Managementul lui Iorgulescu și Ștefan îi exasperează pe șefii de cluburi: „Ce ar trebui să se schimbe la LPF ca să devenim un campionat normal? Ne-am obișnuit cu sălbăticia! Nu știm nimic: cine e campioană, când începem sezonul, când se plătesc drepturile TV!”

Autor: Matei Udrea Publicat: 07 Jul. 2017, 09:54 Actualizat: 07 Jul. 2017, 09:55 Fotbal Intern
Managementul lui Iorgulescu și Ștefan îi exasperează pe șefii de cluburi: „Ce ar trebui să se schimbe la LPF ca să devenim un campionat normal? Ne-am obișnuit cu sălbăticia! Nu știm nimic: cine e campioană, când începem sezonul, când se plătesc drepturile TV!”

Modul în care LPF administrează Liga 1 stârnește periodic și din ce în ce mai des nemulțumiri din partea conducătorilor de cluburi, care dau semne că s-au cam săturat. Ultimele două pricini de agitație sunt legate de amânarea nejustificată a stabilirii programului pentru noul sezon și întârzierea plăților din drepturile TV.

ProSport a stat de vorbă cu câțiva dintre șefii de cluburi și a descoperit că aceștia sunt foarte iritați. LPF a anunțat că tragerea la sorți a noului sezon va avea loc vineri, 7 iulie, de la ora 11:00, cu numai 7 zile înaintea debutului primei etape (care se va întinde pe patru zile). Cu o singură excepție (Marcel Popescu, de la CSU Craiova), toți ceilalți și-au exprimat deschis nemulțumirea, invocând perturbarea activității cluburilor prin această lipsă de predictibilitate provocată de LPF. Creșterea cheltuielilor cu transportul și cazarea, chiar nesiguranța că vor reuși să achiziționeze biletele de avion, dar și problemele generate în programul de pregătire al echipelor sunt doar câteva dintre neajunsurile provocate de Ligă.

Un alt subiect foarte fierbinte este cel al banilor din drepturile TV. Cluburilor li s-a transmis neoficial că vor primi prima rată, aproximativ 50% din suma totală, până pe 15 iulie. Faptul că discuțiile sunt „pe surse”, că LPF nu comunică instituțional și că nu li se prezintă documente clare le induce o stare de neliniște conducătorilor.

Mandatul lui Iorgulescu: patru ani de gafe, bâlbe și scandaluri

Antecedentele LPF în relația cu cluburile nu pot decât să accentueze tensiunea.

> Acum doi ani, Gino Iorgulescu a încercat să le forțeze mâna echipelor pentru a reduce cu circa 6 milioane de euro suma din drepturile TV, de la 27,5 la numai 21 de milioane. A întâmpinat o opoziție fermă și a renunțat.

> Banii promiși din Cupa Ligii au întârziat cu anii. Sunt echipe din Liga 1 care nici azi nu au primit sumele cuvenite pentru competiția de anul trecut, pentru a nu mai vorbi și de cea de anul acesta. Cumulat, este vorba de restanțe de milioane de euro. Dinamo, FCSB, Concordia și ACS Timișoara sunt printre marile păgubite.

> ProSport a dezvăluit anul trecut modul ilegal în care LPF înregistra transferul fotbaliștilor extracomunitari la cluburile din Liga 1. Aceștia primeau avizul și jucau efectiv, săptămâni și chiar luni în șir, fără să aibă permis de muncă eliberat de Oficiul pentru Imigrări. În lipsa acestui permis, nu se puteau întocmi contracte legale de muncă. Asta însemna că zeci de fotbaliști jucau în campionat fără să fie plătiți legal, fără carte de muncă, fără asigurări de sănătate și fără ca echipele din care făceau parte să plătească taxele aferente către stat.

> LPF a venit către cluburi cu tot felul de propuneri neobișnuite, care au stârnit indignare. Una dintre acestea a fost de a ceda spații publicitare în loc de maximă vizibilitate (în spatele porților) la schimb cu câteva mingi. Propunerea, asupra căreia a insistat Robert Pongracz, vicepreședintele LPF, a fost respinsă în bloc de cluburi.

> Anul trecut, o serie de ezitări și de ilegalități comise de LPF a provocat haos în startul campionatului. LPF a acceptat acte incomplete și depuse ilegal de persoane neautorizate în numele Rapidului care intrase în faliment. Echipa, fără angajați și jucători, nu mai exista decât pe hârtie, iar oficialii Ligii s-au acoperit de ridicol organizând seara conferințe de presă prin care schimbau deciziile de la prânz. În final, în Liga 1 a fost reprimită retrogradata ACS Timișoara, care a aflat acest lucru după începerea sezonului, într-un moment când nu mai avea în lot suficienți jucători și nici antrenori. Din acest motiv, bănățenii au început campionatul din etapa a doua, primul lor meci fiind reprogramat.

> Neglijența cu care a fost tratat regulamentul noului sistem competițional, cu play-off și play-out, a provocat tot felul de confuzii și nemulțumiri. Cu o săptămână înainte de startul noului campionat, nu se știe încă echipa care a câștigat titlul în precedentul sezon! FCSB a profitat de ambiguitățile din regulament pentru a contesta la TAS decizia FRF și a LPF de a desemna Viitorul drept campioană.

> Această situație poate duce la o altă premieră incredibilă: duminică va avea loc Supercupa României, pe stadionul din Botoșani, între campioana Viitorul și deținătoarea Cupei, FC Voluntari. Dar nu se știe clar ce se va întâmpla dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv hotărâște săptămâna viitoare că titlul a fost câștigat de FCSB. Fie Supercupa se rejoacă, de data asta între FCSB și Voluntari, fie nu se mai joacă deloc, fie rezultatul care se va consemna duminică va rămâne în vigoare, deși nu va număra printre protagoniste campioana.

Fiecare șef de club știe că va primi banii din drepturile TV la altă dată

Citiți mai jos câteva puncte de vedere ale șefilor de cluburi întrebați de ProSport cum privesc decizia LPF de a trage la sorți programul noului sezon vineri, 7 iulie, cu o săptămână înainte de startul primei etape. Interesant este că președinții de cluburi au informații diferite despre momentul în care vor primi banii din drepturile TV. Unii cred că le vor primi vineri, 7 iulie, când are loc și tragerea la sorți a campionatului. Alții au auzit că vor intra în conturi luni, 10 iulie. Iar alții au aflat că fericita zi va fi sâmbătă, 15 iulie.

Publicația noastră a făcut două încercări de a afla și explicațiile LPF. Contactat miercuri, 5 iulie, secretarul general Justin Ștefan a refuzat dialogul în emisiunea ProSport Live, mărginindu-se să transmită, prin intermediul producătorului, că tragerea la sorți e programată vineri.

Joi, 5 iulie, ProSport a adresat LPF un e-mail pe aceeași temă, solicitând lămuriri asupra următoarelor chestiuni: care au fost motivele pentru care s-a amânat tragerea la sorți atât de mult, dacă au fost consultate și cluburile înainte de a se lua decizia acestei amânări și cine va suporta cheltuielile suplimentare rezultate din aflarea, cu doar citeva zile inainte, a programului.

Până la ora publicării acestui text, nu a sosit niciun răspuns.

Bivolaru, Viitorul: „Implică mari probleme logistice această necunoscută”

Cristian Bivolaru, președinte Viitorul Constanța: „E o problemă generală, nu doar a noastră. Implică mari probleme logistice această necunoscută reprezentată de programul primelor etape. Am mai spus-o. Mari probleme logistice! Pentru că fiecare echipă va trebui, într-un răstimp foarte scurt, să-și rezolve problemele de transport și de cazare. E logic să fie așa! De exemplu, orice echipă care va veni la Constanța, dacă noi jucăm în prima etapă acasă, cred că va avea probleme să găsească un hotel în Mamaia sau în Constanța! Noi mai avem și meciul de cupă europeană. Banii din drepturile TV nu i-am primit. Am înțeles de la contabil că vor intra pe 10 iulie”.

Mureșan, CFR Cluj: „Ne va costa mai scump. E afectat și programul echipei”

Iuliu Mureșan, președinte CFR Cluj: „Nu ne convine și nu ne avantajează deloc această tragere la sorți a programului cu numai o săptămână înainte de startul sezonului. Ne va costa mai scump dacă suntem programați în deplasare în prima etapă. Dacă s-ar fi stabilit etapele de acum câteva săptămâni, puteam să ne facem programul din timp. Așa, pentru că luăm biletele de avion și facem rezervarea la hotel cu numai câteva zile înainte, vom plăti mai scump. Și programul echipei este afectat. N-am întrebat la LPF de ce s-a amânat atât stabilirea programului, dar nici nu am fost căutați de ei, să ni se dea vreo explicație sau să ni se ceară părerea”.

