Va fi următoarea ţintă a Stelei? Povestea uneia dintre cele mai mari speranţe ale României! A ratat transferul la Bayern, dar nu disperă

5 ian 2012 20574 afişări Comentează şi tu Liga 1
Va fi următoarea ţintă a Stelei? Povestea uneia dintre cele mai mari speranţe ale României! A ratat transferul la Bayern, dar nu disperă Va fi următoarea ţintă a Stelei? Povestea uneia dintre cele mai mari speranţe ale României! A ratat transferul la Bayern, dar nu disperă

Deşi abia azi devine major cu acte în regulă, Claudiu Bumba s-a maturizat mai repede decât o arată buletinul, datorită fotbalului. Mijlocaşul a devenit titular la FCM Târgu Mureş în acest sezon şi a fost unul dintre cei mai în formă jucători ai ardelenilor. Tânărul care s-a apucat de fotbal la şapte ani a fost ajutat să reuşească de părinţi, tatăl său renunţând la serviciu pentru a fi alături de el!

"La şapte ani am început să joc la Baia Mare, dar acolo era un fel de club privat, unde ne antrenam cu ora, în schimbul achitării unei sume de bani", şi-a început povestea Claudiu Bumba. Norocul i-a surâs prima dată în 2004, la 10 ani, când a avut şansa să evolueze pentru un club profesionist, Athletic Satu Mare. "În Baia Mare nu puteam face performanţă la nivelul meu de vârstă, aşa că un unchi din Satu Mare m-a luat la el, pentru a putea juca la un nivel mai bun", a explicat Claudiu.

"Tata a renunţat la serviciu pentru mine!"
Între cele două oraşe sunt doar 60 de kilometri şi, cum copilul nu putea îndura dorul de casă, făcea naveta de două-trei ori pe săptămână. "Asta s-a întâmplat la început, fiindcă apoi mergeam de cinci ori pe săptămână la Baia Mare. Tata chiar a renunţat în acea perioadă la serviciul pe care îl avea în armată, ca să fie alături de mine", ne-a spus Bumba. Format la Satu Mare, mijlocaşul a fost "repatriat" de echipa fanion a oraşului natal, FC Baia Mare, pentru care a debutat în liga a doua în 2009, la doar 15 ani!

A fost la un pas de Bayern München
Înainte de acest pas, cariera tânărului s-ar fi putut schimba total, dacă oficialii de la Bayern München (foto mic) ar fi ales să-l transfere. "La 13 ani am dat probe acolo şi am stat în total vreo trei săptămâni. Din păcate nu m-au luat, din cauza unui precedent pe care l-au avut în acea perioadă. Aduseseră în probe un peruan care era de-o seamă cu mine, l-au păstrat, i-au adus şi familia la München, pentru a se acomoda uşor, dar după şase luni puştiul s-a sucit şi a plecat. Din acest motiv s-au hotărât să nu mai păstreze niciun jucător mai tânăr de 16 ani, considerând că abia de la această vârstă te poţi integra mai bine", a rememorat Claudiu.

"Dacă nu mai poţi, lasă-te frate!"
Din păcate pentru el, nemţii nu l-au mai căutat apoi, dar acest lucru nu a reprezentat o piedică în cariera sa. A jucat doi ani în eşalonul secund, iar pe 22 iulie 2011, pe când avea doar 17 ani şi jumătate, Bumba a primit "botezul" Ligii I, sub culorile lui FCM Târgu Mureş, echipă la care abia se transferase după un turneu final destul de bun cu echipa naţională Under 17 a României, la Campionatul European din Serbia.

La lot, Bumba este titularul tricoului cu numărul 10, unul care implică multă responsabilitate. Şi la club are un număr special pe spate. Cum tricoul cu 10 era luat de veteranul Ilyes, puştiul a optat pentru 94 (anul naşterii sale). "De ce să am emoţii când joc împotriva unor adversari mult mai mari? Nici măcar nu mi s-a întâmplat să-mi reproşeze vreun fundaş mai experimentat faptul că îl driblez, aşa cum li se mai întâmplă altor puşti. Dar nici n-ar avea de ce, fiindcă atunci când nu mai poţi, nu comentezi, ci te laşi, frate!", a încheiat tânărul mijlocaş.

HOBBY
Premiant la ping-pong

Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai promiţători jucători din România, Claudiu se mândreşte şi cu abilitatea de a juca tenis de masă. "Când eram în şcoala generală, am ieşit în doi ani consecutivi pe locul trei la tenis de masă, la nivel de judeţ. Nu m-am calificat la faza naţională, dar au fost nişte rezultate importante, dacă ne gândim că ceilalţi concurenţi practicau acest sport la nivel de performanţă", şi-a făcut tânărul puţină "publicitate".

VIS
"Vreau să joc la Milan!"

Evoluează la Târgu Mureş, deşi nu în puţine rânduri s-a spus că multe alte cluburi, printre care Steaua şi Dinamo, îl monitorizează atent. "Nu-mi pare rău că am ales să joc la FCM. Cum m-au luat ei, m-ar fi putut transfera oricare altă echipă din România, dacă ar fi vrut. Acum nu îmi doresc să ajung la altă formaţie din ţară, ci să joc cât mai bine la Târgu Mureş, pentru a prinde în viitor un transfer «afară», sper eu chiar la AC Milan", a explicat Claudiu.


10 este numărul pe care mijlocaşul îl poartă pe tricoul la echipa naţională, din momentul primei selecţii


ŞCOALĂ
"Îmi place contabilitatea"

Chiar dacă fotbalul îi ocupă o mare parte din timp, mijlocaşul nu neglijează nici şcoala, Claudiu fiind elev în clasa a XI-a a liceului cu program sportiv din Târgu Mureş. "La Baia Mare am optat pentru liceul economic şi nu am greşit, fiindcă mi-a plăcut foarte mult contabilitatea. Chiar mă gândeam că peste ani, după ce mă voi retrage, aş putea lucra în domeniu", a explicat jucătorul. Odată transferat la FCM, Bumba a ales să urmeze un liceu cu profil sportiv, dar nici aici nu poate lăsa învăţătura în plan secund: "Deşi am multe antrenamente, trebuie să trag şi la şcoală, fiindcă domnii profesori sunt severi şi nu-i interesează decât să învăţ", a completat jucătorul.

PRECEDENTE
Companie selectă

În ultimii ani, doar trei jucători au reuşit să se impună în Liga I la o vârstă mai fragedă decât cea a lui Bumba şi toţi şi-au construit un nume mare în fotbalul românesc, plecând apoi la echipe importante din străinătate, la vârste foarte fragede. Astfel, Marius Niculae a debutat pentru Dinamo la 15 ani şi jumătate, transferându-se în 2001 la Sporting Lisabona, iar Cristi Chivu a primit botezul Ligii I la Reşiţa, pe când avea 16 ani şi 10 luni, iar după numai două sezoane a semnat cu Ajax. Ultimul pe această listă selectă este Gabi Torje, care a debutat pentru Poli Timişoara la 16 ani şi cinci luni, ajungând apoi la Udinese, via Dinamo.


8 partide a bifat Bumba ca titular în Liga I, din totalul de 16 în care a jucat

2 goluri a marcat Claudiu în campionat, unul împotriva Sportului şi unul în poarta Ceahlăului


Nu am avut niciun sportiv până acum în familie, dar îmi place fotbalul de când eram foarte mic
Claudiu Bumba, mijlocaş FCM Târgu Mureş


PORECLĂ
Coechipierii îi spun Stuart Little

Fiind mezinul celor de la FCM Târgu Mureş, colegii l-au adoptat imediat şi i-au găsit rapid şi o poreclă: Stu'. Forma de alint provine din filmul de animaţie "Stuart Little", al cărui personaj principal era un şoricel alb, crescut de o familie, care îl trata ca pe un copil. Bumba nu este foarte înalt (are 1,72 metri), dar compensează prin forţă şi viteză.


"Orice jucător talentat de 21, 22, 23 de ani din România îl iau la Steaua, pentru că vreau să fac echipă. Cum apare un jucător talentat, cum, pac, îl iau", Gigi Becali


Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.