Roș-albaștrii tremură la gândul că nu vor putea juca în Liga Campionilor! Reacția UEFA în cazul „Valiza”

Roș-albaștrii tremură la gândul că nu vor putea juca în Liga Campionilor! Reacția UEFA în cazul
  • Publicat:
  • Actualizat:

Condamnarea lui George Becali pentru „dare de mită” în cazul Valiza e echivalentul unei castane fierbinți cu care FRF și LPF s-au trezit în mâini. Oficial, cazul sportiv trebuie redeschis după ce a fost înghețat în vara lui 2008 la recomandarea membrilor Comitetului Executiv, Dumitru Costin și Constantin Anghelache. De fapt, trebuia redeschis în decembrie 2008, când George Becali a fost trimis în judecată, însă recomandarea lui Costin și Anghelache a fost ignorată.

Pus în fața unui caz dificil, care ar putea duce chiar la retrogradarea Stelei, președintele federației, Mircea Sandu, a pasat responsabilitatea Ligii: „Interesați-vă la ei, ei sunt cei care se ocupă”. ProSport l-a contactat pe Sandu pentru un interviu despre cazul Valiza, însă șeful fotbalului a răspuns că nu are timp. Ieri însă, președintele era la federație unde, la ora 14.00, a dat o petrecere pentru angajații FRF. „Au făcut o masă mare după terminarea campionatului și a Cupei. Sandu era mulțumit că nu au fost probleme în acest sezon”, a dezvăluit o sursă ProSport, care a asistat la petrecere.

DURU, ÎN FAȚA CAMEREI ASCUNSE

Dacă, oficial, FRF nu are nicio poziție, doi angajați au fost filmați ieri de reporterii România TV cu camera ascunsă. Relaxat, Viorel Duru, directorul de licențiere din FRF, a anticipat viitorul Stelei:  
Steaua, în momentul de față, este la mâna celor de la UEFA și la mâna celor de la Ligă. Pe plan european, excludere. Cel puțin pe plan internațional. Aici, la noi, în România, o mai bâjbâim noi! Probabil că n-o să fie în stare Liga să o excludă pe Steaua”.

KASSAI, ÎN FAȚA CAMEREI ASCUNSE

Secretarul general al federației, Adalbert Kassai, a vorbit și el despre excluderea Stelei din Europa:
 Adalbert Kassai: Un an, trei, cinci…

Reporter: Să-i excludă din cupele europene?
K: Păi da! Că el a fost condamnat pentru corupție. Sigur că el a spus că banii sunt pentru premiere, dar ăia zic că a mințit: cu terenuri, cu nu știu ce. Și ăia o să zică de ce nu s-au dat banii oficial, prin bancă? Au găsit valiza.

Dumitru Costin, omul care în 2008 a  descoperit că Daniel Florea, șeful CAF, îl informa pe Dragomir în secret despre mersul cazului, a comentat ieri cum ar putea decurge cazul la comisiile LPF: „Mircea Sandu trebuie să-l tragă pe Dragomir de mânecă, să rejudece cazul. Oricât ar încerca să evite, Dragomir are acum pisica în curte. La Ligă sunt două comisii, una de disciplină și una de recurs. La Disciplină, oamenii sunt numiți de Dragomir, dar la Recurs sunt două avocate pentru a căror imparțialitate garantez. Totuși, președintele e omul lui Dragomir, deci pot face 3-2 la vot”. Despre soarta Stelei, Costin spune: „Nu, nu cred că va fi retrogradată. Exclus așa ceva!”.

Liga caută explicații

În timp ce Mircea Sandu nu-și vede capul de mese festive, Dragomir și subordonații săi de la Ligă lucrează peste program. Încă de săptămâna trecută, șeful Ligii s-a antepronunțat, spunând că „între timp, au trecut cinci ani și, din punctul nostru de vedere, s-a prescris, nu mai este nicio faptă de analizat”. Amuzant, același Dragomir spunea în 2008: „Gigi Becali a recunoscut că este premiere. Acest lucru nu se poate prescrie, iar noi trebuie să luăm în calcul, pe linie sportivă, precizarea dânsului”.

Ieri, secretarul general al Ligii, Valentin Alexandru, a trecut peste faza „prescrierii” și a recunoscut că Liga va reanaliza cazul după ce Înalta Curte va publica motivarea deciziei. LPF va judeca însă după regulamentul vechi, cel din 2008, favorabil făptașului, așa cum se întâmplă și la UEFA:  „Se va aplica regulamentul disciplinar de la momentul ăla, cînd s-a comis fapta, pentru că nu ar fi corect să o aplici pe cea de anul ăsta. Nu e vorba de excludere în niciun caz. E vorba de pedepsirea celor care au săvârșit fapta”.
Dincolo de zelul de la Ligă, Steaua riscă excluderea din Europa. „Nu există posibilitatea să scape. UEFA va fi foarte, foarte rigidă”, a anticipat ieri Marian Iancu, fostul finanțator de la Timișoara. Unul dintre managerii de la Steaua a răspuns însă pe pagina sa de facebook: „Steaua va juca în preliminariile UEFA Champions League, eu sunt convins și de calificarea în grupe. Nu vă mai obosiți să ne denigrați și nu mai scrieți (spuneți) ceea ce vă imaginați (doriți)”. Membru în Comitetul Executiv al FRF, Dumitru Costin spune: „Și UEFA așteaptă să vadă ce atitudine iau comisiile din România. Nu cred că Steaua va fi exclusă din Liga Campionilor, va lua doar o amendă și atât”.


Singurul lucru schimbat față de anul 2008 este că acum comisiile nu mai sunt în curtea FRF, ci în cea a LPF

În regulamentul din 2008, retrogradarea nu era prevăzută ca pedeapsă, sancțiunile fiind depunctarea și amenda


UEFA nu are niciun comentariu de făcut în privința cazului Steaua. La un moment dat, înaintea tragerii la sorți din 24 iunie, pentru tururile preliminare din Champions League, vom anunța lista cu echipele omologate care vor intra în urne
Poziția oficială a UEFA



Dumitru Mihalache, omul desemnat de Mircea Sandu drept viitorul său înlocuitor, și Miodrag Belodedici, la un „pahar de vorbă” în timpul chefului de ieri
Foto: Bogdan Iordache


Cine-l mai crede  pe Dragomir?

â–ºE o măgărie ceea ce s-a întamplat cu Steaua. Au vrut să-i arate pisica lui Gigi, să-l îngenuncheze, dar pe Gigi o să-l îngenuncheze doar pământul
Dumitru Dragomir, președinte LPF, înainte de a se certa cu George Becali (8 Iunie 2008)

â–ºUn oficial al Stelei (n.r. – Gigi Becali ) a declarat că a trimis valiza la Cluj pentru premiere. În regulamentele noastre, acest lucru este interzis, totul intră sub incidența FIFA. Pe noi nu ne interesează partea civilă. Pe linie sportivă, putem lua măsurile care se impun
Dumitru Dragomir, președintele LPF, după ce s-a certat cu George Becali (18 iulie 2011)

„Dacă e corupție, e clar: pușcărie, retrogradare, adio, Europa!”
George Becali a fost condamnat marți pentru „dare de mită”, faptă intrată în categoria corupție. Acum 4 ani, finanțatorul Stelei anticipa, involuntar, ce s-ar putea întâmpla cu echipa sa. „Când e vorba de corupție, nu mai poți să mai faci nimic, că mai schimbăm ceva în regulament sau mai fentăm ceva. Acolo e clar, pușcărie, retrogradare, excludere din Europa”, spunea Gigi Becali în februarie 2009.


Cred că Steaua va juca în prima ligă în sezonul viitor și că nu va fi exclusă de UEFA din Champions League
Gică Hagi


Ce scrie în Regulamentul UEFA
Regulamentul Disciplinar al UEFA nu prevede o pedeapsã specificã pentru premierea unor echipe, cazul concret al Stelei, de aceea posibilele sancțiuni trebuie căutate la articolul 5, prima literă, „implicarea sau tentativa de implicare în acte de mitã și/sau corupție”. Conform articolelor 11 și 14, dacã se încalcã principii legale pedeapsa poate varia de la atenționare la retragerea licenței și o amendã între 100 și 1.000.000 de euro. Individualizarea pedepsei aparține exclusiv Comisiei de Disciplinã, pentru care recidiva, adicã repetarea încãlcãrii în termen de cinci ani, este agravantã. Actele de mitã și corupție se prescriu conform regulamentului UEFA în 20 de ani.


CRONOLOGIA CAZULUI SPORTIV „VALIZA”

8 mai  2008
Începe Cazul Valiza o dată cu reținerea la Cluj a mai multor rude ale lui George Becali și sechestrarea unei valize cu 1,7 milioane de euro, destinată fotbaliștilor de la U Cluj pentru a juca pe bune cu CFR

4 iunie 2008
Comisia de Disciplină a FRF a decis depunctarea echipelor Steaua (7 puncte – tentativă de corupție) și U Cluj (6 puncte – tentativă de luare de mită) în urma scandalului „Valiza”. Depunctarea se aplica echipelor pentru sezonul care tocmai se incheiase. De asemenea, Gigi Becali  a fost suspendat doi ani de pe stadioane si amendat cu 200.000 de lei.23 iunie 2008
Comisia de Apel a menținut decizia dictată de Comisia de Disciplină în cazul „Valiza”.

3 iulie 2008
Curtea de Arbitraj (CAF) a decis să anuleze sancțiunile dictate împotriva Stelei de curțile inferioare, Curtea de Disciplină și Curtea de Apel, pentru cazul „Valiza”, astfel că formația din Ghencea nu mai este sancționată cu 7 puncte. De asemenea, CAF a redus suspendarea de 2 ani dictată împotriva lui Gigi Becali  la doar șase luni. Omul de afaceri a rămas însă cu amenda de 200.000 de lei.

August 2008
Comitetul Executiv îi mandatează pe membrii Dumitru Costin și Constantin Anghelache să ancheteze decizia luată de CAF. Cei doi trag concluzia că președintele CAF, Daniel Florea, a avut un „comportament abuziv”. Florea este dat afară, însă ajunge imediat la LPF, împreună cu un alt component al comisiei, Valentin Epure. Costin și Anghelache propun redeschiderea cazului în situația în care DNA începe urmărirea penală în dosarul „Valiza”.

Decembrie 2008
Gigi Becali  a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza”, omul de afaceri fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnatură privată. Cazul sportiv Valiza a rămas însă înghețat.

23 februarie 2009
Comitetul Executiv al FRF a hotărât ca premierile echipelor din Liga 1 să fie interzise, acestea fiind considerate neregulamentare.

4 iunie 2013
Înalta Curte îl condamnă pe George Becali la câte 3 ani de închisoare cu executare pentru fiecare din cele două capete de acuzare, pentru „dare de mită”. LPF întârzie redeschiderea cazului sportiv.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui erau banii
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui erau banii
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
Detalii incredibile despre înmormântarea de lux a lui Costel Corduneanu! Ce s-a aflat despre mormântul Stăpânului Moldovei
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24 de ani! SUPER-GALERIE FOTO
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24 de ani! SUPER-GALERIE FOTO
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la București
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la București
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce s-a întâmplat!
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce s-a întâmplat!
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au…