Popescu, CSU Craiova: „Nu e nicio problemă”

Marcel Popescu, președinte CSU Craiova: „Nu există nicio problemă. De ce să fie? Toată lumea îl află în același timp. Dacă se trăgea vineri și se juca sâmbătă, te încurca. Dar așa? Cei care sunt nemulțumiți, ar fi fost oricum. Dacă știau din iarnă cu cine joacă în prima etapă, ar fi spus că de ce se știe așa devreme. La noi e însă puțin mai special. Iar nu jucăm acasă (n.r. – noul stadion din Craiova nu va fi gata înainte de sfârșitul lunii august, primele etape urmând să se dispute tot la Severin). Noi avem mâine tragerea la sorți de la Ligă, iar peste exact o săptămână vom avea tragerea la sorți din cupele europene. E foarte important unde vom juca etapa aia, care va fi, practic, intermediară. E o logistică destul de complexă. Jucând la Severin, e o logistică destul de complexă. N-am primit banii din drepturile TV. Probabil că mâine (n.r. – vineri) vor intra”.

Birlică, ACS Timișoara: „E absurd! Dacă jucăm la Constanța, ce fac? E degringoladă totală!”

Radu Birlică, vicepreședinte ACS Timișoara: „E absurd! Dacă jucăm în prima etapă la Constanța (n.r. – echipele care joacă la Viitorul se cazează la Constanța), ce fac? E o degringoladă totală! Dacă am deplasare la Constanța sau la Botoșani și vreau să-mi caut bilet de avion mai ieftin, cum fac? O să mă coste triplu! Să ne spună cine suportă suplimentarea costurilor, dacă avem deplasare la Constanța sau Botoșani? Nu ni s-a dat nicio explicație. Banii din drepturile TV nu i-am primit. Se aude că ar urma să-i primim, probabil, pe 15 iulie”.

Iftime, Botoșani: „Nu mai suntem într-o lume normală. Nu știm chiar nimic. Ce logică vreți să mai existe?

Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani: „Ne afectează pe toți. Dar ne-am obișnuit cu pădurea. Adică nu mai suntem într-o lume normală. Dacă nu ai predictibilitate, duce la sălbăticie. Așa că ne așteptăm la orice. Să fie campioană Viitorul sau Steaua, să înceapă campionatul pe 20 sau să înceapă mâine… Habar n-am. Adică nu știi chiar nimic… Nu știm nici acum când ni se plătesc drepturile TV pentru sezonul încheiat! Păi, ce logică vreți să mai existe? Mai vreți să căutăm un fir de normalitate aici? Și atunci, stăm așa, așteptăm într-o stare din asta, de disperare. Dacă avem la Timișoara, deja e complicat să mai poți lua bilet de avion. Sunt chestiuni pe care nici măcar nu mai sper să le regleze careva acum. Sau într-un viitor apropiat. Nu-mi dau seama ce ar trebui să se schimbe la Ligă, că ei organizează, ca noi să devenim un campionat adus în zona normalului”.

Nemulțumirile finanțatorului de la echipa moldoveană sunt însă mai mari de atât: „Legat de lucrurile astea, apropo, și aici trebuie schimbat. Că noi jucăm în play-out mai multe meciuri decât cei din play-off, că avem o vacanță mai scurtă, că nu știm cu o săptămână înainte unde jucăm, că nu știm cine e campioană și că nu știm, nu știm, nu știm… Lucrurile astea bineînțeles că ne dereglează, dar am început să învățăm. Cum era privatizarea în 1990: se poate întâmpla orice, oricând, oricui. Noi trebuie să încercăm. Faptul că nu avem un contract care să ne garanteze aceste drepturi TV… N-avem niciun document! Toți așteptăm drepturile TV, nu e niciun secret. Sunt o parte importantă a bugetului. Nu ni s-a spus oficial. Aflăm așa, după ureche, trebuie sunat un domn care spune misterios că s-ar putea să intre pe 15 iulie… Avem un președinte nou care se ocupă de lucrurile astea și care încearcă să… El vrea să treacă într-o zonă a normalului, a logicii, vizavi de cum mă echilibrez cu bugetul la Botoșani. Tot cere la București: dați-ne un contract! Când? Cum? Ca să îmi pot echivala cash-flow-ul, am nevoie de un împrumut bancar. Pentru asta trebuie ca lucrurile să se miște în niște coordonate predictibile. Ehei… E greu, e greu…”.

