Steaua, LPF, Gabriel Safta și managerul roș-albaștrilor vor fi audiați de CNCD:** „Sunt două sesizări: una a lui Zotta și una de la Partidul Romilor”

Steaua, LPF, Gabriel Safta și managerul roș-albaștrilor vor fi audiați de CNCD:**
  • Publicat:
  • Actualizat:

Președintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a declarat, agenției MEDIAFAX, că a chemat, marți, la audieri, clubul Steaua și LPF, precum și pe managerul general al FC Steaua, și pe fostul crainic Gabriel Safta, în legătură cu incidentele de la derbiul cu Rapid, din etapa a IX-a a Ligii I.

Sunt două sesizări făcute, una de la FC Rapid, semnată de domnul Zotta și una de la Partida Romilor. Nu știu dacă cea din partea clubului Rapid este făcută de Liga Suporterilor Rapidiști, eu am văzut una semnată de domnul Zotta și una din partea Partidei Romilor. Mâine (n.r – marți) sunt programate audieri și după faza de audieri se va face un raport care va fi analizat în prima ședință de colegiu. Miercuri este programată o ședință de colegiu, dar nu știu dacă va fi introdus dosarul sau nu, depinde dacă va fi pregătit pentru luarea unei decizii. La audieri am citat clubul Steaua, LPF, pe domnul Gabi Safta și pe domnul Stoica Mihai și am cerut un punct de vedere de la FRF„, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Comentând afirmațiile făcute luni de Gigi Becali, Asztalos Csaba Ferenc a dorit să-i reamintească finanțatorului FC Steaua faptul că în Colegiul Director al CNCD majoritari sunt românii, doar doi membri fiind de naționalitate maghiară: „Eu nu pot răspunde tuturor lucrurilor imaginare pe care le spune domnul Becali. Eu am înțeles că pentru domnul Becali un ceățean român trebuie să fie neapărat român. Sunt aprecierile și judecățile de valoare ale domnului Becali. Poate își amintește însă că întâmplător atunci când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni antrenor era un maghiar, poate își amintește că a avut în lot maghiari cum a fost cazul domnului Boloni sau își amintește că a avut și alte minorități în lot atunci când a făcut performanțe. Sau poate își amintește de alți minoritari care au reprezentat cu deminate și succes interesele României. Mai uită domnul Becali faptul că sunt nouă membri în Colegiul Director și întâmplător doar doi sunt maghiari. Votul se ia cu majoritate de cinci, iar românii sunt majoritari în colegiu. Votul președintelui e egal cu votul celorlalți, nu am un avantaj. Sunt 66 de angajați la CNCD trei sunt magiari, inclusiv pe cabinietul meu sunt angajați români, nici măcar nu sunt din Transilvania, majoritatea sunt din Moldova. Aproximativ 70 la sută dintre angajați sunt steliști, mai sunt și rapidiști și dinamoviști și o parte, ca mine, care ținem cu Sportul Studențesc„.

Finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali, declarase luni, într-o conferință de presă, că se așteaptă la sancțiuni din partea CNCD după meciul cu rapid, pentru că acolo sunt unguri care acționează la comanda grupării CFR Cluj. „Discriminarea înseamnă ură, iar la noi nu a existat ură, și o voi spune de o sută de ori pentru a înțelege și cei de la CNCD. Nu pot avea ură țigani contra țigani, pentru că în galeria Stelei sunt cei mai mulți țigani. Este vorba de dușmănie, o rivalitate între galerii. Se cânta împotriva galeriei, nu împotriva țiganilor. Treaba e nasoală pentru că la CNCD e un ungur. Toți sunt unguri și spun că Steaua discriminează. CFR îi pune. La CNCD toți sunt unguri și îmi dau mie amenzi. Eu am aceeași dragoste și pentru homosexuali și pentru ceilalți. Dar trebuie să înțeleagă lumea că un homosexual nu poate să joace într-o echipă de fotbal. Fac baie dezbracați, cutare, nu le mai arde la ăia să dea gol. Eu îi iubesc pe toți la fel, dar cum să angajez homosexual fotbalist? Eu îi iubesc, dar nu pot să fie într-o echipă. Echipa aia nu o să câștige niciodată. Unul îi sleiește pe toți de putere. Nu iau niciodată nici pocăiți. Îl iubesc la fel cum îi iubesc pe creștini-ortodocși. Eu consider că am ghinion cu el. Pocăiții sunt dintr-o sectă satanică. Eu aleg cu cine lucrez, nu urăsc. Încerc să le salvez sufletul„, a declarat Becali.

Liga Suporterilor Rapidiști (LSR) a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizați în special managerul stelist și crainicul Arenei Naționale, Gabriel Safta.

Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat miercuri, după ce împreună cu câțiva jucători și cu managerul au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul stației de amplicare a Arenei Naționale împreună cu galeria „roș-albastră”. Unele dintre scandări, inițiate de oficialii steliști și continuate de membrii galeriei, aveau un conținut rasist.

Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligația „să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violență, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanților la competițiile sau jocurile sportive”.

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligația unui club de a interzice „afișarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conținut obscen sau care incită la denigrarea țării, la xenofobie, la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență, indiferent pe ce suport ar fi inscripționat”, Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

FC Steaua a primit și o penalitate financiară de 20.000 de lei din partea Comisiei de Disciplină a LPF, în urma incidentelor de la partida cu Rapid. Această decizie l-a nemulțumit pe președintele FRF, Mircea Sandu, care a susținut, într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial al federației, că membrii Comisiei de Disciplină a LPF și observatorii au tratat cu „o lejeritate nepermisă” manifestările de rasism și xenofobie de la partida Steaua – Rapid. El a reamintit că observatorii meciurilor la care se produc manifestări cu caracter discriminatoriu trebuie să întrerupă partida pentru 10 minute și apoi să decidă oprirea definitivă în cazul în care comportamentul rasist/xenofob al suporterilor se repetă.

Echipa Steaua București a învins, la 24 septembrie, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formația Rapid București, în derbiul etapei a IX-a a Ligii I disputat pe Arena Națională, printr-un gol marcat în minutul 90+6.

sursa: Mediafax

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen