Mici, talentați și inspirați România a spulberat Serbia, 4-0, la debutul în Turul de Elită și e liderul grupei. „Filmul” unei seri perfecte

Autor: Bogdan Savin Publicat: 21 Mar. 2018, 22:26 Actualizat: 21 Mar. 2018, 22:44 Fotbal Intern
  • Echipa națională Under 19 a României a dat o reprezentație de cinci stele, miercuri seară, la Ploiești. „Tricolorii” conduși de Adrian Bongiu s-au distrat cu Serbia, scor 4-0, și au luat o primă opțiune importantă pentru calificarea la EURO 2018, turneu găzduit de Finlanda (16-29 iulie).
  • Mățan, cu o dublă, și Olimpiu Moruțan, cu un gol și o pasă de gol, au fost oamenii serii pe „Ilie Oană”, iar evoluția superbă a fost completată de o reușită a lui Tudor Băluță. După prima etapă, în care Ucraina și Suedia au remizat (0-0), România e liderul grupei a patra de la Turul de Elită, fiind singura care a câștigat.
  • Următorul meci al României e programat sâmbătă, de la ora 19:00, contra Suediei.

Experiențele ultimilor ani ne-au arătat că fotbalul românesc nu e capabil să producă echipe naționale care, în primul rând, să-și dorească să joace un fotbal ofensiv și, în al doilea rând, să și reușească. Dar Adrian Boingiu și tinerii săi nu merg cu turma și, miercuri seară, ne-au arătat cam cum trebuie să joace o națională ofensivă, bine construită, cu jucători tineri al căror talent e bine pus în scenă.

Ceea ce se anunța un test greu, cu o națională a Serbiei văzută foarte bine, s-a transformat, imediat, într-un adevărat spectacol. Și n-a fost nevoie decât de puține minute pentru ca Alex Mățan, puștiul scund al Viitorului, să înțeleagă cum stau lucrurile și să se apuce să încurce picioarele adversarilor. Driblingurile fine au început, pasele cu Moruțan și Vlad Dragomir s-au legat, iar în minutul 20 s-a deblocat și tabela. Slalom Moruțan în dreapta, pasă la Mățan, șut din apropiere și avem 1-0. Ba nu, e 2-0! Pentru că trec doar trei minute și Moruțan, puștiul pentru care Becali a scos din buzunar 700.000 de euro, se distrează cu jumătate de echipă adversă, intră zâmbind în careu, pune mingea la colțul lung și Dekic, portar la Inter, arată ca un om care are nevoie de ajutor.


Moruțan și Mățan (foto, bucurându-se după golul de 2-0) au fost cei mai buni jucători ai României. FOTO: frf.ro.

Când vrem să jucăm fotbal, jucăm fotbal!

Pentru oamenii care au luat primul contact cu naționala U19, surpriza a fost, probabil, foarte mare când au aflat că naționala lui Boingiu nu se retrage pentru a apăra un rezultat foarte bun. Am continuat să controlăm jocul, Mățan, Moruțan și Dragomir s-au jucat cu mințile adversarilor, iar Vlad a fost nevoit să se dezmorțească o singură dată, în minutul 38, la un șut al lui Jovelijic. Imediat s-a reintrat în normal, Tudor Băluță a trimis o rachetă de la 35 de metri, dar bara s-a opus unui 3-0 perfect meritat la pauză.

Cu două goluri în față pe tabelă, misiunea a fost și mai ușoară în repriza a doua. Chiar dacă Vlad Dragomir a obosit, Mario Dulca și Tudor Băluță s-au ocupat exemplar de mijlocul terenului, au închis culoarele și au oferit liniște, iar închizătorul Viitorului a găsit timp să și marcheze. A făcut-o în minutul 55, după o pasă a lui Sîntean și un șut la colțul lung, iar restul a fost distracție. Cu Mățan în prim-plan! Înainte să fie scos de Boingiu, puștiul de la Viitorul s-a mai distrat o dată cu adversarii săi, a scos patru din joc și a făcut dubla cu ajutorul lui Dekic, punând capăt, în minutul 61, unei prestații de vis.

N-am mai forțat, pentru că 4-0 era de ajuns, și am rămas cu unul dintre cele mai bune meciuri făcute de o națională a României în ultimii ani. Nu doar prin prisma scorului, ci, mai ales, datorită unui tempo ridicat, unor jucători de talent care nu au fost puși să se apere și s-au putut exprima la nivelul așteptat.

După 4-0 cu Serbia, suntem primii lideri ai grupei din Turul de Elită (Ucraina – Suedia s-a terminat 0-0), iar sâmbătă ne așteaptă testul cu frații mai mici ai lui Zlatan Ibrahimovic, de la ora 19:00.


România U19 – Serbia U19 4-0 (Mățan 20, 61, Moruțan 23, T.  Băluță 55)

  • România: 1. Vlad – 2. Haruț, 5. Screciu, 3. Dima, 4. Neciu – 14. Băluță, 6. Dulca – 8. Moruțan (11 Micovshi 84), 7. Dragomir (C), 10. Mățan (17 Drăguș 68) – 9. Sîntean (19 Moldoveanu 66)
  • Rezerve: 12. Costache,  13. Boboc, 15. Lazăr, 16. L. Gheorghe, 18. Trușescu, 20. Merloi
  • Serbia: 1.Dekic – 13. Velickovic, 5. Veselinovic, 6. Bosnjak, 3. Terzic – 20. Nikolic (Maksimovic 57), 4. Kojic, 8. Petrovic, 18. Jovanovic – 19. Stuparevic (Stanokev 56), 9. Jovelijic (Jovanovic 65)
  • Rezerve: 12. Cupic, 14. Devetak, 15. Ivancevic, 17 Miskovic

min. 90: Final de meci la Ploiești! Batem Serbia cu 4-0 și suntem primii lideri ai grupei!


min. 83: Iese și Moruțan. Omul care a contribuit cu o pasă de gol și un gol e înlocuit cu Claudiu Micovschi.


min. 77: Intrarea lui Jovanovic revitalizează puțin jocul ofensiv al sârbilor, Vlad e nevoit să scoată o minge grea, dar, în rest, nu avem mari probleme. Galben pentru Haruț, după un fault la mijlocul terenului.


min. 68: Standin ovation pentru Mățan! După 68 de minute în care a făcut tot ce a vrut pe teren, puștiul lui Hagi iese în aplauzele celor câteva sute de fani prezenți la Ploiești. Intră Drăguș, coechipierul său din echipa campioanei, iar Sîntean e și el înlocuit cu Robert Moldoveanu.


min. 61: GOOOOOL ROMÂNIA! Ce jucător e Mățan! Puștiul Viitorului preia o minge în flancul stâng, se distrează pur și simplu cu trei apărători sârbi pe care-i scoate din joc cu o ușurință formidabilă, șutează din centrul careului, iar Dekic, portar la Internazionale Milano, scapă mingea în poartă!


min. 57 La 0-2, antrenorul sârbilor își dă seama că are nevoie de o schimbare. Ies Stuparevic și Nikolic, intră Stanojev și Maksimovic.


min. 55: GOOOOL ROMÂNIA! Sîntean pasează excelent pe culoar pentru Tudor Băluță, mijlocașul Viitorului scapă singur cu Dekic și finalizează simplu, cu dreptul la colțul lung. 3-0 pentru România și e timpul să ne gândim la următorul meci!


min. 46: Restart. A început repriza a doua, fără schimbări în cele două echipe.


min. 45+1: Pauză la Ploiești, după o primă repriză în care România a arătat foarte, foarte bine. Moruțan, Vlad Dragomir și Mățan sunt oamenii responsabili cu spectacolul, în timp ce echilibrul e adus de Tudor Băluță și Marco Dulca, oamenii care „curăță” tot la mijlocul terenului. În mod normal, sârbii nu au cu ce să ne surprindă în partea a doua, dar concentrarea nu trebuie să dispară.


min. 44: Bară Băluță! Mijlocașul central al Viitorului recuperează o minge la aproximativ 35 de metri de poarta lui Dekic, nu stă pe gânduri, șutează puternic, dar are ghinion și mingea lovește doar bara tranversală! Jucăm entuziasmant, iar Mățan deja începe să facă spectacol, cu driblinguri fine și mingi trecute printre picioarele adversarilor.


min. 38: Zidul Vlad. Sârbii dezvoltă o acțiune frumoasă pe axul central, Jovelijic îl scoate ușor din joc pe Dima, trage cu șpițul, din apropiere, dar tânărul goalkeeper de la FCSB are un reflex bun și respinge în lateral.


min. 33: Alex Mățan mai dă o măsură a tehnicii peste medie de care dispune, driblează și intră în viteză în careu, dar un fundaș sârb are o intervenție foarte riscantă, prin alunecare, și reușește, nu fără emoții, să înlăture pericolul.


min. 31: Sârbii ajung în poziție bună, Nikolic încearcă un șut din marginea careului, dar Dima intervine la timp și blochează execuția.


min. 29: Controlăm jocul. Chiar dacă avem 2-0, fundașii noștri stau foarte sus, închizătorii închid culoarele spre poarta lui Vlad și așa reușim să recuperăm multe mingi în jumătate adversă. În continuare, coechipierii îi caută aproape obsesiv pe Moruțan și Vlad Dragomir, iar cei doi mijlocași de creație nu dezamăgesc.


min. 23: GOOOOOL ROMÂNIA! K.O. în cinci minute! Olimpiu Moruțan creează o fază excepțională tot în flancul drept, driblează la interior, șutează cu stângul la colțul lung și portarul Serbiei rămâne, din nou, fără replică!


min. 18: GOOOOOL ROMÂNIA! După un debut echilibrat, în care sârbii au ieșit de multe ori pe contraatac și construcția noastră s-a oprit de multe ori la 30 de metri de poarta adversă, Vlad Dragomir a reușit o fază excepțională în flancul drept, a scos din joc câțiva adversari și a pasat în fața porții, de unde Alexandru Mățan a deschis scorul, cu o reluare simplă, din apropiere.


min. 6: Tudor Băluță greșește când înalță neglijent o minge în propriul careu, Dima nu poate înlătura pericolul și e nevoie de o ieșire inspirată a lui Andrei Vlad pentru a scăpa de o ocazie a sârbilor.


20:30 A început meciul! Sunt -5 grade la Ploiești, iar urmările ninsorii se văd din plin și pe teren. Să sperăm că gazonul va rezista.


20:14 Un mic avantaj. Suedia și Ucraina, celelalte echipe repartizate în grupa României, au terminat la egalitate meciul jucat ceva mai devreme, scor 0-0. Astfel, o victorie în fața Serbiei ne duce pe primul loc cu u navans de două puncte față de urmăritoare, după prima etapă.


19:18 Avem echipa de start a României și mărturisim că primul „11” ales de Adrian Boingiu arată foarte bine pe hârtie. Andrei Vlad e în poartă, Screciu va conduce linia de fund, Tudor Băluță, devenit titular la Viitorul, și Mario Dulca vor juca în spatele apărării, iar trioul din spatele lui Andrei Sîntean, atacantul Slaviei Praga, e unul care se adaptează rigorilor fotbalului modern, cu trei jucători scunzi, dar tehnici și capabili să producă dezechilibru. Căpitan e Vlad Dragomir, puștiul care vine de la Arsenal.


UPDATE | Condițiile meteo nefavorabile au schimbat programul partidelor. Primul meci Suedia – Ucraina ce trebuia să înceapă la ora 14.30 va începe la ora 16.00, astfel că România – Serbia va avea startul undeva în jurul orei 20.30.


Echipa națională a României joacă miercuri, de la ora 19.30, contra selecționatei Serbiei U 19 primul meci din cadrul Turului de Elită U 19.

Meciul de debut al elevilor lui Adrian Boingiu trebuia să aibă loc la Mogoșoaia, dar condițiile meteo nefavorabile au făcut ca partida să fie mutată la Ploiești. Totuși, nici stadionul „Ilie Oană” nu se prezintă în cele mai bune condiții din cauza ninsorii abundente.

„Tricolorii” mici s-au mai duelat cu sârbii în 2012 și echipa noastră a pierdut cu 3-0. Din grupa 4 mai fac parte Suedia și Ucraina.
       
În acest an, România U 19 a jucat două amicale, cu Irlanda, dar au pierdut în ambele ocazii, 0-1, 1-2.

Turneul final va avea loc în Finlanda, în perioada 16 – 29 iulie 2018, aici urmând a ajunge echipele ce câștigă cele șapte grupe ale Turului de Elită, țara gazdă fiind calificată.

Lotul convocat pentru Turul de Elită:

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Alexandru Costache (Concordia Chiajna), Marian Aioani (Chindia Târgoviște)

Fundași: Vladimir Screciu (CS U Craiova), Tudor Băluță (FC Viitorul), Constantin Dima (Sepsi Sf. Gheorghe), Robert Neciu (FC Viitorul), Andrei Trușescu (AS Roma/Italia), Denis Haruț (ACS Poli Timișoara)

Mijlocași: Vlad Dragomir (Arsenal FC/Anglia), Radu Boboc (FC Viitorul), Marco Dulca (Swansea/Țara Galilor), Rareș Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe (Dinamo București), Claudiu Micovschi (Genoa FC/Italia), Olimpiu Moruțan (FC Botoșani), Alexandru Mățan (FC Viitorul), George Merloi (Rennes/Franța)

Atacanți: Denis Drăguș (FC Viitorul), Andrei Sîntean (Slavia Praga/Cehia), Robert Moldoveanu (Dinamo).

Autor: Bogdan Savin Publicat: 21 Mar. 2018, 22:26 Actualizat: 21 Mar. 2018, 22:44 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
TRAGEDIE | A murit fostul soț al lui Teo Trandafir
TRAGEDIE | A murit fostul soț al lui Teo Trandafir
Replica unui poliţist de la 112 pentru un bărbat din Teleorman: „Băi, Lache!“
Replica unui poliţist de la 112 pentru un bărbat din Teleorman: „Băi, Lache!“
Casa Cristinei Topescu, DESIGILATA! Ce a aparut ACUM in fata usii! Vecinii NU vor UITA prea curand IMAGINILE - VIDEO
Casa Cristinei Topescu, DESIGILATA! Ce a aparut ACUM in fata usii! Vecinii NU vor UITA prea curand IMAGINILE - VIDEO
E uluitor ce s-a întâmplat cu o fostă campioană olimpică după ce a recunoscut public că este virgină, la 36 de ani | VIDEO
E uluitor ce s-a întâmplat cu o fostă campioană olimpică după ce a recunoscut public că este virgină, la 36 de ani ...
„Nimeni nu vrea sa il accidenteze!” Dezvaluiri INCENDIARE din vestiarul Barcelonei! Fostul jucator al catalanilor vorbeste cum este tratat Messi la antrenamente
„Nimeni nu vrea sa il accidenteze!” Dezvaluiri INCENDIARE din vestiarul Barcelonei! Fostul jucator al catalanilor vorbeste ...
Așa fac ardelencele amor pasional! Imagini fierbinți cu fetele care au înnebunit bărbații din toată lumea
Așa fac ardelencele amor pasional! Imagini fierbinți cu fetele care au înnebunit bărbații din toată lumea
Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi
Vaginul, între mit şi adevăr: 5 lucruri în care să nu mai crezi
A pus Jack Daniel's în loc de lichid de parbriz și s-a lăudat cu asta pe internet. Acum regretă amarnic
A pus Jack Daniel's în loc de lichid de parbriz și s-a lăudat cu asta pe internet. Acum regretă amarnic
Wuhan, oraşul din China unde a apărut virusul ucigaş, a fost închis. Numărul morţilor s-a dublat într-o singură zi
Wuhan, oraşul din China unde a apărut virusul ucigaş, a fost închis. Numărul morţilor s-a dublat într-o singură zi
FĂRĂ precedent! Explodază preţurile abonamentelor la Telekom, din nou. Cât vor plăti de acum clienţii
FĂRĂ precedent! Explodază preţurile abonamentelor la Telekom, din nou. Cât vor plăti de acum clienţii
Declararaţii SCANDALOASE ale unui mare istoric român despre Trianon. „Românii trebuie să accepte că este o TRAUMĂ majoră pentru Ungaria”
Declararaţii SCANDALOASE ale unui mare istoric român despre Trianon. „Românii trebuie să accepte că este o TRAUMĂ ...
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
BOMBA sexy care a rupt tăcerea despre un milionar iubit de români! Declaraţii incendiare despre soţia lui
BOMBA sexy care a rupt tăcerea despre un milionar iubit de români! Declaraţii incendiare despre soţia lui
S-a aflat în ultimul ceas! De ce avea Dincă un buncăr uriaş sub casă. Monstrul din Caracal a recunoscut la audieri
S-a aflat în ultimul ceas! De ce avea Dincă un buncăr uriaş sub casă. Monstrul din Caracal a recunoscut la audieri
Cât de expuși sunt românii la noul coronavirus. Care sunt primele simptome ale acestei boli
Cât de expuși sunt românii la noul coronavirus. Care sunt primele simptome ale acestei boli
A MURIT! TEO Trandafir in DOLIU! Vestea a cazut ca un TRASNET!
A MURIT! TEO Trandafir in DOLIU! Vestea a cazut ca un TRASNET!
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare?
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare?
Din păcate, e știrea tristă a zilei. Silviu Moldovan s-a sinucis. A fost găsit spânzurat în casă
Din păcate, e știrea tristă a zilei. Silviu Moldovan s-a sinucis. A fost găsit spânzurat în casă
Moment ŞOCANT petrecut în timpul unei transmisiuni în direct. Priviţi cu atenţie în spatele persoanei căreia i se ia interviul. Este aceasta dovada clară că e posibilă TELEPORTAREA? [VIDEO]
Moment ŞOCANT petrecut în timpul unei transmisiuni în direct. Priviţi cu atenţie în spatele persoanei căreia i se ...
Doi tineri şi-au anulat nunta după ce socrul mare ar fi fugit cu soacra mică. Viitorii miri au anunţat poliţia
Doi tineri şi-au anulat nunta după ce socrul mare ar fi fugit cu soacra mică. Viitorii miri au anunţat poliţia
EXCLUISV! Alexandru Trandafir, fostul soț a lui Teo Trandafir A MURIT
EXCLUISV! Alexandru Trandafir, fostul soț a lui Teo Trandafir A MURIT
Filmaţi când făceau sex în sala de curs. Ce au păţit studenţii
Filmaţi când făceau sex în sala de curs. Ce au păţit studenţii
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr
Cum arată fosta soție a lui Vladimir Putin! După o relație tumultoasă, femeia se iubește acum cu un bărbat cu 20 de ...
Meghan Markle, declarație ȘOCANTĂ despre Familia Regală! Ce a putut să spună despre soțul ei și familia lui este de nedescris
Meghan Markle, declarație ȘOCANTĂ despre Familia Regală! Ce a putut să spună despre soțul ei și familia lui este ...
Primul soț al Mihaelei Rădulescu, declarații incendiare: „Am prins-o cu…”
Primul soț al Mihaelei Rădulescu, declarații incendiare: „Am prins-o cu…”
Cum afli kilometrii REALI la o mașina din Grupul VAG (VW, Skoda, SEAT, Audi)? Metoda care nu dă greș
Cum afli kilometrii REALI la o mașina din Grupul VAG (VW, Skoda, SEAT, Audi)? Metoda care nu dă greș
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
CONVORBIRILE SECRETE, din pușcărie, ale lui Gheorghe Dincă! Cum a încercat să o 'cumpere' pe Luiza și DOVADA că nu voia să o omoare
CONVORBIRILE SECRETE, din pușcărie, ale lui Gheorghe Dincă! Cum a încercat să o 'cumpere' pe Luiza și DOVADA că nu ...
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV
Dr. Florin Ioan Bălănică: despre obezitate şi efectele sale grave INTERVIU EXCLUSIV