Roș-albaștrii tremură la gândul că nu vor putea juca în Liga Campionilor! Reacția UEFA în cazul „Valiza”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Condamnarea lui George Becali pentru „dare de mită” în cazul Valiza e echivalentul unei castane fierbinți cu care FRF și LPF s-au trezit în mâini. Oficial, cazul sportiv trebuie redeschis după ce a fost înghețat în vara lui 2008 la recomandarea membrilor Comitetului Executiv, Dumitru Costin și Constantin Anghelache. De fapt, trebuia redeschis în decembrie 2008, când George Becali a fost trimis în judecată, însă recomandarea lui Costin și Anghelache a fost ignorată.

Pus în fața unui caz dificil, care ar putea duce chiar la retrogradarea Stelei, președintele federației, Mircea Sandu, a pasat responsabilitatea Ligii: „Interesați-vă la ei, ei sunt cei care se ocupă”. ProSport l-a contactat pe Sandu pentru un interviu despre cazul Valiza, însă șeful fotbalului a răspuns că nu are timp. Ieri însă, președintele era la federație unde, la ora 14.00, a dat o petrecere pentru angajații FRF. „Au făcut o masă mare după terminarea campionatului și a Cupei. Sandu era mulțumit că nu au fost probleme în acest sezon”, a dezvăluit o sursă ProSport, care a asistat la petrecere.

DURU, ÎN FAȚA CAMEREI ASCUNSE

Dacă, oficial, FRF nu are nicio poziție, doi angajați au fost filmați ieri de reporterii România TV cu camera ascunsă. Relaxat, Viorel Duru, directorul de licențiere din FRF, a anticipat viitorul Stelei:  
Steaua, în momentul de față, este la mâna celor de la UEFA și la mâna celor de la Ligă. Pe plan european, excludere. Cel puțin pe plan internațional. Aici, la noi, în România, o mai bâjbâim noi! Probabil că n-o să fie în stare Liga să o excludă pe Steaua”.

KASSAI, ÎN FAȚA CAMEREI ASCUNSE

Secretarul general al federației, Adalbert Kassai, a vorbit și el despre excluderea Stelei din Europa:
 Adalbert Kassai: Un an, trei, cinci…

Reporter: Să-i excludă din cupele europene?
K: Păi da! Că el a fost condamnat pentru corupție. Sigur că el a spus că banii sunt pentru premiere, dar ăia zic că a mințit: cu terenuri, cu nu știu ce. Și ăia o să zică de ce nu s-au dat banii oficial, prin bancă? Au găsit valiza.

Dumitru Costin, omul care în 2008 a  descoperit că Daniel Florea, șeful CAF, îl informa pe Dragomir în secret despre mersul cazului, a comentat ieri cum ar putea decurge cazul la comisiile LPF: „Mircea Sandu trebuie să-l tragă pe Dragomir de mânecă, să rejudece cazul. Oricât ar încerca să evite, Dragomir are acum pisica în curte. La Ligă sunt două comisii, una de disciplină și una de recurs. La Disciplină, oamenii sunt numiți de Dragomir, dar la Recurs sunt două avocate pentru a căror imparțialitate garantez. Totuși, președintele e omul lui Dragomir, deci pot face 3-2 la vot”. Despre soarta Stelei, Costin spune: „Nu, nu cred că va fi retrogradată. Exclus așa ceva!”.

Liga caută explicații

În timp ce Mircea Sandu nu-și vede capul de mese festive, Dragomir și subordonații săi de la Ligă lucrează peste program. Încă de săptămâna trecută, șeful Ligii s-a antepronunțat, spunând că „între timp, au trecut cinci ani și, din punctul nostru de vedere, s-a prescris, nu mai este nicio faptă de analizat”. Amuzant, același Dragomir spunea în 2008: „Gigi Becali a recunoscut că este premiere. Acest lucru nu se poate prescrie, iar noi trebuie să luăm în calcul, pe linie sportivă, precizarea dânsului”.

Ieri, secretarul general al Ligii, Valentin Alexandru, a trecut peste faza „prescrierii” și a recunoscut că Liga va reanaliza cazul după ce Înalta Curte va publica motivarea deciziei. LPF va judeca însă după regulamentul vechi, cel din 2008, favorabil făptașului, așa cum se întâmplă și la UEFA:  „Se va aplica regulamentul disciplinar de la momentul ăla, cînd s-a comis fapta, pentru că nu ar fi corect să o aplici pe cea de anul ăsta. Nu e vorba de excludere în niciun caz. E vorba de pedepsirea celor care au săvârșit fapta”.
Dincolo de zelul de la Ligă, Steaua riscă excluderea din Europa. „Nu există posibilitatea să scape. UEFA va fi foarte, foarte rigidă”, a anticipat ieri Marian Iancu, fostul finanțator de la Timișoara. Unul dintre managerii de la Steaua a răspuns însă pe pagina sa de facebook: „Steaua va juca în preliminariile UEFA Champions League, eu sunt convins și de calificarea în grupe. Nu vă mai obosiți să ne denigrați și nu mai scrieți (spuneți) ceea ce vă imaginați (doriți)”. Membru în Comitetul Executiv al FRF, Dumitru Costin spune: „Și UEFA așteaptă să vadă ce atitudine iau comisiile din România. Nu cred că Steaua va fi exclusă din Liga Campionilor, va lua doar o amendă și atât”.


