Victor Piţurcă este ca şi plecat de la Craiova. Cine-i poate lua locul: argumente pro și contra

Redactor:
Cosmin Staicu
Victor Piţurcă este ca şi plecat de la Craiova. Cine-i poate lua locul: argumente pro și contra
  • Publicat:
  • Actualizat:

Zilele lui Victor Piţurcă la Universitatea Craiova sunt numărate, anunţul despărţirii urmând a fi făcut în curând. Finanţatorul clubului, Mihai Rotaru, este nemulţumit de ce a realizat fostul selecţioner în cele 3 luni şi jumătate în Bănie şi nu-şi mai doreşte să continue colaborarea.

Rezultatele sub aşteptări, jocul destul de modest, atmosfera de la echipă, faptul că jucători importanţi au fost trecuţi pe linie moartă, iar altora le-a scăzuit randamentul şi implicit cota, prestaţiile slabe ale fotbaliştilor aduşi la recomandarea lui Piţurcă sunt câteva din motivele care l-au determinat pe Rotaru să renunţe la antrenorul de 63 de ani. Cu atât mai puţin era dispus finanţatorul să transfere şi alţi jucători doriţi de Piţurcă, mai ales că aceştia aveau salarii pe care nu şi le permite niciun club din România.

Nici Piţurcă nu mai era dispus să continue, dacă erau transferaţi jucătorii pe care şi-i dorea. Rotaru şi Piţurcă s-au întâlnit înainte de Crăciun şi au convenit asupra despărţirii, rămânând de stabilit doar suma de reziliere a contractului.

Cert este că o decizie trebuie luată şi anunţată cât mai rapid, deoarece pe 5 ianuarie este programată reunirea lotului, iar perioada de pregătire este mai scurtă ca de obicei.

Papură şi Bergodi sunt cele două soluţii

S-au vehiculat diverse nume, însă numai două sunt variante reale pentru clubul din Bănie: Cornel Papură şi Cristiano Bergodi.

Primul este un vechi colaborator al lui Rotaru şi a avut rezultate mai bune decât Piţurcă pe banca Universităţii, cu un lot inferior valoric, în timp ce Cristiano Bergodi a propus un stil de joc plăcut.

Cei doi au şi argumente contra, cele mai importante fiind adversitatea din partea galeriei, cazul lui Papură, şi rezultatele slabe din acest campionat, în privinţa lui Bergodi.

Antrenorii care au şanse să pregătească Universitatea Craiova:

Victor Piţurcă – Şanse de a mai antrena Craiova: 20 %.

Pro – Este susţinut de galerie.

-Are o imagine bună, are un CV important şi a declarat că vrea titlul.

-Le conferă impresia suporterilor că poate aduce jucători importanţi.

Contra – Jocul modest, mult sub pretenţiile Craiovei, mult sub ce a jucat echipa cu precedenţii antrenori, Mulţescu, Mangia şi Papură. Deşi a avut un lot mai bun şi un program mai aerisit decât Papură, echipa a jucat mai slab şi are o medie mai mică de puncte decât în perioada lui Papură, antrenor contestat vehement de fani.

-A pierdut vestiarul. Sunt mulţi jucători importanţi pe care i-a trecut pe linie moartă (Pigliacelli, Mateiu, Kelic, Martic), iar pe alţii i-a folosit pe alte posturi, unde nu au dat randament (Ivan, Cosic, Măţel, Bancu, etc.), unii dintre aceştia exprimându-şi public nemulţumirea.

-Rezultatele au fost mult sub aşteptări. Cinci înfrângeri, plus egaluri cu echipe mici, gen Clinceni, Iaşi,  iar victoriile cu Botoşani sau Voluntari se datotează mai mult norocului sau execuţiilor, fiindcă jocul a fost foarte slab.

-Chiar dacă el îşi doreşte jucători importanţi, aceştia au salarii enorme pentru posibilităţile Craiovei şi chiar ale Ligii I.

– Jucătorii pe care i-a adus nu au dat randament.

-E greu de crezut că finanţatorul va accepta să-i aducă jucătorii ceruţi, atâta timp cât Piţurcă nu a demonstrat nimic cu lotul avut la dispoziţie, unul peste rezultatele obţinute şi jocul etalat.

– Atmosfera la echipă este una neprielnică performanţei. Jucătorii sunt deprimaţi, nu au moral de competiţie. Cu excepţia meciului cu Voluntari, când s-a remontat din două faze fixe, de fiecare dată când echipa a primit gol a căzut psihic, nu a mai fost capabilă să construiască, fapt remarcat şi de Piţurcă, dar nerezolvat.

-Nu pare să aibă ritm de antrenor de club, mai ales după ce a fost mai mult selecţioner în ultimii 20 de ani. În acest timp, a mai avut mandate scurte la FCSB, FCU Craiova şi în ţările arabe.

Cornel Papură – Şanse de a fi antrenorul Craiovei: 50 %

Pro – Rezultatele pe care le-a avut au fost bune. Sub comanda sa, echipa a jucat 6 meciuri în Europa şi doar ghinionul şi arbitrul au făcut să se piardă calificarea la Atena. Când a fost înlocuit, Craiova era la 1 punct de CFR Cluj şi a avut o medie de 2 puncte pe meci, chiar dacă lotul a fost mai slab decât în era Piţurcă, iar programul a fost aglomerat, datorită meciurilor din cupele europene.

-Cunoaşte foarte bine clubul, în care se află din 2013 şi este un om de încredere al finanţatorului.

-Cunoaşte foarte bine şi echipa, a mai antrenat-o, a fost şi secund al lui Piţurcă, şi a făcut şi profilul jucătorilor aduşi în Bănie.

– Este un fost jucător şi căpitan al Craiovei, născut şi crescut în Bănie.

– Dan Petrescu s-a declarat impresionat de munca lui Papură, afirmând că „a făcut lucruri extraordinare, dar care în România nu sunt apreciate”.

Contra – Nu este agreat de fani, care l-au contestat vehement în vară, chiar şi după victorii.

– Nu are charismă, declaraţiile pe care le-a făcut i-au creat o imagine proastă în rândul microbiştilor.

– Nu are un CV remarcabil, neantrenând până la Craiova vreo echipă din Liga I.

– Cu excepţia lui Rotaru, nu are alături conducerea clubului, Cârţu sau Marcel Popescu nesusţinându-l nicio clipă atunci când fanii i-au cerut demisia.

– Nu are o personalitate puternică, drept dovadă  a acceptat să fie secundul lui Piţurcă, deşi acesta i-a luat locul. De asemenea, nu a reuşit să-l determine pe Rotaru să întărească echipa, în schimb Piţurcă a avut parte imediat de transferuri, iar fanii îşi doresc antrenori care se impun şi în faţa patronului.

Cristiano Bergodi – Şanse de a antrena Craiova: 30 %.

Antrenorul formatiei FC Voluntari, Cristiano Bergodi, reactioneaza in timpul partidei dintre elevii sai si Dinamo, in etapa a 10-a din Liga 1, vineri 27 septembrie 2019, in Bucuresti, ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Pro – Echipele pe care le-a antrenat au prestat un joc de calitate, iar asta caută Craiova în primul rând. Inclusiv în meciul cu Craiova, Voluntariul a dominat şi a condus cu 1-0, pierzând pe final din două faze fixe.

– Deşi este străin, cunoaşte campionatul, cunoaşte limba, are colaboratori care au lucrat şi lucrează în România. În plus, când a fost întrebat, a dat de înţeles că şi-ar dori să antreneze Craiova.

– Italienii au fost mereu agreaţi la Craiova, vezi cazurile Napoli, Mangia. După ce l-a îndepărtat pe Piţurcă, şi Mititelu apelat la un italian, Napoli, pentru a linişti apele.

– Fost jucător important în Serie A, practic una dintre legendele lui Lazio Roma.

– A antrenat multe echipe în România: Progresul, CFR Cluj, FCSB, Rapid, Iaşi ASA Tg. Mureş şi Voluntari, fiind un antrenor căutat.

– Lucrează bine cu tinerii, promovează jucători, indiferent de obiectivele echipei, nu se teme să ofere încredere puştilor.

– Chiar dacă în acest sezon nu avut rezultate, şi în condiţiile unuin lot modest, în stagiunea trecută a salvat Voluntariul, deşi echipa părea condamnată la jumătatea campionatului.

Contra – A avut un sezon oribil cu Voluntari, având 8 puncte şi o singură victorie şi aceea obţinută numai pentru că adversarul, FCSB, a utilizat o echipă cu mulţi juniori.

– A antrenat în ultimii ani echipe mici în România, nu este obişnuit cu lupta pentru obiective importante, iar în palmares are numai o Supercupă, cu Rapid.

– Deşi este italian, echipele sale nu se apără prea bine, nu ştiu să joace la rezultat.

– Chiar dacă a avut rezultate destul de bune pe unde a antrenat, are mandate scurte, cele mai lungi fiind la Modena şi cel de la Voluntari.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen