Managementul lui Iorgulescu și Ștefan îi exasperează pe șefii de cluburi: „Ce ar trebui să se schimbe la LPF ca să devenim un campionat normal? Ne-am obișnuit cu sălbăticia! Nu știm nimic: cine e campioană, când începem sezonul, când se plătesc drepturile TV!”

Autor: Matei Udrea Publicat: 07 Jul. 2017, 09:54 Actualizat: 07 Jul. 2017, 09:55 Fotbal Intern
Managementul lui Iorgulescu și Ștefan îi exasperează pe șefii de cluburi: „Ce ar trebui să se schimbe la LPF ca să devenim un campionat normal? Ne-am obișnuit cu sălbăticia! Nu știm nimic: cine e campioană, când începem sezonul, când se plătesc drepturile TV!”

Modul în care LPF administrează Liga 1 stârnește periodic și din ce în ce mai des nemulțumiri din partea conducătorilor de cluburi, care dau semne că s-au cam săturat. Ultimele două pricini de agitație sunt legate de amânarea nejustificată a stabilirii programului pentru noul sezon și întârzierea plăților din drepturile TV.

ProSport a stat de vorbă cu câțiva dintre șefii de cluburi și a descoperit că aceștia sunt foarte iritați. LPF a anunțat că tragerea la sorți a noului sezon va avea loc vineri, 7 iulie, de la ora 11:00, cu numai 7 zile înaintea debutului primei etape (care se va întinde pe patru zile). Cu o singură excepție (Marcel Popescu, de la CSU Craiova), toți ceilalți și-au exprimat deschis nemulțumirea, invocând perturbarea activității cluburilor prin această lipsă de predictibilitate provocată de LPF. Creșterea cheltuielilor cu transportul și cazarea, chiar nesiguranța că vor reuși să achiziționeze biletele de avion, dar și problemele generate în programul de pregătire al echipelor sunt doar câteva dintre neajunsurile provocate de Ligă.

Un alt subiect foarte fierbinte este cel al banilor din drepturile TV. Cluburilor li s-a transmis neoficial că vor primi prima rată, aproximativ 50% din suma totală, până pe 15 iulie. Faptul că discuțiile sunt „pe surse”, că LPF nu comunică instituțional și că nu li se prezintă documente clare le induce o stare de neliniște conducătorilor.

Mandatul lui Iorgulescu: patru ani de gafe, bâlbe și scandaluri

Antecedentele LPF în relația cu cluburile nu pot decât să accentueze tensiunea.

> Acum doi ani, Gino Iorgulescu a încercat să le forțeze mâna echipelor pentru a reduce cu circa 6 milioane de euro suma din drepturile TV, de la 27,5 la numai 21 de milioane. A întâmpinat o opoziție fermă și a renunțat.

> Banii promiși din Cupa Ligii au întârziat cu anii. Sunt echipe din Liga 1 care nici azi nu au primit sumele cuvenite pentru competiția de anul trecut, pentru a nu mai vorbi și de cea de anul acesta. Cumulat, este vorba de restanțe de milioane de euro. Dinamo, FCSB, Concordia și ACS Timișoara sunt printre marile păgubite.

> ProSport a dezvăluit anul trecut modul ilegal în care LPF înregistra transferul fotbaliștilor extracomunitari la cluburile din Liga 1. Aceștia primeau avizul și jucau efectiv, săptămâni și chiar luni în șir, fără să aibă permis de muncă eliberat de Oficiul pentru Imigrări. În lipsa acestui permis, nu se puteau întocmi contracte legale de muncă. Asta însemna că zeci de fotbaliști jucau în campionat fără să fie plătiți legal, fără carte de muncă, fără asigurări de sănătate și fără ca echipele din care făceau parte să plătească taxele aferente către stat.

> LPF a venit către cluburi cu tot felul de propuneri neobișnuite, care au stârnit indignare. Una dintre acestea a fost de a ceda spații publicitare în loc de maximă vizibilitate (în spatele porților) la schimb cu câteva mingi. Propunerea, asupra căreia a insistat Robert Pongracz, vicepreședintele LPF, a fost respinsă în bloc de cluburi.

> Anul trecut, o serie de ezitări și de ilegalități comise de LPF a provocat haos în startul campionatului. LPF a acceptat acte incomplete și depuse ilegal de persoane neautorizate în numele Rapidului care intrase în faliment. Echipa, fără angajați și jucători, nu mai exista decât pe hârtie, iar oficialii Ligii s-au acoperit de ridicol organizând seara conferințe de presă prin care schimbau deciziile de la prânz. În final, în Liga 1 a fost reprimită retrogradata ACS Timișoara, care a aflat acest lucru după începerea sezonului, într-un moment când nu mai avea în lot suficienți jucători și nici antrenori. Din acest motiv, bănățenii au început campionatul din etapa a doua, primul lor meci fiind reprogramat.

> Neglijența cu care a fost tratat regulamentul noului sistem competițional, cu play-off și play-out, a provocat tot felul de confuzii și nemulțumiri. Cu o săptămână înainte de startul noului campionat, nu se știe încă echipa care a câștigat titlul în precedentul sezon! FCSB a profitat de ambiguitățile din regulament pentru a contesta la TAS decizia FRF și a LPF de a desemna Viitorul drept campioană.

> Această situație poate duce la o altă premieră incredibilă: duminică va avea loc Supercupa României, pe stadionul din Botoșani, între campioana Viitorul și deținătoarea Cupei, FC Voluntari. Dar nu se știe clar ce se va întâmpla dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv hotărâște săptămâna viitoare că titlul a fost câștigat de FCSB. Fie Supercupa se rejoacă, de data asta între FCSB și Voluntari, fie nu se mai joacă deloc, fie rezultatul care se va consemna duminică va rămâne în vigoare, deși nu va număra printre protagoniste campioana.

Fiecare șef de club știe că va primi banii din drepturile TV la altă dată

Citiți mai jos câteva puncte de vedere ale șefilor de cluburi întrebați de ProSport cum privesc decizia LPF de a trage la sorți programul noului sezon vineri, 7 iulie, cu o săptămână înainte de startul primei etape. Interesant este că președinții de cluburi au informații diferite despre momentul în care vor primi banii din drepturile TV. Unii cred că le vor primi vineri, 7 iulie, când are loc și tragerea la sorți a campionatului. Alții au auzit că vor intra în conturi luni, 10 iulie. Iar alții au aflat că fericita zi va fi sâmbătă, 15 iulie.

Publicația noastră a făcut două încercări de a afla și explicațiile LPF. Contactat miercuri, 5 iulie, secretarul general Justin Ștefan a refuzat dialogul în emisiunea ProSport Live, mărginindu-se să transmită, prin intermediul producătorului, că tragerea la sorți e programată vineri.

Joi, 5 iulie, ProSport a adresat LPF un e-mail pe aceeași temă, solicitând lămuriri asupra următoarelor chestiuni: care au fost motivele pentru care s-a amânat tragerea la sorți atât de mult, dacă au fost consultate și cluburile înainte de a se lua decizia acestei amânări și cine va suporta cheltuielile suplimentare rezultate din aflarea, cu doar citeva zile inainte, a programului.

Până la ora publicării acestui text, nu a sosit niciun răspuns.

Bivolaru, Viitorul: „Implică mari probleme logistice această necunoscută”

Cristian Bivolaru, președinte Viitorul Constanța: „E o problemă generală, nu doar a noastră. Implică mari probleme logistice această necunoscută reprezentată de programul primelor etape. Am mai spus-o. Mari probleme logistice! Pentru că fiecare echipă va trebui, într-un răstimp foarte scurt, să-și rezolve problemele de transport și de cazare. E logic să fie așa! De exemplu, orice echipă care va veni la Constanța, dacă noi jucăm în prima etapă acasă, cred că va avea probleme să găsească un hotel în Mamaia sau în Constanța! Noi mai avem și meciul de cupă europeană. Banii din drepturile TV nu i-am primit. Am înțeles de la contabil că vor intra pe 10 iulie”.

Mureșan, CFR Cluj: „Ne va costa mai scump. E afectat și programul echipei”

Iuliu Mureșan, președinte CFR Cluj: „Nu ne convine și nu ne avantajează deloc această tragere la sorți a programului cu numai o săptămână înainte de startul sezonului. Ne va costa mai scump dacă suntem programați în deplasare în prima etapă. Dacă s-ar fi stabilit etapele de acum câteva săptămâni, puteam să ne facem programul din timp. Așa, pentru că luăm biletele de avion și facem rezervarea la hotel cu numai câteva zile înainte, vom plăti mai scump. Și programul echipei este afectat. N-am întrebat la LPF de ce s-a amânat atât stabilirea programului, dar nici nu am fost căutați de ei, să ni se dea vreo explicație sau să ni se ceară părerea”.

Popescu, CSU Craiova: „Nu e nicio problemă”

Marcel Popescu, președinte CSU Craiova: „Nu există nicio problemă. De ce să fie? Toată lumea îl află în același timp. Dacă se trăgea vineri și se juca sâmbătă, te încurca. Dar așa? Cei care sunt nemulțumiți, ar fi fost oricum. Dacă știau din iarnă cu cine joacă în prima etapă, ar fi spus că de ce se știe așa devreme. La noi e însă puțin mai special. Iar nu jucăm acasă (n.r. – noul stadion din Craiova nu va fi gata înainte de sfârșitul lunii august, primele etape urmând să se dispute tot la Severin). Noi avem mâine tragerea la sorți de la Ligă, iar peste exact o săptămână vom avea tragerea la sorți din cupele europene. E foarte important unde vom juca etapa aia, care va fi, practic, intermediară. E o logistică destul de complexă. Jucând la Severin, e o logistică destul de complexă. N-am primit banii din drepturile TV. Probabil că mâine (n.r. – vineri) vor intra”.

Birlică, ACS Timișoara: „E absurd! Dacă jucăm la Constanța, ce fac? E degringoladă totală!”

Radu Birlică, vicepreședinte ACS Timișoara: „E absurd! Dacă jucăm în prima etapă la Constanța (n.r. – echipele care joacă la Viitorul se cazează la Constanța), ce fac? E o degringoladă totală! Dacă am deplasare la Constanța sau la Botoșani și vreau să-mi caut bilet de avion mai ieftin, cum fac? O să mă coste triplu! Să ne spună cine suportă suplimentarea costurilor, dacă avem deplasare la Constanța sau Botoșani? Nu ni s-a dat nicio explicație. Banii din drepturile TV nu i-am primit. Se aude că ar urma să-i primim, probabil, pe 15 iulie”.

Iftime, Botoșani: „Nu mai suntem într-o lume normală. Nu știm chiar nimic. Ce logică vreți să mai existe?

Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani: „Ne afectează pe toți. Dar ne-am obișnuit cu pădurea. Adică nu mai suntem într-o lume normală. Dacă nu ai predictibilitate, duce la sălbăticie. Așa că ne așteptăm la orice. Să fie campioană Viitorul sau Steaua, să înceapă campionatul pe 20 sau să înceapă mâine… Habar n-am. Adică nu știi chiar nimic… Nu știm nici acum când ni se plătesc drepturile TV pentru sezonul încheiat! Păi, ce logică vreți să mai existe? Mai vreți să căutăm un fir de normalitate aici? Și atunci, stăm așa, așteptăm într-o stare din asta, de disperare. Dacă avem la Timișoara, deja e complicat să mai poți lua bilet de avion. Sunt chestiuni pe care nici măcar nu mai sper să le regleze careva acum. Sau într-un viitor apropiat. Nu-mi dau seama ce ar trebui să se schimbe la Ligă, că ei organizează, ca noi să devenim un campionat adus în zona normalului”.

Nemulțumirile finanțatorului de la echipa moldoveană sunt însă mai mari de atât: „Legat de lucrurile astea, apropo, și aici trebuie schimbat. Că noi jucăm în play-out mai multe meciuri decât cei din play-off, că avem o vacanță mai scurtă, că nu știm cu o săptămână înainte unde jucăm, că nu știm cine e campioană și că nu știm, nu știm, nu știm… Lucrurile astea bineînțeles că ne dereglează, dar am început să învățăm. Cum era privatizarea în 1990: se poate întâmpla orice, oricând, oricui. Noi trebuie să încercăm. Faptul că nu avem un contract care să ne garanteze aceste drepturi TV… N-avem niciun document! Toți așteptăm drepturile TV, nu e niciun secret. Sunt o parte importantă a bugetului. Nu ni s-a spus oficial. Aflăm așa, după ureche, trebuie sunat un domn care spune misterios că s-ar putea să intre pe 15 iulie… Avem un președinte nou care se ocupă de lucrurile astea și care încearcă să… El vrea să treacă într-o zonă a normalului, a logicii, vizavi de cum mă echilibrez cu bugetul la Botoșani. Tot cere la București: dați-ne un contract! Când? Cum? Ca să îmi pot echivala cash-flow-ul, am nevoie de un împrumut bancar. Pentru asta trebuie ca lucrurile să se miște în niște coordonate predictibile. Ehei… E greu, e greu…”.

