STEAUA – DINAMO LIVE în derby-ul etapei a 21-a din Liga 1

  • Publicat:
  • Actualizat:

SteauaDinamo, derby-ul de tradiție al fotbalului românesc, își va consuma în această seară al 154-lea episod din istorie, unul care poate înclina în favoarea uneia dintre cele două combatante o balanță extrem de echilibrată: 54 de victorii în dreptul ambelor și 45 de remize. Partida Steaua – Dinamo începe la ora 21:00 și este transmisă LIVE la TV de Digisport.

Urmărește partida Steaua – Dinamo în format LIVE TEXT

Casele de pariuri văd însă o favorită certă pe Steaua. Steliștii sunt campionii en-titre și au câștigat ultimele 6 întâlniri cu roș-albii, fie că a fost vorba de campionat sau Cupa României, astfel că o victorie a roș-albaștrilor nu este cotată foarte atractiv de bookmakeri. Dacă succesul Stelei este cotat între 1.36 și 1.44, o victorie a dinamoviștilor le poate aduce pariorilor până la de 7 sau 9 ori suma mizată.

Iată mai jos cotele oferite de principalele case de pariuri:

„Câinii” actuali sunt mai valoroși decât ultimii care au bătut Steaua
 Dacă este să judecăm strict din punct de vedere al cifrelor, Dinamo are argumentele să oprească seria de șase victorii la rând ale roș-albaștrilor (5 în campionat, 1 în Cupă), valoarea primului „11” fiind în momentul actual mai mare decât al formației care obținea ultimul succes în Ghencea.

În aprilie 2011, Dinamo se impuneau în fieful Stelei cu 1-0, printr-un gol marcat cu capul de micuțul Torje, adâncind și mai mult criza unei echipe – Steaua -, care nu mai avea repere. Deși situația acum este diferită, tinerii fotbaliști din Ștefan cel Mare sunt cotați mai bine decât predecesorii lor.

Cum va arăta Dinamo în derby-ul din această seară

Bălgrădean (2,8 milioane de euro) – Rus (1,3 milioane de euro), Thicot (0,6 milioane de euro), Grigore (2 milioane de euro), Filip (0,8 milioane de euro) – Boubacar (1,3 milioane de euro), Șerban (0,5 milioane de euro) – Matei (1,5 milioane de euro), Elton (0,5 milioane de euro), Rotariu (1 milion de euro) – Țucudean (1,4 milioane de euro)

Total: 13,4 milioane de euro

Primul „11” al „câinilor” în 2011

Bălgrădean (2,8 milioane de euro) – Bărboianu (0,6 milioane de euro), Dragoș Grigore (2 milioane de euro), Moți (1,6 milioane de euro), Bordeanu (-) – Torje (3 milioane de euro), Kone (1,25 milioane de euro), Cătălin Munteanu (0,1 milioane de euro) – Liviu Ganea (0,1 milioane de euro), Dănciulescu (-) *

Total: 11,45 milioane de euro

*valorile sunt în conformitate cu datele de pe site-ul de specialitate transfermarkt.de

Nicușor Stanciu, punctul de atracție al derby-ului, pentru scouteri
Jucătorul născut în Alba Iulia traversează cel mai bun sezon din cariera sa și a reușit să-și păstreze postul de titular chiar și după transferurile din această iarnă, Keșeru fiind considerat inițial principalul contracandidat. Evoluțiile excelente din ultima vreme au fost reconfirmate cu un gol și un penalty scos în ultima etapă, victoria cu 4-1 de la Chiajna.

Creștere confirmată de cifre
Legitimat de FC Vaslui, Nicușor Stanciu a reușit să strângă cifre bune în sezonul trecut. Mijlocașul a avut în total 40 de apariții, în care a strâns 2.629 de minute. În acest timp, Stanciu a reușit să marcheze de două ori și să dea 5 pase de gol. Anul sportiv 2013-2014 este însă unul excelent. Până acum, Stanciu a jucat 35 de partide, aproape cât în tot sezonul trecut, iar performanțele sale fac dovada unui jucător care se apropie de maturitate, în ciuda vârstei. Stanciu a adunat până acum în total pentru Steaua 1.914 minute, în care a marcat 6 goluri și a dat deja 7 pase de gol. Dacă în sezonul trecut a avut o medie de un gol la 1.315 minute, acum aceasta este de unul la 319 minute.

Cota i-a crescut constant
La 17 ani, Nicușor Stanciu juca pentru Unirea Alba Iulia și era considerat unul dintre cei mai promițători juniori din generația sa. La acel moment, transfermarkt.de îl cota la 50.000 de euro. A urmat un transfer la FC Vaslui și la finalul lui 2011 era evaluat la 150.000 de euro. După încă un an, cota sa a sărit la 800.000 de euro, pentru ca la finalul lui 2013 să ajungă la două milioane de euro.

Următorul produs de export al Stelei?
Nicușor Stanciu a avut în acest sezon evoluții excelente și în Liga Campionilor, având astfel expunere în ochii scouterilor din Vestul Europei. Din informațiile ProSport, una dintre echipele care-l monitorizează de câteva luni este Hoffenheim, locul 10 în Bundesliga. Însă dacă va continua să aibă evoluții foarte bune, cu siguranță va atrage atenția și echipelor mai mari și mai potente financiar. Interesant este că Gigi Becali i-a fixat o clauză de reziliere de 20 de milioane de euro, astfel că Steaua își permite să negocieze dur o eventuală ofertă.

Derby-ul 154, primul fără Ionel Dănciulescu
Nu există fan stelist sau dinamovist să nu îl cunoască pe Ionel Dănciulescu și asta pentru că  fostul atacant le-a oferit suporterilor celor două echipe cel puțin câte o amintire frumoasă și una neplăcută. Dănciulescu este omul care a marcat cele mai multe goluri în derby-urile Steaua – Dinamo. Atacantul a reușit să înscrie de 13 ori. De opt ori pentru Steaua și de cinci ori pentru Dinamo.

La finalul anului 2013, Dănciulescu anunța că și-a încheiat cariera de fotbalist și va ocupa o funcție de conducere în clubul Dinamo. După 20 de ani de fotbal în Liga I, atacantul a decis că e de ajuns.

Steaua – Dinamo LIVE –  Golgheterul derby-ului

Steliștii au rămas cu multe momente frumoase de pe urma lui Dănciulescu, în perioada în care vârful de atac a evoluat în Ghencea. Asta pentru că roș-albaștrii aveau un golgheter care ieșea la iveală mai ales în meciurile cu marea rivală, Dinamo. În cei trei ani în tricoul Stelei,  Danciu-gol a marcat de opt ori împotriva „câinilor” și a cucerit trei trofee.

Tocmai din acest motiv, întoarcerea sa la în Ștefan cel Mare nu a fost primită cu aplauze, în 2002. Atacantul a avut mult de muncă pentru a-i face pe fanii alb-roșii să uite golurile marcate împotriva lui Dinamo. Dar după 11 ani a ajuns un simbol al clubului și un fotbalist iubit de toată gruparea dinamovistă.

29 de derby-uri în prima ligă a disputat Dănciulescu pentru Steaua și Dinamo

Palmares Dănciulescu

5 titluri de campion: 1997-98, 2000-01 (Steaua), 2001-02, 2003-04, 2006-07 (Dinamo)
4 Cupe ale României: 1998-99 (Steaua), 2002-03, 2003-04, 2011-12 (Dinamo)

Orice fotbalist se mândrește cu cariera lui. Așa sunt și eu! Un derby Dinamo – Steaua este cu adevărat special și să marchezi într-un astfel de meci e ceva incredibil
Ionel Dănciulescu, fost atacant Dinamo și Steaua

MAI JOS AVEȚI O INFOGRAFIE CU ABSOLUT TOT CE TREBUIE SĂ‚ ȘTIȚI DESPRE ISTORIA DERBY DE ROMÂNIA (click pentru mărire):

Statistică: Răzvan Toma

Tensiuni la Dinamo înaintea derby-ului

Eșecul cu Viitorul lui Gică Hagi, scor 1-2, a scos mizeria de sub preș la Dinamo. Constantin Anghelache l-a luat în colimator pe Flavius Stoican.

Chiar dacă la nivel de discurs oficial președintele clubului nu a fost foarte virulent la adresa antrenorului, acțiunile conducătorului spun altceva.

Relația strânsă dintre cei doi a durat până în iarnă. Anghelache n-a avut nimic serios de obiectat în direcția tehnicianului până la finalul primei părți a campionatului. În pauza dintre tur și acest mini-retur, președintele și antrenorul au avut primele „frecușuri” pe tema transferurilor. Atât la capitolul plecări, cât și la veniri.

Stoican a intervenit pentru Joel Thomas și Laurențiu Rus
De exemplu, șeful lui Dinamo a dorit să scape de Joel Thomas în iarnă. Francezul nu oferise satisfacție în toamnă, astfel că Anghelache începuse deja să-i caute echipă. Stoican s-a împotrivit, sub pretextul că atacantul poate evolua la un nivel mult mai ridicat, cu o pregătire de iarnă bună. În amicalele din pauza competițională, Joel a jucat destul de puțin și nu a arătat o creștere față de ceea ce arătase în prima parte a sezonului.  Acum, președintele clubului regretă că a mers pe mâna lui Stoican și a acceptat ca Thomas să rămână la Dinamo.

Un alt episod tensionat dintre cei doi s-a consumat când Dinamo a decis despărțirea de jucătorii cu cele mai mari salarii. Dacă la Luchin și Curtean antrenorul n-a avut ce să mai facă, pentru că Botev Plovdiv înaintase o ofertă convenabilă pentru club, plus că și jucătorii și-au dorit „divorțul”, Stoican a împiedicat plecarea lui Laurențiu Rus. Cu aproximativ 6.000 de euro pe lună, șefii au considerat că fundașul dreapta are un salariu prea mare. „Principalul” roș-albilor le-a transmis lui Anghelache și lui Negoiță că nu concepe și vânzarea lui Rus, întrucât ar rămâne decoperit în defensivă, mai ales că Fai este accidentat. Conducătorii „câinilor” i-au făcut și pofta aceasta lui Stoican, deși îl aduseseră pe Bărboianu.  

12 meciuri a strâns Stoican pe banca lui Dinamo, în campionat: 7 victorii, 2 egaluri și 3 eșecuri

Anghelache l-a atacat public
Odată cu reluarea campionatului, relațiile reci dintre președinte și antrenor s-au acutizat. Anghelache a urmărit meciul de la tribuna oficială și a strâmbat din nas la toate schimbările efectuate de Stoican pe parcursul partidei. Anghelache și-a exprimat indignarea și într-un editorial în ziarul patronului Ionuț Negoiță, „Ring”:  „Acest joc a mai arătat și cât de importante sunt profesionalismul și inspirația de pe margine. La acest punct nu doresc să elaborez, dar pot să subliniez că schimbările se efectuează pentru a consolida jocul și rezultatul. Se poate vedea cu ochiul liber că duminică nu s-a întâmplat astfel, ci dimpotrivă…”. Conducătorul a mers chiar mai departe. A adus în discuții bănuielile de meci aranjat: „Mai am o mare nedumerire asupra căreia îi rog pe toți cei care au o privire mai amplă să mă ajute… Cum se face că Viitorul este singura echipă din campionat pe care „câinii roșii” nu au învins-o?! Mai neclară mi se pare și piesa în două acte în care Dinamo pierde, aproape identic, partidele jucate acasă?! Mi-ar fi de mare ajutor o explicație precisă, nu intuită, care mi s-ar da”.

Anghelache și Stoican s-au mai certat și din cauza lui Ionuț Cioinac. Supărat că suporterii dinamoviști l-au acuzat că el l-a adus la Dinamo pe cel care a marcat un autogol și a provocat un penalty în meciul cu Viitorul, șeful clubului i-a cerut antrenorului să-l trimită pe oltean la echipa a doua. Tehnicianul s-a împotrivit, cu argumentul că o astfel de măsură ar fi dăunat și mai mult psihicului jucătorului.”Unii s-au grăbit să spună despre nefericitul Cioinac că „este omul lui Anghelache”, ceea ce este fals; este al clubului, adus la propunerea specialiștilor și cu acordul tehnicianului. Antrenorii decid și ei răspund”, a mai scris conducătorul în „Ring”. Negoiță a rămas imparțial în această „luptă” dintre Anghelache și Stoican. Omul de afaceri așteaptă să vadă cum „iese” antrenorul din „tripla” cu Steaua, pentru a lua, ulterior, o decizie în legătură cu viitorul băncii tehnice.

Nu mă deranjează. Și unii apropiați de-ai mei îmi pot reproșa câte ceva. Eu îmi asum aceste critici, important este să iau lucrurile bune din ele. Și tatăl meu îmi face unele reproșuri… Important este ca noi să ne motivăm mai mult
Flavius Stoican, antrenor Dinamo

Cioinac e un jucător în care eu cred, are calitate. Singurul lucru pe care mi-l reproșez în privința lui e că l-am băgat din prima etapă, poate că nu era momentul pentru el, fiind presiune. Dar el a demonstrat în pregătiri că are calitate
Flavius Stoican, antrenor Dinamo

Ultimul derby în Ghencea?
Cele două galerii ale echipei campioane, Peluza Nord și Peluza Sud, vor colabora cel mai probabil pentru o coregrafie specială. Ceea ce e de remarcat în privința fanilor steliști e faptul că meciul atrage la stadion și ultrași mai vechi ai echipei, care în ultimii ani nu prea au mai venit la meciurile echipei favorite în semn de protest față de politica șefilor clubului în raport cu ei.

„Merg la derby-ul cu Dinamo pentru că poate fi ultimul din Ghencea! Nu ai văzut declarația lui Argăseală, care se văita că pierde clubul 100.000 de euro! Se gândesc numai la bani! Meciurile cu Dinamo din Ghencea nu se pot compara niciodată cu cele de pe „Mall Arena” (n.r.- așa e ironizată Național Arena de către ultrași). Nu vorbesc de jocul propriu-zis, mă refer la atmosferă”, a declarat unul dintre liderii vechi ai Peluzei Sud.

La derby-urile cu Steaua, dinamoviștii au umplut mereu sectoarele rezervate galeriei oaspete

Primul derby în Ghencea, după trei ani

Ideea că meciul Steaua – Dinamo de sâmbătă seara ar putea fi ultimul pe care vechiul stadion din Ghencea îl va găzdui pare surprinzătoare, dar fanii cred în această posibilitate. În ultimii ani, Steaua a preferat să își dispute partidele importante pe Național Arena, mai ales din considerente financiare. Stadionul inaugurat în septembrie 2011 are o capacitate aproape dublă față de cel din Ghencea și, normal, veniturile din vânzarea biletelor și a comerțului care se desfășoară acolo sunt mult mai mari. Ultimul derby Steaua – Dinamo s-a disputat pe stadionul „Steaua” în urmă cu aproape trei ani, „roș-albaștrii” pierzând partida, scor 0-1. A fost una dintre cele doar patru înfrângeri suferite de Steaua în fața rivalei de moarte, în partidele jucate pe arena din „Ghencea” numai în campionat!

Ce derby-uri, din campionat, Steaua – Dinamo s-au desfășurat până acum pe stadionul „Steaua”:

27.11.1977, Steaua – Dinamo 3-3

06.06.1979, Steaua – Dinamo 2-1

09.09.1979, Steaua – Dinamo 1-1

03.05.1981, Steaua – Dinamo 1-1

03.10.1982, Steaua – Dinamo 1-1

18.08.1985, Steaua – Dinamo 1-0

26.11.1986, Steaua – Dinamo 3-0

08.06.1988, Steaua – Dinamo 3-3

22.03.1989, Steaua – Dinamo 2-1

09.09.1989, Steaua – Dinamo 0-3

05.05.1991, Steaua – Dinamo 1-0

19.04.1992, Steaua – Dinamo 1-1

26.09.1992, Steaua – Dinamo 1-0

04.12.1993, Steaua – Dinamo 1-0

02.10.1994, Steaua – Dinamo 2-0

06.03.1996, Steaua – Dinamo 4-2

10.05.1997, Steaua – Dinamo 3-1

03.04.1998, Steaua – Dinamo 5-0

08.11.1998, Steaua – Dinamo 1-1

23.10.1999, Steaua – Dinamo 1-1

19.08.2000, Steaua – Dinamo 4-1

19.05.2002, Steaua – Dinamo 2-2

15.09.2002, Steaua – Dinamo 1-1

23.08.2003, Steaua – Dinamo 1-0

10.04.2005, Steaua – Dinamo 1-0

18.09.2005, Steaua – Dinamo 2-2

07.04.2007, Steaua – Dinamo 2-4

24.11.2007, Steaua – Dinamo 1-0

08.05.2009, Steaua – Dinamo 1-1

30.08.2009, Steaua – Dinamo 0-1

25.04.2011, Steaua – Dinamo 0-1

Bilanț: 31 de jocuri / 15 victorii/ 12 rezultate de egalitate și doar  4 înfrângeri. 53 de goluri marcate și 34 primite

Doar două jocuri din Cupa României au avut loc pe stadionul Steaua:

05.05.1999, Steaua – Dinamo 3-1

24.04.2002, Steaua – Dinamo 0-1

Statistică: Răzvan TOMA

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup