REPORTAJ | Acasă la cel mai înfocat suporter dinamovist al momentului. Şi-a vopsit casa în alb şi roşu: "Dinamo e totul pentru mine"

3 iul 2019 10056 afişări Liga 1
REPORTAJ | Acasă la cel mai înfocat suporter dinamovist al momentului. Şi-a vopsit casa în alb şi roşu: "Dinamo e totul pentru mine"
GALERIE (62 de imagini) VEZI GALERIA

Dinamo, mai presus de orice! Un ieşean şi-a vopsit casa în culorile lui Dinamo şi spune că echipa din Ştefan cel Mare înseamnă totul pentru el. ”Ţin cu Dinamo şi în Liga a 5-a dacă se duce. Dinamo este totul pentru mine. Contează că este la mine în suflet, nu unde este în clasament”. Florin Prunea şi Ionel Dănciulescu, invitaţi prin intermediul ProSport să-i viziteze casa de la Cristeşti

Un suporter dinamovist din comuna ieşeană Cristeşti demonstrează că pasiunea pentru culorile favorite nu cunoaşte limite. Şi poate fi dusă până la extrem. Gheorghe Harabagiu, ”Hara” cum este cunoscut printre fanii lui Dinamo, şi-a vopsit toată casa în alb şi roşu, atât în exterior, cât şi în interior. Pereţii sunt tapetaţi cu sigla ”câinilor”, iar în orice încăpere ai intra, zici că păşeşti într-un muzeu al lui Dinamo.

”Muzeul lui Hara” nu se află în ”Ştefan cel Mare” sau prin Capitală. Şi nici în Iaşi, ci la 90 de kilometri distanţă de capitala Moldovei. Mai exact în comuna Cristeşti, ultima înainte de intrarea în judeţul Suceava.

De la primărie, faci dreapta pe o străduţă asfaltată, iar după câteva sute de metri, pe partea dreaptă îţi apare în faţă minunea alb-roşie. Exceptând tabla de pe casă, totul este alb-roşu! Gresie, covoare, perdele, fotolii, dulapuri, uşi... Numele de ”Hara” a devenit în Cristeşti la fel de cunoscut precum cel al primarului. Pe oricine ai întreba de ”Hara”, îţi spune instant: ”Da, e suporterul lui Dinamo”.

”Sufletul mi-a dictat”

Ideea de a-şi decora casa în alb şi roşu i-a venit în urmă cu zece ani. ”Acum zece ani mi-a venit ideea. Casa a fost dărâmată şi reconstruită de la zero. După ce am construit-o şi am făcut finisările, mi-a venit ideea de a o decora. Pur şi simplu. Nici eu nu ştiu cum am făcut asta. Sufletul mi-a dictat. Am spus că totul va fi cu Dinamo. Şi aşa s-a întâmplat. Mai am de schimbat tabla de pe casă, care va fi tot în alb şi roşu. În rest, cam totul este în cele două culori. Dar ce am făcut aici la mine acasă vine din suflet. Sufletul meu este sută la sută pentru Dinamo, iar ceea este la mine acasă demonstrează acest lucru”, spune Gheorghe Harabagiu.

Casa lui, loc de pelerinaj la Cristeşti

În timp, casa alb-roşie a suporterului dinamovist în vârstă de 38 de ani a devenit poate mai vizitată decât orice altă instituţie din comună. Ba chiar e loc de pelerinaj în Cristeşti. Oricine trece prin zonă şi este fan Dinamo nu ezită să dea o fugă până la casa lui ”Hara”. Se opresc în drum, fac poze, iar unii dintre ei intră pe poartă şi sună la uşa ”păzită” de cei doi câini care noaptea luminează în roşu. Unii se miră, alţii îl fac ”nebun”, în sensul bun. Dar cu toţii îi admiră pasiunea pentru culorile alb şi roşu.

”Cei din comună mă cunosc, s-au obişnuit. Dar dacă vin oameni din afară şi trec prin faţa casei, se opresc, fac poze. Unii mă roagă să-i las să intre, să vadă cum e înăuntru”, explică Harabagiu.

Înăuntru, tot ce vrei şi ce nu vrei este colorat în alb-roşu. De la pereţi, uşi şi dulapuri, până la căni, pahare, ceasuri. Papucii de casă sunt tot în culorile lui Dinamo, vesela la fel. Baia, bucătăria, holul, camerele, totul spune ceva despre clubul Dinamo. Afară, aceleaşi culori. La intrare te întâmpină o declaraţie de dragoste pentru clubul din Ştefan cel Mare: ”Te iubesc, Dinamo!”.

Dinamovist de mic copil

Ieşeanul ţine de mic copil cu Dinamo. Avea 9 ani când a mers pentru prima dată la un meci al ”câinilor”. Şi de atunci a făcut o pasiune pentru culorile alb-roşii.

”Ţin cu Dinamo de mic. Pe la 9-10 ani am văzut la televizor un meci între Dinamo şi Sportul Studenţesc. Şi mi-a plăcut mie Dinamo, de atunci ţin cu această echipă. Primul meci al lui Dinamo pe stadion l-am văzut prin 1996. A fost un derby cu Steaua, cu o atmosferă superbă în tribune”, spune Harabagiu.

”Nu contează unde este Dinamo în clasament. Contează că este la mine în suflet”

Fanul dinamovist de la Cristeşti spune că îşi iubeşte echipa indiferent de eşalonul în care va juca şi este de părere că dacă Mircea Rednic nu ar fi venit în iarnă în Ştefan cel Mare, ”câinii” ar fi terminat şi mai jos în clasament în stagiunea trecută.

”Ţin cu Dinamo şi în Liga a 4-a sau a 5-a dacă se duce. Dinamo este totul pentru mine. Este un brand şi nu ar trebui să fie în această situaţie, atât de jos. Ţin cu echipa şi în play-out. Au terminat campionatul pe un loc foarte ruşinos. Dar părerea mea că dacă nu venea Rednic, terminam şi mai jos. Pentru mine nu contează unde este Dinamo, pe ce loc. Contează că este la mine în suflet. E clar că nu sunt mulţumit de locul pe care-l ocupă, dar asta e situaţia, mergem înainte”, spune ”Hara”, care preferă să urmărească derby-urile cu FCSB singur, explicând şi motivul: ”Mai vin oameni din comună la mine la derby-urile dintre Dinamo şi Steaua. Dar prefer să le urmăresc singur. Mă manifest foarte vocal. Nu îmi place să-l văd pe stelist lângă mine bucurându-se şi sărind în sus la un eventual gol al rivalilor. Aşa că prefer să văd un derby singur”.

Dinamo trăieşte datorită suporterilor

Harabagiu le înţelege frustrarea suporterilor, pentru că ”Dinamo trebuie să fie întotdeauna sus”: ”Nu comentez reacţia suporterilor la acea prezentare a lui Eugen Neagoe, pentru că şi frustrările duc la această situaţie. Dinamo trebuie să fie tot timpul sus. De asta şi nemulţumirile suporterilor. În ce situaţie este echipa acum, te şi face să te revolţi. Neagoe, oltean fiind, nu avea ce să caute să antreneze Dinamo. Părerea mea. Putea fi un alt antrenor, dinamovist. Dar mă bucur că a venit Florin Prunea. E o idee bună. El e dinamovist. Dinamo trăieşte datorită suporterilor. Elias Bucurică, lider de galerie la Peluza Cătălin Hâldan, jos pălăria în faţa lui! Dacă nu ar fi fost el să adune suporterii, să încurajeze echipa, nu ştiu unde eram acum. Dinamo există datorită suporterilor”.

Florin Prunea şi Ionel Dănciulescu, invitaţi la Cristeşti. Visul suporterului moldovean: un amical Moldova Cristeşti – Dinamo

Harabagiu l-a invitat prin intermediul ProSport pe managerul general Florin Prunea sau pe un alt oficial din Ştefan cel Mare să-i viziteze ”muzeul” de la Cristeşti.

”Îmi pare rău că nu am reuşit să-l aduc pe domnul Florin Prunea la Cristeşti în toţi anii în care a fost preşedinte la Poli Iaşi. Dar prin intermediul ProSport îi fac o invitaţie. Când mai vine în Moldova, la Iaşi, la Botoşani sau în alt oraş, îi adresez invitaţia de a veni la Cristeşti, să vadă cum arată casa unui fan sută la sută al echipei Dinamo. M-aş bucura enorm să vină Florin Prunea. Sau un alt oficial de la Dinamo. Poate Ionel Dănciulescu. Nu au venit niciodată cei de la Dinamo la mine, deşi mi-aş fi dorit”. Acesta a dezvăluit şi care este visul său: ”Ar fi un vis pentru mine ca echipa campioană a judeţului Iaşi, Moldova Cristeşti să joace un amical cu Dinamo. Sau măcar un amical între echipele Under 19 ale celor două cluburi. Ar fi pentru mine cea mai mare realizare pe plan fotbalistic”.

S-a despărţit de o prietenă căreia nu-i plăceau culorile

Fanul dinamovist din Cristeşti povesteşte o întâmplare petrecută în urmă cu ceva ani. A cunoscut o tânără, a adus-o acasă, dar cum fetei nu i-a plăcut ”roşul”, a fost nevoit să ”rupă” relaţia.

”Am adus o fată acasă, o prietenă. Mi-a spus că nu-i place culoarea roşie. A vrut să o schimb. I-am spus aşa: <<Dacă vrei să stai aşa, bine. Dacă nu, la revedere!>> Şi a plecat. Tot ce vedeţi aici este sufletul meu. Nu pot să schimb nimic. Şi nu va schimba nimeni. Oricine vine la mine, trebuie să accepte aşa cum găseşte. Orice prietenă aş avea, îi spun: <<Aşa cum te iubesc eu pe tine, aşa iubesc şi pe Dinamo>>”, mai spune fanul lui Dinamo. Întrebat dacă s-ar împrieteni cu o fată stelistă, ”Hara” a răspuns afirmativ: ”Nu am nimic împotrivă. Dacă e stelistă, ne mai tachinăm la meciuri. Le vedem împreună. Fiecare poate ţine cu ce echipă doreşte. Dar condiţia rămâne aceeaşi: NU schimb nimic din casă”.

Şansele la titlu? ”La ce lot avem... nu cred”

Ieşeanul nu crede că Dinamo are şanse la titlu în sezonul viitor: ”Nu avem şanse la titlul în sezonul viitor. La ce lot avem, nu cred. Dar nciodată să nu spui niciodată. Noi sperăm că va veni acea zi în care vom fi din nou campioni”.

Din generaţia veche, suporterul ieşean îi are ca idoli pe Dorin Mateuţ şi Ionel Dănciulescu, iar din actuala echipă îl preferă pe Dan Nistor.

Un suporter al lui Liverpool vrea să vină la Cristeşti

Fanul lui Dinamo spune că poartă dicuţii pe reţelele de socializare cu mai mulţi suporteri român şi străini. Mai mult, un fan Liverpool i-a transmis că îl va vizita: ”Ţin legătura cu mai mulţi suporteri pe Facebook. Un englez, fan Liverpool, mi-a spus că vrea să vină să vadă casa. Mi-a transmis că atunci când va veni în România, va trece şi pe la mine la Cristeşti, să vadă cum arată casa. I-am trimis poze şi a rămas impresionat de ceea ce a văzut”.

Delegat la echipa din comună

În vârstă de 38 de ani, Gheorghe Harabagiu este delegat al echipei de seniori Moldova Cristeşti, campioană judeţeană în sezonul recent încheiat. În paralel, ”Hara” este şi antrenor la grupele de copii Under 13 şi Under 19 ale clubului din Cristeşti. ”Am avut un an foarte bun. Cu echipa de seniori am câştigat titlul judeţean, iar la juniori ne-am clasat pe locul 2 cu echipa Under 19”, spune Harabagiu, care este consilier tehnic la o firmă de tâmplărie PVC.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.