Se anunţă vremuri grele pentru Liga I! Dragomir este panicat de suma pe care ar putea să o obţină din drepturile TV

9 oct 2013 32590 afişări Liga 1
Se anunţă vremuri grele pentru Liga I! Dragomir este panicat de suma pe care ar putea să o obţină din drepturile TV

-Dragomir spune că televiziunile vor avea în continuare prioritate pentru drepturile TV, dar, în acelaşi timp, ameninţă cu un proiect revoluţionar importat din Olanda

-RCS-RDS şi Romtelecom sunt dispuse să achiziţioneze în continuare drepturile TV, dar cu un contract diminuat de la 100 de milioane de euro la jumătate.

Unde se vede Liga 1, dacă RCS-RDS şi Romtelecom nu oferă suma cerută de LPF?

Marţi dimineaţa, la conferinţa săptămânală pe care o ţine la sediul LPF, Dumitru Dragomir a întrerupt pentru câteva secunde veselia generală pentru a-şi spune oful. „Grija mea cea mai mare este să obţin bani pentru cluburi din drepturile TV“. Momentul a fost trecut uşor cu vederea, deşi, cu doar câteva luni înainte de expirarea contractului cu RCS-RDS şi Romtelecom, aceasta este principala preocupare a şefului Ligii. „ O să mă mătrăşescă ăştia dacă nu fac rost de bani“, spunea acelaşi Dragomir în urmă cu două zile, la Etno TV.

Cât contează banii din drepturi?
Dependenţa de banii veniţi din vânzarea drepturilor TV tinde să fie chiar de sută la sută pentru anumite cluburi din Liga I, iar în medie, sumele de la televiziuni asigură, indiferent de echipă, peste 50% din bugetul anual. „E nevoie de banii ăştia ca de aer“, răspund oamenii de la Ligă atunci când sunt întrebaţi de subiectul drepturilor. În contextul în care formaţiile din campionatul guvernat de Dragomir resimt tot mai mult presiunea financiară, informaţiile venite din piaţa media reprezintă încă o lovitură greu de suportat. Conform estimărilor specialiştilor, drepturile TV pentru Liga I ar urma să scadă cu aproape 50% la sută şi, în aceste condiţii, cluburile ar mai avea de împărţit doar 50 de milioane de euro în următorii trei ani de contract.

"Nu le mai convine să dea atât de mult!"
RCS-RDS, principalul jucător pe piaţa drepturilor pentru competiţiile sportive din România, a făcut deja un pas în spate. Cabliştii nu au mai reînoit contractul pentru meciurile din Premier League, după ce în august 2010 plăteau 20 de milioane pentru cei trei ani în care au difuzat meciuri din EPL. Acum, după şapte etape trecute, drepturile pentru ţara noastră sunt în continuare vacante şi nicio altă televiziune nu a reuşit să le cumpere. Singura ofertă, făcută de Dolce şi Digi împreună, s-a ridicat la 8 milioane, cu 60 la sută mai puţin decât precedentul contract.

Un caz similar poate fi regăsit în cazul Ligii Campionilor la handbal, acolo unde, în asociere cu Romtelecom, RCS-RDS a cumpărat drepturile de transmitere cu jumătate din valoarea contractului precedent, adică aproximativ 200.000 de euro. Dragomir nu este străin de aceste informaţii şi, tot la Etno, a confirmat existenţa pericolului ca actualii deţinători de drepturi să îşi micşoreze dramatic oferta: „Digi a ajuns la un plafon de abonaţi şi probabil că şi-au făcut şi cei de acolo un calcul. Dacă ar mai băga încă 100 de milioane, ar mai creşte cu foarte puţin şi nu le convine să cheltuiască atât de mult“.

Mitică ameninţă cu olandezii!
Chiar dacă este conştient de faptul că televiziunile nici nu se gândesc să egaleze preţul oferit la precedenta licitaţie, Dumitru Dragomir susţine că a găsit o soluţie salvatoare. „Dacă nu iau 100 de milioane de euro, plec de la Ligă“, a spus în nenumărate rânduri preşedintele LPF. Pusă lângă o altă declaraţie recentă a sa „dacă îmi scriu memoriile, o să vând cartea în peste un milion de exemplare“, afirmaţia referitoare la drepturile TV îşi pierde din greutate şi arată doar un optimism greu de susţinut de realitate. „M-am uitat şi eu în stânga şi în dreapta. Ruşii n-au făcut bine, ăia n-au făcut bine... până i-am văzut pe olandezi şi mi-a venit ideea“.

Concret, federaţia batavă a lansat în august 2008 un canal propriu, Eredivisie Live, care transmite, inclusiv în mediul online, meciurile din prima ligă, precum şi din Cupă şi din eşalonul secund. Din acest an, postul este deţinut de Fox Sports. Gândurile lui Dragomir sunt îndreptate însă tot înspre televiziuni pentru că, aşa cum susţin specialiştii din piaţa media, un astfel de proiect este greu de implementat în România şi, în plus, nu ar genera din start veniturile aşteptate de Ligă şi de cluburi.  „Prioritate au societăţile puternice din România! Dacă nu, atunci ne îndreptăm către altceva, către ceva nou!“.

Şanse infime cu Orange
Pe lângă ideea împrumutată de la olandezi, care pare în acest moment fantezistă, Dragomir speră ca în lupta pentru drepturi să intre şi Orange, operatorul de telefonie mobilă care şi-a lansat de curând şi serviciu de televiziune: „Ar fi o variantă foarte bună pentru noi ca pe piaţă să apară un nou jucător, probabil că aceasta ar fi salvarea“, spun oamenii de la Ligă. Orange însă nu pare dispusă să investească în sport, având deja o experienţă eşuată în Franţa, acolo unde a achiziţionat drepturile pentru Ligue 1 în schimbul a 203 milioane de euro pe an, şi nu a reuşit să facă profit.


Dacă Dragomir scoate 100 de milioane, ar trebui să fie clonat. Dar eu nu cred că va mai reuşi să obţină banii ăştia
Cristi Borcea, fost acţionar Dinamo

Cu siguranţă orice club va fi afectat, dar mai întâi trebuie să ne întâlnim într-o Adunare Generală şi abia atunci vom vedea ce e de făcut
Ciprian Damian, preşedinte FC Vaslui 

208 milioane de euro au plătit, în total, televiziunile la precedentele două licitaţii pentru drepturile TV din Liga I


Schimbare
Vrea 14 echipe în Liga I

Dragomir militează în acest moment pentru reducerea numărului de echipe din Liga I la 14. Pretextul invocat ar fi acela că, odată obţinute cele 100 de milioane de euro din drepturile TV, cluburile ar primi mai mulţi bani. „Ar fi o medie de 4 milioane pe an pentru fiecare echipă! Campioana ar lua 5 milioane, nu 3,8 cum ia acum!“, a spus, la EtnoTV, preşedintele Ligii. Această idee pregăteşte însă şi un eventual eşec la licitaţia din martie 2014. Explică o sursă pentru ProSport: „În cazul în care vin mai puţini bani şi reducem numărul echipelor, cluburile rămase vor încasa aproape banii din prezent“.


Dacă societăţile de cablu îmi oferă banii pe care i-am avut până acum, e foarte bine. Dacă nu, am două rezolvări pentru această problemă. Sunt acoperit!
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

Ar afecta mult o astfel de scădere. Sunt convins că vor scadea salariile la noi în echipă pentru că o mare parte din bugetul nostru vine de la televiziuni. Impactul va fi direct în aproape toate celelalte bugete ale echipelor.  
Narcis Răducan, director general Oţelul


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.