Verdictul în "Cazul Valiza" a rămas în pronunţare. 4 iunie, data aleasă de judecători pentru anunţarea deciziilor

27 mai 2013 73103 afişări Liga 1
Verdictul în "Cazul Valiza" a rămas în pronunţare. 4 iunie, data aleasă de judecători pentru anunţarea deciziilor

UPDATE 19:12 "Cazul Valiza" nu îşi va găsi în această seară finalitate. Judecătorii au decis ca verdictul final să rămână în pronunţare, urmând ca deciziile finale să fie anunţate peste 8 zile, pe 4 iunie.

Rămâi pe ProSport pentru alte detalii


UPDATE 19:04 Judecătorii au anunţat că verdictul în "Cazul Valiza" a rămas în pronunţare. Cel mai probabil, în următoarele ore se va da sentinţa. Există şi posibilitatea ca judecătorii să aibă nevoie de timp pentru a ajunge la o concluzie finală, în acest caz verdictul urmând a se dea în câteva zile.


La o săptămână după ce a fost trimis în puşcărie, Gigi Becali a apărut din nou în faţa judecătorilor. De această dată, Becali este judecat în dosarul Valiza. În acest dosar, el este acuzat că a mituit jucătorii echipelor Universitatea Cluj şi Gloria Bistriţa. Pe fond, Becali a fost achitat în acest dosar.

S-a încheiat audierea lui Gigi Becali, iar acum se aşteaptă verdictul. Procurorii au cerut 4 ani pentru de închisoare pentru Gigi Becali şi 2 ani cu suspendare pentru Teia Sponte şi Victor Piţurcă.


UPDATE 17: 07 Avocaţii lui Gigi Becali susţin pledoariile finale.


UPDATE 16: 14 Procurorul DNA: "Doamnă preşedinte, dacă acceptaţi argumentele noastre veţi curăţa fotbalul românesc. Suporterii vin la fotbal pentru emoţie şi fair-play. George Becali a încercat să se sustragă executării pedepselor. Vă cerem condamnarea sa la 4 ani de închisoare pentru infracţiunile de dare de mită."


UPDATE: Gigi Becali a fost audiat la ÎCCJ în "Dosarul Valiza".

"Vreau să fac nişte precizări. Legat de plecarea mea din ţară, că am dezamăgit oamenii. Voiam să mă rog, să stau cu familia.

Eu vin de la puşcărie, pe dumneavoastră v-ar relaxa o discuţie cu mine. Lăsaţi-mă să vorbesc. Sunt bărbat, nu sunt copil. Dacă vreţi să mă lasaţi, bine. Dacă nu, să vă dea Dumnezeu sănătate. În anul 2000, când am intrat în fotbal, erau multe aranjamente. Domnul Piţurcă poate confirma. Când am venit la Steaua, am zis "gata, nu mai fac nimic. Înseamnă că fur, iar eu nu fac aşa ceva." Am fost crescut de un părinte duhovnic şi el mi-a spus că şi atunci când nu plăteşti bilet la tramvai, furi",
a spus Becali.

Patronul Stelei a explicat apoi un episod extrem de controversat din anul 2006: "În 2006, cu Bistriţa... am dat un telefon... Cum îl cheamă pe ală?" Din sală se strigă "Horoba!" "Aşa.. Băi Ioane, vreau să le dau o primă jucătorilor tăi. Cică să vorbesc cu nea Jean. Ălă nu voia. Păi, blătuitorul blătuitorilor nu voia? Mi s-a părut ciudat! De ce nu vrea? M-am interesat când vine  echipa şi i-am găsit la Perla. Am urmărit autocarul, m-am dus la băieţi când s-au oprit la masă. "Bă, băieţi. Nea Jean v-a vândut meciul. Uitaţi, nu fiţi proşti: eu vă dau banii ăştia şi gata". Şi am plecat. (Becali către judecătoare) Notaţi, că e important ce vă zic eu aici. La vremea aia, nu era nicio restricţie că nu poţi să le dai bani jucătorilor altor echipe. Apoi a băgat Mircea Sandu o regulă. Că aşa e Becali, cobai. Şi s-a trezit UEFA. Că ce e pe acolo? Apoi s-a scos regula. Deci nu e nimic, se bagă, se scoate. Bine, nu zic că era etic, dar doamnă preşedinte, în ultimele etape e nebunie, că alea de la mijlocul clasamentului vând meciuri.

Doamnă, dar eu sunt Becali... normal că pot să îi premiez. Becali are apoi un discurs către presă, având rugămintea să nu mai fie filmat. "N-am cum altfel să vorbesc cu ei, doamnă judecător.".

Dacă încurajez moralitatea, creşte corupţia? Aşa se pune problema? Interesul meu, sincer vă spun, era să nu mai fie aranjamente. Eu am avut echipa în Liga 1, Gloria Buzău, şi puteam să le zic să piardă cu 7-0. Şi eu am făcut egal cu ei! Egaaalll! Dumneavoastră realizaţi asta? Am făcut egal pe banii mei. Interesul meu e să fiu condamnat. Să contopiţi pedepsele, pac, pac. Dar nu de asta sunt vinovat, ci de uz de fals. Vă zic eu şi de asta".

Îşi întrerupe avocatul care spunea că şi în afară sunt blaturi, că a vorbit cu oficiali de la Bayern. "Lasă-mă mă, nu mă mai apăra. Suntem în România, aici ne judecăm. Jucătorul nu are scris în contract obligaţia de a câştiga meciuri. El trebuie să se antreneze, să joace, nu să câştige. DNA nu a vrut să mă judece, să sunt definiţii diferite ale corupţiei aici. Una comunistă, una democrată. Şi ei s-au luat după aia democrată",  a spus Becali.

Judecătoarea vorbeşte, Becali repetă obsesiv:"Asta e imoral? Asta e imoral, ahh?". Acum ţine un discurs legat de conştiinţă, filozofând: "Sunt fericit chiar dacă sunt unde sunt. Mă spăl, mă ridic. Legile lui Dumnezeu sunt mai presus de alea ale justiţiei, e posibil să mă ating de ele... De exemplu: o sechestrare. Adevărat, "băi Becali trebuia să laşi organele să se ocupe de asta." Patronul Stelei e din nou oprit de judecătoare deoarece vorbeşte pe lângă subiect."La celălalt dosar v-am făcut să râdeţi doamnă judecător, aţi zâmbit, la..la..la, şi tot trei ani mi-aţi dat".

Gigi Becali întrerupe judecătoare din dictat. "Domnule încriminat, fiţi atent la ce vă spun, că e la fel cu ce aţi spus dumneavoastră". Replica lui Becali: "Mda, bine. Eu vin de la suferinţă, dumneavoastră de la libertate, doamnă judecător."

Judecătorii trec acum la cea de-a doua acuzaţie, cea referitoare la "U" Cluj."Doamnă era ultima etapă, aşa a vrut Dumnezeu. "U" Cluj ne-a bătut în tur, o echipă care era la retrogradare ne-a bătut. În fine, vine meciul CFR - "U", dacă făceau un egal... Oricum nu eram eu sigur de victoria echipei mele în ultima etapă, dar în fine, să trecem la treaba noastră. Aşa mi-au zis, că dacă nu le dau eu primă, vine alta, din cealaltă parte, altfel spus, se făcea blat. Aşa că eu am promis... am găsit diferite modalităţi: un jucător, un fin. E întrerupt de judecătoare, care îl întreabă dacă e la fel ca situaţia din 2006. Da, da, da. Acum îmi place că nu mai citaţi din procur, îmi place aşa.Eu am înregistrat convorbirile telefonice, de ce nu apare aia în care îmi spunea Toni Doboş cu 8-9 ore înainte de meci că "Hai nea Gigi, vii? Că sunt cu Andone pe cealaltă linie. I-am ordonat lui Teia Sponte să spună, dacă va fi prins cu banii, că sunt ai mei şi că vreau să cumpăr nişte terenuri. Eu m-am gândit dinainte la toate astea, am preconizat situaţia. ".

Judecătoarea îl întreabă pe Becali: "Teia ştia unde se duceau banii?""Dumneavoastră sunteţi cu adevărat o judecătoare, că eu voiam să vă răspund la asta fără să mă întrebaţi. Acum că aţi întrebat, vă spun adevărul. Dacă nu mă întrebaţi, aş fi spus aşa o semiminciună. Văd că mă simpatizaţi doamnă judecător, îmi ziceţi Gigi Becali, exact ca data trecută, şi pac condamnare!"

Judecătoarea nu cunoaşte foarte multe detalii despre lumea fotbalului, ceea ce rezultă şi din următoarea întrebare: "Steaua s-ar fi calificat de pe primul loc în campionat direct la campionatul european?" :)

Acum se trece la cel de-al treilea cap de acuzare: fals şi uz de fals în privinţa actelor de vânzare-cumpărare asupra unor terenuri, din data de 20 mai 2008. "Nu ştiu ce faceţi, că avocaţii dorm pe ei. Nu fac, nu zic nimic şi apoi ies şi se laudă că nu ştiu ce."

Apoi, Becali continuă să facă dezvăluiri despre acuzaţiile aduse: "Am falsificat data, am falsificat tot. Eu am semnat, eu am scris. Piţurcă a venit la palat, eram pe terasă şi aveam nevoie de doi martori: domn profesor şi Piţurcă. A semnat şi a plecat. Nici nu a ştiut ce semnează. I-am zis că e un contract cu terenuri".Apoi Becali cere permisiunea să îşi scoată cravata: "Mă simt aşa, prost, că dumneavoastră aveţi robă şi eu vreau să nu-mi mai fie atât de cald.".


UPDATE: Prima reacţie a lui Gigi Becali, după ce a ajuns la ÎCCJ: "Domnul e cu mine în ghearele morţii!"


UPDATE: Piţurcă nu va fi audiat, el se foloseşte de dreptul la tăcere. Doar Gigi Becali va fi audiat.


UPDATE: Procesul a început. Gigi Becali a cerut să poarte cătuşe pe toată durata procesului.  Patronul Stelei a avut un schimb de replici cu selecţionerul României. Becali, către Piţurcă: "Naţionala ta nu face nimic!" Piţurcă i-a replicat lui Becali: "Cu jucătorii tăi de 2 lei...", conform RTV.


UPDATE: Gigi Becali a fost scos din dubă, după o aşteptare de aproape două ore.

INTRĂ AICI PENTRU A CITI RECHIZITORIUL COMPLET AL CAZULUI VALIZA

Sursa foto: captură RTV


UPDATE: Gigi Becali a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar este ţinut de peste o oră într-o dubă parcată în faţa instituţiei. Acum la ÎCCJ are loc un alt proces şi până nu se va încheia, Becali nu va fi scos din dubă.


UPDATE: La ÎCCJ a ajuns şi avocatul lui Gigi Becali. Acesta speră ca judecătorii să respingă recursul.

"Sperăm să se respingă recursul. Ferească Dumnezeu să fie condamnat! N-are cum să primească o altă condamnare! Vedem dacă Becali va da vreo declaraţie în faţa instanţei", a declarat avocatul Bogdan Vlad la Realitatea TV.


UPDATE: Victor Piţurcă, managerul Stelei şi Teia Sponte au ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Niciunul dintre cei trei inculpaţi nu a făcut vreo declaraţie.

Gigi Becali va fi adus încătuşat în faţa judecătorilor de la ÎCCJ.


Livia Stanciu, preşedinta Curţii Supreme, are un „palmares“ de invidiat. I-a trimis la închisoare pe Adrian Năstase, Gigi Becali şi tot ea va judeca dosarul „Valiza“

Astăzi este din nou o zi importantă pentru Gigi Becali, dar şi pentru prietenii lui, Teia Sponte şi Victor Piţurcă. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va da sentinţa în cazul „Valiza“, unde patronul Stelei riscă 4 ani de închisoare, în timp ce Teia Sponte, cel asupra căruia s-a găsit geanta de bani ar putea lua 2 ani cu suspendare, la fel ca şi Victor Piţurcă, acesta din urmă fiind implicat în acest caz după ce a semnat în calitate de martor o hârtie care susţinea că banii, cei 1,7 milioane de euro, erau destinaţi cumpărării unui teren din zona Clujului. Trebuie spus că în cazul în care Gigi Becali va fi găsit vinovat şi va primi 4 ani de detenţie, el va trebui să stea după gratii în toată această perioadă, chiar dacă deja se află la închisoare pentru condamnarea deja ştiută de 3 ani. Se va lua în considerare sentinţa care are durata mai mare.

Schimbul de terenuri, aprobat de preşedinte!?

Interesant e şi alt aspect, cea care va prezida completul de judecată de astăzi va fi tot Livia Stanciu, cea care i-a băgat la închisoare pe Adrian Năstase şi Gigi Becali, astfel că steliştii sunt deja îngrijoraţi că „este loc de mai rău“. Procesul e programat în această dimineaţă, de la ora 9:00. 

În altă ordine de idei, conform site-ului luju.ro, judecătorii care l-au condamnat pe Gigi Becali la 3 ani de închisoare în cazul schimbului de terenuri cu MApN, sunt acuzaţi că au ignorat un document emis de cea mai înaltă autoritate a statului în domeniul securităţii naţionale, care ar dovedi că tranzacţia nu ar fi fost „un tun imobiliar“, ci doar un schimb necesar în cadrul unui program de apărare. Este vorba de o hotărâre a CSAT din 1997, semnată de fostul preşedinte al ţării Emil Constantinescu.

Steaua nu riscă retrogradarea

În ultima vreme s-a speculat intens pe marginea unei eventuale condamnări în cazul „Valiza“ a patronului Stelei. S-a lansat ipoteza că dacă va fi găsit vinovat şi clubul din Ghencea ar risca retrogradarea. Totuşi, acest lucru nu e posibil, deoarece în plan sportiv, Steaua a fost judecată la vremea respectivă de trei instanţe, ultima dintre ele anulând suspendarea dată şi apoi menţinută de Comisia de Disciplină.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.