INTERVIU | Daminuţă, jurnal de pe frontul din Irak: "Mi-a fost frică. Am jucat la 70 de kilometri de locul unde era război". Fostul jucător al lui AC Milan şi Inter îşi povesteşte aventura irakiană

7 apr 2016 1511 afişări Liga 2
INTERVIU | Daminuţă, jurnal de pe frontul din Irak: "Mi-a fost frică. Am jucat la 70 de kilometri de locul unde era război". Fostul jucător al lui AC Milan şi Inter îşi povesteşte aventura irakiană
  • Jucătorul celor de la FCM Baia Mare vorbeşte, în premieră, despre provocarea irakiană, alături de antrenorul Ilie Stan.
  • Cristian Daminuţă (26 ani) n-a rezistat mai mult de şase luni în Irak, o ţară zdruncinată de un război civil şi aflată în imediata apropiere de Siria, unde are loc un alt război.


„Cristian Daminuţă joacă în Irak!”, a fost ştirea “bombă” din vara anului trecut care a acaparat până şi presa din Italia. Fostul jucător de la Inter şi AC Milan mergea să joace într-o ţară chinuită de războaie. A dat dovadă de curaj, când a acceptat propunerea lui Ilie Stan de a juca la Zakho FC, dar spune că s-a temut pentru viaţa lui. Era cea mai “exotică” destinaţie a lui Daminuţă, după Internazionale Milano, AC Milan, Dinamo II, Dinamo, FC Tiraspol, ACS Poli sau FC Viitorul.

Jucătorul care a plecat în Irak de la Viitorul vorbeşte despre fotbalul dur de acolo, de jucători cu salarii peste media Ligii 1 şi de scenele de război văzute zilnic la televizor. După nici jumătate de an, Daminuţă a părăsit Irakul şi spune că n-ar mai merge niciodată să joace acolo. A revenit în România la FCM Baia Mare şi a devenit rapid om de bază în echipa lui Dorin Toma, cu care maramureşenii visează să promoveze în Liga 1.


Mihai Leca, Florin Costea şi Criastian Daminuţă, la prezentarea echipei Zakho FC

- Cristian, cum de ai acceptat să vii la Baia Mare, în Liga a 2-a?
- În primul rând, pentru staff-ul acestei echipe, deoarece m-au dorit cu adevărat şi ştiţi cum e: când eşti dorit cu adevărat, vii cu o motivaţie în plus. În al doilea rând, pentru proiectul care mi l-au arătat şi în al treilea rând pentru băieţi pentru că ştiu că sunt de caracter, care au dovedit în tur că au valoare şi sper să o ţină tot pe drumul acesta.

- Ai avut şi alte oferte?
- Da. Am avut şi alte oferte. Am avut oferte chiar şi din Liga 1, dar am preferat să vin aici ca să pun umărul pentru promovare.

- Cum ţi se pare echipa din Baia Mare?
- O echipă foarte bună, jucători cu experienţă, jucători cu o calitate tehnică foarte bună. Eu pe majoritatea îi cunosc demult. Mă bucur de grupul pe care l-am găsit aici şi sper să facem treabă bună.

„La televizor vedeai numai scene de război”

- Ai venit după o experienţă inedită, în Irak. Cum a fost acolo?
- O experienţă din care am avut numai de învăţat. Din punct de vedere psihic, foarte greu, deoarece ştie toată lumea de problemele care sunt acolo. Am fost şi departe de familie, dar ştiţi cum e, „ce nu te doboară te face mai puternic”.

- Au fost momente în care ţi-a fost frică pentru siguranţa ta?
- Da, normal. Ţinând cont că eram la 70 de kilometri de Siria, unde era plin război. Vă daţi seama că mi-a fost frică, dar e bine că s-a terminat acea perioadă şi că am ajuns la Baia Mare.

CITEŞTE TOT MATERIALUL PE LIGA2.RO!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.