"S-a dovedit că fotbaliştii au suflet". Incredibila mobilizare a jucătorilor români, pentru ajutorarea unui copil bolnav

21 sep 2015 1774 afişări Comentează şi tu Liga 1
"S-a dovedit că fotbaliştii au suflet". Incredibila mobilizare a jucătorilor români, pentru ajutorarea unui copil bolnav
  • Albert, un băieţel de doar 6 ani, i-a impresionat cu povestea lui pe toţi jucătorii importanţi din România
  • Lucian Goian a convins zeci de jucători să-şi doneze tricourile, iar prin licitaţiile organizare de el să-l ajute pe Albert, diagnosticat cu o afecţiune cardiacă severă, să lupte pentru viaţă

Fundaşul de la CFR povesteşte cum a început această campanie şi ce bucurie simte la orice progres făcut de Albert, în lupta cu boala.

 
“Au dovedit că fotbaliştii au suflet, au şi părţi bune. Nu e doar cum se vorbeşte despre noi”. Aşa îşi începe Lucian Goian povestea mai puţin ştiută din viaţa sa. Îi laudă pe cei care l-au ajutat cu tricouri. El nu vrea laude. Scopul său a devenit însănătoşirea lui Albert, iar răsplata sa este ameliorarea stării de sănătate a puştiului. E tot ce îşi doreşte. Poate mai presus de orice trofeu sau victorie în fotbal. Când iese din vestiar, Lucian Goian devine iniţiatorul uneia dintre cele mai ample campanii umanitare din lumea fotbalului. Juca în China, când a auzit de cazul lui Albert. Un băieţel din Suceava pentru care întreaga viaţă este un meci, pe care e obligat să-l câştige. La 3 zile după naştere, a fost diagnosticat cu o malformaţie cardiacă severă. Nu vorbeşte, nu poate sta în picioare…

“Sunt convins că părinţii îşi vor trăi visul de a-l vedea pe picioarele lui”

În urmă cu un an, Albert şi părinţii săi n-au mai fost singuri în această luptă. Goian a decis să se implice direct în cazul său şi a atras în echipa lui Albert zeci de fotbalişti români. Ideea lui a fost să procure tricouri de la aceştia, pe care să le vândă, la licitaţie pe facebook.

Imediat după ce a aflat de cazul său, Goian şi-a dat seama că i-a fost sortit să facă asta: “Am aflat de pe facebook de problemele lui, am văzut că e şi din Suceava, iar apoi mi-am dat seama că îl cunosc pe tatăl său. Apoi am aflat că e născut în aceeaşi zi cu băiatul meu, Luca. Parcă toate aceste lucruri nu sunt întâmplătoare”.

Lucian vorbeşte despre Albert, ca şi cum ar fi copilul său. Este practic parte din viaţa sa. “Albert e din ce în ce mai bine. Face progrese reale, iar pentru el şi pentru părinţii lui aceste progrese înseamnă putere de a lupta în continuare. Momentan el face recuperare. A trecut prin atâtea momente grele, dar e un luptător şi a reuşit să le învingă. Sunt convins că părinţii îşi vor trăi visul de a-l vedea că merge pe picioarele lui”, spune Goian, cu un glas în care i se simte fericirea.

“Zeci de fotbalişti, mii de euro”

Orice zi de tratament înseamnă mulţi bani pentru părinţii lui Albert. Aici intervine Lucian Goian şi toţi jucătorii care i-au trimis tricouri pentru acest scop. Dorin Goian, Marica, Pintilii, Pantilimon, N’Doye, Gardoş, Sânmărtean, Tamaş, Pancu, Maxim, Tătăruşanu, Eric de Oliveira, Torje…. Lista e prea lungă. Numărul tricourilor scoase la licitaţie tind să depăşească sută. Toate au însemnat mii de euro, care au mers pentru tratamentul lui Albert. “Jucam la Beijing şi am scos la licitaţie prima dată tricoul lui Kanoute. Am scos la licitaţie multe tricouri. Am reuşit cu ajutorul prietenilor mei din fotbal, cărora vreau să le mulţumesc. Ştiu cum e să fii fotbalist profesionist. Ai mulţi prieteni şi toţi îţi cer tricouri, iar ei au ales să le ofere pentru a-l ajuta pe Albert. Acum e şi situaţia destul de grea în Liga I. Era mai uşor înainte să renunţe la tricouri, dar chiar şi aşa sunt mulţi care m-au ajutat. M-a ajutat şi Lobonţ cu tricoul lui Totti. M-am bucurat mult atunci”,povesteşte Lucian Goian.

“Tricoul lui Marica, vândut de două ori”

La rândul său, fotbalistul a fost impresionat şi el de suporteri şi de disponibilitatea lor de a participa la licitaţii şi a ajuta. “Sunt persoane care au plătit sume importante. A fost cumpărat un tricou al lui Marica, de la Getafe, de cineva din Iaşi. După câteva luni m-a sunat să ne întâlnim la o cafea şi mi-a înapoiat tricoul să-l mai pun o dată la licitaţie. Mi-a spus că el a făcut donaţia pentru copil, nu pentru tricou”, a povestit, emoţionat, Goian.
Spune că nu se va opri până când nu-l va vedea pe Albert sănătos. “Meciul” lui Albert a devenit deja şi meciul său: “Aceasta campanie va continua cât voi putea să o susţin. Tratamentul său este foarte costisitor. Fiecare progres a lui Albert e ca o reuşită personală pentru mine”.

Cum poţi intra în licitaţie?

Oricine poate intra în posesia unui tricou licitat de Lucian Goian şi de a-l ajuta pe Albert. E suficient să intri pe pagina de facebook a fotbalistului şi să urmăreşti postările cu tricouri. La comentariile pozelor fiecare scrie preţul pe care e dispus să-l ofere, iar oferta mai mare câştigă. Ultimul tricou scos la licitaţie este cel purtat de Dragoş Grigore, la meciul România – Grecia. “Cunosc mulţi fotbalişti care fac acte caritabile şi nu vor să se vadă asta în presă. O fac pentru ei, nu pentru a se vorbi despre asta. Aşa am vrut şi eu, dar îmi era greu fără publicitate”, spune Goian.
 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.