Naționala s-a mutat în Liga 3: foștii tricolori antrenează la Ianca sau Sighetu Marmației, unii cu licență PRO! „Primarul băga bani doar dacă juca fiul lui! Un puști n-a venit la antrenament că a mers la frizer!” | EXCLUSIV

Naționala s-a mutat în Liga 3: foștii tricolori antrenează la Ianca sau Sighetu Marmației, unii cu licență PRO! „Primarul băga bani doar dacă juca fiul lui! Un puști n-a venit la antrenament că a mers la frizer!” | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sunt cel puțin 14 nume de foști fotbaliști care au reprezentat România care în prezent se regăsesc în staff-urile tehnice ale echipelor din Liga 3, sezonul în desfășurare, antrenori principali, secunzi sau pentru pregătirea portarilor. Culmea, din cei 14 tricolori, unii cu zeci de meciuri pentru națională, câțiva au licența PRO, deci sunt calificați pentru a putea pregăti echipe din Superliga! Pe lângă foștii internaționali, mai sunt mulți tehnicieni cu PRO în eșalonul trei, precum Cristian Todea (Gloria Lunca-Teuz Cermei) sau Victor Naicu (ACSO Filiași)!

În plină „cruciadă” sub steagul licenței PRO

FRF e hotărâtă să reglementeze, dar mai ales să se asigure de implementarea normalității, în privința licențelor de antrenori. Tabloul zilei ne scoate în față, la nivel de Superliga, formații cu antrenori de facto care nu au licența PRO, necesară la acest eșalon, dar și deținători ai unei astfel de licențe care antrenează doar „pe foaie”.

În paralel, se vorbește de zeci de tehnicieni aflați pe piață cu sau fără angajament, care posedă licența PRO dar obținută în deceniile trecute, prin proceduri cel puțin ” mai simple”. În același timp, voci care ridică problema lipsei de opțiuni reale pentru Superliga din această categorie. Între acestea, Mihai Stoica de la FCSB: „Sunt 200 de antrenori cu licență PRO, dar nu găsim!”

Pe fondul tuturor acestea, ProSport îți oferă azi o incursiune spectaculoasă în lumea foștilor jucători de națională care au îmbrățișat cariera de antrenor și care în prezent lucrează la cluburi din Liga 3. Cu licență PRO, unii dintre ei, și cu experiențe inedite!

Aventurile lui Goian în eșalonul trei

Liderul selecțiilor din „lotul de 14” este Dorin Goian, 60 de meciuri pentru România, în prezent antrenor la Foresta Suceava. Formație pe care a mai pregătit-o într-un mandat din 2020, după ce anterior fusese pe bancă la Bucovina Rădăuți. Până acum, formații din zona natală pentru fostul stoper tricolor, care povestește în exclusivitate pentru ProSport:

La Liga 3 te izbești de cea mai mare problemă: lipsa infrastructurii. Un exemplu. Am fixat ultimul cantonament la Gura Humorului, dar, cu o zi și jumătate înainte să plecăm acolo, s-a pornit o ninsoare îngrozitoare și s-au făcut niște troiene de un metru. Ce puteam să mai facem cu zăpada până la genunchi? A trebuit să ne adaptăm cumva din mers pentru pregătire. O experiență din care am învățat mult și, în general, la liga a treia trebuie să te mulezi după tot felul de situații neașteptate.

Iar un episod aproape incredibil completează tabloul în zig-zag-uri pe care îl compune viața de antrenor în acest eșalon, mai ales în raport cu tinerele generații de jucători:

Am în lot mulți tineri, le explic faptul că, pentru ei, Liga 3 trebuie să însemne numai un pas intermediar pentru un salt. Nu să considere că sunt jucători de nivel inferior, să se blazeze. Într-o zi însă mi-a lipsit de la antrenament un puști de 17 ani și ce credeți că a invocat a doua zi? A avut programare la frizer! Ne-am amuzat toți în cabină, dar apoi am purtat o discuție decentă în birou, pe un ton civilizat, pentru că jucătorii de azi sunt foarte sensibili. Dacă ridici un pic tonul, se supără, ”Mister are ceva cu mine”. Eu nu fac însă decât să le arăt drumul corect, să înțeleagă cum funcționează lucrurile spre fotbalul mare.

