Suedezul care a ţinut cu noi! A suferit alături de români după eliminarea de la CM 1994

20 apr 2012 1548 afişări Liga 1
Suedezul care a ţinut cu noi! A suferit alături de români după eliminarea de la CM 1994 Suedezul care a ţinut cu noi! A suferit alături de români după eliminarea de la CM 1994

La 27 de ani Darko Lukanovic poate spune că le-a trăit pe toate. A trecut peste un război când era copil şi spune că se simte încă croat, deşi Suedia a fost ţara care l-a adoptat. A evoluat în aceeşi echipă cu Ibrahimovic, pe care îl consideră cel mai mare jucător din istoria Suediei, şi spune că n-a jucat niciodată fotbal pentru bani.

Croato-suedezul Darko Lukanovic a venit în toamnă la Sibiu, liber de contract. Avea deja experienţa campionatelor Suediei, Belgiei sau Spaniei, unde a jucat în Secunda Division. Spune că românii l-au impresionat imediat pentru că i-au amintit de Iugoslavia. "Am întâlnit oameni foarte amabili şi cu poftă de viaţă. Sunt croat, născut pe teritoriul actualei Bosnia Herţegovina, am copilărit în Suedia şi am jucat în Belgia şi Spania. Nu mi-a fost greu să mă obişnuiesc pentru că îmi plac scimbările. Românii sunt însă speciali. Le place să trăiască viaţa. Le place să stea la o cafea sau să iasă pe o terasă, exact ca şi croaţii. În Suedia, oamenii sunt preocupaţi doar de muncă, iar după merg acasă. Ies foarte rar în oraş", povesteşte Lukanovic, care a fost cucerit imediat şi de fetele din România. "Încă ceva. Aveţi femei frumoase (n.r. rîde). Am o prietenă româncă de câteva luni. O cheamă Anca", dezvăluie suedezul.

"Am fugit de rachete şi grenade"

Lukanovic a plecat din fosta Iugoslavie în 1994 şi s-a refugiat împreună cu familia în Suedia. Spune că războaiele în care Croaţia şi Bosnia şi-a dobândit independenţa, la începutul anilor '90 l-au determinat să plece. "Aveam 10 ani şi îmi amintesc că erau grenade care explodau, rachete care cădeau din senin. A fost groaznic. Nici nu vreau să-mi amintesc", rememorează Lukanovic zilele pe care le-a trăit în război.

Cupa Mondială din 1994 l-a prins în Suedia. Îşi aminteşte de sfertul de finală dintre România şi Suedia, pierdut de "generaţia de aur" la penalty-uri. Spune însă că n-a ţinut cu Suedia, ba chiar era un fan al echipei noastre. "Nu vă plac suedezii de atunci, nu? (n.r. rîde) Eu atunci am ajuns în Suedia. Nu eram un fan al naţionalei Suediei. Îmi amintesc că aveaţi o naţională bună atunci. Îmi plăcea cum joacă. Să ştiţi că nu m-am bucurat la acel meci", rememorează Lukanovic. Ştie de ce Suedia e nelipsită la turneele finale de atunci, în timp ce România stă mai tot timpul acasă. "Aici e greşită mentalitatea românilor. Am fost surprins să văd cât de puţini jucători tineri sunt în Liga I şi nu înţeleg de ce. România nu mai produce talente şi asta nu e bine", este de părere atacantul.

"Ibrahimovic e o legendă"

Lukanovic a început fotbalul la Malmo, la aceeaşi echipă la care a debutat şi Zlatan Ibrahimovic. "Vârful" Voinţei chiar a avut şansa să joace în aceeaşi echipă cu starul de la AC Milan. "Eu eram la echipa secundă, iar el a jucat două meciuri la noi. Revenea după o accidentare şi a venit pentru a se reacomoda cu jocul. Este idolul meu. E cel mai bun jucător din istoria Suediei. Are şi 5 sau 6 titluril de fotbalistul anului acolo. E o legendă", povesteşte Darko Lukanovic.

Mă bucur că am spart gheaţa şi am marcat. Sunt obişnuit să dau goluri. Golurile mă fac fericit. Pentru asta trăiesc
Darko Lukanovic, atacant Voinţa Sibiu

6 echipe a schimbat Lukanovic până să ajungă la Voinţa Sibiu: Malmo, Assyriska, Limhamn (din Suedia), Antwerp, Tienen (Belgia) şi Atletico Ciudad (Spania)

1 gol a marcat Lukanovic în Liga I, cu FC Vaslui

13 meciuri din 15 posibile, a bifat Lukanovic la Sibiu, toate ca titular

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.