ANALIZA om cu om a tricolorilor din meciul cu Grecia. Câștigul Dragoș Grigore și ineficiența jucătorilor de creație

Autor: Andru Nenciu Publicat: 08 Sep. 2015, 08:09 Actualizat: 08 Sep. 2015, 12:27 Nationala
ANALIZA om cu om a tricolorilor din meciul cu Grecia. Câștigul Dragoș Grigore și ineficiența jucătorilor de creație

de Andru Nenciu

Naționala României a încheiat la egalitate, scor 0-0, meciul de pe Național Arena cu Grecia, din Grupa F a preliminariilor pentru Campionatul European din Franța, iar suspansul în privința calificării se menține. Repartizată într-o serie accesibilă, reprezentativa antrenată de Anghel Iordănescu trăiește periculos în ultimele două etape, pe 8 octombrie cu Finlanda, acasă, și pe 11 octombrie cu Insulele Feroe în deplasare. România se află pe locul secund, cu 16 puncte, la o lungime distanță de Irlanda de Nord și la trei puncte avans față de Ungaria.

 • ProSport vă prezintă o analiză om cu om a celor 14 componenți ai naționalei care au intrat în confruntarea cu o echipă lipsită de orice motivație, ‘cea mai valoroasă din grupă’, după cum o caracteriza Anghel Iordănescu, ‘o echipă venită să facă act de prezență’ după cum o eticheta aseară, la Digisport, Ilie Dumitrescu

Ciprian TĂ‚TĂ‚RUȘANU Protejat în majoritatea timpului de defensiva solidă asamblată de Iordănescu, portarul naționalei a avut o intervenție providențială pe final de meci. O paradă prin care practic a evitat un dezastru pe Național Arena.

După ce în prima repriză și-a dezmorțit oasele doar în urma unei pase înapoi trimisă de un coechipier și o preluare în doi timpi, goalkeeperul din Serie A a primit atenția cuvenită din partea elenilor în partea secundă. Dacă Mitroglou n-a reușit nici să respire în menghina formată de Dragoș Grigore și Chiricheș, buzduganele aruncate spre poarta fostului stelist au plecat din șiretul unui nou intrat. Abia trimis pe teren în locul inexistentului Fortounis, grecul Panagiotis Kone a înviorat rapid atacul oaspeților și a limitat raza de acțiune a lui Papp. Mai întâi i-a dat emoții portarului României cu un trasor din vole care a trecut puțin peste poartă, pentru ca în minutul 83 să cadreze perfect un șut. De la aproximativ 30 de metri ușor lateral stânga, aripa de la Udinese a tras înșelător,  în cross, la semiînălțime, însă Tătărușanu a avut reacție. S-a arcuit perfect și România a scăpat fără să primească gol. Pe Tătă nu l-a deranjat nici musca minute bune, dar atunci când defensiva a cedat, fostul stelist a avut un reflex excelent.


Paul PAPP Fundașul Stelei face parte din clubul sportivilor care nu suferă la capitolul mentalitate. A fost cu moralul sub nivelul solului în urmă cu o lună, însă a reușit treptat să-și ridice nivelul de energie și de încredere. Partida cu Grecia i-a oferit un nou imbold psihic.

Folosit pe postul de fundaș dreapta, ardeleanul a început vijelios. A făcut până în minutul 25 cuplu în bandă cu Torje, pentru ca apoi să dialogheze pe dreapta cu Maxim, în contextul în care pe partea sa a evoluat un jucător de clasă, Jose Holebas. În defensivă problemele au fost generate doar de intrarea lui Kone, iar aportul său din ofensivă s-a dovedit consistent. Deficitar la capitolul centrări – în minutul 10  a trimis dintr-o poziție bună o minge prin spatele porții spre careu – Paul a încercat să mute munții din loc. Prin voință, condiție fizică fără cusur și determinare. În minutul 14 a recuperat o minge în apropierea careului grecilor și l-a servit pe Torje cu precizie și a apărut la finalizare în minutul 25, când Raț a centrat de pe stânga. În poziție optimă a apărut și în minutul 58, însă i-a stricat mingea lui Torje, mult mai bine plasat. Obișnuit să se impună în duelurile aeriene din careul advers, fotbalistul de la Steaua n-a reușit să le ia luni seara fața unor fundași centrali cu statură impresionantă, precum Manolas și Sokratis.

Vlad CHIRICHEȘ  Fundașului de la Napoli i se oferă credit total. Nu mai mizează pe acrobații și pe elemente de virtuozitate în defensivă, dar nici pasiunea pentru incursiunile riscante nu l-a părăsit.

Per total, jucătorul format de Mihai Georgescu a făcut un cuplu bun în centrul defensivei cu Dragoș Grigore, însă trebuie ținut cont și de faptul că grecii au avut un atac bont în partida din antepenultima etapă a Grupei F a preliminariilor. Chiricheș a anticipat de la bine spre foarte bine acțiunile adversarilor până în minutul 83, când a aproximat eronat traiectoria unei mingi periculoase. A lăsat mingea să cadă și din indecizia sa s-a născut cea mai periculoasă fază a campionilor europeni din 2004: șutul în forță trimis de Kone și respins de Tătărușanu. Jucătorul din Bacău a rămas la fel de implicat și în faza de construcție. Sau cel puțin arată că are inițiativă. În minutul 37 i-a trimis o minge teleghidată lui Raț, de peste 50 de metri, iar căpitanul a centrat din prima, în mijlocul careului, către Torje. Chiricheș pare încă departe de forma care l-a consacrat, dar Napoli poate deveni cadrul care să-i deschidă noi perspective. 

Dragoș GRIGORE E marele câștig al acestei campanii de calificare. Drumul de la evoluțiile oscilante de la Dinamo și provocările din Hexagon, la omul de neclintit din mecanismul defensiv al naționalei a fost unul scurt.

Robust, disciplinat și mereu abordând un marcaj extrem de strâns, Grigore a reușit să-l neutralizeze pe Mitroglou. Deși călăul grec a părut neconectat la tensiunea partidei, marii atacanți pot marca și din jumătate de ocazie. Grigore a învățat asta și l-a pedepsit pe vicleanul atacant de la Benfica. Grigore se poziționează bine, însă, la fel ca și Papp, nu a reușit să profite de jocul bun de cap și în careul cenușăresei Grupei F. Problemele apar atunci când trebuie să blocheze un jucător cu bagaj tehnic vast. Dacă în celelalte compartimente România șchioapătă, naționala se poate baza pe șase fundași centrali care se pot exprima oricând la un nivel ridicat.

Răzvan RAȚ Nu mai este fundașul stânga care ara timp de 90 de minute terenul, iar raidurile sale par eficiente atunci când este susținut de un mijlocaș cu bandă cu o disponibilitate mare de efort. Cu Grecia, Torje a schimbat cu Maxim flancurile după 25 de minute, iar decizia lui Iordănescu nu s-a dovedit o soluție perdantă. Raț a urcat mult în atac în meciul de luni seara și pentru că în fața sa avut un jucător lipsit de experiență, Kitsiou, și a oferit câteva pase perfecte în careu. A intrat în multe combinații și mingea a curs ca pe ață în partea secundă, când după o recuperare în propria jumătate, l-a servit excelent pe Torje. Fostul dinamovist a tras la colțul scurt și Karnezis a respins în corner.


Mihai PINTILII ne obișnuise ca un fotbalist consecvent, fără oscilații în joc. După întoarcerea în România, la Pandurii, ceva pare că s-a schimbat în evoluțiile sale. Joacă la siguranță, nu mai verticalizează, nu mai apare la finalizare, dar impresionează în continuare prin modul în care blochează atacurile și recuperează mingi imposibil de recuperat. La fel ca și colegii săi, nici Pintilii nu și-a asumat cu Grecia responsabilitatea șutului din afara careului.

Ovidiu HOBAN Față de celelalte partide în care a îmbrăcat tricoul naționalei, fostul jucător de la Mediaș, Cluj și Petrolul a avut un aport ofensiv consistent. S-a implicat în faza de construcție, l-a servit ideal pe Budescu la cea mai mare ocazie a primei reprize, când Karnezis a pus un picior salvator, și a apărut în poziție de finalizare, tot în actul întâi, însă Keșeru l-a ignorat. Perceput ca un mijlocaș deprins cu muncile dificile ale câmpului, Hoban a avut o mare libertate de exprimare în partida cu Grecia, însă la fel ca și ceilalți coechipieri ai săi nu a șutat de la distanță spre poarta elenilor. În 95 de minute, șuturile de la distanță au apărut doar din lovituri libere. A fost schimbat cu Florin Andone în minutul 80.


Alexandru MAXIM E plin de calități, însă cu Grecia nu a reușit să impulsioneze construcția lentă a echipei Generalului Iordănescu. A făcut rocada cu Torje în minutul 25 trecând pe dreapta, însă mutarea nu l-a avantajat. După ce a început meciul cu câteva devieri fine, fotbalistul lui Stuttgart s-a stins pe parcurs, neizbutind să scoată oameni din joc, să obțină lovituri libere sau să ofere pasele marcă înregistrată.

Constantin BUDESCU  A primit șansa din partea selecționerului de a-și arăta calitățile într-un meci cu miză, la cel mai înalt nivel. S-a simțit încorsetat de dispunerea fără cusur a grecilor și a făcut risipă de energie încercând să-și găsească cele mai bune poziții. S-a demarcat îndeosebi în partea stângă și a încercat să inițieze acțiunile ofensive pornind din flancul său preferat. Dacă în prima repriză a fost activ, în cele 18 minute din actul secund nu a mișcat. Budescu a început cu tupeu. A simțit că grecii aglomerează pe centru și a forțat pe benzi. A executat încă din primul minut o lovitură liberă care a stârnit panică în careul advers, pentru ca apoi să devină protagonsitul celor mai mari ocazii din primele 45 de minute. Pătruns în careu ușor lateral dreapta, a șutat în  blocajul unui adversar, iar după o recuperare a lui Hoban la mijlocul terenului, căpitanul Astrei a fost anticipat de Karnezis. Chiar dacă nu a jucat la potențialul său maxim, Budescu a adus varietate în jocul naționalei și, mai presus de toate, a amenințat poarta. Dacă pregătirea sa fizică nu-l trădează în Liga 1, într-o partidă de un asemenea nivel nu poate rezista mai mult de 60 de minute.

Gabriel TORJE A alergat de parcă a avut jăratec sub tălpi. Atitudinea e principalul atu al timișoreanului născut în 1989. S-a zbătut mult, s-a sincronizat bine cu Raț în banda stângă și obținut o lovitură liberă în minutul 35. În prima repriză a oferit cea mai amuzantă secvență a meciului încercând o foarfecă de la peste 30 de metri de poarta lui Karnezis, iar după pauză a intrat mai hotârăt pe teren. Insistența sa a dat roade și l-a scurtcircuitat de două ori pe goal-keeperul grec: o dată în debutul reprizei și o dată pe final, când a șutat din colțul stâng al careului de 6 metri, la semiînălțime, dar Karnezis a avut un reflex senzațional.


Claudiu KEȘERU A ieșit de multe ori din cleștele grecilor, însă nu i-a deranjat lui Karnezis niciun fir din barbă. A avut o rezolvare fantezistă în minutul 18, șut din întoarcere cu stângul din colțul careului mare peste poartă și a gestionat greșit faza din minutul 41, când a preferat un șut cu dreptul din interiorul careului, deși îl avea lângă el pe Hoban. Pe parcursul meciului a arătat de mai multe ori că se simte mult mai bine venind din spate, cu fața spre poartă. A avut puterea la final de a recunoaște că naționala e nepregătită  fizic și a lăsat o urmă de speranță anunțând că trlicolorii se vor da peste cap pentru a răpunde Finlanda.


AU MAI JUCAT

Lucian SÂNMĂ‚RTEAN Din postura de rezervă – a intrat în minutul 63 în locul lui Budescu, bistrițeanul în vârstă de 35 de ani nu a reușit să aducă varietate în jocul naționalei și să-și pună în valoare colegii. A început pe poziții avansate, dar a coborât rapid pentru a-și lua mingile. Nu a mai aprins scânteia țesăturii de pase de altădată și nici nu a mai reușit să paralizeze defensiva adversă cu un assist de manual. Pe final de joc, Lucian a obținut o lovitură liberă de la 20 de metri, însă a executat-o peste poartă.

