Mișcări de culise înaintea noului contract pentru drepturile TV ale Ligii 1. De ce au atacat oficialii LPF posturile de televiziune, ce miză au meciurile programate după ora 21.00 și cum ar putea profita Burleanu

Autor: Matei Udrea Publicat: 14 Nov. 2018, 12:37 Actualizat: 14 Nov. 2018, 12:38 Fotbal Intern

Negocierile pentru noul contract de televizare a Ligii 1 au erupt în public marți, când mai întâi Justin Ștefan, secretarul general al LPF, apoi Robert Pongracz, director de marketing la aceeași instituție, au scris pe Facebook mesaje critice la adresa posturilor TV care transmit meciurile.

Justin Ștefan a cerut, într-un prim mesaj sponsorizat – astfel încât să intre în feed-ul cât mai multor utilizatori -, câteva lucruri clare:

– schimbarea priorităților în Liga 1, astfel încât să se țină cont mai întâi de suporterii care vin la stadion, și abia apoi de cei din fața televizoarelor,

– să nu se mai joace meciuri luni,

– să nu se mai joace după ora 19.00 iarna.

Dincolo de aceste cerințe ambalate diplomatic, nemulțumirile sunt majore.

Există suspiciuni că grila de începere a meciurilor se face, uneori, în funcție de locul și ora unde sunt disponibile carele de transmisie. Dacă există un eveniment la handbal sau baschet în Moldova, de exemplu, meciul jucat în Liga 1 de Poli Iași este programat astfel încât să fie în preajma celui din alt sport, pentru a fi acoperite amândouă „la pachet”.

Reclamele la alcool și pariuri – motivul pentru care posturile TV nu agreează ideea LPF privind ora de începere a partidelor programate seara. Cum s-ar putea ajunge la o înțelegere

Apoi, posturile TV sunt acuzate că împing meciurile până la ore nerezonabile (mai ales iarna) pentru a prinde tronsoanele orare în care legislația permite reclama la pariuri (după ora 23.00) și alcool (după ora 22.00). Se ajunge astfel ca unele partide să se dispute, iarna, la ore și temperaturi imposibile pentru suporterii care ar vrea să vină în tribune. E celebru meciul din decembrie 2016, de la Târgu Mureș, când, pe un frig cumplit și un teren complet înghețat, jucătorii nu și-au putut ține echilibrul, arbitrul de centru Marius Avram a căzut rău, iar echipa Pandurii Tg. Jiu a refuzat să mai iasă de la vestiare după pauză.

Acum, ultimele meciuri din Liga 1 încep la ora 21.00, iar în Cupa României au fost partide programate și de la ora 21.45. Cum partidele sunt urmate de emisiuni de analiză care durează, de asemenea, chiar și o oră, miza e mare. Dacă un meci începe la ora 21.00 și se termină spre 22.50, urmează o emisiune de analiză până la ora 24.00, interval în care se pot plasa reclamele la pariuri. Dacă meciul ar începe la ora 19.00 și s-ar termina la ora 20.50, emisiunea care l-ar urma s-ar încheia la ora 22.00 – adică înainte de intervalul orar permis pentru reclamele la pariuri și alcool.

Pe de altă parte, posturile TV invocă – la rându-le, justificat – faptul că Liga 1 trăiește din banii lor, că plătesc mai mult decât merită calitatea fotbalului și că spectatorii n-ar veni indiferent de ora la care e pus meciul. În plus, fără reclamele la pariuri și alcool, încasările lor ar scădea drastic. „Nu e vina noastră că, după atâția ani, infrastructura cluburilor din Liga 1 este atât de proastă. Sunt norme pe care le ignoră toți. Să aibă terenuri încălzite, de exemplu. Au câștigat o grămadă de bani, în toți acești ani, din drepturile TV. De ce nu au creat condiții pentru spectatori, astfel încât să se poată urmări partidele și în nocturnă, chiar și iarna?”, a reacționat șeful departamentului de sport de la un post TV contactat de ProSport.

Totuși, acest punct foarte sensibil ar putea ajunge, până la urmă, la o rezolvare. Chiar în acest moment, Consiliul Național al Audiovizualului discută modificarea restricțiilor privind pariurile sportive. Lobby-ul caselor de pariuri a împins, spun sursele noastre, către o propunere de schimbare a legislației, astfel încât reclamele la pariuri să fie acceptate înaintea, în pauza și la sfârșitul competițiilor sportive.
Nu e clar când se va supune la vot respectiva modificare, dar e o chesiune de timp și, foarte probabil, până la sfârșitul anului se vor lămuri lucrurile. 

