Titlul, o afacere în doi sau în patru? ANALIZĂ‚: Cu ce „arme” intră Astra, Steaua, Petrolul și Pandurii în lupta pentru primul loc

Redactor:
Marius Pitaru
Titlul, o afacere în doi sau în patru? ANALIZĂ‚: Cu ce
  • Publicat:
  • Actualizat:

Victoria de luni seară a Astrei, în fața Vasluiului (1-0), a ascuțit lupta la vârful clasamentului. Astra, cu o partidă în plus față de roș-albaștrii lui Reghecampf, are șase puncte avans. În bătălia pentru campionat mai contează Petrolul și Pandurii. 

„Lupii” antrenați de Contra se clasează pe doi, dar ei și-au jucat toate partidele și, chiar și așa, tot se află la patru lungimi în spatele Astrei. Finalmente, gorjenii lasă impresia că au ultima șansă la titlu, dar echipa Pandurii a surprins întotdeauna.

Interesant este că pe acest final de an sunt programate trei partide cu influențe la titlu: Steaua-Astra (miercuri, 18 decembrie), Astra-Steaua (restanța din turul campionatului, ce se dispută 21 decembrie) și Pandurii-Petrolul.

ProSport vă propune o analiză a echipelor ce s-au înscris în lupta pentru supremație în Liga I și care ar putea lua o opțiune serioasă după ultimele partide din acest an:

Astra

Motivație – la acest capitol, jucătorii pregătiți de Isăilă au un mare avantaj cel puțin în fața Stelei. Niciunul dintre giurgiuveni n-a câștigat titlul în România, iar dorința lor de afirmare ar putea avea un rol decisiv. În plus, patronul Ioan Niculae plătește jucătorii la timp, iar „astralii” vor avea și o primă grasă în caz că vor reuși minunea, în mai 2014. Astfel, numai de stimulente nu se pot plânge Budescu și compania.

Program – pe acest final de an, alb-negrii au un program aproape infernal. Din 3 partide câte mai au de disputat, două sunt cu Steaua. Primul meci, cel de sâmbătă, este cu Viitorul acasă, deci, relativ, ușor. În caz de victorie, foștii ploieșteni ar veni cu un moral beton pe Arena Națională, la primul „șoc” cu roș-albaștrii.

Experiență – călcâiul lui Achile la trupa lui Isăilă. Astra n-a fost învățată până acum cu o astfel de presiune și nici n-a contat niciodată atât de mult în lupta pentru titlu. Dincolo de respirația Stelei în ceafă, giurgiuvenii trebuie să gestioneze și ambițiile patronului Ioan Niculae, care cere rezultate în viitorul imediat.

Influență – din acest punct de vedere, Astra arată precum o echipă cu șanse reale la campionat. Dinu Gheorghe este un președinte versat, care cunoaște regulamentele pe dinafară și știe să gestioneze un vestiar plin de jucători cu personalitate. Munca pe care a depus-o la Rapid, în anii de glorie a giuleștenilor, cu sfert de Cupa UEFA în 2006, stă mărturie. Apoi, Astra este bine „văzută” și la Federație. Ioan Niculae păstrează o relație bună cu Mircea Sandu. Finalmente, giurgiuvenii au votat și cu Gino Iorgulescu la Ligă.

„Astra e favorită la campionat, iar Steaua și Petrolul sunt contracandidatele ei„, Dumitru Dragomir, fost președinte LPF.

Steaua

Motivație – roș-albaștrii suferă la capitolul determinare, iar cele patru remize consecutive din campionat sunt dovada. Parcursul din Liga Campionilor, unde Steaua a adunat doar trei puncte, fiind eliminată din orice calcul pentru primăvara europeană, a afectat moralul oamenilor lui Reghe. Echipa din Ghencea a câștigat campionatul, sezonul trecut, aproape cu aceeași jucători, iar setea lor de performanță, pe plan intern, nu mai este așa mare.

Program – roș-albaștrii au un orar asemănător cu al Astrei: două partide vor fi împotriva principalei rivale la titlu, echipa din Giurgiu. Totuși, spre deosebire de oamenii lui Isăilă, care evoluzează acasă, cu Viitorul, pe Steaua o așteaptă o deplasare la Piatra Neamț, unde, în tur, a câștigat doar CFR-ul.

Experiență – joacă un rol decisiv în parcursul Stelei și ar putea fi chiar atuul lui Tănase și compania. Majoritatea elevilor lui Reghe sunt oameni de națională, cu partide la cel mai înalt nivel și în cupele europene. Astfel, roș-albaștrii știu să gestioneze clipele de presiune.

Influență – principalul personaj din anturajul Stelei, care, practic, se ocupa ca echipa lui să aibă parte de tratamente corecte în relațiile cu arbitrii și ceilalți factori, se află după gratii. În aceste condiții, responsabilitatea îi revine lui MM Stoica. Managerul nu mai pare atât de vocal ca în trecut și preferă să-și apere clubul în conferințe de presă, și acelea rare. MM este colaborator al postului Digisport, însă pe teme de fotbal european. Argăseală a rămas în umbră și se ocupă de partea administrativă. În plus, Steaua are tradiția de a mai intra din când în când în silenzio stampa.

„La Steaua nu mai văd aceeași unitate între jucători, nu-i mai văd determinați pe teren în momentele grele. Cred că e vorba și despre lipsa de motivație, iar asta s-ar putea să-i costea în lupta pentru titlu„,  Gabi Balint, fost jucător Steaua.

Petrolul

Motivație – ploieștenii practică un joc spectaculos, ce ar putea deveni și mai atractiv dacă Mutu ajunge pe arena „Ilie Oană”. Echipa lui Contra este plină de străini, dar „Guriță” promite „românizarea”, din retur. Motivația financiară este singura ce funcționează la actualul lot al „găzarilor”, iar bani încă se mai găsesc la Ploiești.

Program – în comparație cu Steaua și Astra, petroliștii mai au doar două meciuri pe acest final de an. Primul, cu U Cluj, pare mai ușor, dar celălalt este cu Pandurii, și ea o rivală la titlu.

Experiență – un singur elev al lui Contra a luat campionatul în Liga I:Laurențiu Marinescu (Urziceni, 2009). Dacă ar veni Mutu, s-ar mai schimba situația, chiar dacă „Briliantul” a plecat de la Dinamo la jumătatea sezonului 1999-2000, când „câinii” au ieșit campioni. Valoarea și determinarea internaționalului de 35 de ani în a arăta că nu și-a spus ultimul cuvânt pot fi decisive în favoarea Petrolului.

Influență – Petrolul este susținută de omul de afaceri Dan Capră, un personaj ce pare cel mai puțin familiarizat cu „familia” fotbalului românesc. Ploieștenii sunt în relații normale cu forurile de conducere, ceea ce, la noi, ar putea fi considerat un dezavantaj.

„Așa e firea mea, să nu mă predau până în ultimul moment, câtă vreme vor mai exista șanse matematice să ne batem pentru titlu. este foarte greu, însă, deoarece noi suntem încă o formație învățată să se lupte pentru primul loc„, Cosmin Contra, antrenor Petrolul.

Pandurii

Motivație – Lupta pe două fronturi, Liga I și Europa League, a „desumflat”puțin echipa din Târgu Jiu. Elevii lui Pustai au părut lipsiți de determinare și la meciul cu Dinamo, din Cupă (0-1), dar în Liga I au revenit cu o victorie cu 3-0, cu U Cluj.

Program – Pandurii au un orar dificil: cu Brașov și Petrolul. În condițiile în care gorjenii mai au de jucat și cu Pacos de Fereira în Europa League (joi, la ora 20:00, pe ProTV), oboseala i-ar putea afecta și mai mult pe Eric și compania.

Experiență – sunt trei jucători în lotul pandurilor care au câștigat titlul în Liga I: Stanca (2013, cu Steaua), Nicoară (2012, cu CFR) și Predescu (2007, cu Dinamo). Antrenorul Cristi Pustai, ca și Isăilă, de la Astra, n-a fost învățat să lupte la titlu, ci, mai degrabă, să se salveze de la retrogradare.

Influență – Pandurii este o echipă agreată de Federație, ce a reușit, de-a lungul timpului, să rămână în Liga I grație regulamentelor ce o favorizau, deși retrogradase pe teren. Problemele cu legea ale finanțatorului Marin Condescu sunt un minus pentru gorjeni în această luptă.

„Noi avem ca obiectiv ocuparea locurilor 1-4, iar pentru titlu ne vom lupta în primul rând cu Steaua„, Marin Condescu, președinte CA Pandurii.

  Clasamentul favoritelor la titlu:

     Meciuri jucate    Puncte
1    Astra    16    38
2    Petrolul    17    34
3    Steaua    14    32
4    Pandurii    17    31

Ce meciuri mai are de disputat fiecare în 2013:

Steaua: vs Ceahlăul (d), sâmbătă, 14 decembrie, ora 20.45 (Antena 1 și DolceSport 1)
        vs Astra (a), miercuri, 18 decembrie, ora 20.30 (DigiSport 1)
        vs Astra (d), sâmbătă, 21 decembrie (restanță etapa a II-a), ora 19.45 (DolceSport 1)

Astra: vs Viitorul (a), sâmbătă, 14 decembrie, ora 19.00 (DigiSport 1)  
       vs Steaua (d), miercuri, 18 decembrie, ora 20.30 (DigiSport 1)
       vs Steaua (a), sâmbătă, 21 decembrie, ora 19.45 (DolceSport 1)

Petrolul: vs U Cluj (a), duminică, 15 decembrie, ora 20.00 (DigiSport 1)
          vs Pandurii (d), joi, 19 decembrie, ora 20.30 (Digisport 1)

Pandurii: vs Brașov (d), luni, 16 decembrie, ora 20.00 (DigiSport 1)
          vs Petrolul (a), joi, 19 decembrie,  ora 20.30 (Digisport 1)

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen