Strategie de criză. Doar 10% dintre mutările iernii în Liga I au fost făcute pe bani. Ce sume au intrat și au ieșit din fotbalul românesc

Autor: Cristian Scutariu Publicat: 20 Feb. 2014, 09:59 Actualizat: 20 Feb. 2014, 10:06 Liga 1
  • Lipsa banilor din fotbalul românesc este ilustrată de campania de transferuri din pauza de iarnă
  • Cele 18 echipe din Liga I au vehiculat 166 de fotbaliști, însă numai 17 jucători au avut sumă de transfer, restul fiind împrumutați sau liberi de contract
  • 10.674 de euro este media plătită pentru fiecare fotbalist cumpărat

Perioada de transferuri de iarnă din campionatul României de fotbal, deschisă între 27 ianuarie și 24 februarie 2014, a adus până acum un număr de 166 de transferuri, veniri și plecări, la cele 18 cluburi din Liga I. Lipsa banilor, problemă acuzată în dese rânduri de către principalii finanțatori ai echipelor din fotbalul nostru, a făcut ca numai 17, adică 10,2% dintre acestea, să fie făcute în schimbul plății unor sume de transfer. 89,8%, adică 149 transferuri, s-au realizat cu jucători liberi de contract sau în urma unor împrumuturi. Cea mai mare investiție în campania de transferuri din această iarnă a fost făcută de Astra Giurgiu, liderul clasamentului după primele 19 etape, club care a plătit 750.000 de euro pentru două dintre cele cinci transferuri făcute. De partea cealaltă, Petrolul Ploiești a fost echipa care a încasat cea mai mare sumă în această iarnă, 2,15 milioane de euro intrând în conturile clubului după ce conducerea a acceptat oferte pentru patru dintre cei mai valoroși jucători din lot. Cele 89 de achiziții făcute de cluburile din Liga I s-au realizat pentru suma totală de 950.000 de euro, adică o medie de 10.674 euro pentru fiecare jucător cumpărat. Încasările de pe urma celor 77 de fotbaliști vânduți s-au ridicat la 5,83 milioane de euro, adică o medie de 75.714 euro pe fiecare fotbalist.

Astra, singurul club care a investit o sumă mare în transferuri

Politica de transferuri a cluburilor de fotbal din Liga I în perioada de iarnă s-a desfășurat după coordonate simple: achizițiile au fost în marea lor majoritate făcute fără ca finanțatorii să fie nevoiți să plătească sume importante. Singura excepție de la această regulă a fost făcută de către liderul la zi al primei părți a campionatului. Astra Giurgiu a adus cinci nume noi în lotul lui Daniel Isăilă, dar a plătit sume de transfer doar pentru doi fotbaliști. Dacă Denis Alibec (Bologna), Ștefan Popescu (Ajaccio) și Paul Papp (Chievo Verona) au venit fie gratis, fie sub formă de împrumut, finanțatorul Ioan Niculae a plătit 400.000 de euro pentru aducerea lui Alexandru Ioniță de la Rapid și 350.000 de euro pentru mijlocașul Laurențiu Iorga de la Oțelul Galați. „Vrem măcar un trofeu, cupa sau campionatul, iar pentru a ne îndeplini obiectivul a fost nevoie să cheltuim bani”, a explicat Dinu Gheorghe, președintele Astrei.

Chiar dacă a și lăsat să plece patru fotbaliști, Astra Giurgiu nu și-a amortizat din investiția făcută în achiziții. Alexandru Giurgiu, Ștefan Bărboianu, Sergiu Ungurean și Asante Uriah au părăsit clubul după ce contractele au fost reziliate de comun acord, doar primii doi reușind ulterior să își găsească un club în prima ligă, la Dinamo.

2,15 milioane de euro pentru Petrolul, cel mai mare profit al iernii

Singurul club din Liga I care a fost activ în ceea ce privește vânzarea de jucători pe sume importante a fost Petrolul Ploiești. Ocupanta locului doi după primele 19 etape și-a permis să îi lase să se transfere pe patru dintre cei mai importanți fotbaliști ai turului, însă profitul a fost pe măsura sacrificiului. Golgheterul Younes Hamza, Ferebory Dore și fundașul Alexandru Benga au plecat în grup la gruparea bulgară Botev Plovdiv, tranzacție de pe urma căreia Petrolul Ploiești a încasat două milioane de euro, 1,2 milioane fiind doar suma pentru transferul lui Hamza. Cealaltă plecare din lotul echipei antrenate de Cosmin Contra a fost a lui Damien Boudjemaa, mijlocașul fiind transferat în Cehia, la Slavia Praga, contra sumei de 150.000 de euro.
Chiar dacă nu a cheltuit sume importante pentru aducerea de fotbaliști, Petrolul este una dintre grupările din Liga I care se poate lăuda cu cele mai mari nume aduse în această iarnă. Adrian Mutu și Ianis Zicu au venit la Ploiești din postura de jucători liberi de contract, iar la finalul săptămânii trecute Petrolul a reușit să obțină semnătura lui Toto Tamuz, fotbalist care s-a aflat și în vizorul Stelei.

„Nu e zgârcenie, piața oferă jucători ieftini”

Strategia de transferuri a fost explicată de Narcis Răducan, directorul general al Oțelului Galați, club care a reușit să aducă în această iarnă cinci fotbaliști de valoare cu costuri minime. „E lăudabilă inițiativa de a analiza felul în care s-au făcut transferurile în acest an și cred că trebuie luată în calcul situația financiară la nivel european în fotbal, dar și numărul de fotbaliști liberi de pe piață. E vorba despre mii de jucători la nivelul Europei, plus mulți alții din afara comunității europene”, spune oficialul care explică rațiunea din spatele căutării de jucători liberi de contract sau disponibili pentru împrumut. „Nu este vorba despre zgârcenie, ci despre faptul că piața oferă în acest moment, mai mult ca niciodată, jucători ieftini de o valoare foarte ridicată. Noi am plătit 50.000 de euro comisioane către impresari pentru a aduce patru jucători, unul care a jucat în semifinalele Europa League, unul a fost titular în Serie A sezonul trecut, unul e jucător în naționala de tineret a Italiei și unul care a fost titular timp de patru ani în liga a doua din Franța”, menționează Răducan.

Oficialul gălățenilor a explicat și motivele pentru care cluburile din România apelează din ce în ce mai mult la fotbaliști din afara României sau chiar din afara Uniunii Europene. „E o diferență mare în ceea ce privește raportul calitate-preț între jucătorii români și cei străini. Salariile sunt confidențiale, însă vă pot spune că un jucător de echipă națională extracomunitar câștigă jumătate din salariul unui român bun, dar nu de nivelul echipei naționale. Nu poți cumpăra, spre exemplu, un jucător titular în naționala de tineret a României fără 200.000 de euro”, a declarat Narcis Răducan.

39,378 euro pe jucător, media unui transfer

Mai sărac în transferuri importante, sezonul 2012/2013 a adus Ligii I un total de 965 de mișcări de fotbaliști, veniri și plecări, la toate cele 18 echipe ale Ligii I. Conform transfermarkt.com, media de bani plătită de un club pentru un fotbalist a fost de nici 25.000 de euro, cifră coborâtă de numărul mare de transferuri făcute cu fotbaliști liberi de contract. Explicația a fost dată, la acel moment, de către Florin Prunea, președintele executiv al lui CSMS Iași: „Și noi, ca și alte echipe, vom încerca să aducem jucători liberi de contract. Nu se pune problema de un buget pentru transferuri pentru că e criză. Dar nu doar noi suntem în această situație, în Liga I nu mai sunt bani pentru transferuri”.

Potrivit aceleiași surse, sezonul trecut a fost profitabil pentru fotbalul românesc. Media cheltuielilor pentru transferuri la nivelul Ligii I a fost de 641.518 euro, în timp ce media încasărilor de pe urma transferurilor de jucători a fost de 1.486.496 milioane euro. Cel mai mare încasator al Ligii I în sezonul 2012/2013 a fost clubul CFR Cluj. Ardelenii au vândut fotbaliști în valoare de 10,.4 milioane de euro și au cumpărat de numai 2,14 milioane. La polul opus s-a situat Steaua București, club care începea lupta pentru cucerirea titlului de campioană cu investiții de 3,9 milioane euro în jucători, totul în condițiile în care vânzările au adus în conturi doar 100.000 de euro.


 

Autor: Cristian Scutariu Publicat: 20 Feb. 2014, 09:59 Actualizat: 20 Feb. 2014, 10:06 Liga 1
Pe aceeași temă
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să oprească filmările
Bătaie la iUmor! Mihai Bendeac a făcut anunțul! Producătorii de la Antena 1 au șters instant imaginile și au vrut să ...
Poveste terifiantă la Iaşi: soţul şi-a găsit soţia şi fiica fără suflare, în cadă. De ce a fost condamnat pentru moartea nevestei
Poveste terifiantă la Iaşi: soţul şi-a găsit soţia şi fiica fără suflare, în cadă. De ce a fost condamnat pentru ...
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
PSG ar putea regreta ca a refuzat Barcelona! Oferta SCANDALOASA facuta de catalani pentru a-l readuce pe Neymar
PSG ar putea regreta ca a refuzat Barcelona! Oferta SCANDALOASA facuta de catalani pentru a-l readuce pe Neymar
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
Atenţie la mesajele false despre coronavirus! Nu crede tot ce primeşti pe Facebook sau WhatsApp
E oficial! Ministerul Educației a anunțat când începe școala în România
E oficial! Ministerul Educației a anunțat când începe școala în România
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Poze interzise cu Anamaria Prodan din izolare! La 47 de ani are corp de puștoaică
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de 
coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă a 
omenirii
Sfârşitul coşmarului: scenarii pentru criza de coronavirus – pauză de 3 luni, îngheţ un an sau ameninţare eternă ...
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Maşina de făcut bani. Fraţii Pavăl de la Dedeman nu ratează nicio ocazie să facă milioane. Cea mai nouă lovitură
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului
Becali dă cea mai mare lovitură din istoria Ligii I. Dennis Man pleacă de la FCSB pe o sumă fabuloasă şi merge direct în Champions League
Becali dă cea mai mare lovitură din istoria Ligii I. Dennis Man pleacă de la FCSB pe o sumă fabuloasă şi merge direct ...
Se închide încă un oraș din România! Ministrul Vela a luat măsuri radicale
Se închide încă un oraș din România! Ministrul Vela a luat măsuri radicale
Persoanele care nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere. O nouă ordonanță militară
Persoanele care nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere. O nouă ordonanță militară
O stafie bântuie Europa: criza economică devastatoare. Deşteptarea! Trebuie să repornim România înainte să o îngropăm
O stafie bântuie Europa: criza economică devastatoare. Deşteptarea! Trebuie să repornim România înainte să o îngropăm
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina NEMIȘCATĂ câteva săptămâni
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Imagini terifiante: Trupurile oamenilor morţi de COVID-19, abandonate pe străzile unui oraş din Ecuador | VIDEO
Imagini terifiante: Trupurile oamenilor morţi de COVID-19, abandonate pe străzile unui oraş din Ecuador | VIDEO
Ordonanța militară nr.7 din 4 aprilie 2020 – Document oficial
Ordonanța militară nr.7 din 4 aprilie 2020 – Document oficial
A fost descoperit medicamentul care ucide coronavirusul în maxim 48 de ore
A fost descoperit medicamentul care ucide coronavirusul în maxim 48 de ore
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat cu designerul in doar cateva zile
Doliu imens in lumea MODEI! A murit dupa ce a fost infectat cu CORONAVIRUS. O lume intreaga il plange acum. Ce s-a intamplat ...
A înnebunit internetul! Lora, din ce în ce mai sexy! Artista a postat mai multe poze din vacanța din Bali și a lăsat loc imaginației
A înnebunit internetul! Lora, din ce în ce mai sexy! Artista a postat mai multe poze din vacanța din Bali și a lăsat ...
Ordonanța miitară nr. 7 emisă pe 4 aprilie. Ce măsuri noi s-au luat
Ordonanța miitară nr. 7 emisă pe 4 aprilie. Ce măsuri noi s-au luat
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Anca Țurcașiu arată fabulos la 49 de ani! Se pozează fără rețineri în carantină
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea prosopul"
FOTO. Adelina Pestrițu, incendiară la ieșirea din duș! S-a pozat așa, iar fanii s-au încins: "Are pe ce să stea ...
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
COVID-19: Cum putea China să împiedice epidemia, dar nu a făcut-o
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect!