Steaua, afară din Ghencea? Vezi culisele afacerii şi de ce trage Becali de timp!

24 feb 2011 92 afişări Liga 1
Steaua, afară din Ghencea? Vezi culisele afacerii şi de ce trage Becali de timp! Gigi face legea

ProSport a aflatce se ascunde în spatele noilor disensiuni "la vedere" dintre FCSteaua şi MApN, iscate din cauza închirierii bazei sportive dinGhencea. Gigi Becali ameninţă că mută formaţia roş-albastră peNaţional Arena, însă finanţatorul nu face altceva decât să tragă detimp.

Steaua nu mai are de câteva luni bune contract de închirierepentru baza din Ghencea, dar nu se grăbeşte să-şi reînnoiascăînţelegerea. Documentele au fost reziliate din cauza restanţelor lachirii, 120.000 de euro pe şase luni, însă roş-albaştrii nu au fostevacuaţi în urma unor înţelegeri verbale şi ale unor promisiunigirate de Anghel Iordănescu şi Victor Piţurcă.

De câteva săptămâni, problemele s-au acutizat. Clubul sportiv -administratorul legal al bazei - caută soluţii pentru parafareaunei noi înţelegeri, însă Becali face valuri, în aşteptarea uneilegi aflate în atenţia Consiliului General al Capitalei. Actulnormativ ar urma să reglementeze marele of al lui Gigi: impozitulpe teren, pe care trebuie să-l suporte tot chiriaşul. Acesta estecifrat la 200.000 de euro pe an, în cazul bazei din Ghencea.

Săptămânaviitoare intră la vot

"Pe Gigi nu chiria îl deranjează atât de mult, pentru căjumătate din bani merg la secţiile clubului sportiv. El esteînnebunit că trebuie să plătească impozit pe teren. Când se schimbălegea locală, va semna un nou contract", spune un apropiatal finanţatorului stelist. Actul normativ este în lucru, iar unuldintre iniţiatorii săi este Ionuţ Gâf-Deac, consilier din parteaPNG-CD (partidul lui Gigi Becali) în Consiliul General alCapitalei. "Este adevărat, avem acest proiect în lucru.Săptămâna viitoare sperăm să-l băgăm în Consiliu şi să fie adoptatrapid. Pe scurt, vrem să diminuăm impozitul pe terenul deţinut decluburile sportive, la cota minimă acceptată de lege, 0,15% dinvaloarea de impozitare a zonei, pe metru pătrat. De exemplu, Steauaplăteşte acum 200.000 de euro impozit, cu noua lege va ajunge la50.000 de euro. Bugetul local nu va fi afectat. Nu sunt bani foartemulţi, dar pentru sport sunt esenţiali", a declaratGâf-Deac pentru ProSport. Cuaceastă "reducere", Steaua ar ajunge să plătească aproximativ300.000 de euro pe an (chirie şi impozit).

Taxele şi impozitele sunt stabilite prin hotărâri ale Consiliilorlocale. Impozitul pe terenuri se calculează prin înmulţireasuprafeţei impozabile cu cota de impozit aferentă zonei

"Legea nu este dată numaipentru Steaua. Sunt multe grupări sportive care au nevoie de o gurăde oxigen în Bucureşti, cum este cazul clubuluiOlimpia"
Ionuţ Gâf‑Deac, consilier PNG-CD

Lăcătuşpoate fi dat afară chiar dacă ia Cupa

Marius Lăcătuş poate fi demis în vară de la Steaua chiar dacă vareuşi, eventual, să câştige Cupa României. Cel puţin aşa lasă să seînţeleagă Gigi Becali. Patronul Stelei a afirmat într-una dintreintervenţiile sale tv că îl interesează doar Liga Campionilor:"Am băgat 6 milioane de euro în transferuri în acestevremuri de criză! Ce pot să fac mai mult?! Credeţi că mă mulţumesccu Cupa României? Liga Campionilor sau pa!"

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.