ŢINE-ŢI RESPIRAŢIA! TOP 10 rivalităţi din fotbalul românesc

10 iun 2010 3715 afişări Comentează şi tu Liga 1
ŢINE-ŢI RESPIRAŢIA! TOP 10 rivalităţi din fotbalul românesc Rivalităţi în fotbalul românesc 6 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/6348655/1/peluza.jpg

Rivalităţile în fotbal au existat întotdeauna, în întreaga lumeexistând meciuri ce suscită un interes imens. Sunt de notorietatemeciuri ca Barcelona-Real Madrid, Everton-Liverpool, ACMilan-Inter, Lazio-AS Roma, Galatasaray-Fenerbahce sau GlasgowRangers-Celtic, pentru a enumera doar câteva astfel de partide. Şiîn fotbalul românesc există astfel de meciuri, poate nu la acelaşinivel valoric, dar cu siguranţă că pasiunea este la fel de aprinsă.Interesul fanilor şi al presei, prestaţia galeriilor, istoriculdisputelor, banii din jurul meciurilor sunt motivele ce au stat labaza alcătuirii acestui top.

Top 10 rivalităţi din fotbalulromânesc:

Dinamo - Steaua
Cea mai mare rivalitate din fotbalul românesc, ce durează încă dela sfârşitul anilor '40, primii ani de existenţa ai acestorcluburi. Site-ul www.eurorivals.net a trecut acest meci înprimele 10 derby-uri din lume, fiind catalogat cu 5 stele, lafel ca şi Real-Barcelona.

Deseori suporterii dinamovişti şi stelişti se bat pe străzi, iarbucuria de a învinge pe terenul adversarului este nepreţuită. Deexemplu, Dinamo a aşteptat 18 ani, până în 7 aprilie 2007, pentru ovictorie în Ghencea, în campionat, scor 4-2. De cealaltă parte,Steaua a administrat lui Dinamo cea mai mare înfrângere într-unastfel de derby, 5-0 în 1998.
Intr-un alt meci, galeria lui Dinamo a dat foc peluzei, moment ceeste "sărbătorit" în fiecare an pe 10 mai. Rivalitatea dintreaceste cluburi a fost inclusiv la nivelul conducerii ţării, ambelecluburi fiind, înainte de 1989, legate de ministere, şi luptapentru a pune mâna pe câte un jucător se ducea inclusiv la acestnivel.

Un alt episod din istoria acestor derby-uri este finala CupeiRomâniei din 1988, când Steaua, la ordinul lui Valentin Ceauşescu,a părăsit terenul după ce arbitrul întâlnirii a anulat Stelei ungol valabil. Televiziunea a întrerupt transmisia, iar câştigătoareaCupei a fost anunţata printr-un comunicat. După evenimentele din1989, Steaua a renunţat la acel trofeu, dar Dinamo a refuzat să-lprimească.

Poli Timişoara - UTA Arad
După Steaua-Dinamo, UTA - Poli e al doilea derby din România căintensitate. Dacă la Arad s-a jucat primul meci de fotbal dinRomânia, Timişoara se mândreşte cu prima echipă profesionistă -Ripensia (1928). Se pare că ura dintre aceste echipe a început înanul 1964, când la un meci de la Timişoara au fost bătăi întregalerii şi între echipe. Disputele au continuat ani la rândul atâtîn prima ligă, dar şi în cea de-a doua. Un alt motiv ţine deîmpărţirea teritorial-administrativă, tot în anii '60, când existauregiunea Banat, cu raionul Arad, raionul Lugoj, raionul Reşiţa.Aradul nu a suportat atunci dominaţia Timişoarei, unde era centrulregiunii.

Chiar dacă echipa din Timişoara a trecut prin mai multetransformări în ultimii 10 ani, iar UTA se zbate în anonimatulligii secunde, suporterii nu au uitat de rivaliate şi aşteaptă unnou duel pe prima scenă fotbalistică.

"U" Cluj - CFR Cluj
Ultimul meci dinLiga 1 dintre aceste echipe, disputat în 7 mai 2008, a fost meciulce a trimis titlul Ligii 1 pentru prima oară în vitrina CFR-ului,iar pe "U" în Liga a 2-a. Meciul a fost precedat de un mare scandalde corupţie, patronul Stelei oferind celor de la "U" Cluj 1 milionde euro pentru a încurca CFR-ul. Este de notorietate bătaia pe caresuporterii lui "U" au declanşat-o înaintea acelui meci împotrivajandarmilor, cameramanul instituţiei fiind bătut cubestialitate.

În 2005, supăraţi că Universitatea se afla în Liga a III-a, câţivasuporteri s-au răzbunat pe jucătorii ceferişti şi i-au bătut chiarîn faţa hotelului Sport din Cluj-Napoca.

În 2007, un fan al lui CFR a fost ucis de către 15 suporteri ai lui"U". Chiar dacă Poliţia a emis un comunicat în care se spune cămotivul crimei nu a fost legat de sport, martorii au declarat căIstvan Bencze a făcut glume la adresa celor de "U", iar de aici apornit scandalul soldat cu moartea tânărului de 26 de ani.


Rapid-Steaua
Aceste echipe nu au fost întotdeauna rivale, existând perioadecând fanii erau prieteni. Ruptura iremediabilă s-a produs însă înanii '70-'80, când Rapid a retrogradat de patru ori în liga a doua.În 1989, anul când Rapid a retrogradat pentru ultima oară, Steaua aînvins cu 8-2, consfiintind soarta clubului alb-vişiniu. A fost celmai mare scor înregistrat între cele două formaţii.

Rivalitatea nu a fost numai în Liga 1, ci şi în Cupa UEFA. În 2006,Steaua a eliminat Rapid în sferturile competiţiei, după ce abeneficiat de avantajul golului marcat în deplasare.
Un alt meci memorabil a avut loc în 2008, când arbitrul a întreruptmeciul la scorul de 1-0 pentru Rapid, deoarece a fost lovit în capcu o brichetă. Comisia de disciplină a decis că Rapid să piardămeciul cu 3-0.

Dinamo - Universitatea Craiova
Totul a început în sezonul 1972-1973, când Dinamo aînvins exact cu scorul de care avea nevoie pentru a cuceri celde-al 7-lea titlu, 4-0 cu CFR Cluj în ultima etapă. Dinamo acâştigat titlul în 1972-1973 la golaveraj în dauna UniversităţiiCraiova. "Câinii" au amânat atunci meciul cu CFR Cluj din etapa a26-a şi l-au jucat după încheierea campionatului, câştigându-l cu4-0, scor de care aveau nevoie. Univeristatea a fost învinsă cu 1-0la Arad, de UTA, meci disputat în aceeaşi zi, şi a pierdut titluldin cauza unui gol marcat mai puţin. Atunci, Craiova a consideratca acel meci a fost necurat.

Dinamo a adus de la Craiova mulţi jucători, prin metode mai multsau mai puţin ortodoxe. În anii '80, legendele Universităţii, IlieBalaci şi Rodion Camataru au jucat pentru Dinamo, iar la începutulanilor 2000, două echipe ale Universităţii au fost "transferate" înŞtefan cel Mare de către Gigi Netoiu, fost conducător la Craiova,dar şi la Dinamo. De notorietate este transferul lui ClaudiuNiculescu, un idol în Bănie, în anul 2002.


Rapid - Dinamo
Rapidiştii urăsc faptul că Dinamo a reprezentat zeci de ani la rândMiliţia, o instituţie hulită în vremurile de dinainte de 1989.Legendele spun că Dinamo apela la arestări din rândul jucătorilorgiuleşteni în ziua întâlnirilor directe. După 1989, mai mulţijucători ce au îmbrăcat tricoul alb-roşu aleg să joace la Rapid:Sabău, Lupu şi Rednic, antrenaţi de Mircea Lucescu. Dinamo se luptacu Rapid pentru campionate şi cupe, ţinând prim-planul în Liga1.

Luptele de stradă dintre cele două galerii sunt frecvente,atmosfera pe stadioane la meciurile dintre echipe estesuperbă.

Poli Timisoara - Dinamo
8 noiembrie 1987:Dinamo vine la Timişoara după 10 victorii din tot atâtea posibile,domină net un meci care trebuia să fie "liniştit", dar scorul finala fost 2-1 pentru Poli. După meci, se spune că au existatameninţări din partea lui Mircea Lucescu. Dinamo a pierdutcampionatul în faţa Stelei la un singur un punct diferenţă, iarechipă bănăţeană a luat drumul diviziei secunde. De atunci,rivaliatea dintre cele două echipe este uriaşă .

Chiar în această situaţie, Dinamo a reuşit să transfere jucătorisimbol ai Timişoarei: Contra, în 1996, şi Torje, în 2008. În 2010,Timişoara reuşeşte să obţină prima victorie în "Groapă", după 45 deani, scoţând lumea pe străzi la Timişoara.

Petrolul-Rapid
Rivalitatea dintre aceste echipe nu mai este de actualitate, echipadin Ploieşti intrând într-un con de umbră în ultimii ani. Însă, înanii '60, aceste echipe se duelau pentru campionat şi cupă. În1967, nu existau în ţara decât două galerii: cea a Rapidului şi a Petrolului. În1967, Rapid a câştigat primul său titlu de campioană în ultimaetapă, chiar pe terenul din Ploieşti.

Ultima mare confruntare dintre cele două echipe a avut loc în 1995,în finala Cupei României. Meciul s-a încheiat, după un scandalimens, cu victoria prahovenilor în urma loviturilor de departajare:1-1 după 120 de minute, 5-3 după penalty-uri.

Poli Iaşi - FC Vaslui

"Derby-ul Moldovei" nu are o istorie bogată, FC Vaslui fiind oechipă relativ nouă în peisajul fotbalistic al Ligii 1. Totuşi,orgoliile în zona aceea sunt foarte mari, meciurile dintre celedouă echipe fiind foarte disputate.

Spicul Duda Epureni-OlimpiaStanileşti :)
Există pasiune dusă la extrem nu numai pe marile arene din lume şidin ţară, dar şi pe maidanele din Liga a IV-a. Au dovedit-o curânddouă echipe din campionatul judeţean vasluian. Vina pentru bătaieeste aruncată pe un conflict vechi între cele două echipe.

Pe 18 aprilie 2010, la scorul de 2-1 pentru Spicul Duda Epureni,doi jucători ai ambelor echipe au fost eliminaţi pentru lovire. Aurmat bătaia, iniţial între fotbaliştii celor două echipe, însă înscurt timp sătenii din Valea Grecului s-au repezit şi ei asuprafotbaliştilor de la Stanilesti, iar jucătorii echipei oaspete aufost măcelăriţi.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.