Teja a găsit sistemul! Avantajele şi dezavantajele inovaţiei tactice de la FCSB. Jucătorii de care depinde reuşita antrenorului

20 ian 2019 12061 afişări Liga 1
Teja a găsit sistemul! Avantajele şi dezavantajele inovaţiei tactice de la FCSB. Jucătorii de care depinde reuşita antrenorului

foto: FCSB
  • Mihai Teja este hotărât să renunţe la sistemul 4-2-3-1, cel cu care Nicolae Dică a falimentat la FCSB. În funcţie de prestaţiile celor transferaţi în această iarnă, antrenorul vicecampioanei poate trece la 4-1-4-1 sau la 4-3-3

FCSB a terminat la egalitate şi al doilea meci amical al perioadei de pregătire din sudul Spaniei. Vicecampioana României a remizat, 2-2, cu chinezii de la Shanghai Shenhua la capătul unei partide pe care elevii lui Mihai Teja au controlat-o fără probleme cât timp pe teren au fost jucătorii cu statut de titular. De altfel, primele două meciuri amicale din Spania au conturat clar nu doar o formulă de start cu care Teja plănuieşte să atace reluarea campionatului, ci şi un nou sistem de joc: un 4-1-4-1 transformat, în funcţie de situaţiile de joc, în 4-3-3 sau 4-2-3-1.

Sunt şanse foarte mari ca noul antrenor al FCSB-ului să rămână la 4-1-4-1, sistem pe care l-a folosit în prima repriză a partidei cu FC Luzern şi pe întreaga durată a jocului contra chinezilor. Aducerea lui Florentin Matei şi lui Adrian Stoian îl obligă, practic, pe antrenorul vicecampioanei să facă uz de această formulă tactică, însă până la întărirea completă a lotului sistemul 4-1-4-1 vine şi cu dezavantaje majore.

Stoian, mai important decât Matei

Dincolo de prezenţa în faţa apărării a lui Dragoş Nedelcu, cel care ocupă una dintre cele mai importante poziţii din sistemul nou adoptat de Teja, felul în care Adrian Stoian se va achita de sarcini este esenţial în reuşita implementării tacticii alese. Disciplinat tactic în primele două amicale, Stoian pare singurul din formula de patru mijlocaşi capabil să respecte şi îndatoririle defensive. În schimb Matei, altfel unul dintre fotbaliştii capabili de pasă finală şi de eliminarea adversarului din joc prin dribling, poate oricând să fie înlocuit cu una dintre soluţiile de pe bancă, fie că aceasta se numeşte Teixeira, Coman sau Moruţan. Sistemul presupune însă folosirea la capacitate maximă a lui Dragoş Nedelcu, cel care este într-o evidentă lipsă de formă, rolul acestuia urmând să fie cel de a începe construcţia cu baloane preluate din linia de fundaşi. 

Rusescu sau Hora, ambii se potrivesc

Unul dintre avantajele sistemului încercat de Teja este acela că poate fi implementat indiferent dacă lotul oferă variante de atacant clasic sau de ”număr 9 fals”, aşa cum este Rusescu. În situaţia din meciul contra chinezilor, Raul Rusescu a muncit în folosul echipei şi s-a remarcat prin disciplina tactică şi prin faptul că a speculat spaţiile dintre fundaşii de bandă şi cei centrali, acolo de unde a şi dat o pasă de gol, la reuşita lui Tănase din prima repriză. 

Cu toate că avantajele unui astfel de sistem sunt tranziţia rapidă fie la 4-2-3-1, fie la 4-3-3-ul dorit de finanţatorul Becali, 4-1-4-1 poate prezenta şi devazantaje majore. Faptul că echipa este predispusă contraatacurilor este unul dintre acestea, iar dezavantajul a fost ilustrat de felul în care a fost încasat primul dintre cele două goluri ale chinezilor. 

Chiar dacă nu este bătut în cuie, sunt şanse mari ca Teja să renunţe la 4-2-3-1 pentru o variaţie a unei aşezări tactice care să îi permită să speculeze mai mult variantele oferite de lot, dar şi calităţile fotbaliştilor aduşi în această iarnă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.