Autor: Matei Udrea Publicat: 07 Jul. 2017, 09:54 Actualizat: 07 Jul. 2017, 09:55 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Din 15 iulie, România revine în Stare de Urgență. Anunțul șocant a fost făcut
Din 15 iulie, România revine în Stare de Urgență. Anunțul șocant a fost făcut
Spintecătorul din puşcărie. Cazul criminalului feroce care-şi înjunghia victimele în gât: trei au murit şi unul a scăpat
Spintecătorul din puşcărie. Cazul criminalului feroce care-şi înjunghia victimele în gât: trei au murit şi unul a scăpat
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
Fanii lui Norwich isi freaca palmele! Asteapta cu NERABDARE transferul lui Man: „Vom fi LETALI in sezonul viitor!”
Fanii lui Norwich isi freaca palmele! Asteapta cu NERABDARE transferul lui Man: „Vom fi LETALI in sezonul viitor!”
Cei mai longevivi fraţi siamezi din lume au murit la 68 de ani. Cum au trăit uniţi în zona abdomenului
Cei mai longevivi fraţi siamezi din lume au murit la 68 de ani. Cum au trăit uniţi în zona abdomenului
Emily Burghelea a rămas cu zonele intime la vedere, în Mamaia! Așa se întâmplă când porți bikini cu 2 numere mai mici
Emily Burghelea a rămas cu zonele intime la vedere, în Mamaia! Așa se întâmplă când porți bikini cu 2 numere mai mici
Mesajul
unui cercetător pentru cine nu crede în Covid-19: „Nu e fake. Cumnatul meu e mort şi sora mea e în spital“
Mesajul unui cercetător pentru cine nu crede în Covid-19: „Nu e fake. Cumnatul meu e mort şi sora mea e în spital“
Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni NU a murit de coronavirus, ci de...'
Concluzia șocantă a patologilor: 'Nimeni NU a murit de coronavirus, ci de...'
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ sunt plantate PESTE tot în SUA. Pentru ce se PREGĂTEȘTE Guvernul
Tocmai acum s-a AFLAT! Bombe cu CIANURĂ sunt plantate PESTE tot în SUA. Pentru ce se PREGĂTEȘTE Guvernul
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
RAFILA a făcut cel mai cumplit anunț! Ne apropiem de 3.000 de cazuri săptămânal
RAFILA a făcut cel mai cumplit anunț! Ne apropiem de 3.000 de cazuri săptămânal
Petrom, anunț important pentru români. Ce s-a întâmplat cu benzina și motorina în ultimele luni
Petrom, anunț important pentru români. Ce s-a întâmplat cu benzina și motorina în ultimele luni
ULTIMĂ ORĂ: Gigantul italian care a deschis a doua fabrică din România şi a angajat oameni în plină criză
ULTIMĂ ORĂ: Gigantul italian care a deschis a doua fabrică din România şi a angajat oameni în plină criză
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
O șoferiță care conducea un Ford Focus a fost amendată pentru o viteză STRATOSFERICĂ. A activat modul „RACHETĂ”!
O șoferiță care conducea un Ford Focus a fost amendată pentru o viteză STRATOSFERICĂ. A activat modul „RACHETĂ”!
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura”
Fetița ei de 6 ani pescuia și a agățat ceva. Mama și fiica au încremenit când au scos „captura”
Viteză de necrezut, surprinsă de radar: O femeie circula cu 703 km/h într-un orăşel cu 2.000 de locuitori
Viteză de necrezut, surprinsă de radar: O femeie circula cu 703 km/h într-un orăşel cu 2.000 de locuitori
Masuri fara precedent! Iohannis a luat decizia
Masuri fara precedent! Iohannis a luat decizia
Bunăciunile momentului din România. Ele sunt româncele sexy care încing Instagramul!
Bunăciunile momentului din România. Ele sunt româncele sexy care încing Instagramul!
Mariajul Printului Harry cu Meghan Markle a ajuns la final?! Cu cine ar avea o idila nepotul Reginei Elisabeta
Mariajul Printului Harry cu Meghan Markle a ajuns la final?! Cu cine ar avea o idila nepotul Reginei Elisabeta
Este oficial: Categoria de persoane care beneficiază de o nouă scutire de impozit pe venit
Este oficial: Categoria de persoane care beneficiază de o nouă scutire de impozit pe venit
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Celebra actriță este DISPĂRUTĂ, după ce fiul ei de 4 ani a fost găsit singur pe o barcă
Celebra actriță este DISPĂRUTĂ, după ce fiul ei de 4 ani a fost găsit singur pe o barcă
Lora, blocată de trei luni în Bali, din cauza pandemiei de coronavirus
Lora, blocată de trei luni în Bali, din cauza pandemiei de coronavirus
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare de COVID-19?!
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare ...
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!