Unde se duc banii lui Gigi: 50% la club, 50% la stat

9 ian 2010 14 afişări Liga 1
Unde se duc banii lui Gigi: 50% la club, 50% la stat

Banii lui Gigi Becali ţin în viaţă nu doar echipa de fotbal, cişi câteva secţii de la clubul sportiv. ProSport a aflat că jumătatedin banii daţi de finanţator drept chirie pentru arena din Ghenceaajung în conturile clubului sportiv.

Becali a semnat un nou contract de închiriere cu MinisterulApărării Naţionale, pe o durată de patru ani, dar nu a scăpat deprilej pentru a tuna şi a fulgera. "Am aflat că eu plătesc lunarchirie dublă faţă de toate celelalte echipe la un loc. Am făcutinvestiţii de milioane de euro la stadion, iar ei mă pun să plătescsute de mii de euro pe an chirie. Păi, ce deţine ministerul? Nişteruine", a declarat Gigi.

Becali a anunţat că suma lunară pe care trebuie să o dea este de25.000 de euro, însă ProSport a aflat că, de fapt, este vorbadespre 21.600. Chiar şi aşa, cuantumul pare uriaş în comparaţie cucelelalte formaţii din Liga I. Ceea ce nu se ştie este că sumatrecută în contract nu a fost negociată şi nici impusă de minister."S-a apelat la un evaluator specializat. Chiria a fost stabilită pebaza raportului acestuia şi ar fi fost şi mai mare dacă nu eraperioadă de criză", a declarat o sursă din MApN. Banii care vin dela Becali nu ajung în contul ministerului. Jumătate se duc labugetul de stat, iar jumătate la clubul sportiv, ajutând lasusţinerea unor secţii precum cea de rugby, judo sau canotaj.

Gigi a cerut drept de subînchiriere, MApN arefuzat

În ceea ce priveşte noul contract, MApN nu a avut pretenţiideosebite. "Nu a existat nicio impunere. Nici faţă de suporteri, demodul în care vedem noi relaţia acestora cu clubul de fotbal, nicifață de vreun procent din încasările de pe urma vânzării biletelorsau din publicitate. Singurele negocieri mai dure s-au dat pemarginea unei doleanţe a lui Gigi Becali. El ar fi vrut să aibădrept de subînchiriere a stadionului, ceea ce noi nu am fost deacord. Dacă e vorba despre echipa naţională, atunci să stealiniştit, nu vom pune beţe în roate primei reprezentative", aprecizat aceeaşi sursă din minister.

Steaua, fără "portiţă" de scăpare

Clubul roş-albastru plăteşte cel mai mult dintre toate echipele dinLiga I din cauza unei particularităţi. Stadionul este al MApN, iarînchirierea se face pe baza unei Hotărâri de Guvern. Din acestmotiv, cuantumul chiriei se face prin raportul unui evaluatorspecializat. Celelalte echipe din Liga I fie beneficiază de sprijinlocal, fie au găsit portiţe prin care coboară chiria spre minimum.Cea mai mică chirie o plăteşte Rapid. "M-a păcălit Copos, că faceinvestiţii la stadion de milioane de euro. I-am făcut chirie de1.700 de euro, dar nici pe aceea n-o plăteşte", a declarat MihaiZaharia, preşedintele CS Rapid.

"Dau ministerul înjudecată"
Dacă în privinţa contractului de închiriere nu a avut ce face,fiind obligat să-l semneze - "dacă nu acceptam, m-ar fi evacuat!"-, Becali vrea să arunce pe masă un as păstrat în mânecă. Gigi aameninţat ieri la Sport.ro că va scoate de la naftalină creanţarecuperată de la AVAS în 2003. Este vorba despre o datorie de pesteun milion de euro, făcută de AFC Steaua, societatea de la careBecali a preluat echipa. "Le arăt eu cine e Becali. Activezdocumentul pe care îl am de şapte ani, de la AVAS. Îl reactivăm,pentru că eu am cesionat clubul. Ca să nu mă mai duc eu la GabiOprea să cerşesc. Stadionul e al meu! Gazonul, tabela, scaunele,terenurile, tot e al meu! Eu le dau 300.000 pe an, dar tot ei suntproprietari! Dau ministerul în judecată", a spus Becali.


Comparativ cu ce plătesc celelalte cluburi, chiria emare. Comparativ cu preţurile pieţei, chiria paremică
Radu Zilişteanu, analist imobiliar

15 mii de europe lună plăteşte o firmă chirie pentru un spaţiu comercialde 100 de metri pătraţi, situat în centrul Capitalei

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.