Mici, talentați și inspirați România a spulberat Serbia, 4-0, la debutul în Turul de Elită și e liderul grupei. „Filmul” unei seri perfecte

Autor: Bogdan Savin Publicat: 21 Mar. 2018, 22:26 Actualizat: 21 Mar. 2018, 22:44 Fotbal Intern
  • Echipa națională Under 19 a României a dat o reprezentație de cinci stele, miercuri seară, la Ploiești. „Tricolorii” conduși de Adrian Bongiu s-au distrat cu Serbia, scor 4-0, și au luat o primă opțiune importantă pentru calificarea la EURO 2018, turneu găzduit de Finlanda (16-29 iulie).
  • Mățan, cu o dublă, și Olimpiu Moruțan, cu un gol și o pasă de gol, au fost oamenii serii pe „Ilie Oană”, iar evoluția superbă a fost completată de o reușită a lui Tudor Băluță. După prima etapă, în care Ucraina și Suedia au remizat (0-0), România e liderul grupei a patra de la Turul de Elită, fiind singura care a câștigat.
  • Următorul meci al României e programat sâmbătă, de la ora 19:00, contra Suediei.

Experiențele ultimilor ani ne-au arătat că fotbalul românesc nu e capabil să producă echipe naționale care, în primul rând, să-și dorească să joace un fotbal ofensiv și, în al doilea rând, să și reușească. Dar Adrian Boingiu și tinerii săi nu merg cu turma și, miercuri seară, ne-au arătat cam cum trebuie să joace o națională ofensivă, bine construită, cu jucători tineri al căror talent e bine pus în scenă.

Ceea ce se anunța un test greu, cu o națională a Serbiei văzută foarte bine, s-a transformat, imediat, într-un adevărat spectacol. Și n-a fost nevoie decât de puține minute pentru ca Alex Mățan, puștiul scund al Viitorului, să înțeleagă cum stau lucrurile și să se apuce să încurce picioarele adversarilor. Driblingurile fine au început, pasele cu Moruțan și Vlad Dragomir s-au legat, iar în minutul 20 s-a deblocat și tabela. Slalom Moruțan în dreapta, pasă la Mățan, șut din apropiere și avem 1-0. Ba nu, e 2-0! Pentru că trec doar trei minute și Moruțan, puștiul pentru care Becali a scos din buzunar 700.000 de euro, se distrează cu jumătate de echipă adversă, intră zâmbind în careu, pune mingea la colțul lung și Dekic, portar la Inter, arată ca un om care are nevoie de ajutor.


Moruțan și Mățan (foto, bucurându-se după golul de 2-0) au fost cei mai buni jucători ai României. FOTO: frf.ro.

Când vrem să jucăm fotbal, jucăm fotbal!

Pentru oamenii care au luat primul contact cu naționala U19, surpriza a fost, probabil, foarte mare când au aflat că naționala lui Boingiu nu se retrage pentru a apăra un rezultat foarte bun. Am continuat să controlăm jocul, Mățan, Moruțan și Dragomir s-au jucat cu mințile adversarilor, iar Vlad a fost nevoit să se dezmorțească o singură dată, în minutul 38, la un șut al lui Jovelijic. Imediat s-a reintrat în normal, Tudor Băluță a trimis o rachetă de la 35 de metri, dar bara s-a opus unui 3-0 perfect meritat la pauză.

Cu două goluri în față pe tabelă, misiunea a fost și mai ușoară în repriza a doua. Chiar dacă Vlad Dragomir a obosit, Mario Dulca și Tudor Băluță s-au ocupat exemplar de mijlocul terenului, au închis culoarele și au oferit liniște, iar închizătorul Viitorului a găsit timp să și marcheze. A făcut-o în minutul 55, după o pasă a lui Sîntean și un șut la colțul lung, iar restul a fost distracție. Cu Mățan în prim-plan! Înainte să fie scos de Boingiu, puștiul de la Viitorul s-a mai distrat o dată cu adversarii săi, a scos patru din joc și a făcut dubla cu ajutorul lui Dekic, punând capăt, în minutul 61, unei prestații de vis.

N-am mai forțat, pentru că 4-0 era de ajuns, și am rămas cu unul dintre cele mai bune meciuri făcute de o națională a României în ultimii ani. Nu doar prin prisma scorului, ci, mai ales, datorită unui tempo ridicat, unor jucători de talent care nu au fost puși să se apere și s-au putut exprima la nivelul așteptat.

După 4-0 cu Serbia, suntem primii lideri ai grupei din Turul de Elită (Ucraina – Suedia s-a terminat 0-0), iar sâmbătă ne așteaptă testul cu frații mai mici ai lui Zlatan Ibrahimovic, de la ora 19:00.


România U19 – Serbia U19 4-0 (Mățan 20, 61, Moruțan 23, T.  Băluță 55)

  • România: 1. Vlad – 2. Haruț, 5. Screciu, 3. Dima, 4. Neciu – 14. Băluță, 6. Dulca – 8. Moruțan (11 Micovshi 84), 7. Dragomir (C), 10. Mățan (17 Drăguș 68) – 9. Sîntean (19 Moldoveanu 66)
  • Rezerve: 12. Costache,  13. Boboc, 15. Lazăr, 16. L. Gheorghe, 18. Trușescu, 20. Merloi
  • Serbia: 1.Dekic – 13. Velickovic, 5. Veselinovic, 6. Bosnjak, 3. Terzic – 20. Nikolic (Maksimovic 57), 4. Kojic, 8. Petrovic, 18. Jovanovic – 19. Stuparevic (Stanokev 56), 9. Jovelijic (Jovanovic 65)
  • Rezerve: 12. Cupic, 14. Devetak, 15. Ivancevic, 17 Miskovic

min. 90: Final de meci la Ploiești! Batem Serbia cu 4-0 și suntem primii lideri ai grupei!


min. 83: Iese și Moruțan. Omul care a contribuit cu o pasă de gol și un gol e înlocuit cu Claudiu Micovschi.


min. 77: Intrarea lui Jovanovic revitalizează puțin jocul ofensiv al sârbilor, Vlad e nevoit să scoată o minge grea, dar, în rest, nu avem mari probleme. Galben pentru Haruț, după un fault la mijlocul terenului.


min. 68: Standin ovation pentru Mățan! După 68 de minute în care a făcut tot ce a vrut pe teren, puștiul lui Hagi iese în aplauzele celor câteva sute de fani prezenți la Ploiești. Intră Drăguș, coechipierul său din echipa campioanei, iar Sîntean e și el înlocuit cu Robert Moldoveanu.


min. 61: GOOOOOL ROMÂNIA! Ce jucător e Mățan! Puștiul Viitorului preia o minge în flancul stâng, se distrează pur și simplu cu trei apărători sârbi pe care-i scoate din joc cu o ușurință formidabilă, șutează din centrul careului, iar Dekic, portar la Internazionale Milano, scapă mingea în poartă!


min. 57 La 0-2, antrenorul sârbilor își dă seama că are nevoie de o schimbare. Ies Stuparevic și Nikolic, intră Stanojev și Maksimovic.


min. 55: GOOOOL ROMÂNIA! Sîntean pasează excelent pe culoar pentru Tudor Băluță, mijlocașul Viitorului scapă singur cu Dekic și finalizează simplu, cu dreptul la colțul lung. 3-0 pentru România și e timpul să ne gândim la următorul meci!


min. 46: Restart. A început repriza a doua, fără schimbări în cele două echipe.


min. 45+1: Pauză la Ploiești, după o primă repriză în care România a arătat foarte, foarte bine. Moruțan, Vlad Dragomir și Mățan sunt oamenii responsabili cu spectacolul, în timp ce echilibrul e adus de Tudor Băluță și Marco Dulca, oamenii care „curăță” tot la mijlocul terenului. În mod normal, sârbii nu au cu ce să ne surprindă în partea a doua, dar concentrarea nu trebuie să dispară.


min. 44: Bară Băluță! Mijlocașul central al Viitorului recuperează o minge la aproximativ 35 de metri de poarta lui Dekic, nu stă pe gânduri, șutează puternic, dar are ghinion și mingea lovește doar bara tranversală! Jucăm entuziasmant, iar Mățan deja începe să facă spectacol, cu driblinguri fine și mingi trecute printre picioarele adversarilor.


min. 38: Zidul Vlad. Sârbii dezvoltă o acțiune frumoasă pe axul central, Jovelijic îl scoate ușor din joc pe Dima, trage cu șpițul, din apropiere, dar tânărul goalkeeper de la FCSB are un reflex bun și respinge în lateral.


min. 33: Alex Mățan mai dă o măsură a tehnicii peste medie de care dispune, driblează și intră în viteză în careu, dar un fundaș sârb are o intervenție foarte riscantă, prin alunecare, și reușește, nu fără emoții, să înlăture pericolul.


