Transformarea lui Iancu. Exclus din lot în 2013, erou pentru Steaua la Drammen

Transformarea lui Iancu. Exclus din lot în 2013, erou pentru Steaua la Drammen
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Gabi Iancu a reușit golul care a adus victoria Stelei în deplasarea de la Drammen. Reușita din partida cu Stromsgodset a amintit de frumoasa dublă reușită de tânărul atacant în jocul Dinamo Tbilisi-Steaua, scor 0-2, din turul trei preliminar al ediției precedente de Liga Campionilor

Gabriel Iancu (20 de ani) a marcat singurul gol al jocului Stromsgodset-Steaua, încheiat cu victoria campioanei României cu scorul de 1-0. Partida a reprezentat primul meci din turul doi preliminar al ediției 2014-2015 a Ligii Campionilor. Atacantul a devenit eroul echipei din Ghencea după ce l-a învins pe goalkeeperul Larsen cu un lob lăudat și de David Nielsen, antrenorul vikingilor. Iancu a mai avut două ocazii foarte bune de a marca dar nu a reușit să aducă golul ce ar fi rezolvat problema calificării încă din tur.

ProSport vă prezintă evoluția fotbalistului ce a început fotbalul la grupele de juniori ale formației Viitorul Constanța. Cariera tânărului jucător a fost plină de momente controversate, iar foarte mulți specialiști au considerat că acesta și-a ratat viitorul încă de la 20 de ani.

Cumpărat după un gol în poarta CFR-ului

În octombrie 2012, Viitorul Constanța învingea la Cluj, pe CFR, cu scorul de 1-0. Echipa campioană a fost făcută șah-mat de 11 pase consecutive care au dus la golul lui Gabriel Iancu. Reușita puștiului care avea 18 ani la acel moment a atras atenția Stelei, formație ce se afla în plină ascensiune cu Laurențiu Reghecampf pe bancă. Fotbalistul echipei constănțene se remarcase în urma unui tur excelent, care consemnase șase reușite în tricoul Viitorului.

Steaua l-a cumpărat pe Iancu pe 500.000 de euro în iarna anului 2012, iar achiziționarea acestuia a pus bazele colaborării dintre cele două cluburi. Printre altele ,formația patronată de Gheorghe Hagi a ajutat campioana României cu jucători pentru echipa de tineret, care trebuia să fie înscrisă în ediția 2012-2013 a UEFA Youth League.

Beții în cantonamentul naționalei Under 21

În urmă cu un an, marcatorul golului de la Drammen și Nicușor Stanciu au fost protagoniștii unui scandal de proporții. Aceștia au consumat alcoolul în hotelul în care a fost stat reprezentativa de tineret înaintea meciului cu Insulele Feroe. Iancu a părăsit locația în care era cazat și asta a atras furia lui Bogdan Stelea, selecționer la Under 21 la acel moment. Meciul s-a încheiat cu un rușinos 2-2, iar președintele Mircea Sandu nu i-a menajat pe jucătorii naționalei de tineret, numindu-i „nesimțiți” și „bețivi”. 

Gestul celor doi nu a rămas nesancționat de conducerea clubului Steaua. „Gabi Iancu a luat amendă de o sută de mii de euro, pentru patru minute pe care le-a petrecut în fața hotelului, dând bani într-un taxi unei mătușe”, a spus Laurențiu Reghecampf într-o conferință de presă, citat de agenția Mediafax. Salariul lunar al fotbalistului era de 4000 de euro la momentul amenzii, iar sancțiunea a reprezentat suma pe care ar fi primit-o Iancu după aproape doi ani de contract

Acesta nu a fost singurul incident în care a fost implicat fostul jucător al Viitorului. Pe 20 mai, exact în ziua în care patronul Gigi Becali a primit sentința în dosarul cu schimbul de terenuri, puștiul Stelei și Stefan Nikolici au consumat bere și vin pe lacul Snagov. Aceștia s-au distrat în compania a două fete în timp ce finanțatorul din Pipera era arestat de către forțele de poliție. Pe seară, cei doi fotbaliști s-au retras la o terasă cu aceleași domnișoare fără să cunoască situația în care se afla cel care le plătea salariile.

A intrat în dizgrațiile lui Reghecampf

După incidentul de la echipa națională de tineret, Iancu a devenit una din țintele patronului Stelei, care a ordonat ca acesta să fie exclus din lot. Nu a făcut parte din cei 23 de jucători convocați pentru meciuri din campionatul trecut în etapele din intervalul 10-14 și în optimea de finală a Cupei României,  împotriva formației ACS Poli Timișoara. Laurențiu Reghecampf declara la acel moment că Gigi Becali a fost cel care a cerut ca puștiul adus de la Viitorul să nu mai facă parte din lotul campioanei. 

Sportivului de 20 de ani i s-a luat și prima pe care o primise în urma calificării în grupele Ligii Campionilor. „Este dorința patronului de a-l penaliza pe Iancu pentru ieșirea de la națională, nu are legătură cu clauzele din contract. S-au întâmplat evenimente și după această ieșire, evenimente pe care noi nu le-am spus”, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, antrenorul care a condus Steaua timp de două sezoane.

Iancu a revenit în primul „11” pe 15 martie 2014, în partida împotriva echipei Gaz Metan Mediaș. Acesta a fost titular pentru prima oară după începerea returului ediției trecute de campionat. Într-un interviu acordat pentru Digi Sport, fotbalistul s-a arătat deranjat de oamenii care s-au grăbit să îl eticheteze drept un jucător ratat:  „Mai sunt câteva voci care spun lucruri urâte despre mine, fără să cunoască. Să vină să vadă cum mă pregătesc, cei care spun că sunt terminat și că nu îmi mai revin niciodată. Părerea mea că ar trebui să vină să vadă antrenamentele și să se intereseze mai mult despre mine. Eu sunt antrenat acum, m-am pregătit foarte bine, sper să intru, să-mi vină rândul. Mister hotărăște si sper sa aduc un plus echipei, sa joc, cum am jucat cu Tbilisi”.

„Recidivă” în Ligă după un an

În turul trei preliminar al ediției 2012-2013 a Ligii Campionilor, Steaua a întâlnit Dinamo Tbilisi, campioana Georgiei. După ce gruzinii au ratat un penalty, apărat de Tătărușanu în minutul 60, Iancu a preluat rolul de salvator. A deschis scorul în minutul 64 după un șut perfect de la aproximativ 20 de metri. În minutul 80, a rezolvat ecuația calificării cu o finalizare simplă din opt metri. Dubla din Georgia a fost vârful carierei lui Iancu în Ghencea, iar meciul a avut loc anul trecut, pe 30 iulie. Pe lângă acele reușite, a mai punctat în patru meciuri de campionat în care a purtat tricoul Stelei.

Jocurile în care a marcat Iancu pentru „roș-albaștri”

Gloria 0-1 Steaua, ediția 2012-2013, Liga1

Turnu Severin 1-1 Steaua, ediția 2012-2013, Liga1

Viitorul 0-3 Steaua, ediția 2013-2014, Liga1

Pandurii 2-2 Steaua, ediția 2013-2014, Liga1

Miercuri seară, Steaua a jucat în Norvegia împotriva formației Stromsgodset, în turul doi preliminar al Ligii Campionilor. Iancu a înscris cu un lob superb peste portarul Larsen, titular pentru Ghana în meciul împotriva Statelor Unite de la Mondialul de anul acesta. Reușita fotbalistului de 20 de ani poate aduce calificarea echipei din Ghencea, în pofida faptului că, timp de o repriză, campioana României a fost dominată de către Stromsgodset. Antrenorul vikingilor, David Nielsen, a elogiat faza care a dus la victoria elevilor lui Constantin Gâlcă: „Golul Stelei a fost marcat după o pasă nemaipomenită și o execuție de clasă a atacantului român”.

La un pas de fotbalul arab

Gabriel Iancu nu a plecat în primul cantonament al Stelei odată cu echipa. Mijlocașul stânga a fost ofertat de formația Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite. În schimbul fotbalistului fusese oferită o sumă de 700.000 de euro, iar salariul lunar s-ar fi ridicat la aproximativ 20.000 de euro. Tratativele nu s-au finalizat din cauza exigențelor patronului Gigi Becali, care a avut dorința să primească procente dintr-un eventual transfer.

Arabii nu au acceptat condițiile impuse de campioana României, care dorea să păstreze 50% din drepturile federative ale fotbalistului în eventualitatea următorului transfer. Mai mult decât atât, gruparea din Ghencea a solicitat ca, în cazul unei înțelegeri cu privire la drepturile federative, plecarea lui Iancu de la arabi să se producă pe o sumă minimă de 2,5 milioane de euro. Transferul la Al Dhafra a picat, iar puștiul de 20 de ani s-a alăturat lotului deplasat de „roș-albaștrii” în Italia la o distanță de trei zile de la decolarea delegației de pe Otopeni.

 

 

 
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria locului din România este fabuloasă
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria locului din România este fabuloasă
Galacticii nici nu vor să audă! Motivul pentru care întârzie anunțul transferului lui Kylian Mbappe
Galacticii nici nu vor să audă! Motivul pentru care întârzie anunțul transferului lui Kylian Mbappe
Cristina Spătar, implicată într-un accident: „Au venit cei de la SMURD, m-au scos de acolo”
Cristina Spătar, implicată într-un accident: „Au venit cei de la SMURD, m-au scos de acolo”
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Final de drum pentru Halep? Lovitură grea anunţată direct de CIO
Final de drum pentru Halep? Lovitură grea anunţată direct de CIO
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e la cură de slăbire, îl întreabă: - Ce faci...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e la cură de slăbire, îl…
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi se vând cu doar 20 de lei kilogramul
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi se vând cu doar 20…
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Cum arată şi din ce face bani Consuelo, fosta soţie a lui Adrian Mutu, la 51 de ani. Imagini rare
Cum arată şi din ce face bani Consuelo, fosta soţie a lui Adrian Mutu, la 51 de ani. Imagini rare
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă. Părinții ei au o avere de 3 miliarde €, dar ea…
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă. Părinții ei au o avere…
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el răbdarea lui
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el răbdarea lui
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Generația Smartphone. A explodat numărul elevilor cu probleme de învățare. Creierul copiilor, otrăvit de timpul petrecut în fața ecranelor
Jucătorul de tenis de masă Ovidiu Ionescu, al 82-lea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice
Jucătorul de tenis de masă Ovidiu Ionescu, al 82-lea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața ta?
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața ta?
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”