Reluarea Ligii 1, motiv de strategie în războiul dintre FRF și LPF + Cum a ajuns Iorgulescu la mâna lui Burleanu. Vâltoarea în care siguranța, influența și interesele sunt cuvintele cheie | EXCLUSIV

  • Publicat:
  • Actualizat:
Reluarea Ligii 1, motiv de strategie în războiul dintre FRF și LPF + Cum a ajuns Iorgulescu la mâna lui Burleanu. Vâltoarea în care siguranța, influența și interesele sunt cuvintele cheie | EXCLUSIV

Reluarea Ligii 1 a împărțit fotbalul românesc în două. Dacă unii dintre cei implicați, în special antrenorii, pun sănătatea lor și a jucătorilor pe primul plan și cred că modelul belgian, olandez sau francez, țări în care campionatele au fost „înghețate”, este demn de urmat, conducătorii, direct conectați la factorul financiar, sunt de părere că Liga 1 trebuie să se termine pe teren, aşa cum recomandă chiar UEFA.

Iar aici, după ce Orlando Nicoară, reprezentantul firmei care a cumpărat drepturile tv (EAD Interative) a spus că, în cazul în care nu se vor disputa toate meciurile din țintarul acestui sezon, contractul semnat cu Liga Profesionistă de Fotbal va fi renegociat şi drepturile băneşti vor fi diminuate, intervine factorul material. În aceste condiții, cluburile – multe și așa aflate într-o situație critică din punct de vedere financiar-, vor primi mai puțini bani din drepturile tv, practic, principala sursă de încasări pentru majoritatea formațiilor din primul eșalon.

Și am vorbit de siguranță și bani, însă ar exista și alte cuvinte cheie, care pot cântări, mai mult sau mai puțin, în luarea unei decizii în legătură cu reluarea Ligii 1. Interesul și influența.

Dacă Liga Profesionistă de Fotbal este interesată ca actuala ediție să se termine pe teren, iar înțelegerea cu EAD Interactiv să curgă fără virgule și paragrafe nedorite, la Casa Fotbalului strategia pare că are un orizont un pic modificat.

Astfel, Răzvan Burleanu nu ar fi atât de ferm – să spunem mai circumspect- pentru ca Liga 1 să se reia conform țintarului, așa cum s-a întâmplat și în cazul eșalonului terț (unde competiția a fost nituită, urmând ca unele formații să promoveze direct, altele să dispute un baraj de promovare, în timp ce echipele aflate în vâltoarea locurilor retrogradabile să se salveze din pixul Comitetului de Urgență. Asupra căruia vom reveni în rândurile de mai jos). În ciuda faptului că, la nivel declarativ, şeful de la Casa Fotbalului ar fi de partea celor care doresc terminarea campionatului pe teren.

Veșnicul conflict, războiul rece dintre Liga Profesionistă și Fedrația Română de Fotbal, își poate disputa în această vâltoare a deciziilor o nouă bătălie surdă. Casa Fotbalului este mai bine poziționată pe frontul influenței asupra deciziei finale, acolo unde Burleanu pare că are instrumentele decizionale mai aproape de penița stiloului lui.

În primul rând, amenințarea celor de la EAD Interactiv pare a fi cheia, în acest moment, LPF fiind într-o poziție dificilă. Dacă Liga 1 nu se reia sau numărul de meciuri va fi mai mic decât cel pentru care s-au semnat actele, cluburile (adică votanții din Adunarea Generală a LPF) urmând să fumege nemulțumirea pe cârca forului condus de Gino Iorgulescu, intermediarul contractului cu EAD Interactiv.

Care este influența lui Burleanu în luarea deciziei legate de reluarea Ligii 1?

Apoi, spunem că LPF este un pic în afara jocului, mai ales că Răzvan Burleanu pare omul cu un cuvânt mult mai bine bolduit în luarea acestei decizii. În primul rând, președintele FRF are o relație foarte bună cu Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, o voce importantă, dacă nu hotărâtoare, în trasarea strategiei legată de reluarea Ligii 1, apoi în Comitetul de Urgență, în care deciziile sunt luate de troica formată din Răzvan Burleanu – Gino Iorgulescu (președinte LPF și prim -vicepreședinte FRF – Octavian Goga (vicepreședinte FRF). Burleanu are avantaj, pauză – final, scor 2-1. Influența lui Burleanu este clară și în Comitetul Executiv, unde urmează să fie aprobate hotărârile luate în cadrul Comitetului de Urgență.

Propunerile ligii legate de reluarea pregătirii nu prea au fost luate în seamă

Din câte se pare, Liga Profesionistă de Fotbal pare o fantoșă în deciziile/propunerile legate de reluarea campionatului. Astfel, în ceea ce privește trasarea normelor legate de reluarea pregătirii pentru formațiile din primul eșalon, propunerile LPF nu prea au avut trecere, nu au fost luate în seamă, laboratorul decizional fiind format de magistrala FRF- MTS.

Este deja cunoscută și stoarsă relația de încordare dintre Casa Fotbalului și biroul lui Gino Iorgulescu. FRF și LPF au fost, în ultimii ani, chiar la nivel declarativ, cu săbiile pe masă, vocile șoptite din spatele ușilor rotative și glisante ale celor două instituții spunând că Răzvan Burleanu ar prefera în scaunul de piele, mai mult gol în ultimul timp, al lui Gino Iorgulescu, o persoană mai, să folosim un termen fair-play, cooperantă în relația cu Casa Fotbalului.

În aceste condiții se poate ca acest episod de pandemie, cazut într-un moment de cotitură pentru multe echipe din Liga 1, să-i aducă lui Gino Iorgulescu, în funcție de decizia luată și repercursiunile asupra banilor proveniți din drepturile tv, o pată cu oprobriu pe costumul de președinte LPF, scama care ar putea duce la alegeri anticipate în Adunarea Generală a LPF. Și aici ar fi, pentru Burleanu, tot avantajul în războiul rece dintre cele două foruri. Ajuns în acest punct, președintele reales al FRF ar trebui să mai fie pregătit cu două lucruri, un contract puternic pentru drepturile tv, principala armă în campania electorală și măsurile pentru sacoul unui candidat… mai „cooperant”.

Burleanu: „Lucrăm la scenarii”

Într-o intervenție de la Digisport, Răzvan Burleanu a vorbit despre reluarea Ligii 1, iar președintele FRF spune că, pentru acest moment, se lucrează la scenarii: „Peste două săptămâni, președintele Iohannis a zis că vom avea un alt val de relaxări. Atunci vom creiona un calendar competițional, deocamdată sunt doar scenarii cu care noi lucrăm.

UEFA a impus un termen limită, trebuie să desemnăm echipele care vor juca în Europa până la 20 iulie, deci până atunci trebuie să încheiem play-off-ul Ligii 1 și Cupa Romaniei”.

Șase echipe din Liga 1 nu vor să mai joace în sezonul 2019 – 2020

La îndemnul lui Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași și fostul colaborator al lui Burleanu la FRF, despre care se spune că ar fi un apropiat al lui Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, FC Viitorul, Poli Iași, Hermannstadt, Academica Clinceni, Chindia Târgoviște și FC Voluntari s-au inspirat din precedentele create la Liga 2 și Liga 1.

Astfel, echipele menționate solicită ca nicio formație să nu retrogradeze la finalul sezonului 2019 – 2020. În plus, un alt argument al celor șase cluburi are legătură cu costurile ridicate pentru pregătire, problemele majore de respectare a măsurilor de securitate medicală și programarea unui număr mare de meciuri într-un timp scurt, anunță sursa citată mai sus.

Pentru Liga 3 și Liga 2 s-au găsit situații de avarie

Dacă în Liga 1 presiunea banilor din drepturile tv bântuie decizia în legătură cu felul în care se va relua campionatul, în eșaloanele inferioare a fost mai ușor. Chiar dacă au existat nemulțumiți, unele echipe amenințând cu procese (vezi cazul UTA), FRF a luat decizia de a îngheța eșalonul terț, nicio echipă nu va retrograda, unele vor promova direct, iar altele vor disputa baraj pentru accederea în liga secundă.

La matineu, după o consultare cu echipele și trei soluții propuse de „divanul” de la Casa Fotbalului, s-a ales varianta în care se va disputa un play-off între primele șase clasate, în timp ce celelalte echipe vor ieși din vacanța forțată de Coronavirus și vor intra în cea, la fel de forțată, de vară. În plus, cum s-a procedat și o treaptă valorică mai jos, nimeni nu retrogradează. Punctul ales, chiar cel pe placul lui Răzvan Burleanu după cum s-a exprimat oficialul, a fost trecut prin Comitetul de Urgență.

„Dacă acest sezon se oprește din alte motive decât ordinul autorităților, se vor returna banii plătiți deja în avans și se va renegocia contractul pentru următoarele sezoane. Nu luăm în calcul rezilierea contractului, dar evident că orice e posibil” – Orlando Nicoară, reprezentant EAD Interactive pentru Fanatik

 

 

Pe aceeași temă
Răsturnare de situaţie! Totul a fost fabricat?! Cui îi trimitea Irina Tănase poze topless
Răsturnare de situaţie! Totul a fost fabricat?! Cui îi trimitea Irina Tănase poze topless
Simeone, genial: Cum şi-a justificat, încă o dată, salariul colosal, cel mai mare din lume
Simeone, genial: Cum şi-a justificat, încă o dată, salariul colosal, cel mai mare din lume
Hotelul Intercontinental îşi schimbă numele. Ce denumire va avea hotelul de cinci stele din centrul Capitalei
Hotelul Intercontinental îşi schimbă numele. Ce denumire va avea hotelul de cinci stele din centrul Capitalei
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o tragedie
Fanul lui Arsenal care din agent de pază în Londra a devenit președintele țării. E bigam și a trecut printr-o…
Laurenţiu Reghecampf, STENOGRAME incendiare: „Dai declaraţii în ziare? O să ne cunoaştem!”/ Mă ameninţi acum?”.
Laurenţiu Reghecampf, STENOGRAME incendiare: „Dai declaraţii în ziare? O să ne cunoaştem!”/ Mă ameninţi acum?”.
'Mi-e frică!' - Ce mesaje îi trimitea iubita lui Dragnea amantului! Avem conversațiile
'Mi-e frică!' - Ce mesaje îi trimitea iubita lui Dragnea amantului! Avem conversațiile
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
O CUTIE uriașă apărută din senin provoacă GROAZĂ. Face parte dintr-un proiect ȘOCANT
O CUTIE uriașă apărută din senin provoacă GROAZĂ. Face parte dintr-un proiect ȘOCANT
Descoperire șocantă în cea mai mare insulă artificială de gunoi din ocean. Omenirea, condamnată?
Descoperire șocantă în cea mai mare insulă artificială de gunoi din ocean. Omenirea, condamnată?
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Doliu fără precedent în România! A murit un campion național. Veste tragică
Doliu fără precedent în România! A murit un campion național. Veste tragică
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Urmează a zecea extragere la Loteria de Vaccinare. Vezi dacă te afli printre câştigătorii extragerilor trecute
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Anna Lesko, mai sexy ca oricând la 42 de ani. Cum a pozat artista
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
Pregătiri pentru sfârşitul lumii: Cutia Neagră a Pământului va documenta posibila prăbuşire a civilizaţiei
Adolescent, momit acasă de un bărbat. Când au văzut cine e au rămas perplecși!
Adolescent, momit acasă de un bărbat. Când au văzut cine e au rămas perplecși!
A fost publicat topul oraşelor cu cel mai groaznic trafic din lume. Pe ce loc este Capitala şi cu ce viteză merge în medie un bucureştean
A fost publicat topul oraşelor cu cel mai groaznic trafic din lume. Pe ce loc este Capitala şi cu ce…
BANCUL ZILEI – Duhul din lampă își satisface poftele carnale cu nevasta altuia
BANCUL ZILEI – Duhul din lampă își satisface poftele carnale cu nevasta altuia
Cum face Dacia Spring istorie în Europa: Nu s-a descurcat strălucit la testele de accident, dar bate recorduri de vânzări VIDEO
Cum face Dacia Spring istorie în Europa: Nu s-a descurcat strălucit la testele de accident, dar bate recorduri de vânzări…
Harta puterii de cumpărare în România. Ce pot cumpăra un bucureştean, un moldovean, un ardelean şi un oltean
Harta puterii de cumpărare în România. Ce pot cumpăra un bucureştean, un moldovean, un ardelean şi un oltean
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e, modelul a încremenit!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e, modelul a încremenit!
Oana Roman ajuns cu fiica ei la medic! Care este starea de sănătate a fetiței ei, Isabela: ''E cuminte și curajoasă” / FOTO
Oana Roman ajuns cu fiica ei la medic! Care este starea de sănătate a fetiței ei, Isabela: ''E cuminte și…
Gigi Becali, decizia care i-a șocat familia! S-a întâmplat peste noapte
Gigi Becali, decizia care i-a șocat familia! S-a întâmplat peste noapte
Skoda va ÎNGENUNCHEA Dacia cu acest model accesibil. Prețuri pentru țara noastră
Skoda va ÎNGENUNCHEA Dacia cu acest model accesibil. Prețuri pentru țara noastră
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie