Reluarea Ligii 1, motiv de strategie în războiul dintre FRF și LPF + Cum a ajuns Iorgulescu la mâna lui Burleanu. Vâltoarea în care siguranța, influența și interesele sunt cuvintele cheie | EXCLUSIV

Reluarea Ligii 1, motiv de strategie în războiul dintre FRF și LPF + Cum a ajuns Iorgulescu la mâna lui Burleanu. Vâltoarea în care siguranța, influența și interesele sunt cuvintele cheie | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Reluarea Ligii 1 a împărțit fotbalul românesc în două. Dacă unii dintre cei implicați, în special antrenorii, pun sănătatea lor și a jucătorilor pe primul plan și cred că modelul belgian, olandez sau francez, țări în care campionatele au fost „înghețate”, este demn de urmat, conducătorii, direct conectați la factorul financiar, sunt de părere că Liga 1 trebuie să se termine pe teren, aşa cum recomandă chiar UEFA.

Iar aici, după ce Orlando Nicoară, reprezentantul firmei care a cumpărat drepturile tv (EAD Interative) a spus că, în cazul în care nu se vor disputa toate meciurile din țintarul acestui sezon, contractul semnat cu Liga Profesionistă de Fotbal va fi renegociat şi drepturile băneşti vor fi diminuate, intervine factorul material. În aceste condiții, cluburile – multe și așa aflate într-o situație critică din punct de vedere financiar-, vor primi mai puțini bani din drepturile tv, practic, principala sursă de încasări pentru majoritatea formațiilor din primul eșalon.

Și am vorbit de siguranță și bani, însă ar exista și alte cuvinte cheie, care pot cântări, mai mult sau mai puțin, în luarea unei decizii în legătură cu reluarea Ligii 1. Interesul și influența.

Dacă Liga Profesionistă de Fotbal este interesată ca actuala ediție să se termine pe teren, iar înțelegerea cu EAD Interactiv să curgă fără virgule și paragrafe nedorite, la Casa Fotbalului strategia pare că are un orizont un pic modificat.

Astfel, Răzvan Burleanu nu ar fi atât de ferm – să spunem mai circumspect- pentru ca Liga 1 să se reia conform țintarului, așa cum s-a întâmplat și în cazul eșalonului terț (unde competiția a fost nituită, urmând ca unele formații să promoveze direct, altele să dispute un baraj de promovare, în timp ce echipele aflate în vâltoarea locurilor retrogradabile să se salveze din pixul Comitetului de Urgență. Asupra căruia vom reveni în rândurile de mai jos). În ciuda faptului că, la nivel declarativ, şeful de la Casa Fotbalului ar fi de partea celor care doresc terminarea campionatului pe teren.

Veșnicul conflict, războiul rece dintre Liga Profesionistă și Fedrația Română de Fotbal, își poate disputa în această vâltoare a deciziilor o nouă bătălie surdă. Casa Fotbalului este mai bine poziționată pe frontul influenței asupra deciziei finale, acolo unde Burleanu pare că are instrumentele decizionale mai aproape de penița stiloului lui.

În primul rând, amenințarea celor de la EAD Interactiv pare a fi cheia, în acest moment, LPF fiind într-o poziție dificilă. Dacă Liga 1 nu se reia sau numărul de meciuri va fi mai mic decât cel pentru care s-au semnat actele, cluburile (adică votanții din Adunarea Generală a LPF) urmând să fumege nemulțumirea pe cârca forului condus de Gino Iorgulescu, intermediarul contractului cu EAD Interactiv.

Care este influența lui Burleanu în luarea deciziei legate de reluarea Ligii 1?

Apoi, spunem că LPF este un pic în afara jocului, mai ales că Răzvan Burleanu pare omul cu un cuvânt mult mai bine bolduit în luarea acestei decizii. În primul rând, președintele FRF are o relație foarte bună cu Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, o voce importantă, dacă nu hotărâtoare, în trasarea strategiei legată de reluarea Ligii 1, apoi în Comitetul de Urgență, în care deciziile sunt luate de troica formată din Răzvan Burleanu – Gino Iorgulescu (președinte LPF și prim -vicepreședinte FRF – Octavian Goga (vicepreședinte FRF). Burleanu are avantaj, pauză – final, scor 2-1. Influența lui Burleanu este clară și în Comitetul Executiv, unde urmează să fie aprobate hotărârile luate în cadrul Comitetului de Urgență.

Propunerile ligii legate de reluarea pregătirii nu prea au fost luate în seamă

Din câte se pare, Liga Profesionistă de Fotbal pare o fantoșă în deciziile/propunerile legate de reluarea campionatului. Astfel, în ceea ce privește trasarea normelor legate de reluarea pregătirii pentru formațiile din primul eșalon, propunerile LPF nu prea au avut trecere, nu au fost luate în seamă, laboratorul decizional fiind format de magistrala FRF- MTS.

Este deja cunoscută și stoarsă relația de încordare dintre Casa Fotbalului și biroul lui Gino Iorgulescu. FRF și LPF au fost, în ultimii ani, chiar la nivel declarativ, cu săbiile pe masă, vocile șoptite din spatele ușilor rotative și glisante ale celor două instituții spunând că Răzvan Burleanu ar prefera în scaunul de piele, mai mult gol în ultimul timp, al lui Gino Iorgulescu, o persoană mai, să folosim un termen fair-play, cooperantă în relația cu Casa Fotbalului.

În aceste condiții se poate ca acest episod de pandemie, cazut într-un moment de cotitură pentru multe echipe din Liga 1, să-i aducă lui Gino Iorgulescu, în funcție de decizia luată și repercursiunile asupra banilor proveniți din drepturile tv, o pată cu oprobriu pe costumul de președinte LPF, scama care ar putea duce la alegeri anticipate în Adunarea Generală a LPF. Și aici ar fi, pentru Burleanu, tot avantajul în războiul rece dintre cele două foruri. Ajuns în acest punct, președintele reales al FRF ar trebui să mai fie pregătit cu două lucruri, un contract puternic pentru drepturile tv, principala armă în campania electorală și măsurile pentru sacoul unui candidat… mai „cooperant”.

Burleanu: „Lucrăm la scenarii”

Într-o intervenție de la Digisport, Răzvan Burleanu a vorbit despre reluarea Ligii 1, iar președintele FRF spune că, pentru acest moment, se lucrează la scenarii: „Peste două săptămâni, președintele Iohannis a zis că vom avea un alt val de relaxări. Atunci vom creiona un calendar competițional, deocamdată sunt doar scenarii cu care noi lucrăm.

UEFA a impus un termen limită, trebuie să desemnăm echipele care vor juca în Europa până la 20 iulie, deci până atunci trebuie să încheiem play-off-ul Ligii 1 și Cupa Romaniei”.

Șase echipe din Liga 1 nu vor să mai joace în sezonul 2019 – 2020

La îndemnul lui Ciprian Paraschiv, președintele lui Poli Iași și fostul colaborator al lui Burleanu la FRF, despre care se spune că ar fi un apropiat al lui Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, FC Viitorul, Poli Iași, Hermannstadt, Academica Clinceni, Chindia Târgoviște și FC Voluntari s-au inspirat din precedentele create la Liga 2 și Liga 1.

Astfel, echipele menționate solicită ca nicio formație să nu retrogradeze la finalul sezonului 2019 – 2020. În plus, un alt argument al celor șase cluburi are legătură cu costurile ridicate pentru pregătire, problemele majore de respectare a măsurilor de securitate medicală și programarea unui număr mare de meciuri într-un timp scurt, anunță sursa citată mai sus.

Pentru Liga 3 și Liga 2 s-au găsit situații de avarie

Dacă în Liga 1 presiunea banilor din drepturile tv bântuie decizia în legătură cu felul în care se va relua campionatul, în eșaloanele inferioare a fost mai ușor. Chiar dacă au existat nemulțumiți, unele echipe amenințând cu procese (vezi cazul UTA), FRF a luat decizia de a îngheța eșalonul terț, nicio echipă nu va retrograda, unele vor promova direct, iar altele vor disputa baraj pentru accederea în liga secundă.

La matineu, după o consultare cu echipele și trei soluții propuse de „divanul” de la Casa Fotbalului, s-a ales varianta în care se va disputa un play-off între primele șase clasate, în timp ce celelalte echipe vor ieși din vacanța forțată de Coronavirus și vor intra în cea, la fel de forțată, de vară. În plus, cum s-a procedat și o treaptă valorică mai jos, nimeni nu retrogradează. Punctul ales, chiar cel pe placul lui Răzvan Burleanu după cum s-a exprimat oficialul, a fost trecut prin Comitetul de Urgență.

„Dacă acest sezon se oprește din alte motive decât ordinul autorităților, se vor returna banii plătiți deja în avans și se va renegocia contractul pentru următoarele sezoane. Nu luăm în calcul rezilierea contractului, dar evident că orice e posibil” – Orlando Nicoară, reprezentant EAD Interactive pentru Fanatik

 

 

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen