”Când m-am văzut legat în pușcărie, îmi pierdusem orice speranță. Unii foști colegi s-au bucurat”. Mărturia cutremurătoare a ex-căpitanului Ceahlăului, Tiberiu Șerban, despre experiența din închisoare și patima alcoolului. ”Beam încontinuu o săptămână”. Un arbitru FIFA l-a sprijinit în penitenciar! FOTO ȘI VIDEO EXCLUSIV

”Când m-am văzut legat în pușcărie, îmi pierdusem orice speranță. Unii foști colegi s-au bucurat”. Mărturia cutremurătoare a ex-căpitanului Ceahlăului, Tiberiu Șerban, despre experiența din închisoare și patima alcoolului. ”Beam încontinuu o săptămână”. Un arbitru FIFA l-a sprijinit în penitenciar! FOTO ȘI VIDEO EXCLUSIV
  • Publicat:

Vreme de peste un deceniu, 1995-2007, Tiberiu Șerban, 45 ani, a fost omul unui singur club, Ceahlăul, cu un scurt intermezzo în L2, la Liberty Salonta. A făcut parte din generația care a scris istoria nemțenilor, alături de Enache, Axinia II, Marc, Domșa sau C. Ilie. După ce a pus ghetele în cui, viața lui a devenit însă un coșmar: s-a împrietenit serios cu alcoolul și, în urmă cu cinci ani, a ajuns în spatele gratiilor, fiind implicat într-un imens scandal la un bar din Piatra Neamț. ”Când m-am văzut legat în pușcărie, îmi pierdusem orice speranță”, e fraza tulburătoare rostită de Șerban în cel dintâi interviu în care acceptă să vorbească deschis despre întâmplările dure trăite. Urmează primul episod din mărturia cutremurătoare a fostului căpitan al Ceahlăului: ”Beam încontinuu o săptămână. Dar nu rezistam, adormeam după zece beri. Gata! Mă rup definitiv de această poveste!”.

”Opt zile să învăț un copil să dea cu latul”

Tibi, ai dispărut de ani de zile din peisaj, ai trecut prin câteva experiențe dure în viață, spune-ne ce faci în prezent?

Am lucrat o perioadă ca șofer în Germania, pentru o firmă de curierat, dar m-am întors în țară când logodnica mea a murit. Sunt implicat acum într-o școală de fotbal la Săvinești, unde voi lucra ca antrenor. E un proiect finanțat de un amic, Ciprian Savu, iar ambițiile sunt foarte mari. Deocamdată avem vreo 20 de copii de șapte-opt ani, sunt trei antrenamente pe săptămână și probabil, ușor, ușor, va urma o extindere, poate și cu ajutorul unor sponsori.

Ai răbdare să muncești cu puștii?

Îmi place. E ceea ce-mi doream încă din perioada de jucător, să continui din postura de antrenor. Am stat acum, de exemplu, vreo opt zile să-l învăț pe un copil să lovească mingea cu latul, așa că, da!, am destulă răbdare.

  • 11 sezoane a evoluat Șerban pentru Ceahlăul, interval de timp în care a adunat 188 de meciuri în primele două ligi și 35 de goluri marcate

”Dacă beau zece beri, nu-mi revin trei zile”

Vom apela în partea a doua a interviului la amintirile din perioada carierei de jucător, dar ți-aș propune să discutăm la început despre căderea ta abruptă în patima alcoolului și despre perioada petrecută în închisoare.

Alcool am mai consumat foarte puțin în ultimele trei luni, maximum un pahar-două de vin cu câte un prieten, dar de vreo două săptămâni n-am mai pus gura pe nimic și chiar mi-am propus s-o rup definitiv cu povestea asta. Gata! Nu mai vreau! Și-așa, dacă fac excese, îmi trebuie o săptămână să mă refac.

Tiberiu Șerban la ora confesiunilor, după ani de zile de coșmar în viața sa

Cum ai ajuns însă să bei atât de mult, să-ți pierzi capul în numeroase momente?

Am luat-o pe arătură după ce mi-am pierdut ambii părinți în interval de o lună de zile. Nu e corectă însă eticheta care mi s-a pus de alcoolic. N-am fost niciodată în situația de a bea de dimineața până seara sau să umblu noaptea după băutură. E adevărat că o țineam uneori timp de o săptămână numai în șprițuri, dar aveam apoi pauză de opt-nouă luni. Nu pot să duc. Nu sunt rezistent. Dacă beau zece beri, nu-mi revin trei zile!

Mulțumesc lui Dumnezeu că nu m-a făcut să-mi placă și tăria! Eu sunt cu șprițul. M-a tras mult înapoi și decesul logodnicei, că altfel nu mă întorceam din Germania, unde începusem să duc o viață liniștită, normală. Am jucat fotbal, am și antrenat la o formație de liga a opta, cu niște condiții formidabile”, Tiberiu Șerban pentru Prosport

”Mă salută lumea pe stradă, doar «curvele» mă vorbesc pe la spate”

Tibi, știu că e o întrebare grea, dar ai trecut și prin episoade în care, neștiind ce mai faci, umblai dezbrăcat pe stradă?

Asta e cea mai falsă informație și știu de la cine a plecat. Niciodată nu mi s-a întâmplat așa ceva. Cum să fac gesturile astea? Mă știe atâta lume în oraș! Mă dezbrac doar în casă, la un duș sau când fac dragoste.

Tibi Șerban a fost sezoane la rând unul dintre oamenii vitali ai Ceahlăului, fiind unul dintre jucătorii cei mai apreciați de fani / Foto: Gelu Crăcană

Te simți însă ocolit de oameni în Piatra Neamț?

Deloc! Mă salută lumea pe stradă, stăm de vorbă. Doar pe la stadion sunt anumiți indivizi care mă vorbesc numai de rău. Să le dea Dumnezeu după suflet! Am discutat la un moment dat și cu șoferul actualului patron de la Ceahlăul, a încercat să mă susțină ca antrenor secund, dar șeful i-a zis că nu se poate, că are informații că ”Tibi nu e încă bine”. Nu-mi plac «curvele» care mă vorbesc pe la spate. Eu m-am comportat mereu ca un tip direct, mi-am văzut de treabă și de familie, cât timp am avut-o. Sunt mândru că n-am fost niciodată codoș.

Am divorțat în 2008 și e un moment pe care-l regret. A fost o greșeală. Dacă femeia n-a mai vrut, ce să fac? Ne-am despărțit însă civilizat. Am împărțit un apartament pe care l-am vândut. Am și doi copii minunați. Vanesa e contabilă, are 24 de ani. Iar băiatul de 17 ani joacă baschet la București”, Tiberiu Șerban pentru Prosport

Sugerezi că ai avut colegi codoși în vestiarul Ceahlăului?

Da. Stăteau cu tine la masă și apoi se duceau ”să dea în gât” la președinte sau la patron că Șerban și Alistar au băut, deși ei ne depășiseră la acest capitol. Ce se întâmplă în grup ar trebui să rămână doar între fotbaliști și antrenor, că nu joacă președintele. Nu vreau să dau nume, dar îi cunoaște tot orașul pe ”turnătorii” de la Ceahlăul. Oricum, căutam să mă feresc de ei, nu le dădeam apă la moară cu vreo ceartă. Știam că mă ”sapă”!

”Autoapărare! I-am dat două palme și l-am liniștit”

Regreți anumite momente de derapaj din cauza băuturii?

N-am ce derapaje, că pe mine mă fura repede somnul dacă beam. Adormeam. Pe moment, nici nu-ți dai seama când te ia valul. Zici: ”Lasă, că mai trag un pahar!”. Și încă unul! Și deodată gata! Nu fac scandal să mă cert cu lumea, mai ales după ce-am pățit cu bătaia din cauza căreia am ajuns la pușcărie. Am plătit pentru o palmă.

  • 2018 e anul în care Tibi Șerban a ajuns după gratii în urma unui scandal declanșat într-un local din Piatra Neamț: a primit atunci o condamnare de un an și trei luni cu executare
Ovidiu Artene (stânga) face parte din brigada lui Istvan Kovacs, a mers inclusiv la CM 2022, iar meseria lui de bază e polițist de penitenciar: e calitatea în care l-a întâlnit la Vaslui pe Tibi Șerban © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Ce s-a întâmplat, de fapt? În spațiul public au rulat numeroase variante!

Adevărul e că a fost un episod de autoapărare. Eram cu prietena mea într-un bar, un domn a vrut să-mi dea cu o sticlă în cap, i-am dat două palme și l-am liniștit. Apoi au sărit la bătaie alți doi băieți. I-am rezolvat pe amândoi. A venit Poliția și m-a arestat pe mine. Am stat trei luni închis la Bacău, apoi am avut arest la domiciliu, am ajuns din nou la Bacău și, în final, la Vaslui, unde am avut șansa de a-l întâlni pe arbitrul FIFA Ovidiu Artene.

E polițist de penitenciar, nu?

Lucra acolo și răspundea de partea sportivă în penitenciar. Un adevărat domn, care a avut grijă de mine. Îi mulțumesc și pe această cale. M-a lăsat să mă antrenez, mergeam la sala de forță. Am beneficiat de un regim semideschis. N-am avut treabă cu niciun scandal, din fericire. Eram cumva și sub protecția a doi băieți de care nu avea nimeni curaj să se atingă: un tip Cristi din Bacău, zis ”Generalul”, și Puiu Mironescu din Piatra Neamț. O dată pe lună ieșeam la o școală să și jucăm un fotbal, un handbal.

La Vaslui am stat în cameră cu un băiat care avea o sentință de 10 ani pentru crimă. Zicea că e nevinovat, fiindcă autorul era, de fapt, un prieten de-ai lui”, Tiberiu Șerban pentru Prosport

Față de fosta ta prietenă ai avut momente de agresiune?

Nu. Aaa, că poate mai țipi prin casă, aia se mai întâmplă, dar niciodată să recurg la forță, mai ales împotriva unei femei. Păi, la ce putere am eu în brațe, dacă dădeam una ieșea grav. Doamne ferește! Nici vorbă!

”Am fost șocat și descurajat în primele zile de detenție”

Ce-ai simțit în primele zile când te-ai văzut la închisoare?

Am fost șocat în prima parte a detenției. Descurajat, fără niciun viitor! Îmi pierdusem orice speranță. Până să fiu transferat la Bacău, m-au ținut cinci zile în arest la Piatra Neamț, iar când m-am văzut legat, eu, un tip liber în gândire, am zis că s-a terminat tot.

Tibi Șerban pe vremea când impresiona cu finalizările sale spectaculoase, iar paharul nu intrase abrupt în meniul său zilnic / Foto: Gelu Crăcană

Ți-au trecut prin minte gânduri de sinucidere?

Niciodată! E ușor să te omori, dar nici când eram în stare de ebrietate nu mi-a trecut prin cap să mă arunc în fața trenului sau chestii din astea. Sper să nu am niciodată astfel de idei!

Cea mai urâtă perioadă a fost când am stat 21 de zile în carantină, la început, după care se face repartizarea pe regim: deschis, semideschis, închis. La Bacău am nimerit opt în cameră, iar la Vaslui am stat doi inși într-o încăpere cu patru paturi”, Tiberiu Șerban pentru Prosport

La psiholog ai mers vreodată?

Da. Și mi-a prins bine, m-a sfătuit să-mi țin nervii în frâu. Am trecut însă și printr-o perioadă foarte stresantă, care a amplificat starea mea de rău. În fine, a trecut!

”Nu am epilepsie, au fost doar crize pe fond toxic”

Ești de acord să vorbim și despre subiectul medical legat de faptul că ai suferi de epilepsie, ceea ce, pe lângă alcool, ar fi îngreunat starea ta de sănătate?

Nu există așa ceva. Am fișele acasă. Documentele spun că au existat doar crize pe fond toxic, adică legat de băutură. Da, am căzut, dar pentru că nu rezist mult la alcool, nu din motive de epilepsie, cum s-a tot scris prin presă!

Florin Axinia II a fost singurul coleg din brigada veche a Ceahlăului care i-a stat alături lui Șerban în clipele dificile din ultimii ani

Te deranjează când lumea se mai uită lung după tine, gândind că e vorba despre fotbalistul căzut în patima paharului?

Sincer, nu m-am confruntat niciodată cu astfel de episoade, în afara, repet, a oamenilor de pe la stadion, care fac un pas în spate când aud de mine și se cred grozavi. Nu dau nume. Unora le e teamă poate că și-ar putea pierde postul. Ce să spun? Tot respectul pentru spectatorii care m-au apreciat. Îi iubesc! Și-i iubesc inclusiv pe cei care m-au înjurat, că ăsta e fotbalul. Unii te aplaudă, alții te hulesc.

Când am stat în pușcărie, Florin Axinia a fost singurul dintre vechii colegi care nu m-a uitat. M-a ajutat foarte mult, cu bani, cu produse. M-a și vizitat la Bacău. Tot respectul pentru el! Îi mulțumesc foarte mult!”, Tiberiu Șerban pentru Prosport

”Erau unii în vestiar disperați să-mi ia banderola”

Ai fost dezamăgit când ai constatat că aproape toată lumea te-a abandonat în momentele dificile?

Unii foști colegi chiar s-au bucurat! Din răutate! Nu înțeleg de unde provine la unii această atitudine față de mine, fiindcă n-am făcut nimănui niciun rău în viața mea. Poate câțiva s-au simțit deranjați pentru că am fost un fotbalist mai bun și m-am comportat corect doar cu cei care meritau. Celorlalți le-am spus mereu în față ce aveam pe suflet, iar din cauza asta am devenit cumva durul și rebelul vestiarului.

  • 4 e locul cel mai bun ocupat în Liga 1 de Tibi Șerban cu Ceahlăul, la capătul sezonului 1999-2000, când nemțenii au prins un loc în Cupa Intertoto

Ai simțit că a deranjat felul tău de a fi dintr-o bucată?

Da. Asta n-a convenit multora. Cel mai bucuros am fost când am scăpat de banderolă. Erau unii în vestiar disperați să o poarte. Le-am și spus: ”Băi, băieți, aveți grijă că nu joacă banderola!”. Mi-am văzut mai departe de treabă.

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce…
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați.
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților revoltați. "Mi-am cumpărat o casă…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…