Ultimul dans al lui Alexandru Tudor! Aproape 400 de partide în Liga 1 și un ultim meci de senzație. Reacția de la final, cum a ajuns lider de galerie pe „San Paolo”, invitat la Trinitas TV + singurul banc pe care l-a spus vreodată: „Trei arbitri la o masă…”

Autor: Daniel Anghel Publicat: 14 Dec. 2018, 22:39 Actualizat: 14 Dec. 2018, 22:47 Liga 1

Meciul dintre Concordia Chiajna și Poli Iași, câștigat cu 6-3 de moldoveni, a avut o semnificație aparte pentru fotbalul românesc. Alexandru Tudor (47 de ani) a condus pentru ultima oară un meci în Liga 1 Betano, pe o ninsoare abundentă, la Chiajna.

Cel poreclit „Brad Pitt” are nu mai puțin de 381 de partide și 21 de sezoane în „palmares” în Liga 1, primul său meci din carieră fiind U CraiovaU Cluj, pe 15 mai 1999. Oltenii au câștigat atunci, scor 4-1.

„Am un sentiment de mulțumire. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot. Să-mi închei cariera cu un asemenea meci, pe o asemenea vreme, e un dar de la Dumnezeu. Le mulțumesc tuturor celor alături de care am lucrat până acum. Când vezi atâtea goluri chiar te bucuri. În clipa asta trebuie să am sentimentul ăsta de bucurie și mulțumire. Am avut prilejul să arbitrez săptămâna trecută primul meci al unor copii de 7-8 ani. Rețin privirile celor mici. Avem un foarte mare impact asupra lor: noi, antrenori… Voi arbitra un meci de old-boys în weekend, cariera reîncepe”, a spus Alexandru Tudor, la finalul partidei Concordia Chijna – Poli Iași, scor 3-6.

De asemenea, Alexandru Tudor a fost arbitru FIFA timp de 15 ani, între 2001 și 2016, debutând în Liga Campionilor în sezonul 2003-2004, într-un meci în cadrul turul al doilea al preliminariilor, între Copenhaga și Silema Wanderers, scor 4-1. La începutul partidei de la Chiajna, Alexandru Tudor a primit un premiu de la fostul arbitru și actualul vicepreședinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Alexandru Deaconu.


FOTO Captură Digi Sport.

Tudor nu a avut o misiune ușoară la ultima sa partidă. S-au marcat nouă goluri în meciul câștigat de Poli Iași cu scorul de 6-3, și nu a lipsit o încăierare generală în minutul 73, unde centralul partidei a intervenit pentru a calma spiritele.

Dezvăluirile lui Alexandru Tudor

În 2011, arbitrul Alexandru Tudor acorda un interviu pentru ProSport, în care a vorbit despre începutul carierei sale, viața extrasportivă dar și despre turneele finale la care a fost șef de galerie pentru echipa națională. În acel moment, centralul se afla în Cipru alături de asistenții Aurel Onița și Cristian Nica, pentru a arbitra câteva partide din cadrul „Cyprus Cup”. Redăm mai jos dialogul cu cel care astăzi s-a retras din arbitraj:

Ți-a cerut vreodată cineva, chiar și din conducerea arbitrajului, să-ți razi barba pe motiv că arbitrii arată mai bine bărbieriți, tunși și frezați?
Da. Mi s-a cerut în mai multe rânduri asta!

Și de ce n-ai cedat indicațiilor?
Sunt de părere că fiecare om trebuie să arate după cum simte. Iar eu mă simt bine cu barbă!

De ce nu zâmbești niciodată pe gazon?
Din cauza lumii în care trăim și în care îmi desfășor activitatea. Fotbalul românesc nu e tocmai un mediu în care să-ți vină să zâmbești. Din această cauză, prefer să rămân grav. Dar uite, nu vezi că aici, la soare, râd cu voi? Deci pot să și râd!

Cauza e soarele din Cipru?
Soarele, liniștea. Altă lume! Când i-am spus pe mess soției că aici e cald și primăvară, îi venea să dea cu cărămizi în computer! Ah, ce bine e aici! (privește spre cer).

Dacă nu te îndeamnă la a zâmbi ceea ce faci sau țara în care trăiești, de ce nu părăsești fotbalul sau chiar România?
Pentru că îmi place ce fac. Apoi, România e țara mea. N-aș putea să trăiesc în altă parte.

Ai văzut vreun film cu Brad Pitt?
Unul singur, și ăla cu Brad Pitt în rol secundar.


ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Îți place ca actor?
Îmi plac actorii români!

Te-ai îmbătat vreodată?
Colegii de facultate îmi spun că Tudor a fost văzut o dată bând o bere.

Uau… Rebelul Tudor! A existat vreodată așa ceva?
N-o să crezi, dar am trăit foarte intens în liceu și în facultate.

Ai vreun coleg care a ajuns celebru ulterior?
Andreea Roșca. A ajuns jurnalist cunoscut. Ne-am revăzut la întâlnirea de 20 de ani. A fost super!

Acasă, în pijamale, când vezi scandalurile din fotbal la televizor, ți se mai întâmplă să comentezi fără masca de arbitru? Să înjuri pe câte unul, să aprobi sau să dezaprobi?
Niciodată, dintr-un motiv foarte simplu: m-ar vedea fiul meu, iar comportamentul meu trebuie să-i fie exemplu. Încerc să-l învăț ce înseamnă respectul. Întotdeauna sunt responsabil în preajma lui.

E adevărat că faci parte din corul unei biserici?
Lucrurile care țin de credință sunt interioare, țin de fiecare. Spun doar că, atunci când am ajuns în Cipru, am căutat o biserică la care am fost duminică. În fiecare duminică merg. În România, 90% din populație e creștin-ortodoxă, dar abia de ajung 5% pe la biserică duminica.

Cum te-ai caracteriza în cel mai scurt mod posibil?
Cazon!

Cine te-a educat așa?
Poate bunicul meu, care a fost ofițer superior. Ba nu, așa m-am educat singur! (zâmbește).


ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Alexandru Tudor știe și bancuri, ba chiar are haz când le spune. Mai bine zis, ne-a repetat singurul banc pe care l-a zis vreodată: „Trei arbitri la o masă. Subiectul e cum o fi în viața de apoi! După un timp, unul moare și apoi revine și vorbește cu ceilalți. «Ei? Cum e?», îl întreabă ei. «Vestea bună e că avem meciuri de arbitrat și acolo!» «Și vestea rea?» «Vestea rea e că tu ești delegat miercurea asta!»”. Acesta este singurul banc pe care Alexandru Tudor l-a spus vreodată: „Colegii chiar au remarcat că atunci când l-am spus a fost prima și ultima dată când am spus un banc!”.

Un om simplu printre vedete.
Nu m-am dus niciodată să iau autografe de la vedete. Mi-au fost aduse pe mingi sau altele, dar eu niciodată nu le-am cerut.

Începuturile carierei de arbtiru.
Am luat-o de jos, arbitrând „Vulturii Pasărea”. Scriau pe cabina de arbitraj „arbitri”, cu trei de „i”, și cabina era într-un vagon de cale ferată!


2004. Anul în care Alexandru Tudor a fost desemnat cel mai bun arbitru român. Mediafax Foto

În tinerețe, Tudor a fost la patru turnee finale alături de România, fiind unul dintre cei mai gălăgioși suporteri.
Dacă acum se vrea o icoană a imparțialității, Alexandru Tudor a dezvăluit pentru ProSport că există momente în viața sa în care a fost și un fervent apărător al uneia din taberele unui meci de fotbal. E vorba însă de echipa națională!

„Mi-a fost dat să văd marile turnee finale ale României! Italia ’90, SUA ’94, Franța ’98 și Belgia / Olanda 2000. Eram sponsorizat de tata, care era foarte înstărit pe vremea aia. Tata a fost unul dintre cei care au condus relațiile comerciale dintre România și China pe vremea lui Ceaușescu și după. Eu eram șeful galeriei românilor peste tot pe unde am fost”, a povestit Alexandru Tudor.

Răcnete pe „San Paolo”
Una dintre cele mai dragi amintiri e legată de acel memorabil 1-1 de la Napoli, cu Argentina lui Maradona, la Mondialul din Italia 1990. „Am fost singurul din tribună care a sărit în picioare la golul lui Balint. Toate privirile s-au îndreptat spre mine”, și-a amintit arbitrul.

În 2012, Alexandru Tudor a fost invitat la emisiunea „Biserica azi” de la Trinitas TV, iar tema fotbalistică nu a fost evitată.

„Cea mai mare bucurie a mea e să arbitrez copii de 8-9 ani. La ei, bucuria jocului e sinceră. Fotbalul profesionist este, din păcate, o industrie și atacanții simulează la foc automat. Un fotbalist care obține un penalty e felicitat mai mult decât unul care dă gol. Nu e normal să fie așa.”

„Centralul a explicat și unde greșesc oamenii din fotbal: „Totul pleacă de la juniori! Pe mine, când eram copil și jucam fotbal, antrenorul mă punea să fac lucruri greșite. Îmi spunea: «Trece mingea, omul nu!» Acum, aceste lucruri nu mi se par corecte. „În Anglia, un jucător care simulează e huiduit de un stadion întreg. Britanicii au acest spirit al fair-play-ului și apreciază sportul adevărat. Noi încă nu înțelegem acest lucru” Ar trebui luate măsuri și împotriva patronilor care jignesc.”

„Fotbalul poate fi un drum care să te aducă aproape de El. Te aduce adesea în situații de cumpănă, când ai nevoie adevărată de Dumnezeu. Eu sunt credincios de mic. Cu Dumnezeu te naști, nu îl îmbrățișezi la un moment dat. Nu devii credincios peste noapte. Mai mulți oameni implicați în fotbal și-au întors, la un moment dat, fața spre religie. Cel mai cunoscut caz este însă cel al fostului rapidist Eduard Bandi. Internațional de tineret, postură din care a fost coleg cu Răzvan Raț și Vasile Maftei, Bandi a ales viața monahală în urmă cu nouă ani, la Mănăstirea Putna. Și fiul cel mijlociu al lui Anghel Iordănescu, Andrei, studiază în prezent teologia și, spre deosebire de ceilalți doi băieți ai fostului selecționer, nu are nicio legătură cu fotbalul”, a spus Alexandru Tudor.


Mediafax Foto

Autor: Daniel Anghel Publicat: 14 Dec. 2018, 22:39 Actualizat: 14 Dec. 2018, 22:47 Liga 1
Pe aceeași temă
'LUIZA TRĂIEȘTE' Lovitură de teatru de ultimă oră în Cazul Caracal
'LUIZA TRĂIEȘTE' Lovitură de teatru de ultimă oră în Cazul Caracal
Pedeapsă record pentru bestiile care au nenorocit zeci de tinere. „Uneia i-au tăiat mâna cu sabia, apoi au bătut-o cu ea până a leşinat”
Pedeapsă record pentru bestiile care au nenorocit zeci de tinere. „Uneia i-au tăiat mâna cu sabia, apoi au bătut-o ...
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău"
Gol FABULOS reusit de un portar din liga a 4-a a Angliei! Imaginile fac inconjurul planetei! Cum a putut sa inscrie
Gol FABULOS reusit de un portar din liga a 4-a a Angliei! Imaginile fac inconjurul planetei! Cum a putut sa inscrie
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea morții. Toată lumea a fost luată prin surprindere.
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea morții. Toată lumea a fost luată prin ...
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Vremea se dă total peste cap. Anunț de ultimă oră de la ANM! Vine căldura în România
Vremea se dă total peste cap. Anunț de ultimă oră de la ANM! Vine căldura în România
Veste alarmantă pentru pacienții vindecați de Covid! Revin la spital și mor!
Veste alarmantă pentru pacienții vindecați de Covid! Revin la spital și mor!
În mijlocul DEȘERTULUI a apărut din senin LINIA. Ce se ASCUNDE în realitate aici este INCREDIBIL
În mijlocul DEȘERTULUI a apărut din senin LINIA. Ce se ASCUNDE în realitate aici este INCREDIBIL
Un luptător MMA a vrut să demonstreze că artele marţiale sunt o „înşelătorie”. A provocat maestru Kung Fu „neînvins” la luptă, iar rezultatul e incredibil
Un luptător MMA a vrut să demonstreze că artele marţiale sunt o „înşelătorie”. A provocat maestru Kung Fu „neînvins” ...
Șocant. Cel mai iubit actor al românilor, Florin Piersic, a avut nouă ani o amantă
Șocant. Cel mai iubit actor al românilor, Florin Piersic, a avut nouă ani o amantă
Imagini dezolante cu Alexandru Arşinel, pe stradă. Marele actor, dărâmat de pandemia de covid-19
Imagini dezolante cu Alexandru Arşinel, pe stradă. Marele actor, dărâmat de pandemia de covid-19
Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în urmă Bucureştiul ee
Cele două oraşe din România care au luat faţa marilor capitale ale lumii, precum Londra şi Paris, şi au lăsat în ...
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Veste proastă pentru șoferi, din prima lună a anului. Ce se întâmplă cu parcările de reședință
Veste proastă pentru șoferi, din prima lună a anului. Ce se întâmplă cu parcările de reședință
Un elicopter „mamut” Chinook a făcut ceva uluitor într-o misiune de salvare, la 3.450 de metri altitudine. „E capabil de aşa ceva?!”
Un elicopter „mamut” Chinook a făcut ceva uluitor într-o misiune de salvare, la 3.450 de metri altitudine. „E capabil ...
Australian Open: Jucătorii aflaţi în carantină din cauza Covid-19 au fost sfătuiţi să nu hrănească şoarecii din camerele de hotel
Australian Open: Jucătorii aflaţi în carantină din cauza Covid-19 au fost sfătuiţi să nu hrănească şoarecii din ...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Olivia Steer îl ironizează pe Mircea Cărtărescu pentru o presupusă greşeală gramaticală. Ce i-a răspuns scriitorul
Olivia Steer îl ironizează pe Mircea Cărtărescu pentru o presupusă greşeală gramaticală. Ce i-a răspuns scriitorul
Surpriză: Ce se întâmplă în România la nici o lună după ce a început campania de vaccinare
Surpriză: Ce se întâmplă în România la nici o lună după ce a început campania de vaccinare
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Acest șofer a încremenit când s-a uitat sub mașină. DUSTER-ul său ascundea o mare surpriză - VIDEO
Acest șofer a încremenit când s-a uitat sub mașină. DUSTER-ul său ascundea o mare surpriză - VIDEO
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!