Valentin Sinescu analizează derby-ul Steaua-Astra: „Piovaccari e nespectaculos, dar e greu să îl marchezi”

Valentin Sinescu analizează derby-ul Steaua-Astra:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Valentin Sinescu, omul care a uimit lumea fotbalistică a României sezonul trecut pe banca Astrei Giurgiu, a surprins mereu prin discurs.
  • Într-un peisaj dominat de conducători care insultă arbitri și fotbaliști, de jucători care se bat prin cluburi și trimit în spital ospătari, apariția lui Sinescu a fost cel puțin spectaculoasă.
  • Fără să aibă parte de mulți dintre fotbaliștii de valoare pe care îi deține în acest moment Astra, antrenorul a reușit, pentru un timp, să țină echipa aproape de Steaua în lupta pentru titlu din sezonul trecut.

Tempo-ul de joc al Stelei, cea pe care o cunoaștem și care a dominat Liga I sezonul trecut, îl va face pe Budescu să fie nevoit să rezolve probleme suplimentare

Valentin Sinescu, fost antrenor Astra

Tehnicianul, care acum antrenează FCM Câmpina, din liga a III-a, și este la negocieri pentru preluarea lui SCM Argeșul Pitești, a fost pe banca Astrei în ultima partidă directă dintre Steaua și giurgiuveni. A fost 2-0 pentru Steaua, pe Ghencea, într-un moment în care forța roș-albaștrilor era net superioară tuturor echipelor considerate a fi contracandidate la titlu. Antrenorul a acceptat să analizeze, pentru ProSport, situația celor două echipe în apropierea dublei pe care mulți o consideră decisivă pentru câștigarea campionatului. 

Cât de diferite sunt cele două echipe față de momentul 10 decembrie 2012, ultima întâlnire directă dintre cele două formații? Atunci, ca și acum, partida era percepută ca având un caracter semi-decisiv în lupta pentru titlu.

E limpede că Astra este o echipă care, beneficiind și de achizițiile utile făcute, se află pe un trend ascendent, lucru probat de evoluțiile din ultima perioadă. Cumva în antiteză, deși după părerea mea rămâne cea mai valoroasă echipă, Steaua fără doi jucători exponențiali (n.r. – Chiricheș și Rusescu) și cu imperativul acesta al dispersiei de energii pe trei fronturi. Va fi o dublă echilibrată și cred că are și o anumită rezonanță în configurația finală a clasamentului.

O anumită rezonanță, deci nu o vedeți cu caracter decisiv?

Poate fi decisivă numai în situația în care Astra va câștiga ambele partide și atunci devine favorită certă. În situația în care Steaua câștigă sau punctele se vor împărți, lupta va rămâne deschisă până la final.

„Anul trecut, jucătorii Astrei au clacat încă de pe tunel”

Starea de spirit a fanilor și a oamenilor de fotbal pare să fie asemănătoare acum, la fel ca anul trecut. Mă refer la faptul că partida este văzută drept una echilibrată. Totuși, atunci Steaua a învins ușor.

Sunt diferențe majore. Astra de la momentul respectiv era aflată în premieră la un asemenea nivel și în premieră în fața unei confruntări cu o asemenea miză. Jocul a fost pierdut încă din săptămâna premergătoare sau, dacă vreți, așa cum îmi spunea managerul Mihai Stoica, de pe tunel. Adică jucătorii Astrei de atunci, cu toate eforturile făcute de mine și de cei din anturaj, au fost atât de apăsați de miza partidei și de premiera ipostazei în  care se găseau încât au clacat în special din acest punct de vedere.

Și credeți că acum lucrurile vor sta altfel?

Acum e altceva, jucătorii Astrei s-au călit în confruntările din cupele europene, jucătorii au dobândit confirmarea progresului făcut și abordează partida de pe cu totul și cu totul alte poziții.


Cum vedeți dumneavoastră punctele forte ale cele două echipe?

Steaua:

  • Este evident că Steaua vine cu anvergura unei formații mult mai familiarizată cu aceste confruntări cu miză foarte mare

  • Steaua a făcut câteva fragmente de joc foarte bune – repriza a doua cu Schalke, o perioadă bună de joc la Basel, a avut momente cu o nuanță de echilibru la Londra, cu Chelsea.

  • Din punct de vedere al autorității tradiției, și al modului în care fotbaliștii Stelei abordează aceste partide, campioana ar putea avea un atu

  • Grupul  de internaționali de la Steaua are această uzanță a competiției extrem de acute și atunci, cel puțin la București, lucrul acesta ar putea conta.

Astra:

  • Dorință firească de a accede în premieră la top, chiar pe prima treaptă, și asta generează energii greu de anticipat

  • Astra are un joc cu valențe ofensive remarcabile, pe de altă parte Steaua are cea mai bună apărare din Liga I. 


Vorbiți despre forța ofensivă a Astrei, iar Constantin Budescu este principalul lor om de gol. Cum îi apreciați evoluția față de momentul în care îl antrenați?

Costin din perioada în care lucram eu cu el deja începuse să se înscrie pe ceea ce eu vedeam a fi firesc pentru atingerea potențialului său extraordinar. Începuse să fie din ce în ce mai matur, mai responsabil. Era începutul acestui proces care nu poate fi artificial forțat. Dar acum, vedeți, prin golurile marcate, prin faptul că a avut banderola de căpitan, a confirmat. Totuși, tempo-ul de joc al Stelei cea pe care o cunoaștem și care a dominat Liga I sezonul trecut, îl va face pe Budescu să fie nevoit să rezolve probleme suplimentare pe care alte echipe din subsolul clasamentului nu i le ridică. Cert este că, așa cum s-a văzut în primul minut al meciului cu Dinamo, el face parte din categoria fotbaliștilor care pot decide o partidă.

„Piovaccari e un jucător foarte incomod”

De partea cealaltă, Steaua se bazează ofensiv pe Federico Piovaccari. Cum îl vedeți dumneavoastră în contextul acestor jocuri?

Piovaccari este prototipul vârfului italian: e nespectaculos, fotbalist la care esteticul aproape că este element de subsidiar, în schimb pragmatismul e la cote maxime. Totuși, e recomandat de numărul mare de goluri pe care a reușit să le înscrie. E un jucător foarte incomod, unul care acceptă lupta, e un fotbalist care acceptă să piardă unul din multele turniruri ale jocului, care rămâne mereu concentrat și mereu periculos. Nu este un jucător ușor de marcat.

11 goluri a marcat Piovaccari pentru Steaua. 5 în campionat, 3 în preliminariile Ligii, două în Cupă și unul în Liga Campionilor

25 de meciuri a bifat Piovaccari pentru Steaua în acest sezon

Se spune că lotul și nu primul „11” al unei echipe câștigă titlul de campioană. Din punctul ăsta de vedere, vedeți echilibrată lupta?

Este foarte adevărat, dacă ceva a făcut diferența anul trecut să știți că lucrul acesta s-a întâmplat. Eu, din păcate, n-am avut posibilitatea deși am solicitat acest lucru să-mi fac o bancă ofertantă. Fără așa ceva, un maraton de regularitate precum cel presupus de câștigarea campionatului e foarte greu de câștigat. Steaua, vedeți, într-un „11” standard lasă pe bancă un Prepeliță, un Iancu, un Varela, știu eu, poate chiar un Georgievski sau un Chipciu. De aia a izbândit. Gruparea de acum este rezultanta unui lung ciclu de căutări, de șase ani de tatonări, de ezitări, dar în esență de acumulări. Mi-aș fi dorit să am și eu un Laban, un Cristescu, din păcate n-am putut. Mi-aș fi dorit să am un Yazalde, cel care a venit acum. Din acest punct de vedere, Astra a echilibrat mult balanța, dacă n-ar fi făcut așa, n-ar fi avut nici parcursul din campionat.

Unde sunt detaliile care pot face diferența între cele două echipe care, e evident din descrierea dumneavoastră, se vor angaja într-o luptă echilibrată?

În ambele echipe sunt jucători capabili ca, print-o acțiune personală, să destabilizeze un sistem. Un Budescu, un Yazalde, chiar un Cristescu dacă joacă. Pe de altă parte, din gruparea roș-albastră putem enumera un Tănase, trebuie să îl avem în vedere pe Chipciu, chiar pe Adi Popa. Vedeți, Nicolae Stanciu are acum o creștere spectaculoasă. Ă‚sta ar fi primul element, un element comun. Apoi va conta foarte mult cadrul. Jucând acasă prima partidă, Steaua va beneficia de o susținere mai pregnantă decât va avea Astra la Giurgiu. Poate fi ăsta un element care să contribuie, deși nu decisiv. Ca să cuantific, cred că în prima partidă Steaua este favorită prin prisma locației, iar în meciul doi se poate întâmpla orice.


7 victorii în 12 partide a obținut Astra Giurgiu cu Valentin Sinescu pe bancă, în ediția trecută a Ligii I. Antrenorul a condus echipa între etapele 14 și 25

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…