„Generația de Aur” e la Miroslava

După un periplu în antrenorat început în 2005, Tibor Selymes (52 ani) e „principal” azi la Știința Miroslava din Iași. Fundașul „Generației de Aur”, deținător de licența PRO, a mai lucrat la Sopron și Kaposvar în Ungaria, iar în țară a bifat echipe din toate regiunile, pe axa Dobrogea – Satu Mare!

  • 10 echipe a antrenat Selymes până la Miroslava: Liberty Salonta, Sportul Studențesc, Astra Giurgiu, ASA Tg. Mureș Dinamo II, Săgeata Năvodari, Oțelul Galați, Petrolul Ploiești, Delta Tulcea, Olimpia Satu Mare

Podiumul celor mai selecționați foști tricolori din L3 de acum se încheie cu doi antrenori la egalitate: Costin Lazăr (Cetatea Tr. Măgurele) și Gheorghe Mihali (Dunărea Călărași), fiecare cu 31 de partide. Lazăr, anterior secund la Mostiștea Ulmu, e din 2021 pe banca teleormănenilor, în vreme ce Mihali a mai lucrat ca principal la CSM Focșani, U Cluj, Mioveni, Balotești, Muscelul Câmpulung și Dinamo U19.

„Organizat și cu oameni pasionați, îți faci treaba foarte onest la Liga 3”

Cu doar o selecție mai puțin, fostul fundaș al naționalei Adrian Iencsi (30 meciuri). La 47 de ani, Iencsi (foto jos cu Dică și Stângaciu) antrenează pe CSM Sighetu Marmației și mărturisește în exclusivitate pentru ProSport:

Nu fac parte din categoria antrenorilor care preferă să stea pe margine, în așteptarea unui contract de Liga 1. Pur și simplu, atâta vreme cât am entuziasm și energie, nu mă deranjează deloc să cobor să muncesc și la eșalonul trei. N-am făcut niciodată confuzie între cariera de jucător și cea de antrenor: după ce termini viața de pe gazon, începe altceva!. Sigur că, dacă ai evoluat la un anumit nivel și ai trecut prin experiențe la nivel de top, asta te ajută în gestionarea muncii de antrenor”

Cum e fotbalul la Liga 3 de acum pentru un fost fotbalist de națională? „Poate o să vă mirați, dar n-am întâlnit deloc situații deranjante, nefirești sau amuzante. Dacă știi cum să te organizezi cu ceea ce ai și dacă lucrezi în jurul tău cu oameni interesați și pasionați de fotbal, îți faci treaba foarte onest la Liga 3”.

  • 12 formații a pregătit Iencsi din 2012 până azi: Corbeanca, Popești-Leordeni, Voluntari, FC Hunedoara, Sporting Tr. Măgurele, Foresta Suceava, Unirea Jucu, Dunărea Călărași, Pandurii, Rapid și Rapid U19, Universitatea Craiova II

Corneliu Papură, care după Progresul București și Olt Slatina a fost inclusiv antrenor principal la Universitatea Craiova și deține licența PRO acum pe banca formației secunde a oltenilor, care activează în Liga 3. Are 12 meciuri ca fotbalist pentru România și a fost parte din lotul World Cup 1994.

„De ce să arunc pe fereastră 15.000 de euro pentru licența PRO?”

În categoria 5-10 meciuri pentru România îi descoperim pe Tiberiu Bălan, astăzi principal la Minerul Ocna Dej, Iulian Tameș apare „în acte” în postura de secund la Unirea Bascov iar Ștefan Nanu, principal cu rezultate foarte bune la CSM Deva. Dacă Bălan are în CV-ul de tehnician până în prezent doar experiențele Voluntari II, Pandurii și Axiopolis Cernavodă iar Tameș numai mandate ca secund la formații argeșene, Nanu vine după mai multe „aventuri”.

  • 7 meciuri pentru Români are Tibi Bălan, în perioada 2005-2011, în vreme ce Tameș are doar 5, pe intervalul de timp 2000-2009

Fostul fundaș stânga (foto jos) a pregătit, printre altele, FCM Câmpina, Petrolul Ploiești, Inter Gaz București, Minerul Motru, Farul Constanța și Poli Timișoara și mărturisește în exclusivitate pentru ProSport: ”M-am apucat de antrenorat la 37 de ani, la Câmpina, unde am activat 4 ani, dar lucrurile se degradaseră acolo și, după ce am plecat, s-a și desființat echipa. Am lucrat mai mult în fotbalul mic, maximum Liga 2 și o perioadă la o Academie din Olanda, pe vremea când soția juca handbal acolo. Sigur, e viață mai complicată la nivelul acesta, nu spun câte înjurături mai îmi iau pe stadioane, dar sunt imun, nu bag în seamă. 

Pentru Fane Nanu, un episod negativ iese clar în evidență din toate peripețiile lui de după încheierea carierei de jucător:

Un singur episod nefiresc am trăit, pe vremea când antrenam la Motru. Primarul mi-a zis clar că dă bani la echipă doar dacă îl folosesc pe fiul lui. Cu mine nu poți face așa ceva. I-am lăsat echipa în brațe și mi-am văzut de drum, că eu nu sunt genul la care să umbli cu chestii din astea”

Neînvins în acest sezon de L3 cu CSM Deva, deși nu are ca obiectiv ferm promovarea, dezvăluie din secretele reușitei și abordează tranșant și problema licențelor de antrenor:

Mie îmi place mult să lucrez cu tineri, la Deva am și dezvoltat un fel de Academie cu peste 300 de copii, beneficiem de un sprijin fantastic din partea primarului, ne ajută cu absolut tot ce avem nevoie.  Eu am licența A, nici n-am vrut să accesez PRO, fiindcă văd sute de antrenori cu această calificare și nu-i bagă nimeni în seamă. Pentru ce să arunc pe fereastră 15.000 euro taxe? Oricum, ai sau n-ai licență PRO, antrenează tot cine vrea patronul, nu vedeți ce se întâmplă?

De la Ioan Petcu la Zegrean, via Tibi Lung

Fost fundaș dreapta bun în campionatul nostru dar și în prima ligă a Olandei, Dorel Zegrean (3 meciuri pentru România) este antrenor secund la Gloria Bistrița-Năsăud, în mandatul lui Adrian Falub. Tot ex-jucători cunoscuți, dar cu o singură prezență în tricoul României, descoperim pe băncile de la Viitorul Ianca, Flacăra Moreni și Csikszereda Miercurea Ciuc II.

Brăilenii sunt antrenați din acest an de Viorel Tănase, nume legat profund de Oțelul Galați, Gabriel Paraschiv (foto jos) are deja experiență în funcție la echipa dâmbovițeană din localitatea natală și deține licența A, în vreme ce Tiberiu Lung pregătește portarii echipei secunde a ciucanilor!

Un fost internațional al anilor ’80 este poate antrenorul-surpriză de la Armata Aurul Brad. Hunedorenii au mers pe mâna lui Ioan Petcu, fostul mare jucător al Corvinului cu două selecții la națională, ajuns la 63 de ani. Anterior, Petcu a mai lucrat ca tehnician pe la Deva, Certej, Sânnicolau Mare sau Bihor Oradea.

 

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a făcut ultima dată când și-a văzut părinții
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a făcut ultima dată când și-a…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…