S-a dus Eroul de la Guadalajara

19 apr 2010 136 afişări Liga 1
S-a dus Eroul de la Guadalajara 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/5944171/3/rap1.jpg

Fosta glorie a Rapidului, Sandu Neagu, a murit, sâmbătă, puţindupă ora 13:00, după ce a suferit un al doilea stopcardiorespirator.

Neagu avea 61 de ani şi fusese internat în spital cu o fractură laun picior, suferind şi de ciroză. În dimineaţa de sâmbătă, fostulfotbalist a făcut un stop cardiac, fiind resuscitat, însă, la aldoilea infarct, medicii nu au mai putut face nimic.

Sandu Neagu a făcut parte din echipa care a câştigat primul titlual Rapidului (1966/1967) şi are în palmares şi două Cupe aleRomâniei. Joi, Neagu ieşise la o miuţă cu fiul său Robert, de numaicinci ani, lângă gazonul din Giuleşti. În timp ce pasa cu micuţul,Neagu a alunecat şi şi-a fracturat femurul drept. A fost dus laspital, dar, din cauza sănătăţii sale precare, medicii amânaseră oeventuală intervenţie chirurgicală pentru câteva zile. Din păcate,organismul afectat de ciroză al lui Neagu nu a mai rezistat.

"Eraputred"
Vestea morţii lui Sandu Neagu n-aprodus, paradoxal, un şoc printre foştii săi colegi de echipă, darnici printre rapidişti. Cu toţii ştiau că eroul de la Guadalajaraera bolnav de mulţi ani şi că nu se ţinea de tratament. RicăRăducanu, cel care a jucat împreună cu Neagu la Mondialele din1970, l-a cunoscut cel mai bine. "A rezistat destul până la vârstaasta, la ce boli avea. Şi ciroză, şi diabet. Era putred. A băutnumai tărie: vodcă sau coniac. Când îi făceam cinste, nu voia săbea vin. A mai băut vişinată de dimineaţă, pe stomacul gol. Cred cătotul i s-a tras de la divorţul de prima lui soţie, fiindcă,înainte, când era jucător, n-a băut nici măcar o bere", ne-a spusfostul mare portar al naţionalei României.

Ajutat cu casă de Mircea Lucescu şi RicăRăducanu

Rică povesteşte cum Sandu Neagu a ajuns să locuiască într-ocămăruţă amplasată în incinta stadionului Rapid: "N-a dus-o rău,dar, Dumnezeu să-l ierte, şi-a făcut-o şi cu mâna lui. Când a fostViorel Lis edilul Bucureştiului, eu eram consilier la Primărie.I-am dat o casă de la stat în Drumul Taberei, i-au zugrăvit-obăieţii din galeria Rapidului. La un moment dat, m-a sunat MirceaLucescu şi mi-a zis: «Ricule, fă cumva ca să-i cumpărăm casa, să nui-o ia alţii». La vremea aia, Lucescu a dat cinci milioane de leişi i-am cumpărat-o de la stat. Apoi am aflat că a vândut casa pebăutură. Începuse să plângă şi s-a pus să cerşească. Copos s-a dusulterior la Chiliman, însă Sandu nu mai putea primi casă de la stata doua oară". Şi Dinu "Vamă" l-a ajutat pe Sandu Neagu, când erapreşedintele Rapidului, închiriindu-i un apartament.

Copos i-a plătit tratamentul

George Copos, patronul Rapidului, i-a plătit integral lui Neagutratamentul pentru ciroză: 5.000 de lei în fiecare lună. Iar CristiSăpunaru îi oferea lunar 3.000 de lei pentru a-şi întreţinefamilia. Galeria Rapidului i-a cumpărat un loc de veci în cimitirulGiuleşti Sârbi cu 3.000 de lei. Trupul neînsufleţit al lui SanduNeagu va fi depus azi la sala de sport a stadionului Rapid.

Giuleştiul, din nou la picioarele lui SanduNeagu

Aseară, tabela stadionului din Giuleşti a afişat mesaje decondoleanţe către fostul fotbalist, iar suporterii i-au scandatîncontinuu numele. Jucătorii Rapidului au intrat în teren cutricouri cu chipul fostei glorii, care pe spate aveau numărul 9,purtat de Neagu, şi cu un mesaj emonţionant: "Sandu Neagu a plecatspre cer, Giuleştiul nu va mai fi acelaşi fără el...". În momentulîn care partida a început, galeria Rapidului a afişat o coregrafieimpresionantă, care a înfăţişat vechea echipă a alb-vişiniilorcâştigătoare a primului titlu din istorie, alături de un mesaj lafel de profund: " Frumuseţea fotbalului o dau zeii din teren careproduc minuni / Nu traficul de fotbalişti, blaturile sau banii dinteleviziuni".


Sandu mi-a tot zis în ultima vreme că nu maitrăieşte mult. Îmi spunea că va muri înGiuleşti
Cristina Neagu, soţia lui Sandu Neagu

De minge murim cu toţii! Toţi ne ducem, încet,încet

Rică Răducanu, fost jucător Rapid

O veste cum nu se poate mai tristă. Este o mare pierdere pentruRapid, a fost un erou al acestei echipe

George Copos, patron Rapid
Mânca "pe caiet"!


Ajutat de prieteni, fostul internaţional Sandu Neagu a locuit operioadă în judeţul Argeş, mai întâi la Câmpulung şi apoi la PoianaLacului, o comună aflată la 25 km de Piteşti.

Nevoit să plece la un moment dat de la stadionul Giuleşti, SanduNeagu a fost ajutat de fostul preşedinte de la ARO Câmpulung, ŢilPopescu, acesta găsindu-i o cameră în Câmpulung. În toamna anuluitrecut, Mircea Lucescu i-a cumpărat o casă în comuna PoianaLacului. Singurul venit al familiei Neagu era pensia de 9 milioanea fostului fotbalist, insuficient însă pentru un trai decent. Dreptconsecinţă, Neagu a ajuns în postura să cumpere pe datorie de lamagazinul din sat. Punctualitatea cu care îşi stingea obligaţiiledispăruse în ultimul timp, fostul fotbalist strângând o datorie depeste 7 milioane. "Niciodată nu lua băutură. Toţi banii s-au strânspe mâncare. Alimente, pâine, carne tocată, suc… Pentru el şi pentrufamilie. Îi dădeam şi gratis uneori, pentru copii, pulpe, pâine,carne…", ne-a povestit patronul magazinului.

N-a avut nici bani de lemne!

Sărăcia în care trăia eroul de la Guadalajara se vede şi dinaspectul proprietăţii din Poiana Lacului. Sandu Neagu nu aveaaragaz în casă, iar soţia gătea numai la tuci. Mai mult, astăiarnă, familia nu a avut bani de lemne, astfel că au fost nevoiţisă dărâme unul dintre şopronurile din curte, pentru a folosilemnele la soba din casă. "Astă iarnă nu avea cu ce să facă foculşi a luat scândurile de la baraca din curte", dezvăluie una dintrevecinele familiei Neagu, Maria Savu.

Om bun cu suflet mare

Vecinii au aflat despre moartea sa de la TV. "Era un om cinstit şicumsecade. Se ducea la magazin să ia pâine, dar îl durea un piciorşi trebuia să se mai aşeze câte un pic să-şi tragă sufletul. Cândpleca la Bucureşti, aici rămânea soţia. Uneori venea şi băiatuldânsei din prima căsătorie. Nu l-am mai văzut însă pe Nea Sandu devreo două luni", îşi aduce aminte Constantin Dragomir, unul dinvecini. Mama acestuia, Elena, a completat şi ea: "Nu făcea rele.Stătea mereu de vorbă cu noi… Am văzut pe internet că amurit"!


Ştiu că s-a împrumutat odată pentru lemne de foc, lao altă vecină... Era foarte sărac!
Elena Dragomir, vecină a familiei Neagu la Poiana Lacului

Am auzit că a murit de la Pro TV. Ne pare rău… Era un om bun, carevorbea frumos cu noi şi nu se certa cu nimeni. Dar săracu' erabolnav de nouă ani. Avea ciroză…

Maria Savu, vecină a familiei Neagu la Poiana Lacului


articol scris de CristiHubali, Andrei Nourescu, Alin Marcu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.