Mici, talentaţi şi inspiraţi România a spulberat Serbia, 4-0, la debutul în Turul de Elită şi e liderul grupei. "Filmul" unei seri perfecte

21 mar 2018 28666 afişări Fotbal Intern
Mici, talentaţi şi inspiraţi România a spulberat Serbia, 4-0, la debutul în Turul de Elită şi e liderul grupei. "Filmul" unei seri perfecte
  • Echipa naţională Under 19 a României a dat o reprezentaţie de cinci stele, miercuri seară, la Ploieşti. "Tricolorii" conduşi de Adrian Bongiu s-au distrat cu Serbia, scor 4-0, şi au luat o primă opţiune importantă pentru calificarea la EURO 2018, turneu găzduit de Finlanda (16-29 iulie).
  • Măţan, cu o dublă, şi Olimpiu Moruţan, cu un gol şi o pasă de gol, au fost oamenii serii pe "Ilie Oană", iar evoluţia superbă a fost completată de o reuşită a lui Tudor Băluţă. După prima etapă, în care Ucraina şi Suedia au remizat (0-0), România e liderul grupei a patra de la Turul de Elită, fiind singura care a câştigat.
  • Următorul meci al României e programat sâmbătă, de la ora 19:00, contra Suediei.Experienţele ultimilor ani ne-au arătat că fotbalul românesc nu e capabil să producă echipe naţionale care, în primul rând, să-şi dorească să joace un fotbal ofensiv şi, în al doilea rând, să şi reuşească. Dar Adrian Boingiu şi tinerii săi nu merg cu turma şi, miercuri seară, ne-au arătat cam cum trebuie să joace o naţională ofensivă, bine construită, cu jucători tineri al căror talent e bine pus în scenă.

Ceea ce se anunţa un test greu, cu o naţională a Serbiei văzută foarte bine, s-a transformat, imediat, într-un adevărat spectacol. Şi n-a fost nevoie decât de puţine minute pentru ca Alex Măţan, puştiul scund al Viitorului, să înţeleagă cum stau lucrurile şi să se apuce să încurce picioarele adversarilor. Driblingurile fine au început, pasele cu Moruţan şi Vlad Dragomir s-au legat, iar în minutul 20 s-a deblocat şi tabela. Slalom Moruţan în dreapta, pasă la Măţan, şut din apropiere şi avem 1-0. Ba nu, e 2-0! Pentru că trec doar trei minute şi Moruţan, puştiul pentru care Becali a scos din buzunar 700.000 de euro, se distrează cu jumătate de echipă adversă, intră zâmbind în careu, pune mingea la colţul lung şi Dekic, portar la Inter, arată ca un om care are nevoie de ajutor.


Moruţan şi Măţan (foto, bucurându-se după golul de 2-0) au fost cei mai buni jucători ai României. FOTO: frf.ro.

Când vrem să jucăm fotbal, jucăm fotbal!

Pentru oamenii care au luat primul contact cu naţionala U19, surpriza a fost, probabil, foarte mare când au aflat că naţionala lui Boingiu nu se retrage pentru a apăra un rezultat foarte bun. Am continuat să controlăm jocul, Măţan, Moruţan şi Dragomir s-au jucat cu minţile adversarilor, iar Vlad a fost nevoit să se dezmorţească o singură dată, în minutul 38, la un şut al lui Jovelijic. Imediat s-a reintrat în normal, Tudor Băluţă a trimis o rachetă de la 35 de metri, dar bara s-a opus unui 3-0 perfect meritat la pauză.

Cu două goluri în faţă pe tabelă, misiunea a fost şi mai uşoară în repriza a doua. Chiar dacă Vlad Dragomir a obosit, Mario Dulca şi Tudor Băluţă s-au ocupat exemplar de mijlocul terenului, au închis culoarele şi au oferit linişte, iar închizătorul Viitorului a găsit timp să şi marcheze. A făcut-o în minutul 55, după o pasă a lui Sîntean şi un şut la colţul lung, iar restul a fost distracţie. Cu Măţan în prim-plan! Înainte să fie scos de Boingiu, puştiul de la Viitorul s-a mai distrat o dată cu adversarii săi, a scos patru din joc şi a făcut dubla cu ajutorul lui Dekic, punând capăt, în minutul 61, unei prestaţii de vis.

N-am mai forţat, pentru că 4-0 era de ajuns, şi am rămas cu unul dintre cele mai bune meciuri făcute de o naţională a României în ultimii ani. Nu doar prin prisma scorului, ci, mai ales, datorită unui tempo ridicat, unor jucători de talent care nu au fost puşi să se apere şi s-au putut exprima la nivelul aşteptat.

După 4-0 cu Serbia, suntem primii lideri ai grupei din Turul de Elită (Ucraina - Suedia s-a terminat 0-0), iar sâmbătă ne aşteaptă testul cu fraţii mai mici ai lui Zlatan Ibrahimovic, de la ora 19:00.


România U19 - Serbia U19 4-0 (Măţan 20, 61, Moruţan 23, T.  Băluţă 55)

  • România: 1. Vlad – 2. Haruţ, 5. Screciu, 3. Dima, 4. Neciu – 14. Băluţă, 6. Dulca – 8. Moruţan (11 Micovshi 84), 7. Dragomir (C), 10. Măţan (17 Drăguş 68) – 9. Sîntean (19 Moldoveanu 66)
  • Rezerve: 12. Costache,  13. Boboc, 15. Lazăr, 16. L. Gheorghe, 18. Truşescu, 20. Merloi
  • Serbia: 1.Dekic – 13. Velickovic, 5. Veselinovic, 6. Bosnjak, 3. Terzic – 20. Nikolic (Maksimovic 57), 4. Kojic, 8. Petrovic, 18. Jovanovic – 19. Stuparevic (Stanokev 56), 9. Jovelijic (Jovanovic 65)
  • Rezerve: 12. Cupic, 14. Devetak, 15. Ivancevic, 17 Miskovicmin. 90: Final de meci la Ploieşti! Batem Serbia cu 4-0 şi suntem primii lideri ai grupei!


min. 83: Iese şi Moruţan. Omul care a contribuit cu o pasă de gol şi un gol e înlocuit cu Claudiu Micovschi.


min. 77: Intrarea lui Jovanovic revitalizează puţin jocul ofensiv al sârbilor, Vlad e nevoit să scoată o minge grea, dar, în rest, nu avem mari probleme. Galben pentru Haruţ, după un fault la mijlocul terenului.


min. 68: Standin ovation pentru Măţan! După 68 de minute în care a făcut tot ce a vrut pe teren, puştiul lui Hagi iese în aplauzele celor câteva sute de fani prezenţi la Ploieşti. Intră Drăguş, coechipierul său din echipa campioanei, iar Sîntean e şi el înlocuit cu Robert Moldoveanu.


min. 61: GOOOOOL ROMÂNIA! Ce jucător e Măţan! Puştiul Viitorului preia o minge în flancul stâng, se distrează pur şi simplu cu trei apărători sârbi pe care-i scoate din joc cu o uşurinţă formidabilă, şutează din centrul careului, iar Dekic, portar la Internazionale Milano, scapă mingea în poartă!


min. 57 La 0-2, antrenorul sârbilor îşi dă seama că are nevoie de o schimbare. Ies Stuparevic şi Nikolic, intră Stanojev şi Maksimovic.


min. 55: GOOOOL ROMÂNIA! Sîntean pasează excelent pe culoar pentru Tudor Băluţă, mijlocaşul Viitorului scapă singur cu Dekic şi finalizează simplu, cu dreptul la colţul lung. 3-0 pentru România şi e timpul să ne gândim la următorul meci!


min. 46: Restart. A început repriza a doua, fără schimbări în cele două echipe.


min. 45+1: Pauză la Ploieşti, după o primă repriză în care România a arătat foarte, foarte bine. Moruţan, Vlad Dragomir şi Măţan sunt oamenii responsabili cu spectacolul, în timp ce echilibrul e adus de Tudor Băluţă şi Marco Dulca, oamenii care "curăţă" tot la mijlocul terenului. În mod normal, sârbii nu au cu ce să ne surprindă în partea a doua, dar concentrarea nu trebuie să dispară.


min. 44: Bară Băluţă! Mijlocaşul central al Viitorului recuperează o minge la aproximativ 35 de metri de poarta lui Dekic, nu stă pe gânduri, şutează puternic, dar are ghinion şi mingea loveşte doar bara tranversală! Jucăm entuziasmant, iar Măţan deja începe să facă spectacol, cu driblinguri fine şi mingi trecute printre picioarele adversarilor.


min. 38: Zidul Vlad. Sârbii dezvoltă o acţiune frumoasă pe axul central, Jovelijic îl scoate uşor din joc pe Dima, trage cu şpiţul, din apropiere, dar tânărul goalkeeper de la FCSB are un reflex bun şi respinge în lateral.


min. 33: Alex Măţan mai dă o măsură a tehnicii peste medie de care dispune, driblează şi intră în viteză în careu, dar un fundaş sârb are o intervenţie foarte riscantă, prin alunecare, şi reuşeşte, nu fără emoţii, să înlăture pericolul.


min. 31: Sârbii ajung în poziţie bună, Nikolic încearcă un şut din marginea careului, dar Dima intervine la timp şi blochează execuţia.


min. 29: Controlăm jocul. Chiar dacă avem 2-0, fundaşii noştri stau foarte sus, închizătorii închid culoarele spre poarta lui Vlad şi aşa reuşim să recuperăm multe mingi în jumătate adversă. În continuare, coechipierii îi caută aproape obsesiv pe Moruţan şi Vlad Dragomir, iar cei doi mijlocaşi de creaţie nu dezamăgesc.


min. 23: GOOOOOL ROMÂNIA! K.O. în cinci minute! Olimpiu Moruţan creează o fază excepţională tot în flancul drept, driblează la interior, şutează cu stângul la colţul lung şi portarul Serbiei rămâne, din nou, fără replică!


min. 18: GOOOOOL ROMÂNIA! După un debut echilibrat, în care sârbii au ieşit de multe ori pe contraatac şi construcţia noastră s-a oprit de multe ori la 30 de metri de poarta adversă, Vlad Dragomir a reuşit o fază excepţională în flancul drept, a scos din joc câţiva adversari şi a pasat în faţa porţii, de unde Alexandru Măţan a deschis scorul, cu o reluare simplă, din apropiere.


min. 6: Tudor Băluţă greşeşte când înalţă neglijent o minge în propriul careu, Dima nu poate înlătura pericolul şi e nevoie de o ieşire inspirată a lui Andrei Vlad pentru a scăpa de o ocazie a sârbilor.


20:30 A început meciul! Sunt -5 grade la Ploieşti, iar urmările ninsorii se văd din plin şi pe teren. Să sperăm că gazonul va rezista.


20:14 Un mic avantaj. Suedia şi Ucraina, celelalte echipe repartizate în grupa României, au terminat la egalitate meciul jucat ceva mai devreme, scor 0-0. Astfel, o victorie în faţa Serbiei ne duce pe primul loc cu u navans de două puncte faţă de urmăritoare, după prima etapă.


19:18 Avem echipa de start a României şi mărturisim că primul "11" ales de Adrian Boingiu arată foarte bine pe hârtie. Andrei Vlad e în poartă, Screciu va conduce linia de fund, Tudor Băluţă, devenit titular la Viitorul, şi Mario Dulca vor juca în spatele apărării, iar trioul din spatele lui Andrei Sîntean, atacantul Slaviei Praga, e unul care se adaptează rigorilor fotbalului modern, cu trei jucători scunzi, dar tehnici şi capabili să producă dezechilibru. Căpitan e Vlad Dragomir, puştiul care vine de la Arsenal.


UPDATE Condiţiile meteo nefavorabile au schimbat programul partidelor. Primul meci Suedia - Ucraina ce trebuia să înceapă la ora 14.30 va începe la ora 16.00, astfel că România - Serbia va avea startul undeva în jurul orei 20.30.


Echipa naţională a României joacă miercuri, de la ora 19.30, contra selecţionatei Serbiei U 19 primul meci din cadrul Turului de Elită U 19.

Meciul de debut al elevilor lui Adrian Boingiu trebuia să aibă loc la Mogoşoaia, dar condiţiile meteo nefavorabile au făcut ca partida să fie mutată la Ploieşti. Totuşi, nici stadionul "Ilie Oană" nu se prezintă în cele mai bune condiţii din cauza ninsorii abundente.

"Tricolorii" mici s-au mai duelat cu sârbii în 2012 şi echipa noastră a pierdut cu 3-0. Din grupa 4 mai fac parte Suedia şi Ucraina.
       
În acest an, România U 19 a jucat două amicale, cu Irlanda, dar au pierdut în ambele ocazii, 0-1, 1-2.

Turneul final va avea loc în Finlanda, în perioada 16 - 29 iulie 2018, aici urmând a ajunge echipele ce câştigă cele şapte grupe ale Turului de Elită, ţara gazdă fiind calificată.

Lotul convocat pentru Turul de Elită:

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Alexandru Costache (Concordia Chiajna), Marian Aioani (Chindia Târgovişte)

Fundaşi: Vladimir Screciu (CS U Craiova), Tudor Băluţă (FC Viitorul), Constantin Dima (Sepsi Sf. Gheorghe), Robert Neciu (FC Viitorul), Andrei Truşescu (AS Roma/Italia), Denis Haruţ (ACS Poli Timişoara)

Mijlocaşi: Vlad Dragomir (Arsenal FC/Anglia), Radu Boboc (FC Viitorul), Marco Dulca (Swansea/Ţara Galilor), Rareş Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe (Dinamo Bucureşti), Claudiu Micovschi (Genoa FC/Italia), Olimpiu Moruţan (FC Botoşani), Alexandru Măţan (FC Viitorul), George Merloi (Rennes/Franţa)

Atacanţi: Denis Drăguş (FC Viitorul), Andrei Sîntean (Slavia Praga/Cehia), Robert Moldoveanu (Dinamo).

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.