min. 31: Sârbii ajung în poziție bună, Nikolic încearcă un șut din marginea careului, dar Dima intervine la timp și blochează execuția.


min. 29: Controlăm jocul. Chiar dacă avem 2-0, fundașii noștri stau foarte sus, închizătorii închid culoarele spre poarta lui Vlad și așa reușim să recuperăm multe mingi în jumătate adversă. În continuare, coechipierii îi caută aproape obsesiv pe Moruțan și Vlad Dragomir, iar cei doi mijlocași de creație nu dezamăgesc.


min. 23: GOOOOOL ROMÂNIA! K.O. în cinci minute! Olimpiu Moruțan creează o fază excepțională tot în flancul drept, driblează la interior, șutează cu stângul la colțul lung și portarul Serbiei rămâne, din nou, fără replică!


min. 18: GOOOOOL ROMÂNIA! După un debut echilibrat, în care sârbii au ieșit de multe ori pe contraatac și construcția noastră s-a oprit de multe ori la 30 de metri de poarta adversă, Vlad Dragomir a reușit o fază excepțională în flancul drept, a scos din joc câțiva adversari și a pasat în fața porții, de unde Alexandru Mățan a deschis scorul, cu o reluare simplă, din apropiere.


min. 6: Tudor Băluță greșește când înalță neglijent o minge în propriul careu, Dima nu poate înlătura pericolul și e nevoie de o ieșire inspirată a lui Andrei Vlad pentru a scăpa de o ocazie a sârbilor.


20:30 A început meciul! Sunt -5 grade la Ploiești, iar urmările ninsorii se văd din plin și pe teren. Să sperăm că gazonul va rezista.


20:14 Un mic avantaj. Suedia și Ucraina, celelalte echipe repartizate în grupa României, au terminat la egalitate meciul jucat ceva mai devreme, scor 0-0. Astfel, o victorie în fața Serbiei ne duce pe primul loc cu u navans de două puncte față de urmăritoare, după prima etapă.


19:18 Avem echipa de start a României și mărturisim că primul „11” ales de Adrian Boingiu arată foarte bine pe hârtie. Andrei Vlad e în poartă, Screciu va conduce linia de fund, Tudor Băluță, devenit titular la Viitorul, și Mario Dulca vor juca în spatele apărării, iar trioul din spatele lui Andrei Sîntean, atacantul Slaviei Praga, e unul care se adaptează rigorilor fotbalului modern, cu trei jucători scunzi, dar tehnici și capabili să producă dezechilibru. Căpitan e Vlad Dragomir, puștiul care vine de la Arsenal.


UPDATE | Condițiile meteo nefavorabile au schimbat programul partidelor. Primul meci Suedia – Ucraina ce trebuia să înceapă la ora 14.30 va începe la ora 16.00, astfel că România – Serbia va avea startul undeva în jurul orei 20.30.


Echipa națională a României joacă miercuri, de la ora 19.30, contra selecționatei Serbiei U 19 primul meci din cadrul Turului de Elită U 19.

Meciul de debut al elevilor lui Adrian Boingiu trebuia să aibă loc la Mogoșoaia, dar condițiile meteo nefavorabile au făcut ca partida să fie mutată la Ploiești. Totuși, nici stadionul „Ilie Oană” nu se prezintă în cele mai bune condiții din cauza ninsorii abundente.

„Tricolorii” mici s-au mai duelat cu sârbii în 2012 și echipa noastră a pierdut cu 3-0. Din grupa 4 mai fac parte Suedia și Ucraina.
       
În acest an, România U 19 a jucat două amicale, cu Irlanda, dar au pierdut în ambele ocazii, 0-1, 1-2.

Turneul final va avea loc în Finlanda, în perioada 16 – 29 iulie 2018, aici urmând a ajunge echipele ce câștigă cele șapte grupe ale Turului de Elită, țara gazdă fiind calificată.

Lotul convocat pentru Turul de Elită:

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Alexandru Costache (Concordia Chiajna), Marian Aioani (Chindia Târgoviște)

Fundași: Vladimir Screciu (CS U Craiova), Tudor Băluță (FC Viitorul), Constantin Dima (Sepsi Sf. Gheorghe), Robert Neciu (FC Viitorul), Andrei Trușescu (AS Roma/Italia), Denis Haruț (ACS Poli Timișoara)

Mijlocași: Vlad Dragomir (Arsenal FC/Anglia), Radu Boboc (FC Viitorul), Marco Dulca (Swansea/Țara Galilor), Rareș Lazăr (CS Mioveni), Liviu Gheorghe (Dinamo București), Claudiu Micovschi (Genoa FC/Italia), Olimpiu Moruțan (FC Botoșani), Alexandru Mățan (FC Viitorul), George Merloi (Rennes/Franța)

Atacanți: Denis Drăguș (FC Viitorul), Andrei Sîntean (Slavia Praga/Cehia), Robert Moldoveanu (Dinamo).

Autor: Bogdan Savin Publicat: 21 Mar. 2018, 22:26 Actualizat: 21 Mar. 2018, 22:44 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Distrus după divorţ! Ce s-a ales de Bănel Nicoliţă după ce s-a afişat cu amanta. A rămas fără bani şi are grave probleme cu legea
Distrus după divorţ! Ce s-a ales de Bănel Nicoliţă după ce s-a afişat cu amanta. A rămas fără bani şi are grave ...
VIDEO Revolta unui client care a văzut cu ochii lui cum se găteşte în restaurant. „Toţi aerosolii au ajuns în pizza mea”
VIDEO Revolta unui client care a văzut cu ochii lui cum se găteşte în restaurant. „Toţi aerosolii au ajuns în pizza mea”
Forumului Economic Mondial: Maşinile vor face ”jumătate din toate sarcinile de lucru până în 2025”
Forumului Economic Mondial: Maşinile vor face ”jumătate din toate sarcinile de lucru până în 2025”
„Seamana in joc cu Zidane pe PlayStation, s-a lovit mingea de el ca de coltul mesei!” Un nou atac in directia lui Ianis! „Mirel Radoi i-a dat o ‘palma’ lui Gica Hagi”
„Seamana in joc cu Zidane pe PlayStation, s-a lovit mingea de el ca de coltul mesei!” Un nou atac in directia lui Ianis! ...
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a fost infectat cu Covid
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a fost infectat ...
Arabii au scos cifrele catastrofale ale lui Reghecampf: „651 de zile de suferinţă!“.
Arabii au scos cifrele catastrofale ale lui Reghecampf: „651 de zile de suferinţă!“.
Informații scandaloase despre asistenta de la ATI bătută după ce a avut relații intime cu anestezistul
Informații scandaloase despre asistenta de la ATI bătută după ce a avut relații intime cu anestezistul
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va mai fi NICIODATĂ la fel
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au dat de gol relația / PAPARAZZI
Elis Armeanca „cântă” la două mese? Manelistul, surprins cu altă femeie la restaurant! Gesturile indecente le-au ...
O boală cunoscută va lovi România în ianuarie. Va fi crunt în februarie-martie
O boală cunoscută va lovi România în ianuarie. Va fi crunt în februarie-martie
Monica Bârlădeanu, de 20 de ani cu o siluetă perfectă. Care este secretul său de slăbit
Monica Bârlădeanu, de 20 de ani cu o siluetă perfectă. Care este secretul său de slăbit
Cum face un român 400.000 de lei vânzând ceva la care nu v-aţi fi gândit. Ideea i-a venit la început de pandemie
Cum face un român 400.000 de lei vânzând ceva la care nu v-aţi fi gândit. Ideea i-a venit la început de pandemie
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Un singur asimptomatic a infectat până la 100 de persoane, la o sală de sport
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
Țeapă URIAȘĂ cu un BMW Seria 3 în Târgul Vitan. Detaliul care l-a dat de gol pe SAMSAR
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce urmează e ULUITOR
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce urmează e ULUITOR
COVID-19. În câte localităţi din România a fost depăşită rata de infectare de 3 la mia de locuitori
COVID-19. În câte localităţi din România a fost depăşită rata de infectare de 3 la mia de locuitori
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
INTERZIS minorilor! Topul vedetelor care s-au atins în locuri interzise, fără rușine!
FOTO. Cum se menține în formă Anna Lesko! Vedeta a dezvaluit secrete unei siluete impecabile
FOTO. Cum se menține în formă Anna Lesko! Vedeta a dezvaluit secrete unei siluete impecabile
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Actorii din „Avengers” îşi încurajează fanii să voteze cu Joe Biden
Actorii din „Avengers” îşi încurajează fanii să voteze cu Joe Biden
Dacia a lansat cel mai așteptat model din gama DUSTER. Nu este deloc IEFTIN!
Dacia a lansat cel mai așteptat model din gama DUSTER. Nu este deloc IEFTIN!
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! A lăsat la vedere nurii bustului generos