Fără meciuri luni, iar FC FCSB – să fie „dezabonată” de la jocurile de duminică seara


LPF vrea ca FCSB să nu mai fie programată etapă de etapă duminică seara. Iar Dinamo nu mai vrea să joace luni. FOTO: Mediafax

„În acest moment, cele 14 cluburi din Liga 1 sunt aliniate în spatele LPF. Și jucătorii sunt de aceeași parte a baricadei”, a comentat pentru ProSport o sursă importantă care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Televiziunile fac tatonări, ar vrea să spargă blocul cluburilor, să-i ia individual și să le propună diverse mici avantaje ca să renunțe la condiții”, a adăugat același conducător.

O altă nemulțumire majoră este legată de meciurile programate luni. „Vedem și noi audiențele. Nici vorbă de interes al publicului pentru aceste jocuri. Cluburile nu mai vor, sub nicio formă, să joace și luni. Nici jucătorii nu mai vor și nici publicul! Este o ostilitate generală față de actuala grilă de transmisie”, sună explicațiile taberei comune LPF – cluburi – jucători.
Printr-o postare pe contul de Facebook al galeriei dinamoviste – Peluza Cătălin Hâldan -, suporterii acestei echipe și-au arătat și ei, într-o manieră originală, susținerea pentru inițiativa lui Justin Ștefan (chiar dacă mesajul s-a încheiat cu o înjurătură tocmai la adresa LPF): „Nu ne încredem într-o postare de facebook a unei instituții bolnave, dar mai încercăm o modalitate de a le deschide ochii, că FOTBALUL E PENTRU SUPORTERI! VOTAȚI! … meciurilor de luni!”.

Nici modul în care posturile TV împart echipele nu este agreeat de LPF și de cluburile de fotbal. Acestea doresc ca, începând cu noul contract, seara de duminică să nu fie rezervată „din oficiu” pentru FC FCSB. „Ei spun că fac audiență. Nu e acceptabilă explicația asta. Dacă pui duminică seara Craiova sau Dinamo nu face audiență? Trebuie schimbat și acest lucru. Să se joace prin rotație duminică seara, să aibă fiecare ocazia. Ați văzut cumva în Spania ca Real Madrid, cât e ea de Real Madrid, să fie pusă să joace, etapă de etapă, de la aceeași oră și în aceeași zi?”, sună opinia celor nemulțumiți.

Negocierile pentru noul contract de televizare a meciurilor din Liga 1 sunt în toi. Actualul contract a durat 5 ani și expiră la vară: 2014-2019. Suma de 27,5 milioane de euro net pe sezon, încasată în contractul care expiră, este cerută și pentru următorul angajament, care s-ar putea întinde tot pe 5 ani.

Interesant este că de aceste asperități apărute între LPF și posturile TV ar putea să profite Răzvan Burleanu, președintele FRF. Șeful federației pândește de multă vreme oportunitatea de a elimina Liga din ecuație. În urmă cu un an și jumătate, el a și înființat o Comisie pentru Fotbalul Profesionist, în care a invitat să facă parte și reprezentanți ai posturilor TV. Burleanu e bănuit că ar putea încerca să discute cu trusturile TV, care să facă o propunere comună de contract prin intermediul FRF.

Justin Ștefan: „Stabilirea programului meciurilor trebuie să se facă ținând cont, în primul rând, de suporteri”

Iată postările oficialilor LPF plasate pe Facebook marți.

Justin Ștefan a scris următorul mesaj, pe care l-a sponsorizat, pentru ca rețeaua de socializare să-l introducă în feed-ul cât mai multor utilizatori: „Stabilirea programului meciurilor din Liga I Betano trebuie să se facă ținând cont, în primul rând, de suporterii care înfruntă vremea rea și vin la stadion. Nu este normal să se dispute lunea meciuri din Liga I Betano. De asemenea, nu este normal ca meciurile programate în acest anotimp în zilele de vineri, sâmbătă și duminică să înceapă atât de târziu, adică la ora 21:00 sau la 20:30. Înainte de a fi un produs comercial și de televiziune, fotbalul trebuie să rămână al suporterilor care își susțin echipa favorită din tribunele stadioanelor. Fac un apel public față de televiziunile deținătoare de drepturi să țină cont și de dorința cluburilor și a suporterilor fotbalului românesc atunci când propun programul etapelor din Liga I Betano”.

La scurt timp, Robert Pongracz a sărit în ajutorul șefului: „In totalitate de acord cu Justin Stefan: Detinatorii/titularii de drepturi, care in mod normal colaboreaza cu institutiile fotbalistice, trebuie sa isi asculte consumatorii, care in cazul fotbalului sunt aceia care au nevoie de toate oportunitatile posibile de a participa la meciurile de la stadion. Un stadion gol nu reprezinta o solutie pentru meciurile televizate. Ligile si detinatorii/ titularii de drepturi trebuie sa colaboreze si sa inteleaga ca inainte de a fi un produs tv, fiecare meci de fotbal este un eveniment local. Este mult de lucru in fata noastra pentru a crea cele mai bune conditii pentru oamenii care participa la meciuri, si un element important este acela cand meciul este programat. 
Conflictele cu privire la dezacordul dintre orele de start si fani s-au putut observa si in Bundesliga. Mai jos o poza din Bundesliga cu o intrebare pe care le-o adresez televiziunilor implicate in acest subiect: «Asta vreti?».

Fotbalul este un un joc inainte de a fi un produs, un sport inainte de a fi o piata, un spectacol inainte de a fi o afacere. Football First- valoarea nr.1 a UEFA”.

Stupoare: la LPF nu se doarme! „Am greșit, creând senzața unei organizații inerte, aflată în stare de somnolență. Dar această senzație este greșită”


Justin Ștefan (dreapta) crede că știrile cu și despre LPF produc furori printre suporteri și ne asigură că la Ligă nu se sforăie. FOTO: Mediafax

Spre seară, după ce ProSport a relatat despre conflictul apărut între LPF și televiziuni, Justin Ștefan a avut o nouă intervenție în care a afirmat că n-ar fi niciun război între instituții, iar publicația noastră caută doar vizualizări.
Și cum poate face mass-media trafic dacă nu publicând știri cu și drespre Justin Ștefan și LPF – adevărate „aspiratoare” de „vizualizări”?

Interesant este că, după ce a făcut această remarcă, secretarul general al LPF a reluat criticile la adresa televiziunilor, lăudându-se cu implementarea uneia dintre „cele mai moderne platforme de competiții din Europa”. Publicul a fost asigurat că la LPF nu se doarme – așa cum crede toată lumea -, că Liga nu e o organizație „inertă” și că totul a fost înțeles greșit din cauza „modestiei” micului, dar inimosului colectiv de acolo. „Nu e niciun razboi intre LPF si televiziuni, asa cum pretinde in cautare de vizualizari autorul articolului, dar a venit timpul sa ne gandim, in primul rand, la suporteri si la jucatori si sa analizam care sunt cele mai bune decizii pentru produsul LIGA I BETANO. Am tacut din modestie, dar aceasta modestie a fost confundata de o parte din iubitorii fotbalului, cluburi, jucatori cu pasivitatea si neimplicarea, fapt pentru care trebuie sa corectam cat mai curand aceasta perceptie total gresita.

De exemplu, fac pariu ca foarte putina lume stie ca LPF a dezvoltat intern una dintre cele mai moderne platforme de competitii din Europa. Angajatii de la Departamentul de Competitii au vazut dincolo de nevoile lor, au cheltuit timp si nervi pentru a crea ceva extraordinar. Am ales sa nu mediatizam acest efort, precum si multe alte initiative sau actiuni, dar am gresit, creand senzatia unei organizatii inerte, aflata in stare de somnolenta. Dar aceasta senzatie este gresita si am decis ca e momentul sa va convingem pe toti ca LPF este o organizatie cu idei extraordinare si oameni de o mare valoare.

Vom ramane modesti, dar am hotarat sa vorbim si sa raspundem atunci cand vom considera ca interventiile noastre conteaza cu adevarat pentru iubitorii fotbalului din Romania si pentru viitorul acestui sport”, a scris Justin Ștefan pe contul său de Facebook.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 14 Nov. 2018, 12:37 Actualizat: 14 Nov. 2018, 12:38 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Drama neştiută a lui Martin Tudor! Asta l-a DISTRUS! Cine e Laura, fosta soţie! L-a părăsit şi...
Drama neştiută a lui Martin Tudor! Asta l-a DISTRUS! Cine e Laura, fosta soţie! L-a părăsit şi...
Medic român din Milano: „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici“
Medic român din Milano: „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici“
VIDEO Un tânăr a fost filmat în timp ce se plimbă cu un bărbat în lesă, în Gorj. „Aşa ceva numai în România vezi”
VIDEO Un tânăr a fost filmat în timp ce se plimbă cu un bărbat în lesă, în Gorj. „Aşa ceva numai în România vezi”
Cand mai jucam fotbal in Romania? Anuntul de ultima ora al UEFA. Ce masuri se iau la nivel european
Cand mai jucam fotbal in Romania? Anuntul de ultima ora al UEFA. Ce masuri se iau la nivel european
Cum faci sex pe timp de pandemie cu coronavirus
Cum faci sex pe timp de pandemie cu coronavirus
A fost găsit
A fost găsit "pacientul zero". De la el a pornit, de fapt, coronavirusul. El i-a infectat pe toți
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Poze interzise minorilor cu bombardiera Theodora! E greu de crezut, dar fundul ei este 100% natural!
Beijingul, acuzat că minte în legătură cu morţii de coronavirus. Bilanţul estimat pentru Wuhan, cu mult mai mare decât cel oficial
Beijingul, acuzat că minte în legătură cu morţii de coronavirus. Bilanţul estimat pentru Wuhan, cu mult mai mare decât ...
Ungaria a fost lovită. Guvernul Viktor Orban resimte din plin impactul crizei
Ungaria a fost lovită. Guvernul Viktor Orban resimte din plin impactul crizei
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
ŞOC! A făcut sex cu o vedetă şi a ajuns de urgenţă la spital:
ŞOC! A făcut sex cu o vedetă şi a ajuns de urgenţă la spital: "E exagerat de dotat"
Se dau bani de la stat, în doar câteva zile! Chiar de mâine, se poate depune deja cererea
Se dau bani de la stat, în doar câteva zile! Chiar de mâine, se poate depune deja cererea
Ce măsură șocantă a luat Nicolae Ceaușescu în timpul epidemiei de gripă din 1971. Puțini știau asta
Ce măsură șocantă a luat Nicolae Ceaușescu în timpul epidemiei de gripă din 1971. Puțini știau asta
Secretul Germaniei. Cum ţin nemţii sub control pandemia, când totul în jur fierbe. Măsura drastică pe care nimeni n-a mai luat-o
Secretul Germaniei. Cum ţin nemţii sub control pandemia, când totul în jur fierbe. Măsura drastică pe care nimeni n-a ...
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta
Site-ul YouPorn va difuza filme cu cele mai mari VEDETE de la Hollywood
Site-ul YouPorn va difuza filme cu cele mai mari VEDETE de la Hollywood
Doctorul care a ignorat coronavirusul şi a tuşit spre colegii săi a fost arestat
Doctorul care a ignorat coronavirusul şi a tuşit spre colegii săi a fost arestat
Ordonanța militară nr. 4. Măsuri extrem de dure! Nu mai este voie să ieși din casă
Ordonanța militară nr. 4. Măsuri extrem de dure! Nu mai este voie să ieși din casă
O femeie a fost amendată, chiar dacă avea declarația pe proprie răspundere. Jandarm: „Asta se învață în clasa a 7-a. Nu știți să scrieți o declarație?”
O femeie a fost amendată, chiar dacă avea declarația pe proprie răspundere. Jandarm: „Asta se învață în clasa a ...
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare atuurile fizice si...
FOTO. A incins internetul in plina criza de coronavirus! Iubita unui artist celebru, aproape dezbracata. Si-a scos la inaintare ...
Soțul Adelei Popescu, la izolare timp de 14 zile dupa ce s-a intors din Republica Dominicana! Radu Valcan a povestit prin ce calvar a trecut
Soțul Adelei Popescu, la izolare timp de 14 zile dupa ce s-a intors din Republica Dominicana! Radu Valcan a povestit prin ...
BREAKING! Doliu in familia regala, a murit la scurt timp dupa ce s-a spus ca are coronavirus
BREAKING! Doliu in familia regala, a murit la scurt timp dupa ce s-a spus ca are coronavirus
FOTO. Imagini incendiare cu Daniela Crudu la izolare! S-a pozat așa pe balcon și și-a înnebunit vecinii
FOTO. Imagini incendiare cu Daniela Crudu la izolare! S-a pozat așa pe balcon și și-a înnebunit vecinii
FOTO. Imagini incendiare din izolare! Cum s-a fotografiat Anda Adam în balcon i-a înnebunit pe fani
FOTO. Imagini incendiare din izolare! Cum s-a fotografiat Anda Adam în balcon i-a înnebunit pe fani
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din noi. Şi medici, şi pacienţi!”
Dr. Gabriel Diaconu, medic în autoizolare: „N-avem de ales acum decât să ne ridicăm şi să dăm tot ce e mai bun din ...
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare
ȘOFERIȚA i-a tușit în față și l-a scuipat pe polițist. Reacția bărbatului este uimitoare