Voluntari e supercampioana fotbalului românesc! Ilfovenii înving Viitorul la Botoşani, 1-0, şi câştigă al doilea trofeu în mai puţin de două luni. Costin Lazăr, erou la 36 de ani

9 iul 2017 23948 afişări Liga 1
Voluntari e supercampioana fotbalului românesc! Ilfovenii înving Viitorul la Botoşani, 1-0, şi câştigă al doilea trofeu în mai puţin de două luni. Costin Lazăr, erou la 36 de ani IONUT TABULTOC / MEDIAFAX FOTO
GALERIE (7 de imagini) VEZI GALERIA
  • Viitorul - FC Voluntari 0-1 (Lazăr 12), la Botoşani

FC Voluntari a câştigat în premieră Supercupa României, după un meci câştigat cu 1-0 împotriva celor de la Viitorul Constanţa. Este al doilea trofeu din istoria clubului înfiinţat în 2010.

Hagi a început cu câteva surprize în primul "11", cu Măţan şi cu Cicâldău, dar şi cu nou-venitul Dumitraş. Meciul a fost tranşat încă din prima repriză de ilfoveni la o fază excelent construită de Marinescu şi finalizată de Lazăr, în minutul 12. 

Viitorul a terminat meciul cu un jucător mai puţin, după ce Vînă a fost eliminat în minutul 34 pentru al doilea cartonaş galben. 

Atacurile campionilor au fost apatice, iar Voluntariul a ştiut să conserve excelent rezultatul obţinut încă din minutul 12 al partidei. 

Echipele de start:

  • FC Viitorul: Rîmniceanu - Dumitraş (Benzar 46), Ţîru, Boli, Ganea - Lopez, Nedelcu (Herea 71), Vînă - Măţan, Chiţu (Casap 46), Cicâldău
  • Rezerve: Buzbuchi - M. Constantin, Mladen, Benzar, Casap, Herea, Ţucudean
  • FC Voluntari: Balauru - Maftei, Balaur, M. Popescu, Acsinte - Lazăr, Răuţă - Deac (Ivanovici 71), Marinescu, Olteanu (Pârcălabu 83) - Bălan (Căpăţână 90)
  • Rezerve: Petrariu - Leasă, Tăbăcariu, Ivanovici, Căpăţână, Pârcălabu, Popadiuc

22:50 FINAL! Viitorul - FC Voluntari 0-1, iar ilfovenii sunt supercampionii României!


22:37 Elevii lui Hagi nu se sincronizează la o fază în propria jumătate, mingea e recuperată de ilfoveni, iar Boli este nevoit să faulteze pentru a stopa faza de atac a adversarilor. Colţescu îl avertizează pe fundaşul central cu cartonaşul galben. 


22:27 Herea debutează la Viitorul. Hagi îl scoate pe Nedelcu şi introduce pe teren decarul echipei.


22:26 Atacurile Viitorului sunt apatice, iar campionii reuşesc să pună în periculo poarta lui Balauru dintr-o fază fixă. Intrat la pauză, Casap îşi asumă execuţia, dar mingea se duce în plasa laterală, iar scorul rămâne 1-0 pentru Voluntari. 


22:14 Benzar avansează până în marginea careului advers şi şutează la poartă, dar execuţia acestuia este destul de moale, iar portarul Voluntariului reţine fără probleme. 


22:06 Hagi îşi pune mâinile în cap, după ce echipa sa a ratat ocazia de a egala. Cicâldău driblează în careu, trece de doi oameni, pasează în faţa porţii, acolo unde Lopez pune latul, dr mingea ajunge fără emoţii în braţele lui Balauru. 


22:02 A început repriza secundă. Hagi schimbă la pauză! Ies Chiţu şi Dumitraş, intră Casap şi Benzar.


21:48 Pauză! Viitorul - Voluntari 0-1


21:37 Ilfovenii ratează şansa desprinderii pe tabelă. Marinescu, pasatorul decisiv de la primul gol, este găsit în mijlocul careului, dar execuţia acestuia cu capul se duce mult pe lângă poartă. 


21:33 Misiunea Viitorului la Botoşani se complică, după ce Vină este eliminat pentru al doilea cartonaş galben. Deac îi ia faţa mijlocaşului lui Hagi, iar acesta din urmă uită că este deja avertizat şi opreşte contraatacul. Colţescu nu stă pe gânduri şi îl trimite la cabine pe Vînă. 


21:21 Fotbaliştii Voluntariului stau bine pe teren până în acest moment şi închid perfect spaţiile către propria poartă. Viitorul a avut doar o ocazie, după ce Lazăr a deschis scorul, dar şutul lui Nedelecu a trecut mult peste poartă. 


21:14 GOOOOOOL VOLUNTARI! După un început echilibrat de meci, ilfovenii se desprind pe tabela de marcaj. Marinescu primeşte o minge pe culoar, pătrunde pe partea dreaptă, ezită să centreze în primă fază, dar îl vede pe Lazăr şi îi trimite la bara a doua, iar fostul rapidist deschide scorul cu o lovitură de cap din careul mic.


21:11 Viitorul se apropie din nou de poarta Voluntariului. La un corner executat de pe dreapta, mingea e respinsă până la marginea careului de defensiva ilfovenilor, Măţan apare şi trage plasat la bara a doua, dar mingea trece puţin pe lângă poartă.


21:06 Ilfovenii au început să riposteze la atacurile Viitorului. Deac centrează de pe partea dreaptă, nu imprimă mingii destul efect, iar aceasta se duce spre poarta adversă, dar Rîmniceanu scoate în corner de sub bara transversală.


21:03 Viitorul, cu tinerii Măţan şi Cicâldău, dar şi cu noua achiziţie Dumitraş, începe tare meciul şi ţine în apărare Voluntariul, în aceste prime minute ale meciului de la Botoşani, fără a şuta spre poarta lui Balauru.


21:00 A început Supercupa României disputată între câştigătoarea Ligii 1, Viitorul, şi câştigătoarea Cupei României, FC Voluntari. 


UPDATE Viitorul va juca în albastru, în timp ce FC Voluntari va evolua în echipamentul vişiniu.


Nici nu s-au uscat bine inscripţiile celor două echipe pe trofeele câştigate, că a şi venit momentul disputării celei de-a 19-a ediţii a Supercupei. Este o finală inedită, aşa cum au fost şi cele două câştigătoare ale trofeelor ediţiei trecute. Două echipe ale căror nume încep cu litera V şi care pentru o perioadă au fost concitadine şi chiar în strânse relaţii, până să se ridice casa dobrogenilor. Evident că pentru ambele este o premieră, aşa că una din cele două vitrine abia aşteaptă să mai primească imediat un nou trofeu. Finala Supercupei are o un caracter ciudat, ea fiind rezultanta faptelor din fosta ediţie, dar se joacă precum ar fi prima competiţie din cea nouă. Premieră este şi oraşul Botoşani în calitate de gazdă (a 5-a din istoria competiţiei), o alegere a şefului FRF care vrea să-i recompenseze pe cei ascultători... Trăiască yesmanii!


Indiferent de rezultat, va deveni a 4-a ediţie consecutivă în care trofeul va merge în provincie. Prima şansă o are, ca de obicei, campioana, Viitorul, mai ales că în cazul de faţă, în Liga I din 4 întâlniri cu cei de la FC Voluntari şi le-a adjudecat pe toate! Aşadar, un procent de 100%. De asemenea şi lotul echipei lui Hagi este mai valoros. Însă cam aşa s-a zis despre FC Voluntari şi în finala Cupei cu Astra şi a ieşit ce a ieşit, astfel încât popularul trofeu în cele din urmă a respirat fum de mici.

  • S-au disputat 18 ediţii de supercupă.
  • Au fost 5 situaţii în care în acelaşi sezon campioana a câştigat şi cupa, astfel încât n-a mai fost necesară disputarea supercupei. Din 2010 însă, chiar şi în cazul unui event, Supercupa se dispută, câştigătoarea celor două trofee întâlnind ocupanta locului 2 în clasament.

Steaua a câştigat de cele mai multe ori trofeul, în 6 rânduri, urmată de Rapid în 4, Astra, CFR Cluj şi Dinamo în câte 2, Oţelul şi Ardeal câte o dată. # Unirea Urziceni - CFR Cluj în două rânduri şi Astra – CFR Cluj au fost singurele finale totalmente provinciale. Viitorul – FC Voluntari va fi următaorea. # CFR Cluj a devenit prima câştigătoare din Provincie. # 14 finale s-au disputat la Bucureşti (8 pe fostul stadion Naţional, 3 pe Naţional Arena şi câte una în Regie, pe Cotroceni şi în Giuleşti), 2 la Cluj (câte una pe CFR-„Dr. Constantin Rădulescu” şi Cluj Arena) şi câte una la Piatra Neamţ şi Constanţa. Se va adăuga acum şi Botoşani. # 11 dintre finale s-au decis după 90 de minute, 5 după lovituri de departajare şi 2 în urma golului de aur. # Scoruri: de 6 ori – 1-0; de 3 ori – 1-1; de 2 ori – 2-1, 2-2; o dată – 5-0, 4-0, 3-0, 2-0, 3-2. # Media golurilor înscrise în cele 18 meciuri a fost de 2,5 (total 45).

Marius Lăcătuş este fotbalistul care a câştigat de cele mai multe ori trofeul, în 3 rânduri. Sergiu Radu a marcat cele mai multe goluri, 3. # Florin Bratu şi Claudiu Niculescu sunt singurii care au marcat în două finale, iar primul dintre ei e unicul care a înscris pentru două echipe (Rapid şi Dinamo). # Dominique Kivuvu (CFR Cluj) a fost singurul care şi-a dat autogol. # Belgianul Manuel Godfroid a fost primul jucător străin care şi-a adjudecat trofeul. L-au mai urmat alţi 53: Makinwa, Ziyati, Gaev, Mariko, Božović, Cesinha, Nuno Claro, Tony, Cadú, Hugo Alcântara, Peralta, Dani, Culio, Ruiz, Dubarbier, Y. Koné, Piccolo, Edimar, Kivuvu, Culio, Traoré, Bjelanović, Grahovac, Perendija, Ibeh, Viglianti, Issa Ba, Mansaly, Georgievski, Szukała, Nikolić, Piovaccari, Yahaya, Ben Youssef, Júnior Maranhão, Laban, Seto, Bukari, Abdul Fatai, William Amorim, Golański, Brandán, Gorobsov, Ndoye, Kortzorg, Pedro, Manolov, Vangjeli, Geraldo Alves, Fabricio, Rick Boldrin, Boudjemaa, Filipe Teixeira. # Portughezul Cadú a fost primul jucător străin care a marcat. L-au urmat alţi 6: Kivuvu, Diogo Valente, Kapetanos, Nikolić, Szukała şi William Amorim. # Dumitru Dumitriu şi Mircea Rednic sunt antrenorii care şi-au adjudecat de cele mai multe ori trofeul, de câte 2 ori.

Bergodi a deschis drumul străinilor

Cristiano Bergodi a fost primul antrenor străin care l-a câştigat, urmat de „Toni” António da Conceição Silva Oliveira, Andrea Mandorlini şi Dario Bonetti. Alexandru Tudor a condus cele mai multe finale, 3. Cel care o va arbitra pe actuala, Sebastian Colţescu, nu a mai condus până acum vreuna, fiind însă prezent ca arbitru adiţional la a 14-a, cea din 2012, dintre Dinamo şi CFR Cluj.

Iar Cristian Nica s-a aflat de cele mai multe ori la linie, în 6 rânduri. Pentru prima oară va fi asistent femeie, de fapt nu una, ci chiar două, Mihaela Ţepuşă şi Petruţa Iugulescu. La patru finale au fost şi arbitri adiţionali. Finala din ediţia a 5-a, Steaua – Dinamo 2-1, a avut cea mai mare asistenţă, 45.000, în timp ce aceea din ediţia a 11-a, CFR Cluj – Unirea Urziceni, a înregistrat-o pe cea mai scăzută, 2.000. 

Trofeul a fost cucerit de 11 ori de campioană, de 6 ori de câştigătoarea cupei şi o dată de ocupanta locului 2. De cele mai multe ori, în câte trei rânduri, finala s-a disputat între Steaua – Rapid şi Rapid – Dinamo. Urmează de câte două ori Steaua – Dinamo, CFR Cluj – Unirea Urziceni şi Steaua – Petrolul, iar câte o dată Steaua – Gloria Bistriţa, Oţelul – Steaua, Dinamo – CFR Cluj, Astra – Steaua, Ardeal – Steaua, Astra – CFR Cluj. 

Spray-ul pe gazon, din 2015

Finala din 2015 a fost primul meci din România în care s-a folosit spray-ul de marcat pentru loviturile libere. # Dintre componenţii celor două echipe, Maftei (FC Voluntari) este cel mai experimentat în ceea ce priveşte Supercupa, cucerind 2 trofee şi pierzând 3 finale. De asemenea şi nou venit la Viitorul, M. Constantin, a cucerit tot de 2 ori trofeul. Apoi, Ţucudean de la Viitorul, alături de C. Lazăr şi Gavrilaş de la FC Voluntari l-au câştigat o dată. De asemenea, La. Marinescu şi Tudorie de la FC Voluntari au pierdut câte o finală. # Dacă Gheorghe Hagi nu a apucat să apară în vreo finală de Supercupă a României în nicun fel de calitate, celălalt antrenor, Claudiu Niculescu, a câştigat ca jucător una şi a pierdut 3 şi aşa cum s-a putut citi mai înainte, a şi marcat în două din aceste partide.

Toate finalele
Ediţia 1994 (1)
17.08.1994, Bucureşti (Naţional, ora 18.00): STEAUA BUCUREŞTI – GLORIA BISTRIŢA 1 0 (0 0, 0 0)
Marcator: M. Popa (108 g.a.).
Ediţia 1995 (2)
05.08.1995, Bucureşti (Sportul Studenţesc, ora 18.00): STEAUA BUCUREŞTI – PETROLUL PLOIEŞTI 2 0 (1 0)
Marcatori: Militaru (25), Vlădoiu (56)

Ediţiile 1996 şi 1997 nu s-au disputat deoarece în ambele situaţii, Steaua cucerise atât titlul, cât şi cupa

Ediţia 1998 (3)
09.09.1998, Bucureşti (Naţional, ora 19.30): STEAUA BUCUREŞTI – RAPID BUCUREŞTI 4 0 (2 0)
Marcatori: D. Şerban (19), L. Roşu (27, 69), I. Dumitrescu (87).
Ediţia 1999 (4)
06.10.1999, Bucureşti (Naţional, ora 20.45): RAPID BUCUREŞTI – STEAUA BUCUREŞTI 5 0 (2 0)
Marcatori: Sg. Radu (3, 66, 69), Măldărăşanu (25, 88).

Ediţia 2000 nu s-a disputat, deoarece Dinamo a cucerit atât titlul, cât şi cupa

Ediţia 2001 (5)
02.03.2002, Bucureşti (Naţional, ora 18.00): STEAUA BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 2-1 (1-0)
Marcatori: Trică (30, 85) - Cl. Niculescu (70).
Ediţia 2002 (6)
10.08.2002, Bucureşti (Naţional, ora 21.00): RAPID BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 2-1 (1-1)
Marcatori: Fl. Bratu (18), Perjă (65) - Vl. Munteanu (40).
Ediţia 2003 (7)
02.08.2003, Bucureşti (Naţional, ora 21.00): RAPID BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 1-0 (0-0, 0-0)
Marcator: R. Niţă (92 g.a.).

Ediţia 2004 nu s-a disputat, deoarece Dinamo a cucerit atât titlul, cât şi cupa

Ediţia 2005 (8)
31.07.2005, Bucureşti (Cotroceni, ora 21.00): DINAMO BUCUREŞTI – STEAUA BUCUREŞTI 3-2 (1-2)
Marcatori: Fl. Bratu (38), Bălţoi (69), Cl. Niculescu (84) – N. Dică (15), V. Iacob (44).
Ediţia 2006 (9)
22.07.2006, Bucureşti (Naţional, ora 21.00): STEAUA BUCUREŞTI – RAPID BUCUREŞTI 1-0 (0-0)
Marcator: Opriţa (89).
Ediţia 2007 (10)
25.07.2007, Bucureşti (Naţional, ora 20.45): RAPID BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 1-1 (0-0, 1-1) / 6-5 d.l.dep.
Marcatori: Burdujan (109) – Dănciulescu (116).

Ediţia 2008 nu s-a disputat, deoarece CFR Cluj a cucerit atât titlul, cât şi cupa

Ediţia 2009 (11)
26.07.2009, Bucureşti (Giuleşti „Valentin Stănescu”, ora 21.00): CFR CLUJ – UNIREA URZICENI 1-1 (1-0, 1-1), 3-2 d.l.dep.
Marcatori: Cadú (40) – Frunză (49).
Ediţia 2010 (12)
18.07.2010, Cluj (CFR-„dr. Constantin Rădulescu”, ora 20.30): CFR CLUJ – UNIREA URZICENI 2-2 (1-1, 2-2), 2-0 d.l.dep.
Marcatori: Kivuvu (12), Deac (105) – Kivuvu (53a), La. Marinescu (98).
Ediţia 2011 (13)
17.07.2011, Piatra Neamţ (Ceahlăul, ora 20.45): OŢELUL GALAŢI – STEAUA BUCUREŞTI 1-0 (1-0)
Marcator: L. Buş (14).
Ediţia 2012 (14)
14.07.2012, Bucureşti (Arena Naţională, ora 21.00): DINAMO BUCUREŞTI – CFR CLUJ 2-2 (1-0, 1-1), 4-2 d.l.dep.
Marcatori: Ţucudean (61, 100) – Diogo Valente (35), Kapetanos (102).
Ediţia 2013 (15)
10.07.2013, Bucureşti (Arena Naţională, ora 20.45): STEAUA BUCUREŞTI – PETROLUL PLOIEŞTI 3-0 (3-0)
Marcatori: Nikolić (21), Szukała (32), Pintilii (41).
Ediţia 2014 (16)
11.07.2014, Bucureşti (Arena Naţională, ora 21.00): ASTRA GIURGIU – STEAUA BUCUREŞTI 1-1 (0-1, 1-1), 5-3 d.l.dep.
Marcatori: G. Enache (75) – Chipciu (45).
Ediţia 2015 (17)
08.07.2015, Constanţa (Farul, ora 21.00): ARDEAL TÂRGU MUREŞ – STEAUA BUCUREŞTI 1-0 (0-0)
Marcator: Axente (63)
Ediţia 2016 (18)
16.07.2016, Cluj (Cluj Arena, ora 21.45): ASTRA GIURGIU – CFR CLUJ 1-0 (0-0)
Marcator: William Amorim (86)

  • Câştigătoare (18 ediţii, 7 echipe): 6 – Steaua; 4 – Rapid; 2 – Astra, CFR Cluj, Dinamo; 1 – Ardeal, Oţelul
  • Finale pierdute: 5 – Steaua; 4 – Dinamo; 2 – CFR Cluj, Petrolul, Rapid, Unirea Urziceni; 1 – Gloria Bistriţa
  • 5 ediţii nu s-au disputat
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.