Adi POPA A animat jocul pe aripa dreaptă și i-a crescut pulsul lui Holebas. Și-a valorificat viteza superioară, a obținut o lovitură liberă din preajma careului și atât. A fost introdus în locul lui Maxim, în minutul 63. Chiar dacă nu a ieșit în evidență, Popa e unul dintre puținii jucători români de națională cu un evident progres în joc în acest debut de sezon.

Florin ANDONE A intrat târziu, în minutul 80, în locul lui Ovidiu Hoban, și nu a reușit să se remarce. A primit puține mingi în momentele în care tricolorii nu au reușit să mai declanșeze un iureș de final.


Rezultate România preliminarii Euro 2016, Grupa F:

 • Grecia – România 0-1 (C. Marica ’10)
 • România – Ungaria 1-1 (Rusescu ’45 / Dzsudzsak ’82)
 • Finlanda – România 0-2 (B. Stancu ’54, ’83)
 • România – Irlanda de Nord 2-0 (Papp ’74, ’79)
 • România – Insulele Feroe 1-0 (Keșeru ’21)
 • Irlanda de Nord – România 0-0
 • Ungaria – România 0-0

CLASAMENT

 

  GRUPA F – EURO 2016  
Loc Tară Pct.
1 Irlanda de Nord 17
2 România 16
3 Ungaria 13
4 Finlanda 10
5 Insulele Feroe 6
6 Grecia 3

 

  Calificare Euro 2016
  Baraj Euro 2016

Program meciuri Grupa F – Preliminarii Euro 2016

Etapa a opta – 7 septembrie 2015

 • Finlanda – Insulele Feroe 1-0 (Pohjanpalo 23)
 • Irlanda de Nord – Ungaria 1-1 (Lafferty 90+4 / Guzmics 74)
 • România – Grecia 0-0


Etapa a noua – 8 octombrie 2015

 • Ungaria – Insulele Feroe
 • Irlanda de Nord – Grecia
 • România – Finlanda


Ultima rundă – 11 octombrie 2015

 • Insulele Feroe – România
 • Finlanda – Irlanda de Nord
 • Grecia – Ungaria
Autor: Andru Nenciu Publicat: 08 Sep. 2015, 08:09 Actualizat: 08 Sep. 2015, 12:27 Nationala
Pe aceeași temă
Ce a scris Elodia în ultimul SMS trimis către Cioacă!
Ce a scris Elodia în ultimul SMS trimis către Cioacă!
VIDEO Momentul dramatic în care şoferul unui TIR moare
salvând viaţa altui bărbat
VIDEO Momentul dramatic în care şoferul unui TIR moare salvând viaţa altui bărbat
CE TRAGEDIE! A fost gasit MORT. Toate Romania il PLANGE
CE TRAGEDIE! A fost gasit MORT. Toate Romania il PLANGE
Copil-minune în Belgia: absolvent universitar de inginerie electrică la 9 ani, plănuieşte să facă şi Medicina
Copil-minune în Belgia: absolvent universitar de inginerie electrică la 9 ani, plănuieşte să facă şi Medicina
BOMBA MOMENTULUI: Neymar ar putea ajunge la Barcelona in iarna! Detaliul care face mutarea tot mai evidenta! Anuntul momentului in Spania
BOMBA MOMENTULUI: Neymar ar putea ajunge la Barcelona in iarna! Detaliul care face mutarea tot mai evidenta! Anuntul momentului ...
ULTIMA ORA! A murit un mare roman! Ce tragedie, familia este in stare de soc
ULTIMA ORA! A murit un mare roman! Ce tragedie, familia este in stare de soc
În sfârșit ceva care nu afectează fluența. A început montarea de parapete pe rulouri pe E85 „Drumul morții”
În sfârșit ceva care nu afectează fluența. A început montarea de parapete pe rulouri pe E85 „Drumul morții”
Val de tâlhării
violente la Alexandria. Trei femei au fost atacate, prădate sau abuzate sexual într-o singură seară. Infractorii sunt încă liberi
Val de tâlhării violente la Alexandria. Trei femei au fost atacate, prădate sau abuzate sexual într-o singură seară. ...
Această TÂNĂRĂ mulatră l-a invitat să petreacă o noapte împreună. După ce au FĂCUT sex, a plecat la el acasă. Surpriza ULUITOARE a venit a doua zi
Această TÂNĂRĂ mulatră l-a invitat să petreacă o noapte împreună. După ce au FĂCUT sex, a plecat la el acasă. ...
Dezvăluiri şocante făcute de Gabi Tamaş. Fostul fundaş de la FCSB a comis-o şi i-a surprins pe toţi:
Dezvăluiri şocante făcute de Gabi Tamaş. Fostul fundaş de la FCSB a comis-o şi i-a surprins pe toţi: "Ce am făcut? ...
Este oficial! Scade vârsta de pensionare în România începând de duminică! Ce condiții sunt
Este oficial! Scade vârsta de pensionare în România începând de duminică! Ce condiții sunt
Dezpărțire ȘOC în showbiz! Artistul român și-a lăsat logodnica pentru această bombă sexy!
Dezpărțire ȘOC în showbiz! Artistul român și-a lăsat logodnica pentru această bombă sexy!
Urina: de câte ori e normal urinezi pe zi
Urina: de câte ori e normal urinezi pe zi
Rares Bogdan o face PRAF pe Viorica Dancila! INCREDIBIL ce a putut sa spuna despre fostul premier
Rares Bogdan o face PRAF pe Viorica Dancila! INCREDIBIL ce a putut sa spuna despre fostul premier
Ginerele lui Gigi Becali, prima reacție după vestea că Teodora este însărcinată
Ginerele lui Gigi Becali, prima reacție după vestea că Teodora este însărcinată
Un om de afaceri a plătit 3,7 MILIOANE de dolari pentru o noapte cu această actriţă celebră. La scurt timp după aceea a avut parte de o SURPRIZĂ extrem de neplăcută. Cazul a ajuns la Curtea Supremă
Un om de afaceri a plătit 3,7 MILIOANE de dolari pentru o noapte cu această actriţă celebră. La scurt timp după aceea ...
Telefon performant Samsung la doar 200 de lei, în oferta de Black Friday a unui magazin. Va fi bătaie pe el!
Telefon performant Samsung la doar 200 de lei, în oferta de Black Friday a unui magazin. Va fi bătaie pe el!
Profeţiile lui Nostradamus până în 2028. Cinci zodii care vor sta sub semnul banilor, al dragostei şi norocului
Profeţiile lui Nostradamus până în 2028. Cinci zodii care vor sta sub semnul banilor, al dragostei şi norocului
ROMÂNIA – SUEDIA SCOR final 0-2 LIVE – Rezumat video
ROMÂNIA – SUEDIA SCOR final 0-2 LIVE – Rezumat video
Cum a aflat Catrinel Sandu ca fostul ei soț avea o amanta! A parasit-o in cel mai josnic mod: 'Sunt iubita soţului tău de doi ani. Voiam doar să îţi zic că nu o să mai fie cu tine'
Cum a aflat Catrinel Sandu ca fostul ei soț avea o amanta! A parasit-o in cel mai josnic mod: 'Sunt iubita soţului tău ...
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Nunta mare in showbiz! S-a casatorit a doua oara, dupa ce a fost parasita de primul sot pentru amanta
Dacia a lansat un MODEL NOU! Iată cum arată și cât costă viitorul BESTSELLER românesc
Dacia a lansat un MODEL NOU! Iată cum arată și cât costă viitorul BESTSELLER românesc
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
FOTO! Cum a ajuns să arate acum Kitty Cepraga, cea mai sexy vedetă TV a anilor 2000!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat!
Laurenţiu Duţă, operat de urgenţă după ce o furculiţă din plastic i-a perforat esofagul: „Situaţia putea fi mai gravă“
Laurenţiu Duţă, operat de urgenţă după ce o furculiţă din plastic i-a perforat esofagul: „Situaţia putea fi mai gravă“
Horoscop de weekend – 16-17 Noiembrie – Zodia Scorpion
Horoscop de weekend – 16-17 Noiembrie – Zodia Scorpion