"Revoluţia" de la Craiova, anunţată de Rotaru! Buget uriaş, obiective îndrăzneţe şi un transfer: "E valoros, ne interesează!" Papură stă liniştit

6 iun 2019 8959 afişări Liga 1
"Revoluţia" de la Craiova, anunţată de Rotaru! Buget uriaş, obiective îndrăzneţe şi un transfer: "E valoros, ne interesează!" Papură stă liniştit
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Mihai Rotaru, acţionar principal la „U” Craiova 1948 CS, a răspuns unor întrebări ale suporterilor pe pagina oficială de Facebook a clubului din Bănie. Deşi au fost peste 500 de postări, majoritatea cu mai mai multe întrebări, Rotaru s-a referit la numai 18 subiecte, deşi anunţase că va aborda cele mai des întâlnite 20 de întrebări.

Cele mai multe interogări au vizat postul de antrenor principal, majoritatea fanilor considerând că Papură nu este omul potrivit pentru a ocupa acel post. Rotaru nu prea a reuşit să-i convingă pe fani cu motivele pentru care a apelat la Papură. Pregătirea teoretică, loialitatea faţă de club şi pasiunea de a antrena au fost argumentele pe care le-a expus finanţatorul.

Rotaru a anunţat că bugetul clubului pentru sezonul următor este de 9 milioane de euro, dintre care 1,5 milioane pentru transferuri, iar obiectivele sunt: clasarea pe primele două poziţii şi câştigarea Cupei României sau calificare în grupele UEFA Europa League.

Mihai Rotaru a evitat mai multe întrebări-cheie ale fanilor. Unele vizau întâlnirile de anul acesta cu Adrian Mititelu pentru a-i vinde clubul.

Redăm mai jos interviul integral acordat de Mihai Rotaru:

Suporterii Craiovei: Întrebarea momentului: de ce Corneliu Papură antrenorul Ştiinţei? – 9 ani şi peste 200 de meciuri în tricoul alb-albastru şi asta doar la seniori.
Mihai Rotaru: Acum 3 ani de zile alegerea noastră pe banca Ştiinţei s-a numit Gigi Mulţescu. A fost o analiză a plusurilor şi minusurilor pe care poate să le aducă domnia sa. Unul dintre minusuri era „ostilitatea suporterilor”. S-a dovedit că pentru momentul respectiv a fost o decizie bună. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Devis Mangia. S-a dovedit iarăşi că a fost o decizie înţeleaptă.

Corneliu Papură nu a fost niciodată o soluţie de avarie. Încă din iarnă, în urma punerii în balanţă a plusurilor şi minusurilor, a devenit prima opţiune ca succesor pe banca tehnică a Ştiinţei.

Plusuri:
- Unul dintre cei mai bine pregătiţi antrenori din Liga 1: pasiune, putere de muncă, o filozofie bine structurată a ceea ce-şi doreşte de la echipă şi jucători, loialitate faţă de club (9 ani şi pentru 200 de meciuri la Ştiinţa, alături de club din prima zi şi necontenit de la revenirea în fotbal)
- Corneliu Papură a absolvit licenţa PRO. Nu a făcut-o la fără frecvenţă şi nu a făcut-o pentru a pune diploma în ramă. A făcut-o din pasiune pentru meseria de antrenor şi pentru a antrena în Liga 1

Minusuri:
- Lipsa de experienţă în primul eşalon
- Un stil de comunicare aparte care deja a fost taxat de o parte a suporterilor

Noi credem că împreună o să reuşim. Dar pentru asta avem nevoie de multă muncă şi înţelepciune. Şi nu în ultimul rând, de unitate, încredere şi suport unii pentru alţii. Aşa cum am procedat cu toţi antrenorii Ştiinţei în ultimii 6 ani, Papură are girul nostru total. Împreună putem face performanţă. Dar doar împreună

Care este politica de transferuri şi care este bugetul alocat pentru realizarea acesteia?
Întotdeauna, scopul transferurilor este de a ridica nivelul valoric al echipei. Strategia de anul acesta presupune acoperirea a 4 posturi considerate de noi deficitare în sezonul trecut sau neacoperite de dubluri de calitate, respectiv: un fundaş central, doi mijlocaşi centrali, o extremă dreptate, un portar. Anticipam ca întrebare „De ce nu şi un atacant?”. Pentru că estimăm revenirea lui Elvir Koljic în prima jumătate a lunii august. În acelaşi timp avem încă 3 atacanţi în lot ce se vor bate pentru postul de titular, respectiv Carlos Fortes, un jucător în care credem foarte mult dar care din păcate a venit fără pregătire fizică, Mihai Roman ce revine la Universitatea Craiova după un sezon foarte bun la Botoşani şi Jovan Markovic, un produs al CCJ după o operaţie efectuată la sfârşitul anului trecut şi care în momentul acesta este refăcut în proporţie de 100%.

În construirea acestei strategii a trebuit să ţinem cont şi de restricţiile la care suntem supuşi datorită regulii de a folosit 2 jucători Under-21 în primul 11. Bugetul alocat este de aproximativ 1,5 milioane euro, buget în care sunt incluse sumele de transfer, comisioane agenţi, precum şi eventualele sume plătite ca bonus la semnarea contractelor.

Până în acest moment am realizat transferul lui Kamer Qaka, un fotbalist pe care îl urmărim de un an şi jumătate şi pe care ni l-am dorit foarte mult şi vara trecută.


Jovan Markovic, puştiul de mare perspectivă al Craiovei. Foto: Facebook Craiova.

Care sunt obiectivele pentru noul sezon şi ce veţi face pentru a le atinge?
Obiectivul minim acceptat în reprezintă clasarea pe primele două poziţii şi câştigarea Cupei României sau calificare în grupele UEFA Europa League. Încercăm să fim extrem de atenţi la realizarea campaniei de transferuri şi la gestionarea momentelor de criză ce pot apărea pe parcursul sezonului.

Care sunt cele mai mari greşeli din sezonul trecut? Ce aveţi să vă reproşaţi?
În plan sportiv, în primul rând, nerealizarea transferurilor în timp util în perioada de vară, dar şi de iarnă, precum şi lipsa planului „B” în cazul plecării unor fotbalişti extrem de importanţi în angrenajul echipei.

În plan mediatic, lipsa unui mesaj coerent în cele două sau trei intervenţii în mass-media, precum şi apariţia în spaţiul public a imaginilor de la încheierea sezonului competiţional.

Credeţi în continuare în principiul „pleacă doar un jucător pe sezon” şi dacă da, de ce l-aţi încălcat?
Cred în continuare, doar că la momentul în care l-am făcut public ne-am hazardat fără să luăm în calcul anumite situaţii excepţionale, cum ar fi plecarea unor jucători care nu făceau obiectul primului 11 (cazul Screciu), sau care se aflau la final de contract (cazul Gustavo), precum şi apariţia ulterioară a unor oferte practic de nerefuzat de către club, dar, în primul rând, de către jucător (cazul Mitriţă). Cred că mesajul trebuia nuanţat şi explicat mai mult la momentul respectiv.

Consideraţi că strategia de comunicare este bună?
Principiile de bază au fost transparenţa şi respectul faţă de suporteri. Cred că am fost deficitari în a avea reacţie imediată la anumite evenimente, precum şi la calitatea construirii mesajului. Încercăm să îmbunătăţim aceste aspecte.

Cine sunt vinovaţi pentru transferurile care nu au confirmat?
Aşa cum aducerea unor jucători precum Cicâldău, Koljic, Mitriţă, sau promovarea lui Mihăilă, Screciu sau Ivan a fost meritul întregului club, aşa şi eşecul aparţine întregului club. Din păcate, fotbalul nu este matematică, sau este matematică dar cu foarte multe variabile, unele dintre ele greu controlabile. Preocuparea noastră este aceea de a vedea de ce anumiţi jucători în care noi am crezut nu au reuşit. Explicaţiile ar fi: lipsa motivaţiei, lipsa capacităţii de concentrare, neadaptarea la mediul Universităţii Craiova şi, nu în ultimul rând, nu este uşor să joci la Craiova cu 30.000 de oameni în tribune care te iubesc, dar care în momentul în care ai greşit nu te iartă. Consider că este important să ştiţi că de-a lungul timpului nici un jucător nu a fost adus fără acordul sau fără propunerea antrenorului principal. Nu contează că acesta s-a numit Cârţu, Mulţescu sau Mangia.

Când o să puneţi pe primul loc performanţă şi după profitul? Pe o scară de la 1 la 10, cât reprezintă proiectul renaşterii Universităţii Craiova pasiune şi cât afacere personală?
Nu am judecat niciodată Universitatea Craiova în termeni de profit sau pierdere. Pe de altă parte, întotdeauna voi pune pe primul loc viitorul Ştiinţei în detrimentul unor ambiţii de moment. În decursul celor 6 ani am încercat să construiesc cărămidă cu cărămidă un club care să fie independent faţă de problemele de moment ale unuia sau altuia dintre conducători. Îmi doresc ca performanţa să vină ca urmare a unei construcţii solide şi nu în urma unui hei-rupism care ulterior să ducă la falimentul proiectului.

Am investit aproximativ 15 milioane de euro, iar până astăzi nu am recuperat nici un cent. De aceea, consider că pasiunea reprezintă 10. Dar încerc ca această pasiune să fie dublată de responsabilitate.

Nu am nicio afacere cu statul, nu sunt înregimentat politic şi nu am avantaje adiacente de pe urma investiţiilor făcute. Să nu uităm că pentru prima oară de după 1990 Ştiinţa nu a fost implicată în activităţi politice şi în special electorale. De aceea, ca afacere personală reprezintă 0.

De ce mereu transferurile sunt făcute pe ultima sută de metri?
Pentru că aducerea jucătorilor valoroşi este extrem de complicată. Dincolo de suma de transfer intervine voinţa jucătorilor ce urmează să fie transferaţi. Este clar că nu suntem unul dintre campionatele atractive ale Europei. Şi atunci avem nevoie de timp pentru a finaliza un transfer. Ca şi exemplu, săptămâna trecută am ajuns la un acord cu unul dintre jucătorii doriţi, iar a doua zi ne-am trezit că el a semnat cu o echipă din Bulgaria, iar contractul propus de noi a fost folosit pentru a obţine condiţii mai bune la altă echipă. Încercăm în permanenţă să rezolvăm transferurile înainte de a pleca în cantonament. Astăzi sperăm ca până la sfârşitul săptămânii viitoare să avem cel puţin încă un transfer încheiat.

Cât timp vom mai suporta umilinţa de a ne bate FCSB?
Este o întrebare dureroasă. Anul trecut am reuşit să câştigăm după foarte mulţi ani. Am avut alte două meciuri împotriva lor în care am fost echipa mai bună, am condus, dar într-un final am plecat fără puncte.


ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Care sunt acţiunile împotriva „echipei familiei”? Ce măsuri aţi luat împotriva celor ce folosesc abuziv denumirea, stema şi culorile echipei Universitatea Craiova?
Decizia noastră este ca al nivel de comunicare să-i ignorăm. Pentru că întotdeauna ei s-au hrănit din scandalurile cu presa. Asta nu înseamnă că nu acţionăm folosind pârghiile legale. Sperăm ca acţiunile noastre în justiţie să dea rezultate în cel mai scurt timp. Cel mai aproape suntem de interzicerea folosirii denumirii de „Universitatea Craiova” şi a fake-ului de stemă. Sper că suntem conştienţi că dintre toate răspunsurile acesta va fi cel mai atacat şi mediatizat de către ziarul ce de 2 ani de zile nu are acreditare la activităţile Ştiinţei.

Care este bugetul Centrului de Copii şi Juniori?
Aproximativ 500.000 euro / an şi nu includem transferurile de jucători. În decursul celor 6 ani am investit peste 2,2 milioane de euro în academie. Principala problemă cu care ne confruntăm este reprezentată de lipsa infrastructurii. Sperăm ca până la sfârşitul anului să rezolvăm această problemă. Este o activitate unde avem foarte multe de îmbunătăţit în toate planurile.

