STUDIU DE CAZ | Cluburile din România reuşesc să umple doar un sfert de stadion. Steaua este sub Pandurii şi Botoşani. Situaţie dramatică în fotbalul românesc

7 dec 2014 4455 afişări Liga 1
STUDIU DE CAZ | Cluburile din România reuşesc să umple doar un sfert de stadion. Steaua este sub Pandurii şi Botoşani. Situaţie dramatică în fotbalul românesc

Cluburile din Liga 1 au mari probleme cu vânzarea biletelor, fiind mult în spatele echipelor din marile campionate ale Europei. În prezent, Petrolul este echipa care ştie cel mai bine să profite de aportul fanilor

Imaginea fotbalului românesc nu este una îmbucurătoare. Mai multe cluburi îşi joacă meciurile de pe teren propriu într-o atmosferă dezolantă, cu puţini spectatori în tribună. Interesant este că reţeta care este promovată acum dăunează în primul rând echipelor, care ar putea câştiga mult mai mult de pe urma vânzării de bilete. 

Biletele ieftine nu aduc oamenii la stadion

În România este o situaţie atipică, în primul rând din cauza faptului că pentru a vedea un meci de Liga 1 nu este scump. Conform unui studiu asupra sezonului trecut făcut de Şcoala de Marketeri în Sport dezvoltată de SEG Team în parteneriat cu Facultatea de Marketing din ASE, preţul mediu al unui tichet la meciurile din campionatul intern a fost, în campionatul 2013/2014, doar 17 lei. Surprinzător, Gaz Metan Mediaş şi CFR Cluj sunt cluburile cu cele mai mari preţuri, adică aproximativ 33 lei. La polul opus s-a aflat FC Vaslui, unde pentru a vedea meciurile echipei din localitate te costa, în medie, aproximativ 7 lei. 

România, mult în spatele altor campionate

Un capitol la care Liga 1 stă mult mai prost decât cele mai importante competiţii europene este gradul de ocupare al stadioanelor. Dacă în Anglia sau Germania fotbalul reprezintă o activitate care atrage mulţi oameni, în România arenele sunt mai mult goale decât pline. În sezonul trecut, gradul de ocupare în Liga 1 a fost de 27%, în timp ce Premier League a avut 92,33%, Bundesliga 92,65%, iar La Liga 74,26%. La acelaşi capitol putem spune că Steaua, clubul cu cei mai mulţi suporteri din România, nu se compară cu alte mari cluburi din Europa. "Roş-albaştrii" au avut o medie de 9.453 de spectatori la meciurile de pe teren propriu în timp ce Manchester United, Borussia Dortmund sau Barcelona au trecut de pragul de 75.000. 

Petrolul şi Astra, peste Steaua

La nivelul Ligii 1, Petrolul este echipa care adună cei mai mulţi fani raportat la capacitatea stadionului pe care îl are. În sezonul trecut, ploieştenii au avut un grad de ocupare a stadionului de 56,34%, iar locul doi este ocupat de Astra Giurgiu, care a avut un grad de ocupare a stadionului la meciurile de pe teren propriu de 54,17%. Podiumul este completat de Botoşani. Moldovenii au fost susţinuţi la partidele de "acasă" de 48,47% din totalul numărului de posibili spectatori. Surprinzătoare este absenţa Stelei din primele trei echipei. Formaţia din Ghencea a avut un grad de ocupare al stadionului de 31% în sezonul trecut, sub Dinamo, care a înregistrat un procent de 33,47%. 

Televiziunea plăteşte mai bine decât spectatorii

Unul dintre motivele pentru care stadioanele din România sunt dezolante este ora la care se dispută meciurile. Televiziunile care au transmis competiţia în ultimii ani au avut grijă să nu fie prea multe cazuri în care să se joace două partide la aceeaşi oră. Un alt motiv este faptul că foarte puţine echipe au investit în condiţiile pe care le oferă stadioanele din România. Accesul greoi, dar şi lipsa unei curăţenii pe arenele de fotbal îl fac pe spectator să îşi caute alte activităţi decât să vadă meciul de la faţa locului.

Totuşi, conform studiului făcut de Şcoala de Marketeri în Sport, chiar şi în cazul în care cluburile ar avea un grad de ocupare de 80% tot nu ar ajunge la sumele pe care le încasează de la televiziuni. În prezent, un club de Liga 1 primeşte anual cel puţin un milion de euro, suma putând să crească în cazul unei clasări mai bune. Dacă, ipotetic, meciurile din Liga 1 s-ar disputa cu stadioanele pline în proporţie de 80%, doar formaţiile cu o capacitate mai mare a arenei s-ar bucura de venituri suplimentare. Calculul este făcut în funcţie de preţul actual al biletelor şi de numărul de spectatori posibili pe fiecare stadion. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.