Am trăit s-o vedem şi pe asta! Am chinuit Spania cu echipa a doua. Remarcaţii meciului care nu trebuia să se joace şi după care n-am avut nimic de câştigat

21 mar 2019 32810 afişări Nationala
Am trăit s-o vedem şi pe asta! Am chinuit Spania cu echipa a doua. Remarcaţii meciului care nu trebuia să se joace şi după care n-am avut nimic de câştigat

Un amical cu Spania, în condiţiile în care naţionala mare trăieşte de pe cea de tineret, nu mai avea nicio relevanţă pentru echipa lui Rădoi. Mai mult, părea sinucidere curată. Era genul de amical care nu prea putea aduce nimic bun. Putea să iasă o înfrângere greu de digerat. Poate şi o victorie, obţinută cu alţi fotbalişti decât cei titulari în mod normal, ar fi încurcat planurile unui selecţioner înainte de tunerul final. Era clar că la Euro vor fi alţi jucători în teren, aproape o echipă nouă. Pentru că spaniolii sunt mult mai organizaţi, mai plini de talente, cu valori evident mai mari şi mai liniştiţi ca şi noi în privinţa ambelor naţionale, ei au jucat cu o echipă standard, în proporţie foarte mare. Mai puteau avea 4 jucători de la echipa mare, dar formaţia afişată în partida de astăzi a fost aproape identică cu cea folosită în preliminarii.

Rădoi, nedreptăţitul care nu s-a plâns

Singurul mare câştigător al unui astfel de meci a fost Rădoi. Atitudinea sa a fost una demnă. Nu s-a plâns deloc, ba chiar a glumit pe seama faptului că naţionala cea mai bună pe care o are România în ultimii ani a fost decimată şi s-a dus să lupte cu noile vedete ale fotbalului spaniol. Am jucat cu naţionala B de tineret şi am rezistat eroic, iar diferenţele n-au fost covârşitoare. Un 0-1 este ca o victorie a unei generaţii ieşite din comun pentru fotbalul românesc, care continuă să arate potenţial talent.

Meciul care a contrazis transfermartk.de

A fost meciul care a demontat mitul realităţii absolute, transcrisă pe site-ul transfermarkt.de, atât de citat în presa românească. S-a văzut că diferenţa din teren n-a fost de 10 ori mai mare, ca cea a cotelor de transfer avute de jucătorii spanioli, faţă de ai noştri. Diferenţa o face cota de ţară, stabilitatea financiară a marilor cluburi, performanţele acestora şi instoricul lor în transferuri. Acestea fac diferenţa când un jucător este evaluat la 40 de milioane de euro, cum e cazul lui Oyarzabal, dar nu poate trece de unul evaluat la 500.000 de euro, precum Adrian Rus.

Rus şi Paşcanu l-au făcut mic pe Borja Mayoral

Dacă vrem neapărat să tragem concluzii după acest meci, ele sunt pozitive. Am chinuit Spania acasă, fără 8 jucători ce ar putea fi titulari. Aşa ceva era de neconceput pentru fotbalului românesc, iar această generaţie ar putea fi una “de aur” pentru că are resurse nelimitate. S-a simţit diferenţa între fotbaliştii care joacă, de regulă, în echipa lui Rădoi şi cei care au avut o apariţie episodică. Cuplul de fundaşi centrali a fost la nivel de La Liga. Alături de Radu, Rus şi Paşcanu ne dau speranţe că nu vom mai tremura la meciurile viitoare ale naţionalei mari, cum tremurăm de o vreme încoace. Au fost aproape fără greşeală în faţa celor ce vor fi starurile fotbalului spaniol, în anii viitori. Florinel Coman a impresionat şi el prin ambiţia şi determinarea, de care uitasem că este în stare, după transferul la FCSB. Nedelcu a fost şi el un jucător metamorfozat. A mai greşit, dar a arătat curaj, iniţiativă şi faptul că poate face faţă şi în dueluri fizice. A fost mai în largul său, ştiind că nu va fi un patron care să-l critice după meci. Dintre noutăţi, Valentin Gheorghe s-a remarcat prin insistenţa cu care a reuşit să-i enerveze pe spanioli, arătând că şi-a dat seama, mai mult ca alţii, cum i-ar putea surânde şansa, după această partidă.

A fost 1-0 pentru Spania, dar meciul ne dă speranţe. Speranţe că atunci când vom fi cu cei mai buni în teren nu ne vom simţi inferiori unor echipe precum cea Spaniei de astăzi şi că actuala naţională nu are de gând să se facă de râs.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.