SPECIAL | Muzeul alb-albastru! Un tânăr suporter al Politehnicii Iași și-a transformat camera din apartament într-un veritabil muzeu, cu aproape 1.000 de obiecte colecționate

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 14 Apr. 2018, 15:06 Actualizat: 14 Apr. 2018, 15:08 Liga 1
  • Un tânăr suporter al Politehnicii Iași și-a transformat camera din apartament într-un veritabil muzeu „alb-albastru”. La 25 de ani, Alexandru Andrei Macarie se poate lăuda cu o colecție impresionantă ce amintește de Politehnica Iași. „Muzeul” din apartamentul în care locuiește împreună cu părinții numără aproape 1.000 de obiecte, de la tricouri, fulare, mingi și ghete de joc, până la programe de meci, bilete sau insigne.


Alexandru Andrei Macarie colecționează diverse obiecte încă din adolescență, dar ideea de a face un muzeu al echipei sale de suflet a prins contur în 2010, pe măsură ce colecția s-a mărit. Acum, pasiunea sa a devenit un veritabil muzeu. În prezent, suporterul ieșean deține aproape 1.000 de obiecte, cele mai multe, jumătate, fiind programe de meci. Pe lângă programe, „muzeul” din camera lui Alexandru mai cuprinde tricouri, tablouri, cărți, steaguri, fulare, eșarfe, fotografii, dar și insigne, fanioane, căciuli, pălării, bilete, invitații de meci, brelocuri, căni, ziare și multe alte obiecte ce amintesc de Politehnica. Nu lipsesc, însă, nici obiectele cu sigla lui CSM Poli, echipa înființată după dispariția Politehnicii.

Camera sa, toată în alb albastru, este un mic muzeu. Pereții sunt în alb și albastru, jaluzelele alb-albastre, iar aproape totul din încăpere au culorile atât de dragi lui.

Născut pe 14 ianuarie 1993, Alex este absolvent de Geografie și Geologie și a devenit celebru în Iași datorită pasiunii sale pentru culorile alb-albastre. La început a postat imagini cu materialele pe profilul său personal de Facebook, după care a decis să creeze propriul muzeu virtual „Muzeul Politehnica Iași – Istoria înseamnă memorie”.

Primul meci văzut pe stadion, la 10 ani, alături de tatăl său

Acesta iubește fotbalul de mic copil. La 10 ani a fost pentru prima dată pe stadion cu tatăl său, la un meci cu Vasluiul, în 2003. De altfel, programul acelui meci câștigat de Poli Iași cu 3-1 este cel mai de suflet, pentru că îi amintește de prima sa prezență în tribune.

„M-am zbătut mult să fac rost de acel program, pentru că a fost de la primul meu meci pe stadion, alături de tata. Mă bucur că am acel program de meci la loc de cinste. Pot spune că este o piesă de suflet din muzeul meu”.

Bilet de meci cumpărat din Brazilia

Suporterul ieșean este într-un permanent contact cu zeci de persoane din țară și din străinătate, suporteri ai Iașiului și nu numai, de la care achiziționează diverse obiecte.

„Am intrat în contact cu suporteri ai mai multor echipe, am făcut schimburi, am cumpărat foarte multe obiecte. Spre exemplu, am cumpărat de un român stabilit în Brazilia un bilet vechi de la un meci al Politehnicii cu Ceahlăul Piatra Neamț, în 2013. Multe eșarfe le-am cumpărat de la persoane stabilite în diverse orașe din Europa. Sunt și foști fotbaliști ai Politehnicii Iași care au donat diverse obiecte, dar și suporteri, cărora vreau să le mulțumesc în mod special pentru că au contribuit la acest muzeu. Țin în permanență legătura cu aproximativ 50 de persoane din țară sau din străinătate, de unde procur majoritatea obiectelor. Practic, banii circulă în permanență. Îi scot dintr-un cont și îi pun imediat în alt cont, pentru un alt produs. Nu mă folosesc de niciun ban dacă reușesc să dau ceva cu alt club. Investesc rapid banii în produsele de care am nevoie pentru muzeu”, spune Alexandru.

Cel mai vechi obiect din muzeu, un carnet de membru din 1947!

Dacă prima „piesă de muzeu” este mingea cu care a jucat Poli cu Dinamo, în sezonul 2004-2005, cel mai vechi „trofeu” este o carte de membru ce datează din anul 1947, cumpărată de la o persoană. Alex a plătit pe acest carnet de membru 400 de lei, dar nicio sumă nu este prea mare pentru astfel de obiecte rare. „Este foarte greu să găsești astfel de obiecte foarte vechi, de aceea sunt și mai scumpe. Mă bucur că am reușit să achiziționez acest carnet de membru vechi de 71 de ani”, spune Alex.

Suporterul ieșean are în colecție și multe tricouri de la foști fotbaliști ai Politehnicii. Cel primit de la Leonard Cănănău, purtat în 1983, într-un meci cu Universitatea Craiova, în care a și marcat, este cel mai vechi și reprezintă o altă piesă de colecție de suflet. La loc de cinste stau și ghetele primite de la actualul căpitan al echipei, Andrei Cristea. Atacantul Iașiului i-a dăruit lui Andrei ghetele cu care a jucat în primul meci de la revenirea în Copou, cu autograf.

Colecția ProSport, la loc de cinste

Ieșeanul are și o colecție impresionantă de ziare de sport vechi. Pe lângă Sportul Românesc din 1983, la loc de cinste stau multe exemplare ale ProSport-ului din anii ”90 sau edițiile de Moldova ale ziarului, de la începutul anilor 2000. Sunt peste 60 de ediții ProSport, iar colecția se va mări în perioada următoare. Sunt păstrate foarte bine, parcă ieri au ieșit de la tipar. Răsfoindu-le, își amintești de vremurile în care nea” Popică era în vogă la Iași, ce planuri avea președintele de atunci al echipei, Marius Stan, ce dueluri de la distanță avea cu Adrian Porumboiu, ori ce năstrușnicii mai făcea Ionuț Bâlbă.

„Am cumpărat multe ziare, am făcut și schimb cu unele persoane. Sunt foarte bine păstrate. Sunt ediții ale ziarului ProSport din anii ”90 și 2000. Și acum răsfoiesc cu drag paginile și citesc câteodată știri despre echipa de atunci”, spune Alex.

Inventarul, ținut pe calculator

Suporterul ieșean are un inventar pentru toată colecția, pe calculator. „Am 27 de pagini word cu toată colecția mea. Nimic nu este la întâmplare, totul este aranjat în ordine, în cutii sau în dulap, pe ani. Dacă vreau să iau un ziar sau un program de meci din 1980, știu imediat de unde îl iau. Dacă vreau un bilet de meci din anii ”70, de asemenea, știu unde îl țin. De aceea, pentru a scoate toată colecția din cutii sau din dulap și să o așez la loc, îmi ia peste o oră și jumătate. Dar îmi face plăcere de fiecare dată să revăd toate documentele. Sunt momente din istoria clubului Politehnica, momente din istoria fotbalului ieșean și sunt mândru să le am în colecție”.

Tatăl, mândru de „muzeul” din apartament

Părinții îl susțin pe Alex, dar și prietena sa Florentina. Firesc, tatăl lui Alex, chibiț înrăit, se mândrește cu muzeul din camera fiului său și îl îmbogățește cu câte o „piesă” importantă”, când are ocazia.

„Mă ajută și tata, mă suține în proiectul meu, îmi mai aduce și el câte ceva când face rost de la prieteni, colegi, cunoscuți. Este mândru de micul meu muzeu. Și mama mă susține, chiar dacă uneori mă mai ceartă când vede toată colecția înșirată pe pat, dulap sau pe covor. Efectiv nu mai ai pe unde să calci prin cameră. Prietena mea, Florentina, mă ajută chiar foarte mult în acest proiect”.

Apel la Primărie și la conducerea clubului din Copou

Alexandru Andrei Macarie vrea ca toată colecția sa să fie expusă într-un muzeu. „Este păcat să le țin în cutii sau în dulapuri. Am foarte multe obiecte și cu siguranță voi mai strânge, este păcat ca suporterii să nu le poată admira. Îmi doresc să le expun într-un muzeu, dar la stadion este foarte greu, pentru că nu este o sală propice pentru așa ceva. Vreau să expun tricourile înrămate pe un perete, la fel și fanioanele, fularele, fotografiile, programele de meci. Acesta este visul meu, ca tot ce am acum și ce voi mai strânge, să fie expus într-un muzeu. Mi-a venit o idee pe care voi încerca să o pun în practică. În stațiile de tramvai și autobuz din Copou, de la stadion, să fie niște vitrine în care să apare copii ale obiectelor din colecția mea. Ar fi foarte frumos ca suporterii care vin la stadion să admire o parte din istoria Politehnicii. Voi încerca să vorbesc cu cei de la club, pentru a mă ajuta în acest demers”, a completat înfocatul suporter al Politehnicii.

Foștii fotbaliști ai Politehnicii Iași susțin proiectul lui Alex

Una dintre ultimele achiziții este tricoul primit de la fostul stoper al Politehnicii Iași, Radu Ciobanu. „M-am întâlnit cu el la Bacău și mi l-a oferit, înrămat. Mulți foști fotbaliști ai echipei din Copou mi-au trimis diverse obiecte, dar și mesaje video în care mă felicită și mă susțin în demersul meu”, spune Alex Andrei Macarie.

Cei care au donat materiale pentru muzeul Politehnica: Andrei Cristea, Radu Eduard Ciobanu, Leonard Cănănău, Marius Constantin Vintilă, Dan Florin Croitoru, Vlad Andrei Soponariu, Bogdan Mihalache, Ciprian Brighiu, Ilie Constantin, Viorel Agachi, prof. Dănuț Cănănău.

Clipuri video pe pagina muzeului de la: Andrei Cristea, Cristian Bratu, Răzvan Pleșca, Sergiu Homei, Romulus Miclea, Ciprian Paraschiv, Marius Chelaru, Marius Constantin Vintilă, Marius Dulcianu, Vlad Andrei Soponariu, Bogdan Mihalache, prof. Dănuț Cănănău, Neculai Ciulu (fost director economic al echipelor Politehnica Iași și Oțelul Galați).

Mesajele foștilor fotbaliști sau oficiali ai clubului din Copou

Andrei Cristea: ,,Mult succes în noul proiect, vă susținem și avem nevoie de un astfel de muzeu la Iași. Suntem alături de voi, cum și voi, de altfel, sunteți alături de noi”.

Cristian Bratu: ,,Salut pe această cale toți suporterii Politehnicii și ne bucurăm foarte mult că există un astfel de muzeu la Iași. Felicit foarte mult această inițiativă și suntem alături de voi și sper ca și alți colegi de-ai mei să se alăture acestui proiect. Vă pup!”

Răzvan Pleșca: ,,Sunt Răzvan Pleșca și susțin și eu Muzeul Politehnica Iași!”

Sergiu Homei: ,,Mă bucur pentru acest proiect de la Iași și vă doresc mult succes pe viitor!”

Romulus Miclea: ,,Salut, sunt Miclea Romulus Daniel. Țin să vă felicit pentru Muzeul Politehnicii Iași și să vă susțin în același timp. Îi salut pe toți suporterii Iașului. Vă pup și multă baftă!”

Marius Chelaru: ,,Aș vrea ca pe această cale să-mi urez toată susținerea față de Muzeul Politehnicii Iași. Un proiect de succes, un proiect de viitor, un proiect de care Iașul are nevoie. Vă invit și pe voi să faceți același lucru. Vă salut!”

Marius Constantin Vintilă: ,,Salutăm toți suporterii Politehnicii Iași, suntem alături de acest proiect frumos și vă urăm succes pe viitor și sperăm să vină cât mai mulți foști fotbaliști alături de Muzeul Politehnicii Iași!”

Marius Dulcianu: ,,Sunt Marius Dulcianu și susțin Muzeul Politehnica Iași. Suporterilor ieșeni le doresc multă sănătate și cât mai multe bucurii altături de echipa fanion a orașului nostru”

Vlad Andrei Soponariu: ,,Suntem alături de Muzeul Politehnica Iași și vă dorim mult succes în acest nou proiect! Așteptăm cât mai mulți fotbaliști să vină alături de voi!”

Bogdan Mihalache: ,,Vă felicit pentru proiectul vostru, este un proiect minunat. Iașul avea nevoie de un astfel de proiect, Poli este o echipă minunată, Iașul este un oraș minunat. Forza Poli! Sărbători fericite!”

Prof. Dan Cănănău: ,,Mă bucur pentru această inițiativă și vă rog să susțineți Muzeul Politehnica Iași!”

Neculai Ciulu: ,,Doresc să urez mult succes Muzeului Politehnicii Iași și inițiatorului acestuia și pentru că suntem în prag de sărbători, doresc să transmit tuturor suporterilor și iubitorilor de fotbal: la mulți ani, sărbători cu bine și mulți ani binecuvântați! Felicit din nou această inițiativă, o inițiativă frumoasă, o inițiativă care descoperă și descoase întreaga istorie. La mulți ani!”

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 14 Apr. 2018, 15:06 Actualizat: 14 Apr. 2018, 15:08 Liga 1
Pe aceeași temă
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A ales să 😢'
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A ales să 😢'
Ce se ascunde în spatele declinului Yakuza, temuta organizaţie mafiotă japoneză
Ce se ascunde în spatele declinului Yakuza, temuta organizaţie mafiotă japoneză
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului  pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
VIDEO epic: Meci fantastic intre Tyson si Roy Jones Jr.! Tyson s-a intors dupa 15 ani: „Trebuia sa castig”
VIDEO epic: Meci fantastic intre Tyson si Roy Jones Jr.! Tyson s-a intors dupa 15 ani: „Trebuia sa castig”
Ce se întâmplă dacă nu te epilezi. De ce sunt partidele de amor mai intense
Ce se întâmplă dacă nu te epilezi. De ce sunt partidele de amor mai intense
Anunţ despre Mihai Budeanu. Fusese diagnosticat cu COVID şi se afla în stare critică, la Terapie Intensivă
Anunţ despre Mihai Budeanu. Fusese diagnosticat cu COVID şi se afla în stare critică, la Terapie Intensivă
Streinu Cercel a explodat. E o făcătură. A spus adevărul la finalul pandemiei
Streinu Cercel a explodat. E o făcătură. A spus adevărul la finalul pandemiei
Ultima oră! Raed Arafat a emis ordinul
Ultima oră! Raed Arafat a emis ordinul
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
😱 Prezentatoarea de la Antena 1 este însărcinată din nou
😱 Prezentatoarea de la Antena 1 este însărcinată din nou
Alexandra Dinu rupe tăcerea despre căsătoria cu Adrian Mutu. Dezvăluiri ULUITOARE!
Alexandra Dinu rupe tăcerea despre căsătoria cu Adrian Mutu. Dezvăluiri ULUITOARE!
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței
Cum te poți îmbolnăvi stând în casă. Praful și chimicalele la care ești expus zi de zi în confortul locuinței
90% dintre șoferi nu știu să răspundă la această întrebare!
90% dintre șoferi nu știu să răspundă la această întrebare!
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la durere la mânie
După ce soţia i-a murit, bărbatul s-a apucat să-i golească dulapul. A dat peste un obiect ascuns și a trecut de la ...
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum! orice bărbat!
Declaraţie superbă despre ce a însemnat Maradona: Bulgarul Berbatov l-a descris într-un cuvânt
Declaraţie superbă despre ce a însemnat Maradona: Bulgarul Berbatov l-a descris într-un cuvânt
Iohannis, descoperire surpriză. După 6 ani de mandat, preşedintele a făcut anunţul
Iohannis, descoperire surpriză. După 6 ani de mandat, preşedintele a făcut anunţul
Flavia Mihășan este gravidă pentru a doua oară. „Spre deosebire de prima sarcină, de data asta...”
Flavia Mihășan este gravidă pentru a doua oară. „Spre deosebire de prima sarcină, de data asta...”
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
De ce ar trebui să-ți îmbraci cheia de la mașină în staniol?
De ce ar trebui să-ți îmbraci cheia de la mașină în staniol?
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Fosta gimnastă arată fabulos la 30 de ani
Loredana Chivu, umilită de Oana Zăvoranu. Vedeta a luat foc: „Ne spălăm și noi jegul care colcăie sub gheare”
Loredana Chivu, umilită de Oana Zăvoranu. Vedeta a luat foc: „Ne spălăm și noi jegul care colcăie sub gheare”