Răzvan Burleanu nu e îngrijorat de acțiunea LPF la TAS: „Nu au niciun argument juridic în favoarea investiției FRF-ului în VAR!”

Redactor:
Călin Mnerie
Răzvan Burleanu nu e îngrijorat de acțiunea LPF la TAS: „Nu au niciun argument juridic în favoarea investiției FRF-ului în VAR!”
  • Publicat:

Războiul rece dintre Liga Profesionistă de Fotbal și Federația Română de Fotbal privind implementarea sistemului VAR în Liga 1 s-ar putea muta la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Forul condus de Gino Iorgulescu e decis să ceară medierea FIFA atâta timp cât Răzvan Burleanu și echipa sa refuză să suporte cheltuielile cu formarea arbitrilor.

În replică, FRF-ul spune că, dacă tot plătește o jumătate de milion de euro pentru implementarea VAR, LPF-ul ar trebui să recunoască autoritatea Comisiei Centrale a Arbitrilor. Iar dacă nu se întâmplă acest lucru, discuția e închisă, cu atât mai mult cu cât nici nu ar fi corect ca restul afiliaților FRF să suporte cheltuieli pentru o competiție ce se automanageriază sub oblăduirea LPF.

Propunerea FRF cade fără confinanțare din partea LPF

Prezent la Arad, la meciul de juniori U19 dintre România și Serbia (scor 0-0), Răzvan Burleanu consideră că demersul LPF la TAS nu-și are rostul.

Nu au nici un argument din punct de vedere juridic să oblige FRF să facă această inventiție. Federația Română de Fotbal a făcut această ofertă și a dorit să acopere integral cheltuielile, de aproximativ 500 de mii de euro, pentru arbitraj, dar în același timp am solicitat ca un reprezentant al Comisiei Centrale a Arbitrilor să asigure managementul implementării proiectului. Altfel spus dacă tot investim, atunci putem și să conducem implementarea acestui acestui proiect?

Până în momentul de față, am fost refuzați. Indiferent de ce dialog sau ce propuneri vor mai veni din partea lor, această propunere nu mai este valabilă. Federația Română de Fotbal este gata să cofinanțeze implementarea VAR alături de LPF, deci LPF să pună bani la acest proiect sau să renunțe la anumite drepturi comerciale în favoarea FRF, care să le poată monetiza și implicit să acopere cheltuielile. Așa, am avea finanțat acest sistem VAR”, a transmis șeful de la Casa Fotbalului.

„Ca să finanțăm VAR-ul trebuie să luăm bani de la investiții în infrastructură și de la competițiile de copii și juniori”

Totodată, Burleanu a vorbit pe larg despre dificultățile financiare pe care le-ar întâmpina FRF dacă ar susține din fonduri proprii partea de formare a arbitrilor în sitemul VAR. Șeful FRF susține că ar trebui să nu mai finanțeze deloc sau parțial competiții rezervate copiilor și juniorilor sau investiții in infrastructura sportivă. „Prima sursă importantă de venituri a FRF face referire la comercializarea drepturilor legate de echipele naționale. În ceea ce privește competițiile de liga a doua, ligă a treia, toți banii sunt produși în urma organizării acestora se duc exclusiv la ele. La fel și pentru cluburile care participă în Cupa României.

Noi considerăm că nu putem să obligăm toți ceilalți membri afiliați la Federația Română de Fotbal să susțină financiar implementarea acestui sistem VAR exclusiv pentru Liga 1. În urmă cu câțiva ani, Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal a adoptat o modificare de statut prin care cluburile de Liga  1 ar fi trebuit să renunțe la un mic procent din valoarea drepturilor TV pentru un model de solidaritate financiară. Acei bani ar fi trebuit să meargă în investiții la nivel de copii și juniori pentru cluburile de Liga a II-a și a III-a. La vremea respectivă LPF a respins ințiativa.

Prin urmare, pentru o implementarea VAR-ului în Liga 1 pe cheltuiala FRF e nevoie să deblocăm resurse financiare din alte eșaloane competiționale sau din alte proiecte. Luați în calcul că Federația Română de Fotbal, deși anul trecut a fost un an dificil din punct de vedere financiar, nu a oprit nici o investiție care se afla în derulare. Luați în calcul că toate investițiile în infrastructură și trei terenuri cu gazon artificial, la Giurgiu, la Râmnicu Sărat și Târgoviște, au fost finanțate de către Federație. În anul 2020 s-a realizat o investiție de aproximativ 450.000 de euro.

 La fel în ceea ce privește susținerea financiară pentru Liga Elitelor. Se investește la fiecare categorie de vârstă 150.000 de euro, bani pe care ar trebui să-i tăiem dacă vrem săs susținem VAR-ul. În această toamnă vrem să ne reluăm o altă competiție care se numește Turneul speranțelor acolo unde avem selecționată la nivelul fiecărui județ. În acest turneu s-au investit 250 de mii de euro. O altă competiție, Cupa Satelor, rezervată jucătorilor sub 13 ani, are alocată suma de 150.000 de euro.

Am văzut astăzi aici, la Arad, o generație de jucători tineri talentați, din 2002. Acești jucători au posibilitatea în toamna acestui an să facă parte pentru prima dată în istoria Federației Române de Fotbal din naționala de U20. Numai în toamna acestui an avem nevoie de un buget de 300 de mii de euro pentru această națională. Prin urmare, dacă cineva consideră că este obligația Federației Române de Fotbal să renunțe la toate aceste proiecte de infrastructură, de competiții pentru copii și juniori, de investiții pe care le facem numai ca să susținem implementarea VAR, în ciuda faptului că nu noi organizăm acea competiție, din punctul meu de vedere greșește”, a mai transmis președintele FRF.

„Dacă vrea ca partener FRF-ul în implementarea VAR, LPF-ul trebuie să intervină în câteva zone de bună guvernanță!”

Din nou, Burleanu se uită în curtea în Ligii Profesioniste de Fotbal și-i taxează managementul. „Să nu uităm că toate drepturile comerciale în Liga 1 aparțin LPF. Dacă Federația Română de Fotbal ar fi deținut drepturile comerciale ale acestei competiții sau dacă Federația Română de Fotbal ar fi fost organizatoarea acestei competiții cu siguranță toate cheltuielile ar fi fost acoperite de către Federație și nu ați mai fi văzut toată această discuție. Luați în calcul că vorbim de un buget de salarii anual la LPF de aproximativ două milioane de euro pentru un număr de 25 de angajați. Orice echipă de liga întâi trebuie să plătească o cotizație către LPF de aproximativ 20.000 de euro fiecare. Cheltuiala pentru fiecare club din Liga 1 pentru implementarea VAR ar fi de doar de 30.000 de euro în primul an, în anul al doilea ar fi de 20.000, iar în al treilea an va fi de 100 mii de euro integral.

Dacă LPF își dorește o finanțarea acestui proiect din partea FRF atunci trebuie să intervină în câteva zone de bună guvernanță. În primul rând să își facă un audit, pentru că în momentul de față LPF nu are un audit financiar. Apoi, LPF trebuie să dea dovadă că luptă împotriva dopingului. Asta înseamnă că LPF-ul trebuie să acorde resurse financiare pentru acoperirea testelor de anticorpi antidoping. A treia intervenție face referire la publicarea statutului LPF. În momentul de față, statutul nu este publicat absolut nicăieri și asta este o mare problemă și o mare încălcare a principiilor de bună guvernanță. Implicit, asta înseamnă că vrei să ascunzi anumite lucruri. Al patrulea element care contează mult din punctul nostru de vedere este conflictul de interese al angajaților LPF.  Când se vor îndeplini aceste patru principii de bună guvernanță atunci Federația Română de Fotbal este gata să cofinanțeze VAR-ul”, a încheiat Răzvan Burleanu.

Călin Mnerie / Redactor
Jurnalist sportiv din anul 1998, și-a început cariera la Ziarul Adevărul din Arad, al șaptelea cotidian din țară ca tiraj la acea vreme. Absolvent al Liceului ”Moise Nicoară” un an mai devreme, a terminat și Facultatea de Istorie și Jurnalism din cadrul Universității de Vest ”Vasile ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×