Strofele-tabu din imnul clubului Rapid pe care nu le vei auzi niciodată în Giulești: „Sunt o odă adusă partidului comunist”. Moștenirea controversată lăsată de Adrian Păunescu unui club de fotbal dizident

Autor: Ovidiu Dumitrescu Publicat: 26 Aug. 2014, 19:29 Actualizat: 27 Aug. 2014, 16:54 Liga 1

În 1980, poetul Adrian Păunescu scria niște versuri dedicate clubului Rapid, versuri  despre care legenda spune că au fost compuse pe gazon, după o miuță la care au participat ziariștii de la revista Flacăra, printre care Ovidiu Ioanițoaia și Tudor Octavian. Strofele aveau să fie transpuse pe note de cântărețul Victor Socaciu, înregistrate pe o bandă și oferite clubului care punea piese din când în când la stația de amplificare a stadionului.  Era începutul unei povești care între timp s-a transformat în cea mai frumoasă declarație de dragoste pentru o echipă de fotbal din România, la concurență cu un alt cântec, „Oltenia, eterna Terranova”, dedicat tot de Păunescu Universității Craiova. Versurile compuse de poetul născut în ținutul Bălți au intrat încet-încet în memoria galeriei rapidiste și s-au transformat la începutul anilor 90 în imnul care se aude acum meci de meci pe bătrânul stadion din cartierul Giulești, un imn fără nume care își reciclează mereu propria energie și generează de fiecare dată emoție, lucru recunoscut până și de adversarii clubului Rapid.

Cheia de identificare este „Suntem peste tot acasă”, practic primul vers pus pe hârtie de Păunescu acum 34 de ani. „Pe atunci simțeam ca pe o mare nedreptate că acea echipă și publicul ei nu aveau un imn care să le unească. Era vremea când se striga Ceaușescu PCR au băgat Rapidu-n B! Păunescu-Flacăra, vor băga Rapidu-n A! De aici a pornit totul. Lumea mă iubea în Giulești și am vrut să le dăruiesc ceva în schimb”, avea să declare Păunescu înainte de dispariția sa, în 2010, declarație preluată de gandul.info.

Ideea de dizidență indusă de poet s-a suprapus perfect peste șablonul suporterului din Giulești. Fanii Rapidului au susținut mereu că echipa lor a fost defavorizată de regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu. „Galeria lui Rapid nu e membră de partid”, era una dintre scandările la modă ale anilor ’80, o perioadă agitată din istoria clubului, marcată de trei sezoane în liga a doua. Pentru fanul post-revoluționar din Giulești, Rapid a fost victima sistemului comunist, în timp ce Steaua și Dinamo au fost echipele propulsate de regimul care conducea Republica Socialistă România, pe scurt RSR.

Imnul este ca o mantră de protecție pentru fanii Rapidului. „Imnul este singurul nostru titlu de mândrie. Având imnul, ne simțim superiori adversarilor chiar dacă rezultatul sau poziția noastră în clasament nu ne flatează”, susține Mihai R., un fan care frecventează tribunele din Giulești încă de la începutul anilor ’90. Atunci când echipele intră pe teren, versurile lui Păunescu răzbat din difuzoare:

Suntem peste tot acasă
Porțile ni se deschid
Nu-i echipă mai frumoasă
Și iubită ca Rapid

Refren:
Rapid- Rapid
Luptă dacă ne iubești
Rapid-Rapid
Haida-hai Rapid Giulești

Refren

Nu vă dați bătuți o clipă
Învățați acest refren
Imnul nostru de echipă
Glasul roților de tren…

 

Refren

Inima ce-n piept ne bate
La nevoie e un tun
Pentru-o singură dreptate
Să învingă cel mai bun

Trei strofe, sparte de trei ori de refren, au darul să ridice părul de pe șira spinării favoriților și adversarilor deopotrivă. Ce nu știu însă decât puțini fani ai Rapidului este că imnul compus de Păunescu avea, în varianta originală, cinci strofe. Două însă nu sunt cântate niciodată, nici pe discul înregistrat de Socaciu, nici de suporteri, în tribune. Motivul este simplu. Echipa „dizidentă”, așa cum le place fanilor să spună, are un imn în care câteva versuri sunt o odă adusă socialismului. Strofele trei și cinci din imn vorbesc despre „scumpa Românie” și „steagul tricolor”, teme la modă înainte de 1989.

„Ni-s prieteni adversarii
Sportul ținta noastră e
Cu mai micii, cu mai marii
Luptă, luptă C.F.R. !

Hai culoare vișinie
Hai Giuleștiul muncitor
Pentru scumpa Românie
Pentru steagul tricolor”.

 

Ultima strofă pare extrasă direct din poeziile cadru compuse în cinstea diverselor manifestări muncitorești. Contactat de ProSport, istoricul Alex Mihai Stoenescu crede că bizarele versuri fac trimitere la originile clubului: „Rapidul a fost înființat de doi muncitori de la Atelierele Grivița. Faptul că această strofă a fost mai puțin cunoscută este posibil să aibă legătură cu faptul că muncitorii ceferiști cotizau pentru clubul Rapid, aspect ce nu a mai fost de actualitate după anul 1989”.

Fiul lui Păunescu neagă orice legătură dintre versuri și comunism

Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, consideră că ultima strofă a imnului nu are referințe comuniste și că ele au fost cântate mai puțin de către Victor Socaciu doar pentru a reda o variantă mai scurtă a cântecului: „Munca și tricolorul sunt veșnice și nu au legătură cu regimul comunism. Tatăl meu a iubit Rapidul tocmai pentru că suporterii lui proveneau din clasa muncitoare și erau oameni amărâți”.
Potrivit Associated Press, Adrian Păunescu a fost „cel mai faimos poet român, deși a fost criticat mereu pentru laudele aduse familiei Ceaușescu”

Jurnalistul Cristian Costache, cunoscut suporter al Rapidului și unul dintre autorii cărții „Fenomenul Rapid. Legenda continuă”, consideră că doza de anonimat pe care o au cele două strofe este cauzată de faptul că echipa din Giulești nu a mai reprezentat un club muncitoresc în anii 90”. „Nu este un imn oficial al clubului, a fost preluat de suporteri care s-au identificat cu versurile. Versurile mai puțin cunoscute nu au nimic compromițător, nu ne renegăm istoria. Imnul a început să fie cântat frecvent pe stadion spre sfârșitul anilor 90”, iar versurile acelea nu mai erau adaptate vremurilor pentru că Rapid nu mai era un club muncitoresc”. Între 2001 și 2011, Costache a ocupat funcțiile de manager sportiv, secretar general și director de imagine al clubului.

Fosta glorie a clubului, Ion Goanță, mijlocaș în perioadele 1984-1991 și 1992-1993 nu își amintește cu exactitate dacă imnul clubului se intona în momentul intrării echipe pe teren: „Din ce îmi amintesc eu imnul nu era pus la stația de amplificare. Nici nu cred că era voie, poate îl cânta galeria așa… Nici nu știam despre aceste strofe”. Marius Măldărășanu a venit în Giulești la cinci ani după plecarea lui Goanță și a prins o nouă perioadă de glorie. Nici el nu știa despre existența celor două strofe „tabu”:  „Probabil că au preferat o versiune mai scurtă, eu nu știam de aceste versuri. Când jucam eu la Rapid se cânta versiunea actuală. Nu cred că acele strofe au legătură cu comunismul”

Căpitanul Nicolae Stanciu, jucătorul cu cele mai multe meciuri în tricoul clubului din Giulești, îmbrățișează și el teoria imnului scurtat din rațiuni de impact: „Cu încă două strofe s-ar fi lungit prea mult imnul. Cele care se cântă acum sunt valoroase. Nu știu cine a luat această decizie”.

Clubul Rapid: „Da, strofa e o odă la adresa partidului comunist”

Surpriza vine însă chiar din interiorul clubului. Lucian Ionescu, ofițerul de presă al Rapidului, recunoaște că ultima strofă din imn are o componentă socialistă, acesta fiind și motivul pentru care nu este cântată în momentul intrării jucătorilor giuleșteni pe teren la meciurile de acasă. „Ultima strofă este o odă la adresa partidului comunist și era normal să nu fie cântată de fanii noștri care au fost mereu împotriva sistemului comunist”.

Ajuns la 34 de ani, Mihai R. știa de existența strofelor tabu. „Era normal pentru o poezie compusă în anii ’80. Dacă nu ar fi conținut versurile pe care noi nu le cântăm, nu ar fi trecut de cenzură”.

 


Știai că avem o pagină de Facebook în care discutăm doar subiectele speciale?

Autor: Ovidiu Dumitrescu Publicat: 26 Aug. 2014, 19:29 Actualizat: 27 Aug. 2014, 16:54 Liga 1
Pe aceeași temă
TOP 30 - Vedetele noastre cu
TOP 30 - Vedetele noastre cu "rușinea" pe afară. Unele nici măcar nu au lenjerie intimă
Cum s-au pierdut trupurile soţilor Ceauşescu după execuţie. Colonelul care i-a executat: „Regret, dar nu înseamnă că n-aş face acelaşi lucru“
Cum s-au pierdut trupurile soţilor Ceauşescu după execuţie. Colonelul care i-a executat: „Regret, dar nu înseamnă ...
VADUVA lui Mihai Constantinescu, declaratii SOC! ”As fi vrut sa plec cu el”
VADUVA lui Mihai Constantinescu, declaratii SOC! ”As fi vrut sa plec cu el”
Locatarii unui bloc au simţit miros, iar când au ieşit la balcon au rămas perplecşi. Este ULUITOR ce făcea un vecin, în spate | FOTO
Locatarii unui bloc au simţit miros, iar când au ieşit la balcon au rămas perplecşi. Este ULUITOR ce făcea un vecin, ...
VIDEO EPIC! Sotia lui Hanca, din nou VEDETA MONDIALA! Ce a facut la ultimul meci al Cracoviei
VIDEO EPIC! Sotia lui Hanca, din nou VEDETA MONDIALA! Ce a facut la ultimul meci al Cracoviei
Cristi Borcea lovește din nou: 'O iubește ca un nebun și va mai avea copii'
Cristi Borcea lovește din nou: 'O iubește ca un nebun și va mai avea copii'
Concept SUV ARO CARPATIC: off-roaderul românesc n-a arătat niciodată atât de bine – GALERIE FOTO
Concept SUV ARO CARPATIC: off-roaderul românesc n-a arătat niciodată atât de bine – GALERIE FOTO
Cine e câştigătoarea Miss Universe 2019: „Am crescut într-o lume în care o femeie care arată ca mine nu e considerată frumoasă“ FOTO
Cine e câştigătoarea Miss Universe 2019: „Am crescut într-o lume în care o femeie care arată ca mine nu e considerată ...
Veste TRISTĂ: Încă un mare actor a MURIT. DOLIU în lumea artistică. Era unul dintre cei mai îndrăgiţi
Veste TRISTĂ: Încă un mare actor a MURIT. DOLIU în lumea artistică. Era unul dintre cei mai îndrăgiţi
''Păpuşa'' care revoluţionează industria sexului. E CAPABILĂ DE ORICE - video
''Păpuşa'' care revoluţionează industria sexului. E CAPABILĂ DE ORICE - video
Schimbări COLOSALE la Codul Rutier în Bucureşti! Traficul se va fluidiza MASIV
Schimbări COLOSALE la Codul Rutier în Bucureşti! Traficul se va fluidiza MASIV
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul:
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul: "M-ai violat, m-ai făcut de ruşine!"
Șeful PSD intervine! Adevărul despre moțiunea Cîțu, în mesajul către PSD-iști: Nu au înțeles
Șeful PSD intervine! Adevărul despre moțiunea Cîțu, în mesajul către PSD-iști: Nu au înțeles
Ce bunăciune a eclipsat-o pe Valentina Pelinel la propria petrecere. Cristi Borcea s-a uitat lun la ea
Ce bunăciune a eclipsat-o pe Valentina Pelinel la propria petrecere. Cristi Borcea s-a uitat lun la ea
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
SECRETUL dureros al lui CEAUSESCU! Suferea de o BOALA CUMPLITA! Nici Elena nu stia de ea
SECRETUL dureros al lui CEAUSESCU! Suferea de o BOALA CUMPLITA! Nici Elena nu stia de ea
"Adrian e un avorton c***t" CHELOO îl face praf pe ADI MINUNE
Detaliul BIZAR care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada clară că este posibilă călătoria în timp? [VIDEO]
Detaliul BIZAR care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada clară că este posibilă călătoria ...
VIDEO. Momentul emoţionant în care un bebeluş surd de doar 4 luni aude pentru prima oară vocea mamei
VIDEO. Momentul emoţionant în care un bebeluş surd de doar 4 luni aude pentru prima oară vocea mamei
CUTREMURĂTOR | Ce i-a spus Luiza monstrului din Caracal când a luat-o  în maşină. Totul a ieşit la iveală
CUTREMURĂTOR | Ce i-a spus Luiza monstrului din Caracal când a luat-o în maşină. Totul a ieşit la iveală
Lavinia, transformată de operațiile estetice. „Dacă nu scria numele nu știam că ești tu”
Lavinia, transformată de operațiile estetice. „Dacă nu scria numele nu știam că ești tu”
Vrea să devină din nou mămică la 50 de ani! Vedeta urmeaza sa se casatoreasca iar
Vrea să devină din nou mămică la 50 de ani! Vedeta urmeaza sa se casatoreasca iar
A fost considerată cea mai sexy femeie din lume, dar astăzi a ajuns de nerecunoscut. Și-a distrus fața cu operațiile estetice
A fost considerată cea mai sexy femeie din lume, dar astăzi a ajuns de nerecunoscut. Și-a distrus fața cu operațiile ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Aceasta este IUBITA lui Elon Musk. Cu câți ani este mai tânără decât fondatorul Tesla?
Aceasta este IUBITA lui Elon Musk. Cu câți ani este mai tânără decât fondatorul Tesla?
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. Transformarea e DRAMATICĂ
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. ...
Veste uriașă pentru pensionari! Pot primi 650 de lei pe lună, pe lângă pensie
Veste uriașă pentru pensionari! Pot primi 650 de lei pe lună, pe lângă pensie
Horoscop Zodia Săgetător 11 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Săgetător 11 Decembrie 2019
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie