Strategie de criză. Doar 10% dintre mutările iernii în Liga I au fost făcute pe bani. Ce sume au intrat şi au ieşit din fotbalul românesc

20 feb 2014 7132 afişări Liga 1
Strategie de criză. Doar 10% dintre mutările iernii în Liga I au fost făcute pe bani.  Ce sume au intrat şi au ieşit din fotbalul românesc 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/12116479/2/caseta-1.jpg
  • Lipsa banilor din fotbalul românesc este ilustrată de campania de transferuri din pauza de iarnă
  • Cele 18 echipe din Liga I au vehiculat 166 de fotbalişti, însă numai 17 jucători au avut sumă de transfer, restul fiind împrumutaţi sau liberi de contract
  • 10.674 de euro este media plătită pentru fiecare fotbalist cumpărat

Perioada de transferuri de iarnă din campionatul României de fotbal, deschisă între 27 ianuarie şi 24 februarie 2014, a adus până acum un număr de 166 de transferuri, veniri şi plecări, la cele 18 cluburi din Liga I. Lipsa banilor, problemă acuzată în dese rânduri de către principalii finanţatori ai echipelor din fotbalul nostru, a făcut ca numai 17, adică 10,2% dintre acestea, să fie făcute în schimbul plăţii unor sume de transfer. 89,8%, adică 149 transferuri, s-au realizat cu jucători liberi de contract sau în urma unor împrumuturi. Cea mai mare investiţie în campania de transferuri din această iarnă a fost făcută de Astra Giurgiu, liderul clasamentului după primele 19 etape, club care a plătit 750.000 de euro pentru două dintre cele cinci transferuri făcute. De partea cealaltă, Petrolul Ploieşti a fost echipa care a încasat cea mai mare sumă în această iarnă, 2,15 milioane de euro intrând în conturile clubului după ce conducerea a acceptat oferte pentru patru dintre cei mai valoroşi jucători din lot. Cele 89 de achiziţii făcute de cluburile din Liga I s-au realizat pentru suma totală de 950.000 de euro, adică o medie de 10.674 euro pentru fiecare jucător cumpărat. Încasările de pe urma celor 77 de fotbalişti vânduţi s-au ridicat la 5,83 milioane de euro, adică o medie de 75.714 euro pe fiecare fotbalist.

Astra, singurul club care a investit o sumă mare în transferuri

Politica de transferuri a cluburilor de fotbal din Liga I în perioada de iarnă s-a desfăşurat după coordonate simple: achiziţiile au fost în marea lor majoritate făcute fără ca finanţatorii să fie nevoiţi să plătească sume importante. Singura excepţie de la această regulă a fost făcută de către liderul la zi al primei părţi a campionatului. Astra Giurgiu a adus cinci nume noi în lotul lui Daniel Isăilă, dar a plătit sume de transfer doar pentru doi fotbalişti. Dacă Denis Alibec (Bologna), Ştefan Popescu (Ajaccio) şi Paul Papp (Chievo Verona) au venit fie gratis, fie sub formă de împrumut, finanţatorul Ioan Niculae a plătit 400.000 de euro pentru aducerea lui Alexandru Ioniţă de la Rapid şi 350.000 de euro pentru mijlocaşul Laurenţiu Iorga de la Oţelul Galaţi. „Vrem măcar un trofeu, cupa sau campionatul, iar pentru a ne îndeplini obiectivul a fost nevoie să cheltuim bani“, a explicat Dinu Gheorghe, preşedintele Astrei.

Chiar dacă a şi lăsat să plece patru fotbalişti, Astra Giurgiu nu şi-a amortizat din investiţia făcută în achiziţii. Alexandru Giurgiu, Ştefan Bărboianu, Sergiu Ungurean şi Asante Uriah au părăsit clubul după ce contractele au fost reziliate de comun acord, doar primii doi reuşind ulterior să îşi găsească un club în prima ligă, la Dinamo.

2,15 milioane de euro pentru Petrolul, cel mai mare profit al iernii

Singurul club din Liga I care a fost activ în ceea ce priveşte vânzarea de jucători pe sume importante a fost Petrolul Ploieşti. Ocupanta locului doi după primele 19 etape şi-a permis să îi lase să se transfere pe patru dintre cei mai importanţi fotbalişti ai turului, însă profitul a fost pe măsura sacrificiului. Golgheterul Younes Hamza, Ferebory Dore şi fundaşul Alexandru Benga au plecat în grup la gruparea bulgară Botev Plovdiv, tranzacţie de pe urma căreia Petrolul Ploieşti a încasat două milioane de euro, 1,2 milioane fiind doar suma pentru transferul lui Hamza. Cealaltă plecare din lotul echipei antrenate de Cosmin Contra a fost a lui Damien Boudjemaa, mijlocaşul fiind transferat în Cehia, la Slavia Praga, contra sumei de 150.000 de euro.
Chiar dacă nu a cheltuit sume importante pentru aducerea de fotbalişti, Petrolul este una dintre grupările din Liga I care se poate lăuda cu cele mai mari nume aduse în această iarnă. Adrian Mutu şi Ianis Zicu au venit la Ploieşti din postura de jucători liberi de contract, iar la finalul săptămânii trecute Petrolul a reuşit să obţină semnătura lui Toto Tamuz, fotbalist care s-a aflat şi în vizorul Stelei."Nu e zgârcenie, piaţa oferă jucători ieftini"

Strategia de transferuri a fost explicată de Narcis Răducan, directorul general al Oţelului Galaţi, club care a reuşit să aducă în această iarnă cinci fotbalişti de valoare cu costuri minime. „E lăudabilă iniţiativa de a analiza felul în care s-au făcut transferurile în acest an şi cred că trebuie luată în calcul situaţia financiară la nivel european în fotbal, dar şi numărul de fotbalişti liberi de pe piaţă. E vorba despre mii de jucători la nivelul Europei, plus mulţi alţii din afara comunităţii europene“, spune oficialul care explică raţiunea din spatele căutării de jucători liberi de contract sau disponibili pentru împrumut. „Nu este vorba despre zgârcenie, ci despre faptul că piaţa oferă în acest moment, mai mult ca niciodată, jucători ieftini de o valoare foarte ridicată. Noi am plătit 50.000 de euro comisioane către impresari pentru a aduce patru jucători, unul care a jucat în semifinalele Europa League, unul a fost titular în Serie A sezonul trecut, unul e jucător în naţionala de tineret a Italiei şi unul care a fost titular timp de patru ani în liga a doua din Franţa“, menţionează Răducan.

Oficialul gălăţenilor a explicat şi motivele pentru care cluburile din România apelează din ce în ce mai mult la fotbalişti din afara României sau chiar din afara Uniunii Europene. „E o diferenţă mare în ceea ce priveşte raportul calitate-preţ între jucătorii români şi cei străini. Salariile sunt confidenţiale, însă vă pot spune că un jucător de echipă naţională extracomunitar câştigă jumătate din salariul unui român bun, dar nu de nivelul echipei naţionale. Nu poţi cumpăra, spre exemplu, un jucător titular în naţionala de tineret a României fără 200.000 de euro“, a declarat Narcis Răducan.

39,378 euro pe jucător, media unui transfer

Mai sărac în transferuri importante, sezonul 2012/2013 a adus Ligii I un total de 965 de mişcări de fotbalişti, veniri şi plecări, la toate cele 18 echipe ale Ligii I. Conform transfermarkt.com, media de bani plătită de un club pentru un fotbalist a fost de nici 25.000 de euro, cifră coborâtă de numărul mare de transferuri făcute cu fotbalişti liberi de contract. Explicaţia a fost dată, la acel moment, de către Florin Prunea, preşedintele executiv al lui CSMS Iaşi: „Şi noi, ca şi alte echipe, vom încerca să aducem jucători liberi de contract. Nu se pune problema de un buget pentru transferuri pentru că e criză. Dar nu doar noi suntem în această situaţie, în Liga I nu mai sunt bani pentru transferuri“.

Potrivit aceleiaşi surse, sezonul trecut a fost profitabil pentru fotbalul românesc. Media cheltuielilor pentru transferuri la nivelul Ligii I a fost de 641.518 euro, în timp ce media încasărilor de pe urma transferurilor de jucători a fost de 1.486.496 milioane euro. Cel mai mare încasator al Ligii I în sezonul 2012/2013 a fost clubul CFR Cluj. Ardelenii au vândut fotbalişti în valoare de 10,.4 milioane de euro şi au cumpărat de numai 2,14 milioane. La polul opus s-a situat Steaua Bucureşti, club care începea lupta pentru cucerirea titlului de campioană cu investiţii de 3,9 milioane euro în jucători, totul în condiţiile în care vânzările au adus în conturi doar 100.000 de euro.


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.