Secretul lui Becali: „Unu” jumate la echipă, 5 lu” Toni”

Secretul lui Becali:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Stenogramele DNA în cazul „Valiza“ dezvăluie lucruri incredibile în jurul banilor promiși de Becali celor de la „U“ Cluj. Se îngroașă gluma. Vremurile când Gigi Becali râdea la televizor pe seama cazului “Valiza” au apus! Ieri, când DNA a anunțat trimiterea în judecată a finanțatorului Stelei, dinspre Palat a venit doar tăcere. Știrea de agenție e următoarea: Gigi Becali, Teia Sponte și Victor Pițurcă au fost trimiși în judecată. Primul pentru dare de mită, al doilea pentru complicitate, selecționerul pentru favorizarea infractorului. Alte trei persoane, avocata Florentina Ciul, Radu Marino și Raul Volcinshci vor fi de asemenea judecați. Cazul lui Anton Doboș a fost separat, din cauza problemelor medicale ale acestuia în urma accidentului de circulație.

Filmul acțiunii e mult mai complex. Rechizitoriul prin care DNA explică trimiterea în judecată este uluitor. Și seamănă izbitor cu cazuri de corupție din alte părți: convorbiri telefonice, mărturii mincinoase, limbaj suburban, inconștiență, sfidare. Înainte de a vă prezenta părțile importante din rechizitoriu, pe care îl găsiți integral pe www.prosport.ro, iată concluziile principale.

1 Primul termen pentru judecata penală a fost fixat la 21 ianuarie.
2 Justificările că valiza era destinată sponsorizării sau achiziției unui teren sunt demontate clar. Este evident că scopul era premierea jucătorilor.
3 Legea română nu permite premierea jucătorilor. Punct! Se poate face o discuție de fond dacă premierea pentru o acțiune pozitivă (câștigarea unui meci) este diferită de cea negativă (pentru a pierde) și ar trebui tratate diferit. Dar legea actuală o interzice! Fraza cheie din Codul penal este “scopul ca funcționarul să îndeplinească, să nu îndeplinească ori să întârzie îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu”.
4 Discuția dacă fotbaliștii sunt funcționari și se încadrează în legea privind corupția pare doar o chichiță avocățească. Care însă ar putea funcționa în legea penală, nu la cea sportivă.
5 Pe plan sportiv, judecata poate decurge mult mai repede. Și legile fotbalului interzic premierea “pozitivă”!


Dacă tăcea, filozof rămânea

Rechizitoriul începe de la episodul “Gloria Bistrița” din 2006, când Becali umbla după jucătorii ardeleni. DNA s-a folosit de materiale de presă pentru a descrie cum Becali a umblat la hotel, pe stradă, la restaurant după jucători pentru a le promite între 5.000 și 10.000 de euro pentru a învinge pe Rapid. Momentul este important, a confirmat chiar Dumitru Dragomir aseară. Din acel moment s-a decis interzicerea premierilor “pozitive”, pentru a învinge, șeful LPF confirmând că ele erau practici frecvente. Și ar fi rămas așa, inclusiv acceptate de legea sportivă, dacă Becali nu o făcea publică! Cu alte cuvine, și-a făcut-o cu mâna lui!

A vorbit în aromână cu Goga
Urmează episodul de la meciul CFR Cluj – U. Cluj. DNA demonstrează că Gigi Becali a oferit 1,7 milioane de euro celor de la “U” pentru a învinge. Cronologic, Becali l-a contactat inițial pe Doboș. Apoi, i-a comunicat lui Teia Sponte modalitatea prin care jucătorii vor primi “câte o bucată”, limbaj folosit pentru a se feri de cuvântul “bani”. Mai mult, ca protecție cei doi vorbesc în aromână. Becali cere numerele lui Dorin Goga și Gigel Coman, jucători la U. Cluj atunci. Îl sună pe Goga, îl abordează tot în aromână. Își dă seama că fotbalistul nu înțelege și îl sună de pe alt număr, crezând că e mai sigur, vorbind în română acum. Goga a confirmat în mărturia la DNA că Becali le-a promis că dacă își apără corect șansele cu CFR vor primi 1.400.000 de euro, câte 100.000 pentru fiecare titular și rezervă utilizată. Apoi îl anunță pe Doboș că a doua zi banii sosesc la Cluj, cu el sau un alt angajat. Ceva mai târziu, Becali confirmă “premierea” și altor persoane, în rechizitoriu fiind redat dialogul cu un anume Viorel, presupus a fi Viorel Hrebenciuc, apropiat de Gigi. Cel mai spectaculos este probabil dialogul cu un alt personaj din fotbal, MITITELU Mititelu, patronul Universității Craiova. Încrederea dintre cei doi lasă de înțeles că nu e singura discuție pe această temă, dar pentru cazul prezent e cea mai relevantă. Trecând peste “fracturile” cauzate limbii române. Mititelu îi recomandă să dea mai mulți bani, inclusiv lui Doboș, și să ia legătura cu Bundea și Silvășan, el ocupându-se de Vădana și Doboș.

Gigi către Mititelu: „le dau cât ai avut tu de la CFR!“
BECALI: Nenea Mititelule!
MITITELU: Ia uite mă, că n-a murit! [râde – n.n.]
BECALI: Ce faci mă, nenea Mititelule?
MITITELU: Ce să fac domnu’ președinte, ce să fac? Stau și mă întreb dacă ai fost în stare să rezolvi problema la Cluj?
BECALI: Păi auzi? Păi normal că am rezolvat-o, nu?
MITITELU: Vezi că dădui și eu telefoane pe acolo, făcui și eu niște „lobby”! Și cu Toni, și cu Vădana … și cu ăștia!
BECALI: Păi da, păi da! „Lobby” e geanta mâine!
MITITELU: [râde] Auzi, să fie geantă ca lumea că ăia de la Cluj nu poate să facă față
BECALI: Dacă, dacă, dacă-ți spun, acum cazi jos dacă-ți spun ce geantă! Înțelegi? Știi cât geanta? Cât, cât aveai tu de la, de la C.F.R.!
MITITELU: Păi eu n-am avut nimic!
BECALI: Nu tu, cât a avut ăla, cum îl cheamă, cum îl cheamă, Balaci, Balaci!
MITITELU: Păi nu știu cât a avut Balaci!
BECALI: Un milion jumate’!
MITITELU: Păi ce bă, e puțin, pe cuvânt dacă nu-i puțin, dă-le două!
BECALI: Păi două, două!
MITITELU: Auzi, dă-i unu’ lu’ Toni, numai pentru Toni
BECALI: Nu mă, nu, nu! Unu’ jumate’ la echipă și cinci lu’, lu’ Toni!
MITITELU: Da’ e bine și așa, că ei nu dă banii ăștia niciodată!
BECALI: Păi da’ atâta luau ei, nu că le-am dat eu, atâta luau ei dacă luau două sute de mii, pentru că dacă câștiga campionatu’ el și ei lua’ două sute de mii de campionat, m-ai înțeles?
MITITELU: Da’ vezi acolo ăsta, Sorin…(neinteligibil)… omu’ lu’ Victor, ăla Bundea, iar e un băiat care-ți place să stai cu el de vorbă!
BECALI: Am vorbit, s-a vorbit și cu, acum am…
MITITELU: Silvășan, ăștia!
BECALI: Acum am vorbit!
MITITELU: Eu îți spun o chestiune: poa’ să le spună Boc orice le-ar spune, că ăia când intră în teren, îi doare în p… și de Boc și de partid și de PDL și de toate astea!
BECALI: Nu, păi da’ le-a spus Toni Doboș direct! Ai înțeles?
MITITELU: Nu bă, încearcă două variante, ia sună de control și să vezi dacă se spune treaba, să nu fie vrăjeală!
BECALI: Păi s-a spus, păi da’ după ce am vorbit cu Toni, azi am, am luat legătura, un… cu impresaru’ lu’ Zeno Bundea!


„Am luat legătura cu toată lumea”

VIOREL: Da’ voi ați luat legătura cu ăia de la U.?
BECALI: Luat… am luat… Păi ce, păi ce!
VIOREL: Bravo, bravo! Deci asta vroiam să-ți spun că…
BECALI: Păi am luat legătura și cu jucători și cu toată lumea și cu antrenori și cu, cu tot, toată lumea! (…) E cel mai mare război!

În mărturia la DNA, Mititelu recunoaște dialogul, dar pretinde că nu a crezut că e unul serios. Becali e însă mai mult decât serios, așa că îi implică și pe cei doi jucători ai săi, Petre Marin și Rădoi. Căpitanul îl avertizează de posibila ascultare a telefonului, dar Becali îl ignoră. Apoi îi destăinuie temerile celor de la U. Cluj că nu vor încasa banii.

Rădoi: „Telefonul e ascultat?” Gigi: „Și ce dacă?“
RĂ‚DOI: Nașule?
BECALI: Da, tată!
RĂ‚DOI: Uite acum am… m-au sunat băieții de la U. Cluj! (…) Dar telefonul e ascultat?
BECALI: Păi, auzi, normal că e ascultat!
RĂ‚DOI: A! Păi atunci trec eu mâine, nașule, dimineață.
BECALI: Păi, zi, măi, că îmi bag p…a! Ce dacă e ascultat?
RĂ‚DOI: Că ar fi făcut ședință și în funcție de cum evoluează primesc… ă…
BECALI: Păi, da!
RĂ‚DOI: … cărămizile!
BECALI: … poate să primească și o sută două zeci de mii și o sută cincizeci de mii unul. M-ai înțeles?
RĂ‚DOI: Păi da, dar ei au vorbit între ei și le e frică, că dacă unul ia partea aialaltă și degeaba dă două goluri, că lasă ăla trei! (…) să nu vină din partea aialaltă. Mie asta mi-e frică!
BECALI: Ce să vină mă din partea cealaltă că-i război. E război total acolo, nu-i…
RĂ‚DOI: Păi am văzut, da sunt unii jucători, nașule, care dacă retrogradează au clauze să plece… si mi-e să nu se… (…) dacă ar fi fost bună, mai e o variantă…
BECALI: Am vorbit și cu alții și cu Szekely, l-am luat, că l-am luat pe Szekely astăzi…
RĂ‚DOI: (…) Și eu am vorbit cu Bundea și cu Claudiu Răducanu. Ziceau: “Băi, păi majoritatea suntem cu voi, numai că problema asta e: să nu se dea la unu trei mii, la unu două sute”.
BECALI: Ce trei mii, mă? Du-te, bă, de aici, bă! (…) rezolv eu, să stea liniștiți, da?
RĂ‚DOI: Da! Da! Da!


Rădoi a mințit: „Le-am transmis clujenilor baftă!“

Claudiu Răducanu confirmă la DNA că a fost sunat de Rădoi și a aflat că suma pentru fiecare jucător era de 80.000 de euro. Rădoi în schimb, deși precaut la telefon, a dat declarații mincinoase la DNA, declarând că nu cunoaște nimic în legătură cu oferta financiară făcută de Becali, iar lui Claudiu Răducanu spune că i-a transmis “Baftă!”. Petre Marin n-a recunoscut nici el că a vorbit despre “premiere” cu Gigel Coman sau Gigi Becali. Lucru contrazis la DNA chiar de Coman, care a descris exact discuția.
Apoi DNA descrie cum s-a făcut “flagrantul” la restaurantul din Cluj. În dialoguri, Anton Doboș era “ăl mare”, iar Gigel Coman “ăsta micu”. Doboș era precaut legat de bani. DNA explică și că a confiscat banii chiar dacă oferta nu a fost urmată de acceptare. 1.700.000 de euro se aflau într-o geantă de voiaj “Lotto”, în care era o geantă mai mică “Sprider”, cu teancuri de 500 de euro, învelite într-o pungă de plastic cu “Credit Europe Bank”. 34 de fișicuri a câte 100 de bancnote de 500 de euro fiecare.

Petre Marin e în schimb mult mai liniștit, ajută și el la convingerea clujenilor.
Petre Marin: “Mâine vin banii acolo!”
PETRE MARIN: Da!
BECALI: Ce faci mă Petre?
PETRE MARIN: Bine! A, nea Gigi! Noroc! Ce să fac?
BECALI: Ai vorbit cu Gigel?
PETRE MARIN: Da, am vorbit (…) I-am spus că o să-l sune cineva azi, care vine… se duce acolo cu banii, cu astea și să se întâlnească
BECALI: (…) Dă-mi numărul lui de telefon să-l sun eu acum, da?
PETRE MARIN: (…) I-am zis: “Bă, sună, vorbește cu băieții acolo, sună-i”. Eu am sunat și eu la Silvășan, dar nu-mi răspundea. (…) că ăla cică joacă, Silvășan ăla. (…) Și i-am zis “Bă, vorbește cu ăia acolo, că mâine vin banii acolo! (…)


Mitică l-a consiliat

BECALI: Ei sunt dobitoci… Înțelegi?! Pentru că… îți spun de ce. (…) Eu la o adică, dacă vreau eu: “Domle, făceam sponsorizare la club, oficial, și clubul le dădea prime, nu mită!” M-ai înțeles?! Și e depunctarea Stelei că nu aveai voie să faci sponsorizare. Atât!
MITICĂ‚: Fratele meu… dacă mai mult de jumătate spune că nu știa de banii ăștia, te pupă în c… și Federația.
BECALI: Păi toată echipa… habar nu avea.
MITICĂ‚: Gigi, din punct de vedere sportiv ai… dacă ai trimis, încă o dată, dacă ai trimis banii pentru premiere… îi… ă… ești pasibil de pedeapsă între… ă… șase și nouă puncte și amendă. Să știi! Îți spun… îți spun de acum și ai… (…) ai încălcat… ai încălcat… (…) regulamentul care l-am schimbat noi anul trecut. Dar în toată Europa. (…) Ai tu avocați deștepți, dar din punct de vedere sportiv.
BECALI: Dacă se… dacă se demonstrează!
MITICĂ‚: Dacă se demonstrează că banii au fost trimiși pentru pământ sunt pe… în fond, vorba ta…
BECALI: Belească belita. Mi-o belesc.

Pițurcă știa de „combinații“
Becali începe defensiva. Cel mai mult insistă pe varianta cumpărării unui teren. Îl implică și pe Pițurcă, selecționerul semnând un pretins “antecontract” între Becali și Radu Marino. Legat de Pițurcă mai apare o informație interesantă. Pe 9 aprilie 2008 Becali a fost avertizat de selecționer că fotbaliștii de la Pandurii erau foarte supărați că nu au primit nimic din partea acestuia pentru victoria cu CFR Cluj. Finanțatorul a replicat că le-a dat “o sută”, la care Piți a explicat că suma respectivă era pentru o altă „combinație”. Mai mult, Becali i-a cerut și lui Lăcătuș, antrenor la UTA pe atunci, să încerce o “combinație” la meciul cu CFR, iar lui Mititelu i-a cerut să folosească echipa a doua cu Steaua.

"Păi n-am avut dreptate că a dat prea puțin? A pierdut campionatul! Glumesc." – Adrian Mititelu patron Craiova

"Nu știu dacă aceste stenograme sunt reale. Nu a existat o tentativă de motivare a clujenilor." – Valeriu Argăseală, președinte Steaua

Lucian LIPOVAN / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele