Ura a decis campioana! Cum a ratat Dinamo titlul în urmă cu 42 de ani, în ultima etapă

25 oct 2011 4504 afişări Liga 1
Ura a decis campioana! Cum a ratat Dinamo titlul în urmă cu 42 de ani, în ultima etapă Ura a decis titlul! Cum a ratat Dinamo titlul în urmă cu 42 de ani, în ultima etapă! Pactul "U" - UTA:

În sezonul 1968-1969, UTA îşi adjudeca al cincilea titlu de campioană din istorie într-o manieră extrem de controversată. Repulsia Clujului faţă de Dinamo, "reprezentantasistemului opresiv", a decis ierarhia finală.

Au existat în istoria fotbalului românesc şi "blaturi" realizate din principiu sau sub impulsul unor sentimente. Victimele sistemului comunist ar mai adăuga un motiv: suferinţa. Un astfel de episod s-a consumat în ediţia 1968-1969 a Diviziei A. UTA se deplasa în ultima rundă la Cluj, pentru meciul cu "U", iar o victorie îi era suficientă pentru a-şi trece în palmares al cincilea titlu de campioană, penultimul din întreaga istorie a clubului. Arădenii au izbutit să învingă cu 2-0 în urma unei prestaţii bizare a ambele combatante. De ce bizare? Întrucât marele perdant al "afacerii" era chiar Dinamo, care făcea tot posibilul ca "studenţii" să învingă pentru ca titlul să ajungă în "Stefan cel Mare". Remus Câmpeanu, cel mai galonat jucător din istoria Universităţii şi căpitanul echipei care termina atunci pe poziţia a 8-a, şi-a păstrat vii amintirile din acea perioadă.

Antrenor, deţinut politic

"Era vorba despre o ură generală a clujenilor faţă de sistemul opresiv, care era reprezentat de Dinamo. Ne opreau oamenii pe stradă sau oriunde mergeam în oraş, în orice medii, şi toată lumea ne atenţiona să pierdem cu UTA, ca să nu trimitem titlul la Bucureşti", rememorează omul cu cele mai multe prezenţe în Liga 1 pentru "U", care continuă. "Fane Cârjan, fost deţinut politic, era antrenorul nostru. Chiar şi aşa, în ciuda suferinţei care a simţit-o în anii de penitenţă, ne-a rugat să jucăm cinstit. Însă presiunea a fost atât de mare încât a ieşit un meci extrem de ciudat. Pentru că în sufletul nostru, ca să fiu cinstit, nu ne-am fi dorit să plece titlul din Ardeal", recunoaşte, onest, Câmpeanu. La final, "studenţii" au fost năpădiţi de regrete. "Ne simţeam vinovaţi, deşi nu a fost vorba de nicio înţelegere. A fost singurul moment de acest gen al carierei mele. Au urmat apoi mici interogatorii ale anumitor persoane", încheie, cu subînţeles, Câmpeanu.


Singurul jucător care nu avea aceleaşi sentimente ca şi noi a fost Musteţea, un mijlocaş care a crescut la Dinamo
Remus Câmpeanu, fost jucător, conducător, "U" Cluj

38 de punctea adunat campioana UTA în ediţia 1968-1969, cu trei peste vice-campioana Dinamo

22 de goluria marcat în campionatul 1968-1969 Florea Dumitrache, golgheterul acelui sezon

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.