INTERVIU eveniment cu omul care s-a INFILTRAT în mafia pariurilor! Cum se "rezolvă" un blat: "Îmi dai 100 de mii €, eu îţi produc 250 de mii" Legătura dintre Reghe şi fraţii Sapina

17 mai 2012 45074 afişări Mafia umbrelor
INTERVIU eveniment cu omul care s-a INFILTRAT în mafia pariurilor! Cum se "rezolvă" un blat: "Îmi dai 100 de mii €, eu îţi produc 250 de mii" Legătura dintre Reghe şi fraţii Sapina INCREDIBIL: sistemul folosit de oamenii din fotbal pentru a paria în Asia: "Îmi dai 100 de mii de euro şi eu îţi produc 250 de mii" Ce legătură există între Reghe şi fraţii Sapina
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Declan Hill, omul care şi-a petrecut patru ani printre interlopii asiatici aranjori de meciuri pentru pariuri, a vorbit pentru ProSport despre modul în care sportul din Asia a fost distrus de mafie. De la fotbal la baseball şi chiar la jocuri pe calculator! Tuturor li s-au pus cote şi au fost aranjate pentru pariuri!

Declan, de ceva vreme urmărim forumuri din Asia unde apar şi ponturi din primele două ligi din România. De ce ar fi cineva din Singapore interesat de fotbalul de la noi?
Ca să înţelegeţi mai bine, piaţa de pariuri sportive din Asia e condusă de mai mulţi Al Capone. Sunt infractori! Au corupt sportul asiatic atât de rău încât e dificil să exagerezi când vorbeşti despre această corupţie. Vă dau un exemplu: sumo în Japonia. Acest sport există, după spusele unora, de 900 de ani. În Japonia, campionatul de sumo a fost suspendat în acest timp de doar două ori. Prima dată, în 1944, când bombardierele americane rădeau oraşele nipone de pe faţa pământului.

Mafia pariurilor şi bombardamentul american

Şi a doua oară?
Anul trecut, când Yakuza, mafia japoneză, truca atât de multe meciuri încât oamenii au renunţat. Cei care se ocupau de sumo au spus că reputaţia lor a fost compromisă atât de tare încât trebuie să suspende campionatul. Aşadar, aranjarea meciurilor este, simbolic vorbind, echivalentul bombelor care picau din cer în timpul războiului. Alt exemplu: în baseball-ul din Taiwan au mai rămas doar 4 echipe, celalte fiind desfiinţate din cauza aranjamentelor. Baschet, baseball, volei, fotbal, curse cu bărci din Coreea sunt strangulate de acest flagel! Ştiţi jocurile video? Ei aranjează până şi jocurile pe calculator, diferite turnee de jocuri!

Incredibil...
Voi credeţi că e ceva în neregulă cu federaţiile din estul Europei? Uite, în Indonesia, preşedintele federaţiei a fost arestat pentru corupţie, judecat, condamnat şi închis. Ce a făcut? A stat doi ani în închisoare, dar nu a demisionat niciodată din funcţie! Conducea federaţia din celula sa din Jakarta! Mai credeţi că sunt probleme în estul Europei? Problemele de aici înseamnă nimic în comparaţie cu situaţia din Asia. Şi fanii de acolo nu sunt proşti, s-au săturat de corupţia de acolo şi se reorientează. Unii se uită la Manchester United, alţii la PSG. Dar, ca să vă răspund la prima întrebare, sunt unii care se uită acum la fotbalul din România. Estimativ, cred că sunt o sută de mii de asiatici care urmăresc campionatul de la voi şi, evident, pariază.

"Un interlop din Asia ştia portarul unei echipe mici din Islanda! Fabulos!"

Cum poţi fi atât de sigur?
Să vă mai povestesc ceva. Era un tip care lucra pentru mafiile chinezeşti, faimoasele Triade, în Kuala Lumpur. Eu voiam să vorbesc cu el despre Triade, el voia să vorbim despre fotbalul din Islanda! L-am întrebat: «Despre ce? Despre fotbalul din Islanda? De ce ai fi interesat de fotbalul de acolo?». Mi-a răspuns: «Sunt vikingi şi, probabil, sunt cinstiţi!».

Şi, până la urmă, de ce urmărea fotbalul din Islanda?
Am mers în Islanda după câteva luni. Nu mai fusesem acolo, nu ştiam nimic despre ţară. Acest tip din Asia ştia portarul de la o echipă a unui sat islandez cu cinci mii de locuitori. Ca să înţelegeţi mai bine, nu e vorba de Bucureşti, de Iaşi, nici măcar de Suceava. (Hill uimeşte prin cunoştinţele sale despre România) Lângă mănăstirea Suceviţa e un sătuc. Eh, cam aşa era şi satul din Islanda! Iar eu cu tipul ăsta stăteam în lobby-ul unui hotel la o bere şi vorbeam despre portarul unei echipe dintr-un sat islandez. Pentru oamenii care nu au citit cartea mea, această poveste poate părea una bizară. Pe unii, care sunt de bună credinţă, nu poţi să-i învinuieşti că nu înţeleg amploarea acestui fenomen…

"Conducătorii din timpul lui Ceauşescu sunt încă în fotbal"

Noi suspectăm că mai mulţi conducători din România au conexiuni în Asia, unde pariază pe meciurile echipelor pe care le conduc. Care este sistemul prin care ei pot paria în Asia?
Sunt trei stadii de corupţie. Corupţia în stilul lui Ceauşescu: sunt activist, trebuie să câştig pentru că echipa mea, să spunem, Timişoara, trebuie să învingă. Sau mergem împreună la vânătoare, avem o relaţie de prietenie şi tu îmi dai meciul. Genul acesta de corupţie a existat dintotdeauna în România. Tipii care au condus cluburile în timpul comunismului, rudele lor sau genul acela de oameni încă mai figurează în structurile echipelor de la voi. Genul acesta de conducători continuă să aranjeze meciuri. La început unul-două pe ani, apoi poate fac o cooperativă mică...

A existat această cooperativă în anii '90…
Bun! Acum vine etapa a treia! Sunt aranjorii de meciuri din Asia, în mijlocul cărora m-am inflitrat eu pentru a scrie cartea. Ei s-au împrietenit cu fraţii croaţi Sapina, care au aranjat meciuri în Germania. S-au mai împrietenit cu oameni din Grecia, din Croaţia, din Belgia, din Finlanda... din toată Europa. Ei vin şi spun: «Tu eşti preşedinte, finanţator al echipei X! Spune-le jucătorilor tăi să piardă meciul următor. Îmi dai 100 de mii de euro şi eu îţi produc 250 de mii». Ei sunt nişte tipi foarte bogaţi, probabil nu vor reuşi din prima să pună bazele unei reţele, dar ştiu că, având bani, vor aranja până la urmă meciuri! Aşa se fac banii! Feriţi de ochii curioşilor! Tu îmi dai banii, eu merg pe piaţa de pariuri din Asia, ştiu că tu eşti omul care decide la clubul X, îţi dau 250 de mii de euro, eu fac 500 de mii dintr-un meci. Toţi au bani în buzunar, toţi sunt bucuroşi şi aşa se naşte o relaţie de afaceri.

Aceşti bani circulă pe piaţa ilegală de pariuri?
Sigur! Piaţa ilegală nu poate fi urmărită. Până şi cei de la UEFA au o problemă să urmărească această piaţă.

În timpul investigaţiei tale ai dat şi peste numele vreunui român implicat în aranjarea meciurilor?
Nu am nicio informaţie directă! Am auzit o grămadă de lucruri, dar să ştii că există trei tipuri de informaţie pe care le deţin. Unele pe care le ştiu, altele pe care cred că le ştiu, adică lucruri auzite, şi lucruri pe care le pot dovedi în instanţă.

Din România, un singur fotbalist a fost nominalizat în scandalul meciurilor trucate în Germania de fraţii Sapina. E vorba despre Laurenţiu Reghecampf şi, ulterior, a fost declarat nevinovat...
Îi ştiu pe cei doi fraţi Sapina. Când am mers ultima dată la Berlin, am fost şi la localul lor, Cafe King. Scrisesem despre ei în carte. Milan Sapina mi-a zis: «Ahh, da! Tu eşti tipul care ne-a băgat în belele! Ia zi, ce vrei de băut?». Şi am vorbit un pic. Apoi, i-am spus că aş vrea să fac un interviu cu fratele său, Ante. Însă Ante, atunci când m-a văzut, mi-a zis direct: «Du-te dracu'!». Aşa sunt fraţii Sapina, foarte, foarte diferiţi. Haideţi că am divagat puţin. Nu ştiu nimic despre Reghecampf, însă ştiu că foarte mulţi jucători, oficiali ai cluburilor şi arbitri mergeau la Cafe King.


Legătura dintre Sapina şi Reghe
Fotbalul din Germania a fost în mijlocul unui scandal uriaş de corupţie în urmă cu şapte ani. Personajul principal: un arbitru, Robert Hoyzer. El a ajuns să-şi recunoască implicarea în trucarea meciurilor după ce patru colegi ai săi s-au plâns federaţiei germane de comportamentul său anormal. Au urmat alţi doi ani de investigaţii demarate de procurorii din Berlin, iar mărturiile lui Hoyzer au dus către fraţii croaţi Milan şi Ante Sapina. Puterea lor, conform lui Robert Hoyzer, era uriaşă: "Am văzut în maşina lor liste cu arbitri de la meciuri din Champions League, Cupa UEFA şi partidele echipelor naţionale. Cu o săptămână înainte ca ele să fie publice! Şi aceste documente ar fi trebuit să fie secrete!". Declan Hill l-a intervievat pe unul dintre fraţii Sapina, Ante, iar explicaţia lui a fost halucinantă: "Avem mulţi prieteni! Ei ne ajută pe noi, noi îi ajutăm la rândul nostru". În scandalul meciurilor trucate din Germania a fost audiat şi Laurenţiu Reghecampf, după ce Hoyzer l-a inclus pe lista fotbaliştilor care au influenţat rezultatele unor blaturi. După ce i-a fost percheziţionată casa, actualul antrenor al Chiajnei a încetat să mai fie subiectul anchetei.


ÎNCĂ UN WEEKEND SUSPECT

La mijlocul săptămânii trecute, într-o casă de pariuri din Bucureşti a intrat un personaj care a mizat 300 de milioane de lei pe trei partide din etapa a 32-a din Liga 1. Meciurile erau: Petrolul - Gaz Metan 1 solist, Concordia - FCM Târgu Mureş 1 solist şi FC Braşov - Steaua 2 solist. Cota era de aproximativ 6. Pe aceste rezultate s-a pariat foarte mult şi în Marea Britanie, la o casă de pariuri. Sumele le vedeţi mai jos:În toate cele trei meciuri, victoria a fost obţinută fără mari emoţii. Gaz Metan şi Târgu Mureş au făcut figuraţie, la fel cum s-a întâmplat cu FC Braşov în primele 45 de minute contra Stelei. "Jucaţi fotbal!", au scandat fanii braşoveni, care la final i-au strigat lui Mihai Stoica: "Numai cu blaturi vreţi, mă, să câştigaţi? Nu vă mai săturaţi de blaturi".

În Liga a doua, Dinamo II a făcut 0-0 cu CF Brăila. Nimic ciudat până aici, însă, la o casă de pariuri din Anglia, cineva a pariat 9.000 de euro în minutul 23 pe egal! Suma totală pariată pe joc a fost de 20.000 de euro: aproape jumătate îi aparţine misteriosului "inspirat"!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.