#unitisalvam #rapid | Fanii Rapidului plătesc în locul patronului datoria la Fisc, dar îi cer să plece. Acționarul Cătălin Tudor: „Domnul Moraru ne evită. Să renunțe, că oricum n-a făcut nimic!”

Autor: Matei Udrea Publicat: 17 Jul. 2016, 13:41 Actualizat: 17 Jul. 2016, 13:42 Liga 1

Suporterii Rapidului au schimbat macazul în ultima secundă a ceasului al 12-lea și încearcă să salveze clubul de la falimentul iminent, dar nu mai reușesc să dea de patronul Valerii Moraru!

Ultima încercare, disperată, de a obține pe 20 iulie suspendarea sentinței de faliment este făcută de suporteri și se desfășoară, în acest moment, pe mai multe planuri. Pe una din paginile de facebook ale suporterilor giuleșteni s-au publicat conturile ANAF în care se pot vira bani pentru datoria Rapidului (circa 2,2 milioane de euro) către stat. În același timp, i se cere ferm patronului să renunțe la creanțe, dar și la acțiuni.

„Am încercat să vorbim cu domnul Moraru, dar n-am reușit. Ne evită”

Cătălin Tudor, deținătorul a 55.518 de acțiuni (1%), unul dintre cei patru suporteri care fac parte din acționariatul Rapidului și care e implicat, în acest moment, în efortul de a trage clubul spre o salvare de ultim moment, a menționat clar, pentru ProSport, că există soluții și că așteaptă de la Valerii Moraru pasul înapoi: „E o situație grea, dar trebuie să ieșim. Singura soluție e ca domnul Moraru să renunțe la acțiuni, că oricum n-a făcut nimic. Iar noi, suporterii, să mergem în continuare cu plățile către ANAF. Noi, suporterii, și cine o mai veni lângă noi. Domnul Moraru să dea acțiunile suporterilor înapoi. Sau celor care sunt interesați să investească”.


Alături de alți suporteri ai Rapidului, acționarul Cătălin Tudor (rândul de jos, tuns scurt, cu mustață și barbă) încearcă acum, în ultima clipă, să salveze clubul și să-l decupleze de actualul patron. FOTO: contul de Facebook al lui Cătălin Tudor

Alături de Răzvan Căprăroiu (1,82% din acțiuni), Paul Ciobanu (1%) și Adrian Matei (1%), Tudor face parte din grupul de suporteri care a preluat, în 2014, acțiunile de la fostul patron, Adrian Zamfir, și a acceptat să le cedeze către actualul stăpân al clubului, Valerii Moraru. Acesta din urmă a intrat în posesia a 94,72% din acțiunile Rapidului, suporterii păstrându-și doar un procent simbolic.

Chiar dacă Tudor e optimist și spune că e sigur că, pe 20 iulie, va reuși, împreună cu ceilalți suporteri, să convingă instanța de la Curtea de Apel să suspende falimentul, inițiativa întâmpină destule piedici. Prima și cea mai importantă e că, de când a apărut prima dată public, pe site-ul 1923.ro, ideea ca Moraru să renunțe la creanțele către club, patronul nu mai e de găsit! „Am încercat să discutăm cu domnul Moraru. Având în vedere că are multe creanțe și un procent destul de mare din datoria totală, da, ar trebui să renunțe. Dar nu am reușit să vorbim. Ne evită. Mie nu mi-a răspuns. Așteptăm să ne răspundă la telefon Valerii Moraru „, a povestit pentru Cătălin Tudor pentru ProSport.

„S-au tot perindat persoane interesate și Moraru le-a cerut sume imense”

O altă problemă importantă e că Moraru a girat un împrumut de la Marfin Bank cu un pachet de 27% din acțiunile clubului. Nu și-a plătit datoria, iar banca a pus sechestru pe acțiuni și acum încearcă să le vândă la licitație. Deci, în acest moment, chiar dacă ar accepta să renunțe la acțiuni, Moraru nu le mai controlează pe toate. „Sechestrul nu e pus pe tot pachetul lui de acțiuni, pe numai 20 și ceva la sută. Moraru a spus că oricum își va rezolva problema cu banca, deci nu e problema noastră, e problema lui. Să-și rezolve problema cu banca și să ne dea acțiunile exact așa cum le-a luat”, e inflexibil acționarul minoritar.

Acesta afirmă că există oameni de afaceri interesați de Rapid, dar care nu vor să cumpere acțiunile de la actualii patroni. Într-un interviu acordat ProSport în luna mai, Violeta Moraru, patroana creditorului Azuga Waters și soția lui Valerii Moraru, afirma că nu ar fi nicio problemă să se dea la o parte dacă vine cineva cu posibilități financiare, dar până acum nu s-a arătat nimeni dornic să investească la Rapid. „Am înțeles că mai sunt persoane interesate de pachete de acțiuni. Care pot să susțină clubul cu bani. S-au tot perindat și Moraru le-a cerut sume imense. Ei au vrut să le cedeze în condițiile lor, să ceară bani mulți pe ele. În condițiile în care ei n-au investit nimic, cum să ceri ceva extra?”, precizează, pe de altă parte, Cătălin Tudor.

Suporterii pregătesc un dosar cu Ordine de Plată pe care să-l prezinte în instanță pe 20 iulie

Azuga Waters avea, conform Procesului verbal al Adunării Creditorilor SC FC Rapid SA din 31 martie 2016, creanțe în valoare de 5.141.165 lei, reprezentând 28,96% din totalul datoriilor pe care le are Rapid. Firma soților Moraru este al doilea mare creditor al clubului, după ANAF, care avea de recuperat, la data de 30 aprilie 2016, 10.072.785 lei. De atunci, patronii nu au plătit niciun leu în conturile Fiscului, astfel că datoria a continuat să crească în ritmul a 200.000 de lei/lună.

Așadar, Moraru ar trebui să renunțe în scris, până miercuri, 20 iulie 2016, la 5,14 milioane de lei – datorii și la 94,7% din acțiuni, dacă reușește între timp să plătească datoria la Marfin Bank.
Încercarea suporterilor se bazează, în acest moment, pe două elemente esențiale: 1) Valerii Moraru ar accepta de bună-voie să renunțe la credit, dar și la acțiuni, 2) bunăvoința judecătorilor, care ar urma să constate, pe 20 iulie, că patronul care a făcut datoriile a plecat, iar cei rămași în locul său au început plățile către ANAF.

De acești doi pași se mai leagă puținele speranțe ale suporterilor giuleșteni. „S-a făcut un grup pe facebook unde postează fiecare suporter OP-ul, după ce a făcut o plată. Le vom centraliza și vedem cum stăm. Asta e și ideea, le centralizăm, facem un dosar și ne prezentăm cu ele pe 20 iulie în instanță.

Singura variantă este ca Azuga să cedeze creanțele respective și noi să mergem în continuare cu plățile către ANAF. Atât putem noi să facem”, a încheiat acționarul minoritar Cătălin Tudor.

Suspendarea falimentului și îndepărtarea lui Valerii Moraru – cerută pe un ton vehement de suporteri, care spun că n-au de gând ca ei să plătească, iar altcineva să se joace de-a patronul – sunt însă doar un început al unei operațiuni extrem de anevoioase. Rapid nu are acum jucători, antrenori, conducere executivă și sportivă, personal administrativ și nici bază de pregătire, pentru că la Pro Rapid s-au sistat utilitățile (tot din cauza datoriilor). Echipa a fost programată în Liga 1, de către LPF, tocmai pe 25 iulie, la patru zile după startul primei etape, tocmai pentru a i se da posibilitatea de a găsi jucători și antrenori, în eventualitatea salvării de la faliment. Prima etapă ar fi acasă, cu FC Botoșani. 

Autor: Matei Udrea Publicat: 17 Jul. 2016, 13:41 Actualizat: 17 Jul. 2016, 13:42 Liga 1
Pe aceeași temă
Rebecca, fiica lui Sile Cămătaru, încă o aroganță. S-a fotografiat sprijinită de un Mercedes de 100.000 de euro și… “Eu fac regulile!”
Rebecca, fiica lui Sile Cămătaru, încă o aroganță. S-a fotografiat sprijinită de un Mercedes de 100.000 de euro și… ...
Tudor Gheorghe, aspru criticat după ce TVR i-a difuzat spectacolul „Degeaba 30“. Funeriu: „Să-ţi fie ruşine, canalie talentată!“
Tudor Gheorghe, aspru criticat după ce TVR i-a difuzat spectacolul „Degeaba 30“. Funeriu: „Să-ţi fie ruşine, canalie ...
LIVE VIDEO Simona Halep - Anett Kontaveit se joaca ACUM. Pentru gloria FINALA la Australian Open!
LIVE VIDEO Simona Halep - Anett Kontaveit se joaca ACUM. Pentru gloria FINALA la Australian Open!
Stadiul lucrărilor la spitalul din Wuhan, în a patra zi de construcţii. VIDEO
Stadiul lucrărilor la spitalul din Wuhan, în a patra zi de construcţii. VIDEO
Cristi Manea a refuzat o oferta din Germania si e aproape sa semneze cu o echipa din Liga 1! S-ar putea bate la campionat contra FCSB
Cristi Manea a refuzat o oferta din Germania si e aproape sa semneze cu o echipa din Liga 1! S-ar putea bate la campionat ...
Scene demne de filme pentru adulți! Cum a fost surprins un actor român, cu iubita, în vestiar
Scene demne de filme pentru adulți! Cum a fost surprins un actor român, cu iubita, în vestiar
Jurnalul tinerei care a decis să devină damă de companie: 'Eram curtată de o grămadă de băieţi, fără a...'
Jurnalul tinerei care a decis să devină damă de companie: 'Eram curtată de o grămadă de băieţi, fără a...'
E vremea să dăm o tură cu ROXANA „Campioana” ! Românca apare într-un pictorial „la limita de jos”
E vremea să dăm o tură cu ROXANA „Campioana” ! Românca apare într-un pictorial „la limita de jos”
Povestea relaţiei nefireşti între doi bărbaţi din Buzău: provocau incendii din dragoste, iar unul a sfârşit ucis de iubit
Povestea relaţiei nefireşti între doi bărbaţi din Buzău: provocau incendii din dragoste, iar unul a sfârşit ucis ...
Mutare colosală. Ţara din Europa care vrea să RENUNŢE la euro. ”Trebuie să admitem că euro a fost o greşeală uriaşă”. Nu există altă cale de scăpare
Mutare colosală. Ţara din Europa care vrea să RENUNŢE la euro. ”Trebuie să admitem că euro a fost o greşeală uriaşă”. ...
Oraşul DESFRÂULUI! Arhiepiscopul era şeful prostituatelor, iar frumoasa Ana le învăţa cum să FACĂ sex ca o adevărată femeie
Oraşul DESFRÂULUI! Arhiepiscopul era şeful prostituatelor, iar frumoasa Ana le învăţa cum să FACĂ sex ca o adevărată ...
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
VIDEO-ŞOC! O prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor. Imaginile fac înconjurul lumii
VIDEO-ŞOC! O prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor. Imaginile fac înconjurul lumii
Comoara României este blocată. Românii nu pot beneficia de pe urma ei. Care e motivul
Comoara României este blocată. Românii nu pot beneficia de pe urma ei. Care e motivul
Irina Tănase confirmă despărțirea de Liviu Dragnea?! Mesajul dur a fost făcut PUBLIC
Irina Tănase confirmă despărțirea de Liviu Dragnea?! Mesajul dur a fost făcut PUBLIC
Lovitura DEVASTATOARE pentru acesti PENSIONARI! Ministrul Muncii a facut anuntul OFICIAL! Ce s-a intamplat cu anii lor de vechime
Lovitura DEVASTATOARE pentru acesti PENSIONARI! Ministrul Muncii a facut anuntul OFICIAL! Ce s-a intamplat cu anii lor de ...
Coșmarul trăit de o femeie din Suceava după ce și-a cumpărat o mașină second-hand adusă din Germania! Ce a aflat despre acest Seat Ibiza întrece orice imaginație
Coșmarul trăit de o femeie din Suceava după ce și-a cumpărat o mașină second-hand adusă din Germania! Ce a aflat ...
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne pică SERVERELE!”
Un mare site pornografic a introdus această nouă CATEGORIE pentru a testa apele. Acum nu mai face faţă cererii. „Ne ...
Femeie, la un pas să fie dată jos din avion din cauza tricoului purtat: Am fost umilită complet  / Cum vi se pare? | FOTO
Femeie, la un pas să fie dată jos din avion din cauza tricoului purtat: Am fost umilită complet / Cum vi se pare? | FOTO
Parlamentul a adoptat TĂIEREA PENSIILOR! Categoriile de pensionari care rămân fară indemnizații
Parlamentul a adoptat TĂIEREA PENSIILOR! Categoriile de pensionari care rămân fară indemnizații
Un cuplu căsătorit dintr-un stat musulman a fost arestat după ce s-au filmat făcând ceva normal în Occident - VIDEO
Un cuplu căsătorit dintr-un stat musulman a fost arestat după ce s-au filmat făcând ceva normal în Occident - VIDEO
Meghan Markle și Prințul Harry se întorc în Marea Britanie? Regina se teme să nu sfârșească la fel ca Prințesa Diana și îi vrea înapoi! Ce probleme grave au aceștia în Canada
Meghan Markle și Prințul Harry se întorc în Marea Britanie? Regina se teme să nu sfârșească la fel ca Prințesa Diana ...
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Nunta mare in showbiz! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare tv s-a maritat in secret cu tatal fiului sau
Maria Cârneci este sfâșiată de durere. S-a stins și a lasat-o singură. Plânge de zile întregi
Maria Cârneci este sfâșiată de durere. S-a stins și a lasat-o singură. Plânge de zile întregi
Prea RAPID pentru stradă! Un super-SUV Audi, scufundat în doar câteva zile de la livrare
Prea RAPID pentru stradă! Un super-SUV Audi, scufundat în doar câteva zile de la livrare
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
FOTO. Loredana Chivu, apariție INTERZISĂ cardiacilor pe internet! Și-a pozat corpul fără jenă, iar fanii au atacat-o dur
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la pocnitori'
Oana Zăvoranu FACE PRAF O VEDETĂ: 'Mogula frumuseții… really? Bine că măcar operațiile sunt totuși ok, nu ca la ...
Iată cum să scapi rapid de mătreaţă!
Iată cum să scapi rapid de mătreaţă!