Singurul lucru schimbat față de anul 2008 este că acum comisiile nu mai sunt în curtea FRF, ci în cea a LPF

În regulamentul din 2008, retrogradarea nu era prevăzută ca pedeapsă, sancțiunile fiind depunctarea și amenda


UEFA nu are niciun comentariu de făcut în privința cazului Steaua. La un moment dat, înaintea tragerii la sorți din 24 iunie, pentru tururile preliminare din Champions League, vom anunța lista cu echipele omologate care vor intra în urne
Poziția oficială a UEFADumitru Mihalache, omul desemnat de Mircea Sandu drept viitorul său înlocuitor, și Miodrag Belodedici, la un „pahar de vorbă” în timpul chefului de ieri
Foto: Bogdan Iordache


Cine-l mai crede  pe Dragomir?

â–ºE o măgărie ceea ce s-a întamplat cu Steaua. Au vrut să-i arate pisica lui Gigi, să-l îngenuncheze, dar pe Gigi o să-l îngenuncheze doar pământul
Dumitru Dragomir, președinte LPF, înainte de a se certa cu George Becali (8 Iunie 2008)

â–ºUn oficial al Stelei (n.r. – Gigi Becali ) a declarat că a trimis valiza la Cluj pentru premiere. În regulamentele noastre, acest lucru este interzis, totul intră sub incidența FIFA. Pe noi nu ne interesează partea civilă. Pe linie sportivă, putem lua măsurile care se impun
Dumitru Dragomir, președintele LPF, după ce s-a certat cu George Becali (18 iulie 2011)

„Dacă e corupție, e clar: pușcărie, retrogradare, adio, Europa!”
George Becali a fost condamnat marți pentru „dare de mită”, faptă intrată în categoria corupție. Acum 4 ani, finanțatorul Stelei anticipa, involuntar, ce s-ar putea întâmpla cu echipa sa. „Când e vorba de corupție, nu mai poți să mai faci nimic, că mai schimbăm ceva în regulament sau mai fentăm ceva. Acolo e clar, pușcărie, retrogradare, excludere din Europa”, spunea Gigi Becali în februarie 2009.


Cred că Steaua va juca în prima ligă în sezonul viitor și că nu va fi exclusă de UEFA din Champions League
Gică Hagi


Ce scrie în Regulamentul UEFA
Regulamentul Disciplinar al UEFA nu prevede o pedeapsã specificã pentru premierea unor echipe, cazul concret al Stelei, de aceea posibilele sancțiuni trebuie căutate la articolul 5, prima literă, „implicarea sau tentativa de implicare în acte de mitã și/sau corupție”. Conform articolelor 11 și 14, dacã se încalcã principii legale pedeapsa poate varia de la atenționare la retragerea licenței și o amendã între 100 și 1.000.000 de euro. Individualizarea pedepsei aparține exclusiv Comisiei de Disciplinã, pentru care recidiva, adicã repetarea încãlcãrii în termen de cinci ani, este agravantã. Actele de mitã și corupție se prescriu conform regulamentului UEFA în 20 de ani.


CRONOLOGIA CAZULUI SPORTIV „VALIZA”

8 mai  2008
Începe Cazul Valiza o dată cu reținerea la Cluj a mai multor rude ale lui George Becali și sechestrarea unei valize cu 1,7 milioane de euro, destinată fotbaliștilor de la U Cluj pentru a juca pe bune cu CFR

4 iunie 2008
Comisia de Disciplină a FRF a decis depunctarea echipelor Steaua (7 puncte – tentativă de corupție) și U Cluj (6 puncte – tentativă de luare de mită) în urma scandalului „Valiza”. Depunctarea se aplica echipelor pentru sezonul care tocmai se incheiase. De asemenea, Gigi Becali  a fost suspendat doi ani de pe stadioane si amendat cu 200.000 de lei.23 iunie 2008
Comisia de Apel a menținut decizia dictată de Comisia de Disciplină în cazul „Valiza”.

3 iulie 2008
Curtea de Arbitraj (CAF) a decis să anuleze sancțiunile dictate împotriva Stelei de curțile inferioare, Curtea de Disciplină și Curtea de Apel, pentru cazul „Valiza”, astfel că formația din Ghencea nu mai este sancționată cu 7 puncte. De asemenea, CAF a redus suspendarea de 2 ani dictată împotriva lui Gigi Becali  la doar șase luni. Omul de afaceri a rămas însă cu amenda de 200.000 de lei.

August 2008
Comitetul Executiv îi mandatează pe membrii Dumitru Costin și Constantin Anghelache să ancheteze decizia luată de CAF. Cei doi trag concluzia că președintele CAF, Daniel Florea, a avut un „comportament abuziv”. Florea este dat afară, însă ajunge imediat la LPF, împreună cu un alt component al comisiei, Valentin Epure. Costin și Anghelache propun redeschiderea cazului în situația în care DNA începe urmărirea penală în dosarul „Valiza”.

Decembrie 2008
Gigi Becali  a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza”, omul de afaceri fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnatură privată. Cazul sportiv Valiza a rămas însă înghețat.

23 februarie 2009
Comitetul Executiv al FRF a hotărât ca premierile echipelor din Liga 1 să fie interzise, acestea fiind considerate neregulamentare.

4 iunie 2013
Înalta Curte îl condamnă pe George Becali la câte 3 ani de închisoare cu executare pentru fiecare din cele două capete de acuzare, pentru „dare de mită”. LPF întârzie redeschiderea cazului sportiv.

Pe aceeași temă
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
Cum arată casa care se vinde la margine de Cluj cu aproape 2,5 milioane de euro  VIDEO
Cum arată casa care se vinde la margine de Cluj cu aproape 2,5 milioane de euro  VIDEO
Uciderea deputatului conservator David Amess, calificată drept act terorist
Uciderea deputatului conservator David Amess, calificată drept act terorist
Universitatea Craiova a dat lovitura! După Mihăilă, clubul a mai transferat un jucător în Serie A
Universitatea Craiova a dat lovitura! După Mihăilă, clubul a mai transferat un jucător în Serie A
Care este cea mai mare problemă pentru deținătorul unei mașini Tesla
Care este cea mai mare problemă pentru deținătorul unei mașini Tesla
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Elev decedat, vaccinat cu prima doză și diagnosticat cu COVID
Nimeni nu se aştepta! Anamaria Prodan, reacţia MOMENTULUI după pozele cu burtica de gravidă a amantei lui Reghe
Nimeni nu se aştepta! Anamaria Prodan, reacţia MOMENTULUI după pozele cu burtica de gravidă a amantei lui Reghe
Ce salariu are un preot.  Suma pe care o încasează lunar
Ce salariu are un preot. Suma pe care o încasează lunar
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Artista a dezvăluit ce secret de alimentație are
Antonia are 3 copii, dar arată demențial. Artista a dezvăluit ce secret de alimentație are
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum a gândit SOLUȚIA FINALĂ pentru a...
Și-a dat în judecată soțul care a bătut-o. Motivul agresiunii e tulburător: i-a cerut să...
Și-a dat în judecată soțul care a bătut-o. Motivul agresiunii e tulburător: i-a cerut să...
Îți mai amintești de Nuți, bona Anamariei Prodan? Ce s-a ales de ea, după ce a părăsit familia Reghecampf
Îți mai amintești de Nuți, bona Anamariei Prodan? Ce s-a ales de ea, după ce a părăsit familia Reghecampf
Ce meserie are iubita lui Reghecampf, Corina Caciuc. Femeia stă bine din punct de vedere financiar
Ce meserie are iubita lui Reghecampf, Corina Caciuc. Femeia stă bine din punct de vedere financiar
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Plouă cu bani de la Guvern pentru români: Vezi aici cum poţi câştiga până la 2 milioane de lei fără să faci nimic
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Horoscop săptămâna 18 octombrie - 24 octombrie 2021 pentru zodia Rac
Horoscop săptămâna 18 octombrie - 24 octombrie 2021 pentru zodia Rac
Trei accesorii medicale interesante disponibile la Lidl în curând
Trei accesorii medicale interesante disponibile la Lidl în curând
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Din ce cauză a murit Avram Iancu. Destinul tragic, de rătăcitor, al „crăişorului munţilor”
Din ce cauză a murit Avram Iancu. Destinul tragic, de rătăcitor, al „crăişorului munţilor”
Veşti proaste pentru şoferi. Se schimbă radical Codul Rutier. Ce vor păţi cei care fac asta
Veşti proaste pentru şoferi. Se schimbă radical Codul Rutier. Ce vor păţi cei care fac asta
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
EXCLUSIV / Bianca Drăgușanu, reacție exclusivă! Ce spune despre întâlnirea cu Alex Bodi
EXCLUSIV / Bianca Drăgușanu, reacție exclusivă! Ce spune despre întâlnirea cu Alex Bodi
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
România s-a făcut din nou de rușine: TAB-urile Armatei Române, trase pe dreapta de poliția rutieră germană
România s-a făcut din nou de rușine: TAB-urile Armatei Române, trase pe dreapta de poliția rutieră germană
FOTO. Daniela Gyorfi a împlinit 53 de ani! Cum arată în costum de baie
FOTO. Daniela Gyorfi a împlinit 53 de ani! Cum arată în costum de baie
FOTO. Corina Caragea, imagini provocatoare în costum de baie! Și-a arătat trupul fără cusur
FOTO. Corina Caragea, imagini provocatoare în costum de baie! Și-a arătat trupul fără cusur