Ultima dorinţă a lui Sameş: de pe patul de spital, a trimis vorbă să-i fie chemaţi toţi prietenii la înmormântare

18 iul 2011 6434 afişări Liga 1
Ultima dorinţă a lui Sameş: de pe patul de spital, a trimis vorbă să-i fie chemaţi toţi prietenii la înmormântare Ultima dorinţă a lui Sameş: de pe patul de spital, a trimis vorbă să-i fie chemaţi toţi prietenii la înmormântare

Fostul fotbalist Ştefan Sameş (59 de ani) s-a stinsieri-dimineaţă, la Spitalul Militar din Capitală, după şase luni desuferinţă. La începutul anului, el a fost diagnosticat cu o tumoarenazo-faringiană inoperabilă pe care nu a putut-o învinge nici printratamente în străinătate. Apropiaţii susţin că sfârşitul i-a fostgrăbit şi de şocul provocat în februarie, când Steaua l-a dat afarăde la Centrul de copii şi juniori, unde a antrenat 12 ani.

"A fost un fotbalist imens şi un om incredibil de bun, cu un sufletnobil. De o jumătate de zi, de când am aflat teribila veste, mă uitla lacul de lângă casa mea şi nu-l văd de lacrimi şi de amintiri".Cuvintele lui Lajos Sătmăreanu, fost coleg şi prieten bun cu ŞtefanSameş, se rostogolesc prin receptorul telefonului. Nici nu e nevoiede întrebări, durerea curge cu vorbe rostite sau subînţelese. CândSameş şi-a simţit sfârşitul aproape, a chemat-o pe soţia sa,Lorena: "Să-l suni pe Lajos. Spune-i că l-am rugat să-i adune petoţi prietenii să mă conducă pe ultimul drum". Sătmăreanu îirespectă dorinţa: "Sunt convins că Fane a murit cu inima împăcatăşi i-a iertat pe toţi cei care i-au greşit. Aşa era el, credinciosşi plin de calm şi de bunătate".

Nu şi-amai văzut fiul niciodată!
Ştefan Sameş a fost un produs sută la sută al Stelei, dar a debutatîn Divizia A la Universitatea Craiova, unde a ajuns în 1971 lapachet cu Costică Ştefănescu. Mai târziu, cei doi aveau să ţinăspatele echipei naţionale. "Când a plecat la Craiova avea doar 19ani, era prea tânăr pentru Steaua. S-a întors însă după doi ani şinimeni nu l-a mai scos din echipă", povesteşte Sătmăreanu.Mărturie: 274 de meciuri la Steaua, banderola de căpitan şi titlulde cel mai bun jucător al anului în 1979.

În 1983, Sameş a fost obligat să renunţe la Steaua. "Soţia, fiul,socrul şi toată familia acestuia au fugit în Germania. I-au luatgradele, l-au obligat să plece. A suferit mult", rememoreazăSătmăreanu. Pe Sameş l-a durut cel mai mult ruptura de fiul său. Deatunci nu l-a mai văzut! "În urmă cu doi-trei ani, de Crăciun, m-amîntâlnit cu Fane. Radia de fericire. Îl sunase Andru, fiul său pecare nu îl mai văzuse din 1983. De atunci au mai vorbit la telefon,dar nu s-au văzut. Poate acum...", explică Vasile Aelenei, şi elfost coleg la Steaua cu Sameş.

S-a operat pe ascuns în urmă cu doi-trei ani

Retras din fotbal în 1989, Sameş a antrenat la Centrul de copii şijuniori al Stelei începând cu 1992. Când sus, când jos, în funcţiede toanele celui ce conducea clubul. În urmă cu doi-trei ani, aacuzat primele probleme de sănătate: s-a operat pe ascuns, lacoardele vocale. "Aşa era el, nu voia să facă un caz din problemelesale", spune Sătmăreanu. În februarie 2011, după ce a fost datafară de la club, problemele au recidivat. Ajutat de Mirel Rădoi,care i-a donat 25.000 de dolari, şi de Cosmin Olăroiu, Ştefan Sameşa încercat să se trateze în Austria. Inutil... "Şocul care l-asuferit atunci când a fost dat afară a fost teribil şi sunt convinscă a contat. Dar ce să mai spunem noi, generaţia 70, când nu suntrespectaţi cei din 86? Noi trebuie să tăcem şi să aşteptăm sămurim". Concluzia lui Lajos Sătmăreanu taie ca un diamant.

Cea mai frumoasă amintire a mea cu Ştefan este meciul pe carel-a făcut pe «Wembley», în 1981, 0-0 cu Anglia. Sameş a jucatdumnezeieşte. El şi cu Iordache au fost cei mai buni de peteren
Vasile Aelenei, fost jucător Steaua

Ştefan a fost un om deosebit şi un fotbalist devotat şi puternic.Când trăgea la poartă, făcea mingea ţuguiată, precum cea de larugby

Marcel Răducanu, fost jucător Steaua

ŞtefanSameş
Data şi locul naşterii: 14 octombrie 1951, la Dobroieşti, judetulIlfov
Data decesului: 17 iulie 2011
A jucat la: Universitatea Craiova (debut la 28 noiembrie 1971),Steaua (1973-1982), Farul Constanţa, Rapid Bucureşti, ROVA Roşiori,Siretul Paşcani
Meciuri în Divizia A: 388 (21 de goluri marcate)
Meciuri în cupele europene: 12 (2 goluri marcate)
Meciuri la naţională: 49 (3 goluri marcate)
Antrenor: din 1992 până în 2011

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.