Autor: Matei Udrea Publicat: 07 Jul. 2017, 09:54 Actualizat: 07 Jul. 2017, 09:55 Fotbal Intern
Pe aceeași temă
Anunț-bombă pentru români: Pe ce dată exactă va reveni la normal viața noastră
Anunț-bombă pentru români: Pe ce dată exactă va reveni la normal viața noastră
Detalii sinistre despre rămăşiţele misterioase: „Au găsit şi cămaşa care apare într-o poză“
Detalii sinistre despre rămăşiţele misterioase: „Au găsit şi cămaşa care apare într-o poză“
Mărturia tulburătoare a unui medic militar trimis la Suceava:
Mărturia tulburătoare a unui medic militar trimis la Suceava: "Aici e război şi pierdem. Pregătiţi-vă sufleteşte ...
FCSB si-a abandonat fanii in plina pandemie: comunicare 0 din partea celui mai iubit club din Romania! Ce posteaza echipele romanesti in pauza fortata
FCSB si-a abandonat fanii in plina pandemie: comunicare 0 din partea celui mai iubit club din Romania! Ce posteaza echipele ...
Eşti izolat cu partenerul de viaţă? 5 obiceiuri pe care le ai la baie şi le detestă
Eşti izolat cu partenerul de viaţă? 5 obiceiuri pe care le ai la baie şi le detestă
"Vine al doilea val de coronavirus" Chinezii au făcut anunțul crunt pentru întreaga omenire
Arde, uite-o cum arde în izolare! Topul celor mai HOT iubite de fotbaliști
Arde, uite-o cum arde în izolare! Topul celor mai HOT iubite de fotbaliști
Cum s-a răzbunat o bătrână de 93 de ani pe escrocii care au înşelat-o cu 3.000 de lei prin celebra metodă „Accidentul“
Cum s-a răzbunat o bătrână de 93 de ani pe escrocii care au înşelat-o cu 3.000 de lei prin celebra metodă „Accidentul“
Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China
Toate planurile au fost date peste cap. Criza care vine din China
PROBLEMA sexuală pe care o au multe tinere. E prea RUŞINOS
PROBLEMA sexuală pe care o au multe tinere. E prea RUŞINOS
Celebrităţi testate pozitiv cu noul coronavirus
Celebrităţi testate pozitiv cu noul coronavirus
Becali a început revoluţia la FCSB. Transferuri fabuloase pentru roş-albaştri. Trei lovituri într-o singură zi
Becali a început revoluţia la FCSB. Transferuri fabuloase pentru roş-albaştri. Trei lovituri într-o singură zi
Cine a creat COVID-19? Un doctor celebru dezvăluie cum a apărut
Cine a creat COVID-19? Un doctor celebru dezvăluie cum a apărut
Dilemă marca Hagi! Ce se întâmplă acum cu fiul Regelui
Dilemă marca Hagi! Ce se întâmplă acum cu fiul Regelui
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
Cum mută MOLDOVENII un SUV Mercedes? Martorii au rămas INTERZIȘTI când au văzut de ce e în stare un buldozerist
Cum mută MOLDOVENII un SUV Mercedes? Martorii au rămas INTERZIȘTI când au văzut de ce e în stare un buldozerist
Păreri MacBook Air 2020 și iPad 2020 Pro
Păreri MacBook Air 2020 și iPad 2020 Pro
Poliţist filmat cum bate un tânăr în Bucureşti: “De ce dai în mine? De ce dai, mă, în mine?” VIDEO
Poliţist filmat cum bate un tânăr în Bucureşti: “De ce dai în mine? De ce dai, mă, în mine?” VIDEO
BREAKING Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020 – Noi măsuri impuse de Marcel Vela
BREAKING Ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie 2020 – Noi măsuri impuse de Marcel Vela
Raed Arafat a făcut anunțul! Când vom reveni la normalitate
Raed Arafat a făcut anunțul! Când vom reveni la normalitate
Este una dintre cele mai ravnite vedete din Romania, iar acum a rupt tacerea despre casatoria cu iubitul sau! S-a maritat sau nu in secret prezentatoarea tv?
Este una dintre cele mai ravnite vedete din Romania, iar acum a rupt tacerea despre casatoria cu iubitul sau! S-a maritat ...
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Atentie s-a schimbat pe proprie răspundere, formulatul tipizat actualizat. Completează pe cea nouă amenda minima 2000 lei
Atentie s-a schimbat pe proprie răspundere, formulatul tipizat actualizat. Completează pe cea nouă amenda minima 2000 ...
FOTO. Loredana Chivu, fără jenă și în autoizolare! Imagini incendiare: și-a arătat bustul generos
FOTO. Loredana Chivu, fără jenă și în autoizolare! Imagini incendiare: și-a arătat bustul generos
FOTO. Imagini hot: Vica nu știe ce este frica! La 44 de ani arată așa și transmite un mesaj fără perdea împotriva coronavirus
FOTO. Imagini hot: Vica nu știe ce este frica! La 44 de ani arată așa și transmite un mesaj fără perdea împotriva ...
TIPA a alimentat cu benzină și a vrut să achite. Oamenii au rămas MASCĂ când au văzut-o. O coadă imensă s-a format  - VIDEO
TIPA a alimentat cu benzină și a vrut să achite. Oamenii au rămas MASCĂ când au văzut-o. O coadă imensă s-a format ...