INTERVIU eveniment cu omul care s-a INFILTRAT în mafia pariurilor! Cum se „rezolvă” un blat:** „Îmi dai 100 de mii €, eu îți produc 250 de mii” Legătura dintre Reghe și frații Sapina

Autori: Antonio Robitu, Costin Negraru, Costin Ștucan Publicat: 17 May. 2012, 09:01 Actualizat: 07 Jun. 2012, 14:45 Mafia umbrelor

Declan Hill, omul care și-a petrecut patru ani printre interlopii asiatici aranjori de meciuri pentru pariuri, a vorbit pentru ProSport despre modul în care sportul din Asia a fost distrus de mafie. De la fotbal la baseball și chiar la jocuri pe calculator! Tuturor li s-au pus cote și au fost aranjate pentru pariuri!

Declan, de ceva vreme urmărim forumuri din Asia unde apar și ponturi din primele două ligi din România. De ce ar fi cineva din Singapore interesat de fotbalul de la noi?
Ca să înțelegeți mai bine, piața de pariuri sportive din Asia e condusă de mai mulți Al Capone. Sunt infractori! Au corupt sportul asiatic atât de rău încât e dificil să exagerezi când vorbești despre această corupție. Vă dau un exemplu: sumo în Japonia. Acest sport există, după spusele unora, de 900 de ani. În Japonia, campionatul de sumo a fost suspendat în acest timp de doar două ori. Prima dată, în 1944, când bombardierele americane rădeau orașele nipone de pe fața pământului.

Mafia pariurilor și bombardamentul american

Și a doua oară?
Anul trecut, când Yakuza, mafia japoneză, truca atât de multe meciuri încât oamenii au renunțat. Cei care se ocupau de sumo au spus că reputația lor a fost compromisă atât de tare încât trebuie să suspende campionatul. Așadar, aranjarea meciurilor este, simbolic vorbind, echivalentul bombelor care picau din cer în timpul războiului. Alt exemplu: în baseball-ul din Taiwan au mai rămas doar 4 echipe, celalte fiind desființate din cauza aranjamentelor. Baschet, baseball, volei, fotbal, curse cu bărci din Coreea sunt strangulate de acest flagel! Știți jocurile video? Ei aranjează până și jocurile pe calculator, diferite turnee de jocuri!

Incredibil…
Voi credeți că e ceva în neregulă cu federațiile din estul Europei? Uite, în Indonesia, președintele federației a fost arestat pentru corupție, judecat, condamnat și închis. Ce a făcut? A stat doi ani în închisoare, dar nu a demisionat niciodată din funcție! Conducea federația din celula sa din Jakarta! Mai credeți că sunt probleme în estul Europei? Problemele de aici înseamnă nimic în comparație cu situația din Asia. Și fanii de acolo nu sunt proști, s-au săturat de corupția de acolo și se reorientează. Unii se uită la Manchester United, alții la PSG. Dar, ca să vă răspund la prima întrebare, sunt unii care se uită acum la fotbalul din România. Estimativ, cred că sunt o sută de mii de asiatici care urmăresc campionatul de la voi și, evident, pariază.

„Un interlop din Asia știa portarul unei echipe mici din Islanda! Fabulos!”

Cum poți fi atât de sigur?
Să vă mai povestesc ceva. Era un tip care lucra pentru mafiile chinezești, faimoasele Triade, în Kuala Lumpur. Eu voiam să vorbesc cu el despre Triade, el voia să vorbim despre fotbalul din Islanda! L-am întrebat: «Despre ce? Despre fotbalul din Islanda? De ce ai fi interesat de fotbalul de acolo?». Mi-a răspuns: «Sunt vikingi și, probabil, sunt cinstiți!».

Și, până la urmă, de ce urmărea fotbalul din Islanda?
Am mers în Islanda după câteva luni. Nu mai fusesem acolo, nu știam nimic despre țară. Acest tip din Asia știa portarul de la o echipă a unui sat islandez cu cinci mii de locuitori. Ca să înțelegeți mai bine, nu e vorba de București, de Iași, nici măcar de Suceava. (Hill uimește prin cunoștințele sale despre România) Lângă mănăstirea Sucevița e un sătuc. Eh, cam așa era și satul din Islanda! Iar eu cu tipul ăsta stăteam în lobby-ul unui hotel la o bere și vorbeam despre portarul unei echipe dintr-un sat islandez. Pentru oamenii care nu au citit cartea mea, această poveste poate părea una bizară. Pe unii, care sunt de bună credință, nu poți să-i învinuiești că nu înțeleg amploarea acestui fenomen…

„Conducătorii din timpul lui Ceaușescu sunt încă în fotbal”

Noi suspectăm că mai mulți conducători din România au conexiuni în Asia, unde pariază pe meciurile echipelor pe care le conduc. Care este sistemul prin care ei pot paria în Asia?
Sunt trei stadii de corupție. Corupția în stilul lui Ceaușescu: sunt activist, trebuie să câștig pentru că echipa mea, să spunem, Timișoara, trebuie să învingă. Sau mergem împreună la vânătoare, avem o relație de prietenie și tu îmi dai meciul. Genul acesta de corupție a existat dintotdeauna în România. Tipii care au condus cluburile în timpul comunismului, rudele lor sau genul acela de oameni încă mai figurează în structurile echipelor de la voi. Genul acesta de conducători continuă să aranjeze meciuri. La început unul-două pe ani, apoi poate fac o cooperativă mică…

A existat această cooperativă în anii ’90…
Bun! Acum vine etapa a treia! Sunt aranjorii de meciuri din Asia, în mijlocul cărora m-am inflitrat eu pentru a scrie cartea. Ei s-au împrietenit cu frații croați Sapina, care au aranjat meciuri în Germania. S-au mai împrietenit cu oameni din Grecia, din Croația, din Belgia, din Finlanda… din toată Europa. Ei vin și spun: «Tu ești președinte, finanțator al echipei X! Spune-le jucătorilor tăi să piardă meciul următor. Îmi dai 100 de mii de euro și eu îți produc 250 de mii». Ei sunt niște tipi foarte bogați, probabil nu vor reuși din prima să pună bazele unei rețele, dar știu că, având bani, vor aranja până la urmă meciuri! Așa se fac banii! Feriți de ochii curioșilor! Tu îmi dai banii, eu merg pe piața de pariuri din Asia, știu că tu ești omul care decide la clubul X, îți dau 250 de mii de euro, eu fac 500 de mii dintr-un meci. Toți au bani în buzunar, toți sunt bucuroși și așa se naște o relație de afaceri.

Acești bani circulă pe piața ilegală de pariuri?
Sigur! Piața ilegală nu poate fi urmărită. Până și cei de la UEFA au o problemă să urmărească această piață.

În timpul investigației tale ai dat și peste numele vreunui român implicat în aranjarea meciurilor?
Nu am nicio informație directă! Am auzit o grămadă de lucruri, dar să știi că există trei tipuri de informație pe care le dețin. Unele pe care le știu, altele pe care cred că le știu, adică lucruri auzite, și lucruri pe care le pot dovedi în instanță.

Din România, un singur fotbalist a fost nominalizat în scandalul meciurilor trucate în Germania de frații Sapina. E vorba despre Laurențiu Reghecampf și, ulterior, a fost declarat nevinovat…
Îi știu pe cei doi frați Sapina. Când am mers ultima dată la Berlin, am fost și la localul lor, Cafe King. Scrisesem despre ei în carte. Milan Sapina mi-a zis: «Ahh, da! Tu ești tipul care ne-a băgat în belele! Ia zi, ce vrei de băut?». Și am vorbit un pic. Apoi, i-am spus că aș vrea să fac un interviu cu fratele său, Ante. Însă Ante, atunci când m-a văzut, mi-a zis direct: «Du-te dracu’!». Așa sunt frații Sapina, foarte, foarte diferiți. Haideți că am divagat puțin. Nu știu nimic despre Reghecampf, însă știu că foarte mulți jucători, oficiali ai cluburilor și arbitri mergeau la Cafe King.

Legătura dintre Sapina și Reghe
Fotbalul din Germania a fost în mijlocul unui scandal uriaș de corupție în urmă cu șapte ani. Personajul principal: un arbitru, Robert Hoyzer. El a ajuns să-și recunoască implicarea în trucarea meciurilor după ce patru colegi ai săi s-au plâns federației germane de comportamentul său anormal. Au urmat alți doi ani de investigații demarate de procurorii din Berlin, iar mărturiile lui Hoyzer au dus către frații croați Milan și Ante Sapina. Puterea lor, conform lui Robert Hoyzer, era uriașă: „Am văzut în mașina lor liste cu arbitri de la meciuri din Champions League, Cupa UEFA și partidele echipelor naționale. Cu o săptămână înainte ca ele să fie publice! Și aceste documente ar fi trebuit să fie secrete!”. Declan Hill l-a intervievat pe unul dintre frații Sapina, Ante, iar explicația lui a fost halucinantă: „Avem mulți prieteni! Ei ne ajută pe noi, noi îi ajutăm la rândul nostru”. În scandalul meciurilor trucate din Germania a fost audiat și Laurențiu Reghecampf, după ce Hoyzer l-a inclus pe lista fotbaliștilor care au influențat rezultatele unor blaturi. După ce i-a fost percheziționată casa, actualul antrenor al Chiajnei a încetat să mai fie subiectul anchetei.

ÎNCĂ‚ UN WEEKEND SUSPECT

La mijlocul săptămânii trecute, într-o casă de pariuri din București a intrat un personaj care a mizat 300 de milioane de lei pe trei partide din etapa a 32-a din Liga 1. Meciurile erau: Petrolul – Gaz Metan 1 solist, Concordia – FCM Târgu Mureș 1 solist și FC Brașov – Steaua 2 solist. Cota era de aproximativ 6. Pe aceste rezultate s-a pariat foarte mult și în Marea Britanie, la o casă de pariuri. Sumele le vedeți mai jos:

În toate cele trei meciuri, victoria a fost obținută fără mari emoții. Gaz Metan și Târgu Mureș au făcut figurație, la fel cum s-a întâmplat cu FC Brașov în primele 45 de minute contra Stelei. „Jucați fotbal!”, au scandat fanii brașoveni, care la final i-au strigat lui Mihai Stoica: „Numai cu blaturi vreți, mă, să câștigați? Nu vă mai săturați de blaturi”.

În Liga a doua, Dinamo II a făcut 0-0 cu CF Brăila. Nimic ciudat până aici, însă, la o casă de pariuri din Anglia, cineva a pariat 9.000 de euro în minutul 23 pe egal! Suma totală pariată pe joc a fost de 20.000 de euro: aproape jumătate îi aparține misteriosului „inspirat”!

Autori: Antonio Robitu, Costin Negraru, Costin Ștucan Publicat: 17 May. 2012, 09:01 Actualizat: 07 Jun. 2012, 14:45 Mafia umbrelor
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Anunţ disperat al unui fost lider interlop: „Mi s-a furat maşina. Recompensa e cu 4 zerouri”
Anunţ disperat al unui fost lider interlop: „Mi s-a furat maşina. Recompensa e cu 4 zerouri”
118 persoane suspecte de COVID-19 după ce au fost la un restaurant. Locul a ajuns focar de infecţie
118 persoane suspecte de COVID-19 după ce au fost la un restaurant. Locul a ajuns focar de infecţie
BBC anunta ca transferul lui Ianis Hagi e ca si facut! Ultimele informatii despre internationalul roman
BBC anunta ca transferul lui Ianis Hagi e ca si facut! Ultimele informatii despre internationalul roman
Horoscop iunie 2020: relaţii tensionate din cauza banilor, iluzii pe plan profesional
Horoscop iunie 2020: relaţii tensionate din cauza banilor, iluzii pe plan profesional
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Margherita, BATUTĂ de părinţi după accident? Vecinii, ÎNGROZIŢI! Ce s-a auzit la miezul nopţii din casa lor
Gura maaaaare! Topul vedetelor care s-au dezbrăcat de haine și au înfulecat pe nerăsuflate
Gura maaaaare! Topul vedetelor care s-au dezbrăcat de haine și au înfulecat pe nerăsuflate
Viaţa agitată a fetei găsite spânzurate în pădure: a fost filmată făcând striptease. Cine era bărbatul de care era îndrăgostită
Viaţa agitată a fetei găsite spânzurate în pădure: a fost filmată făcând striptease. Cine era bărbatul de care ...
Dezvăluiri incredibile! Cine este mama biologică a băiețelului adoptat de Horia Brenciu
Dezvăluiri incredibile! Cine este mama biologică a băiețelului adoptat de Horia Brenciu
S-a uitat la acest FILM pentru adulţi timp de două ore. Ceva ŞOCANT s-a întâmplat apoi
S-a uitat la acest FILM pentru adulţi timp de două ore. Ceva ŞOCANT s-a întâmplat apoi
Reacția lui Fulgy, după ce Margherita a produs accidentul de mașină sub influența drogurilor! Ce decizie radicală a luat fratele vedetei 
Reacția lui Fulgy, după ce Margherita a produs accidentul de mașină sub influența drogurilor! Ce decizie radicală a ...
Gata! SE TAIE aceste pensii. S-a depus deja legea la Parlament
Gata! SE TAIE aceste pensii. S-a depus deja legea la Parlament
Cine sunt, de fapt, cei opt bărbați care au dus sicriul cu trupul lui ÎPS Pimen. Mărturie cutremurătoare
Cine sunt, de fapt, cei opt bărbați care au dus sicriul cu trupul lui ÎPS Pimen. Mărturie cutremurătoare
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
Prof. dr. Florin Mihălţan: riscurile fumătorilor în contextul COVID-19 VIDEO
Prof. dr. Florin Mihălţan: riscurile fumătorilor în contextul COVID-19 VIDEO
Ce este și cum funcționează cutia de viteze DSG. Toți românii își doresc asta pe mașină!
Ce este și cum funcționează cutia de viteze DSG. Toți românii își doresc asta pe mașină!
Reclamă la un telefon mobil INTERZISĂ! Demonstra cum face poze pe sub fustele femeilor
Reclamă la un telefon mobil INTERZISĂ! Demonstra cum face poze pe sub fustele femeilor
Imagini greu de privit. Ferrari de sute de mii de euro făcut PRAF într-o comună din România! FOTO
Imagini greu de privit. Ferrari de sute de mii de euro făcut PRAF într-o comună din România! FOTO
România, din nou în pragul STĂRII DE URGENȚĂ. Când se decide
România, din nou în pragul STĂRII DE URGENȚĂ. Când se decide
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din lume
S-a despartit de mama fiicei sale, iar acum are o noua IUBITA! Cu cine s-a cuplat unul dintre cei mai ravniti barbati din ...
Ce vrea să facă Ioana Simion după divorțul de Ilie Nastase! Femeia nu vrea sa mai auda de fostul tenismen
Ce vrea să facă Ioana Simion după divorțul de Ilie Nastase! Femeia nu vrea sa mai auda de fostul tenismen
BREAKING. Florin Cîţu dă peste cap TOATE planurile. Economia României se va PRĂBUŞI cu 14%. Explicaţiile fără precedent
BREAKING. Florin Cîţu dă peste cap TOATE planurile. Economia României se va PRĂBUŞI cu 14%. Explicaţiile fără precedent
O asistentă de la spitalul din Botoșani a murit la doar 46 de ani din cauza coronavirusului! A tratat mulți pacienți cu COVID-19, dar boala nu a cruțat-o și pe ea
O asistentă de la spitalul din Botoșani a murit la doar 46 de ani din cauza coronavirusului! A tratat mulți pacienți ...
Cum se schimb, de fapt, viața după 1 iunie. Anunțul pe care toți îl așteptau
Cum se schimb, de fapt, viața după 1 iunie. Anunțul pe care toți îl așteptau
Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?
Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?
Cum arată un conflict în trafic la Moscova. Și-au scos puștile de asalt KALASHNIKOV și au început să tragă în tot ce mișcă
Cum arată un conflict în trafic la Moscova. Și-au scos puștile de asalt KALASHNIKOV și au început să tragă în tot ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...
Fostul soț al Israelei Vodovoz s-a recăsătorit la doi ani de la moartea sa! Ce avere a moștenit
Fostul soț al Israelei Vodovoz s-a recăsătorit la doi ani de la moartea sa! Ce avere a moștenit