Ce veţi face dacă va fi stadionul gol?
„Stadionul gol” nu înseamnă doar un eşec pentru mine. Înseamnă un eşec pentru Universitatea Craiova. Înseamnă că tot ceea ce am clădit împreună în aceşti ani s-a dărâmat. „Campioni la suporteri” nu este sloganul meu. Este sloganul nostru. Este ceea ce ne uneşte. Este ceva ce avem doar noi şi care ne deosebeşte de celelalte echipe din Români. Dacă vreţi să amendaţi politica de transferuri, strategia de comunicare sau sumele investite trebuie să găsim altceva. „Stadionul gol” înseamnă să îngropăm ceea ce iubim. „Stadionul gol” înseamnă falimentul moral al spiritului nostru. Scoţând din calcul transferul de jucători, Ştiinţa înregistrează un deficit anual de 2,6 milioane de euro. Asta înseamnă că banii de pe bilete şi abonamente nu se duc în buzunarul unuia sau altuia dintre acţionari. Se duc în activitatea curentă şi în dezvoltarea clubului.


ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Vreţi Ştiinţa să devină jucăria dumneavoastră? Cât de mult vă implicaţi în luarea deciziilor tehnico-tactice?
Am investit în renaşterea Ştiinţei cu gândul de a fi altfel. Cu gândul de a nu face greşeli atât de des întâlnite în fotbalul românesc. Am investit cu gândul că respectul pentru suporteri, pentru colegii alături de care lucrăm, pentru legendele clubului şi pentru partenerii noştri să nu fie vorbe în vânt. Şi credem că am reuşit. Doar că percepţia asupra activităţii mele şi a modului de lucru a ajuns la dumneavoastră deformată.

Niciodată, dar niciodată nu m-am implicat în ceea ce se presupune că sunt exclusiv deciziile staffului tehnic. Începând cu 24 de ore înainte de meci nu interacţionez cu stafful tehnic, iar dacă avem un rezultat negativ nu discut cu ei timp de minim 48 de ore după meci. Niciodată nu am analizat jucători. Nu i-am urmărit pe DVD-uri, pe YouTube sau alte canale. Nu am adus niciodată un jucător fără ca antrenorul principal să fie convins că este ceea ce avem nevoie.
Este adevărat că acordul final pentru transferul unui jucător îmi aparţine. Dar eu sunt doar un integrator între ceea ce spun analiştii noştri, stafful tehnic condus de antrenorul principal şi departamentul financiar-contabil.

Vă doriţi cu adevărat câştigarea campionatului?
Este visul meu: Ştiinţa campioană. Şi sper ca deciziile noastre să ne apropie de acest vis. Şi nu-mi doresc doar câştigarea campionatului. Îmi doresc să intrăm într-o grupă europeană. Îmi doresc ca Europa să-şi aducă din nou aminte de noi.

Este adevărat că doriţi să-l transferaţi pe Alexandru Mateiu în schimbul lui Alexandru Ioniţă?
Nici de glumă nu este bună. Cu tot respectul pentru Alex Ioniţă, dar Mateiu este sufletul nostru. Exact cum mi-a spus la ultima întâlnire, că el vrea să fie „Totti al Băniei”. Ne interesează Alex Ioniţă, considerăm că este un jucător valoros, dar acestea sunt discuţii care în acest moment privesc doar cluburile, iar pe această cale ne cerem scuze CFR-ului că ne-am permis să discutăm despre un fotbalist aflat sub contract cu ei.

Care este bugetul pe acest sezon?
9 milioane de euro, dintre care aproximativ 1,5 milioane sunt aferente transferurilor. Cele mai importante cheltuieli sunt:
- 4.800.000 euro salarii plus impozite aferente salariilor
- 500.000 euro Centrul de Copii şi Juniori
- 1.000.000 euro cantonamente, deplasări, chartere etc.

De ce nu reacţionăm la anumite informaţii apărute în presă care aduc un prejudiciu de imagine Ştiinţei?
Ştim cu toţii că este vorba doar de un ziar ce face acest lucru în mod constant. Decizia noastră este să-i ignorăm şi să nu-i acredităm la acţiunile Ştiinţei. Înainte de a lua în considerare şi o eventuală acţiune juridică, vom face în perioada imediat următoarea o ultimă încercare de a explica unde şi când greşesc.

19.

20.

La ultimele două întrebări nu vreau să răspund în acest moment. Nici măcar nu le scriu. Dar cred că timpul va răspunde la ele.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.