Renașterea impresarilor Giovanni și Victor Becali: cum și-au „călcat în picioare” rivalii în transferurile de zeci de milioane de euro ale lui Mihăilă, Man, Cicâldău și Moruțan | EXCLUSIV

Renașterea impresarilor Giovanni și Victor Becali: cum și-au „călcat în picioare” rivalii în transferurile de zeci de milioane de euro ale lui Mihăilă, Man, Cicâldău și Moruțan | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Giovanni și Victor Becali și-au „călcat în picioare” rivalii în transferurile lui Valentin Mihăilă, Dennis Man, Alexandru Cicâldău și Olimpiu Moruțan.

Cei mai puternici impresari români au făcut o demonstrație de forță în mai puțin de un an și au „subordonat” ceilalți agenți care activau pe piața internă, cei mai afectați fiind Anamaria Prodan, Florin Vulturar și Pietro Chiodi.

În plus, cei mai importanți patroni din Liga 1 la nivel de investiții în ultimul deceniu, Gigi Becali și Mihai Rotaru, au preferat să colaboreze cu frații Becali decât să îi aibă, printr-o eventuală conjunctură nefastă, dușmani. ProSport vă explică modul în care brandul lui Giovanni și Victor Becali a renăscut, efectiv, în interval de câteva luni.

Giovanni și Victor Becali și-au „călcat în picioare” rivalii: „pleașca” Valentin Mihăilă

Puse cap la cap, informațiile ProSport duc toate către un singur adevăr: Giovanni Becali și Victor Becali și-au zdrobit, efectiv, concurența pe piața transferurilor din România. Totul a început cu ceea ce ar putea fi numită o „pleașca” de zile mari. Vorbim aici despre transferul lui Valentin Mihăilă la Parma.

În momentul în care italienii au vrut să îl cumpere de la Universitatea Craiova, Mihăilă nu avea contract de reprezentare cu niciun agent. Giovanni Becali a mărturisit că un scouter pe care îl știa din China și care ajunsese la conducerea scouterilor Parmei l-a întrebat de român. În fapt, sursele ProSport dezvăluie că frații Becali au un colaborator extrem de puternic, specializat pe zona Italiei, care îi află orice interes există pentru fotbaliști români din Serie A și Serie B.

Așa au fost aproape Ricardo Grigore și Ianis Hagi de un transfer la Cagliari, prin aceeași filieră „loială” lui Giovanni. Conexiunile puternice și respectul de care se bucură acesta l-au făcut pe Mihăilă să semneze pe 5 ani cu firma pe care frații Becali o consiliază.

„Dacă nu aveam oameni de-ai mei pe acolo, îl împachetau și-l trimiteau acasă. La vizita medicală l-au găsit cu pubalgie. M-au întrebat ce facem. Am stat de vorbă cu ei, le-am spus că are 20 de ani, că este o investiție. L-au dus la Munchen, cu doctorul, a doua zi l-au operat, după care a treia zi l-au adus acasă. Mâine sau poimâine va scoate firele, iar la finalul lunii cred va debuta”, explica Giovanni Becali într-un interviu acordat Digisport.

Interesant este că decanul de vârstă al impresarilor din România se află în relații reci cu Mihai Rotaru, patronul Universității Craiova, și, cu toate acestea, a primit undă verde să parafeze mutarea lui Mihăilă în Italia: „Giovanni nu vorbește cu Mihai Rotaru. Sunt în relații reci după ce l-a direcționat pe Tavi Popescu la FCSB, dar Victor Becali este cel care menține colaborarea pe zonă de afaceri. Sunt un fel de polițistul rău și polițistul bun”, explică un apropiat al formației oltene.

”Au dat 15 milioane, între suma de cumparare şi contractul lui şi asa mai departe” – Ioan Becali

Valentin Mihăilă a fost unul dintre cei mai buni jucători ai Parmei, în sezonul trecut, în Serie A. Sursa foto: Profimedia

Lovitura care a băgat-o în depresie pe Anamaria Prodan: cum au „deturnat” transferul lui Dennis Man

Al doilea moment în care frații Becali și-au reafirmat statutul de lideri între impresarii din România a fost cel al transferului lui Dennis Man de la FCSB. Este vorba despre lovitura care a băgat-o în depresie pe Anamaria Prodan, impresara care ani buni a muncit pentru a-i face lobby și pentru a-i crește cota lui Man. În fapt, Prodanca a visat că plecarea internaționalului român de la FCSB în străinătate va coincide cu încoronarea ei drept impresarul numărul 1 al României. „Îl voi vinde pe Dennis Man pe 15-20 de milioane de euro. Va fi cel mai scump transfer din istoria României și atunci voi fi peste Giovanni Becali”, este discursul pe care Anamaria îl avea deseori în cercul de prieteni.

Relațiile ei cu verii Becali se deterioraseră în timp. Cu Victor și cu Giovanni Becali au existat numeroase tensiuni, iar la un moment dat se ajunsese chiar la presupuse amenințări. Cu Gigi Becali, lucrurile au luat-o în jos treptat, și Prodanca a devenit din impresarul „favorit” o persoană non-grata. Iar lovitura de grație a venit cu Man.

Sursele ProSport susțin că primul om care a aflat că Parma îl vrea pe jucător și care ar fi obținut o ofertă de transfer este Orlando Popa, un tip care are „intrări” în fotbalul italian. El ar fi mers către Anamaria Prodan, care ulterior ar fi transmis propunerea către Gigi Becali și ar fi încercat să negocieze cu Parma. Numai că frații Becali, care și-au construit o firmă extremă de solidă, în care un rol special îl are Dragoș Sârbu, au aflat de afacere și au deturnat-o.

Giovanni a apăsat butoanele potrivite și l-a convins pe Gigi Becali că el este singurul care poate obține o sumă maximă pentru Man. Pe oficialii Parmei îi știa foarte bine din negocierile pentru Mihăilă și totul a curs într-o singură direcție. Comisionul și faima au fost luate de firma fraților Becali, iar Anamaria Prodan a rămas cu procesul pe care i l-a intentat „trădătorului” Man.

„Gigi a făcut un transfer extraordinar, în raport cu situația de acum din fotbalul românesc, dar mai ales cu pandemia. Păi, el a încasat deja 11 milioane de euro de la Parma. Banii au fost achitați pe loc. Este o realizare, trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Apoi, mai sunt două milioane de euro dacă Man joacă un anumit număr de meciuri, în funcție de minute și goluri, sunt mai multe clauze, nu le spun eu acum” – Giovanni Becali.

Cicâldău, la Galatasaray, deși trebuia să fie Stanciu, la Galatasaray

Banii aduc alți bani, iar transferurile aduc alte transferuri. Într-un moment în care fotbalul românesc este la pământ, frații Becali continuă să tranzacționeze jucători pe sume uriașe în contextul realității de la noi. Fără nicio perspectivă la echipa națională, umiliți la Jocurile Olimpice și eliminați rușinos din tururile preliminare ale competițiilor europene, fotbaliștii români ar trebui să aibă o cotă dezastruoasă.

Nu și pentru Giovanni și Victor Becali. Folosindu-se de prieteniile sedimentate în trecut, aceștia au mai dat o lovitură neașteptată: Alexandru Cicâldău, la Galatasaray. ProSport a scris încă din februarie că firma pe care o reprezintă încearcă să îi dea o „palmă morală” unui agent care i-a „trădat”, italianul Pietro Chiodi, prin atragerea lui Cicâldău spre agenția lor. Ce s-a întâmplat recent nu a fost decât o altă confirmare că informațiile noastre sunt de o precizie „chirurgicală”.

Și povestea transferului, în sine, este cât se poate de interesantă. Inițial, turcii se orientaseră spre Nicolae Stanciu, fotbalist reprezentat de Anamaria Prodan și de o firmă din străinătate. Din nou, informația a ajuns la urechile pricepute ale celor doi frați Becali și aceștia au mers către Galata, acolo unde antrenor este bunul și vechiul lor amic Fatih Terim, cu o variantă din Liga 1.

Cicâldău a fost prezentat ca fiind „cel puțin la fel de bun ca Stanciu, mai tânăr și mai ieftin”. Așa se face că părțile au bătut palma și Mihai Rotaru a mai rotunjit conturile Universității Craiova cu 6.5 milioane de euro.

„Din cauza rezultatelor, e greu să vinzi jucători la prețurile astea. Doar garanția mea că va reuși mai departe a făcut transferul.

Lui Cicâldău i-au făcut clauză de 25 de milioane pentru că le-am spus că vom face bani împreună. Eu am vrut clauză de 15 pentru Cicâldău, ei i-au făcut de 25” – Ioan Becali.

Alex Cicâldău a semnat în această vară cu Galatasaray. A contat foarte mult prietenia dintre frații Becali și Fatih Terim, antrenorul grupării Cim Bom

Olimpiu Moruțan, afacerea care i-a „frânt” aripile lui Vulturar

Cea mai recentă lovitură dată de Giovanni și Victor Becali este transferul lui Olimpiu Moruțan la Galatasaray. Ca și în cazul lui Dennis Man, plecarea fostului internațional U21 ar fi trebuit să fie „capodopera” unui alt impresar. Este vorba despre Florin Vulturar, cel care s-a transformat în agentul de casă al celor de la FCSB, mai ales după ce Gigi Becali i-a botezat un copil. De câțiva ani, Vulturar a lucrat la ceea ce ar fi trebuit să fie intrarea sa în rândul agenților de top. El l-a crescut pe Moruțan din perioada când acesta era încă un junior, dar timpurile s-au schimbat și a fost nevoit să plece capul în fața fraților Becali.

Conștient că ar putea ajunge în situația în care s-a aflat Anamaria Prodan, adică fără comision la transfer și, posibil, scos din grațiile lui Gigi Becali, Vulturar a acceptat să fie „impresarul de decor”, aflat în umbra lui Giovanni Becali în deplasarea la Istanbul.

„Da, s-a semnat contractul, copilul a semnat pe 5 ani. Are clauză de 25 de milioane de euro. În 3-4 ore va fi prezentat. Urmează să fie înregistrat contractul jucătorului și să primească ceritificatul de transfer. Totul a fost pus la punct.

Dacă vă spun eu cum a fost primit Moruțan, n-o să mă credeți! Întrebați-l și pe Florin Vulturar dacă a văzut vreodată o asemenea primire. Eu n-am văzut niciodată așa ceva, nici la Barcelona. A fost primit ca în filmele hollywoodiene sau în filmele indiene” – Ioan Becali.

Patru transferuri de zeci de milioane de euro, un numitor comun: firma fraților Becali. Renașterea lui Giovanni și Victor Becali a coincis cu „distrugerea” celorlalți impresari cu pretenții din branșă. Iar sursele ProSport susțin că este foarte posibil ca firma al căror brand sunt să mai dea două lovituri până la finalul perioadei de mercato, care ar urma să aducă în fotbalul românesc alte câteva milioane bune de euro.

Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen