raț la echipa națională.

Lucian Sânmărtean – debut la națională pe 20 noiembrie 2002, în meciul România – Croația 0-1

Conducătorul de joc al Stelei și al naționalei României, jucătorul pe care mulți oameni din fotbal îl văd artizanului evoluțiilor bune din ultima perioadă ale celor două echipe, nu a avut șansa de a încânta de prea multe ori sub tricolor. Sănmărtean a debutat la națională încă din anul 2002, dar până în 2011 nu a fost folosit decât în partide amicale. Ignorat de Victor Pițurcă o bună perioadă de timp, el a adunat dpar 11 meciuri în tricoul echipei naționalei, dar modul în care a schimbat fața echipei în ultimele partide îl recomandă ca pe unul dintre jucătorii importanți ai echipei naționale în ultimii ani.

De altfel, statistica în meciurile oficiale jucate de Sânmărtean scoate la iveală un detaliu foarte interesant: România nu a pierdut niciun meci oficial cu jucătorul Stelei pe teren, obținând 3 victorii (cu Bosnia în 2011, Finlanda și Irlanda de Nord în 2014) și două remize (cu Belarus în 2011 și Ungaria în 2014).

Gabi Tamaș – debut la națională pe 12 februarie 2003, în meciul România – Slovacia 2-1

Obișnuit al naționalelor de tineret ale României, Gabi Tamaș a debutat la echipa mare în momentul în care nu împlinise încă 20 de ani. De la meciul cu Slovacia, primul în tricoul primei reprezentative, fostul dinamovist a mai strâns alte 62 de meciuri pentru prima reprezentativă. Momentan accidentat, fundașul lui Watford s-a numărat printre titularii constanți ai echipei naționale în ultimul deceniu, fiind un membru important al lotului care a obținut calificarea la EURO 2008, singurul turneu final la care România a luat parte în ultimii 14 ani.

Ciprian Marica – debut la națională pe 16 noiembrie 2003, în meciul Italia – România 1-0

Ciprian Marica a fost și el unul dintre pariurile „Generalului”, debutând la națională într-o înfrângere în fața Italiei, la doar 18 ani, iar cele 25 de goluri marcate în 70 de meciuri au făcut din jucătorul lui Konyaspor un pariu câștigat de Iordănescu. La 11 ani de la primul meci în tricoul naționalei, Marica a lăsat, în meciurile în care a evoluat sub tricolor, imaginea unui atacant, poate singurul al generației sale, care se poate apropia de cifrele și influența în joc ale lui Moldovan sau Răducioiu. Deși a marcat la fel de mult precum Moldovan, Marica se poate lăuda doar cu calificarea la EURO 2008, iar pe plan personal cu locul 4 în topul goglheterilor României (25 de goluri), la egalitate cu „Moldo-gol”.



Cum ar fi arărat, totuși, cea mai bună echipă formată doar din jucători debutanți la echipa națională în mandatele lui Iordănescu? Am făcut acest exercițiu de imaginație, iar rezultatul îl vedeți mai jos.


Rezerve: Vintilă (p), Doboș, Ciobotariu, Ghionea, Denis Șerban, Dică, Cernat, D. Niculae, Bratu



Lista celor 73 de jucători care au debutat la naționala României sub comanda lui Anghel Iordănescu:

Primul mandat (1993-1998)

8 septembrie 1993, Insulele Feroe – România 0-4: Gică Craioveanu
22 septembrie 1993, România – Israel 1-0: Adrian Ilie, Viorel Moldovan, Costel Gâlcă, Anton Doboș, Ionel Pîrvu, Vasile Brătianu
13 februarie 1994. SUA – România 1-2: Leo Grozavu, Bogdan Zotincă, Corneliu Papură
16 februarie 1994, Coreea de Sud – România 1-2: Dorel Zegrean, Viorel Tănase, Augustin Călin, Adrian Ungur
20 aprilie 1994, România – Bolivia 3-0: Iulian Chiriță
25 mai 1994. România – Nigeria 2-0: Marian Ivan
1 iunie 1994. România – Slovenia 0-0: Ștefan Preda
7 septembrie 1994, România – Azerbaijan 3-0: Florin Cîrstea
8 februarie 1995, Grecia – România 1-0: Lucian Cotora, Adrian Matei, Florin Bătrânu, Ovidiu Tâlvan
27 martie 1996, România – Iugoslavia 0-1: Iulian Filipescu
24 aprilie 1996, România – Georgia 5-0: Cosmin Contra
14 august 1996, România – Israel 2-0: Gabi Popescu, Dumitru Târțău, Denis Șerban, Tiberiu Curt
31 august 1996, România – Lituania 3-0: Daniel Gherasim
18 septembrie 1996, România – Emiratele Arabe Unite 1-2: Mugur Bolohan, Gabriel Vochin
20 august 1997, România – Macedonia 4-2: Liviu Ciobotariu
6 septembrie 1997, Liechtenstein – România 1-8: Constantin Barbu, Dan Potocianu, Valentin Ștefan
19 noiembrie 1997, Spania – România 1-1: Cătălin Munteanu, Lucian Marinescu
18 martie 1998, România – Israel 0-1: Alin Stoica
8 aprilie 1998, România – Grecia 2-1: Vasile Popa

Al doilea mandat (2002-2004)

13 februarie 2002, Franta – România 2-1: Răzvan Raț
27 martie 2002, România – Ucraina 4-1: Florin Cernat, Sorin Ghionea
17 aprilie 2002, Polonia – România 1-2: Ovidiu Petre, Eugen Baciu
21 august 2002. România – Grecia 0-1: Vlad Munteanu, Bogdan Vintilă
20 noiembrie 2002, România – Croatia 0-1: Lucian Sânmărtean, Constantin Schumacher
12 februarie 2003, România – Slovacia 2-1: Gabi Tamaș, Ștefan Grigorie, Florin Bratu
29 martie 2003. România – Danemarca 2-5: Laurențiu Reghecampf
30 aprilie 2003, Lituania – România 0-1: Claudiu Răducanu, Gigel Coman
7 iunie 2003, România – Bosnia 2-0: Zeno Bundea
20 august 2003, Ucraina – România 0-2: Daniel Niculae, Ionuț Rada, Nicolae Mitea, Daniel Oprița
11 octombrie 2003, România – Japonia 1-1: Nicolae Dică, Andrei Cirstea, Ianis Zicu
16 octombrie 2003, Italia – România 1-0: Ciprian Marica, Mihăiță Pleșan
28 aprilie 2004, România – Germania 5-1: Gabriel Caramarin
27 mai 2004, Irlanda – România 1-0: Petre Marin, Dan Alexa, Marius Constantin
4 septembrie 2004, România – Macedonia 2-1: Flavius Moldovan
8 septembrie 2004, Andorra – România 1-5: Sorin Paraschiv

Al treilea mandat (14 noiembrie 2014 – )

18 noiembrie 2014, România – Danemarca 2-0: Eric Bicfalvi



Statistică: Răzvan Toma
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
Andreea Sasu este însărcinată. Tatăl copilului este un celebru milionar, cu care s-a împăcat după ce i-a iertat infidelităţile
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup